Lasek Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 1 minutę temu, Matias napisał: Proszę o szybką odpowiedź Właśnie mi stygnie 15L brzeczki o 16 BLG , powinno być 20L i 14 BLG , mogę na tym etapie dolać wody zimnej i dla pewności kontrolować BLG czy zostawić tak ? dolej przegotowanej do odpowiedniego blg i bedzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Czy jak rozcieńcze piwo w trakcie butelkowania. Pół butelki woda, pół piwo to cukru do nagazowania powinienem dać więcej niż 4g? Chce mieć mocno nagazowane. Na poziomie pszenicy 3-4 vol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Czy jak rozcieńcze piwo w trakcie butelkowania. Pół butelki woda, pół piwo to cukru do nagazowania powinienem dać więcej niż 4g? Chce mieć mocno nagazowane. Na poziomie pszenicy 3-4 vol.Generalnie BLG piwa, zakładając że fermentacja się skończyła, nie wpływa na to ile cukru do refermentacji. Gorzej, jak nie masz pewności czy fermentacja się skończyła. A ile dać cukru sobie policz kalkulatorem, np brewness ma taki. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Czyli dwutlenek węgla w piwie po fermentacji jest pomijalną wartością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Nie jest. Próbowałeś już zajrzeć do jakiegoś kalkulatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 W tym co wpisuję podaję temperaturę, wielkość warki oraz jak mocno ma być nagazowane. Nie ma opcji rozcieńczenia na pół.Przy 4g na butelkę wyjdzie nagazowanie na poziomie około 3 temperatura 20CNie wiem ile będzie mniej po rozcieńczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Jak sypiesz cukier do butelki to dlaczego po rozcienczeniu nagazowanie mialoby byc mniejsze? A podawanie temperatury ma wlasnie na celu ustalenie ilosci CO2 w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Jak sypiesz cukier do butelki to dlaczego po rozcienczeniu nagazowanie mialoby byc mniejsze? A podawanie temperatury ma wlasnie na celu ustalenie ilosci CO2 w piwie. W sumie jak wlejesz niegazowana to % CO2 spadnie. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 To trzeba sypnac szczypte wiecej Ale co prawda to prawda, sluszna uwaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreve Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Koledzy, poratujcie proszę nowicjusza. Dzisiaj miałem warzenie (moja 2. warka w życiu), po schłodzeniu i wlaniu wszystkiego do fermentora już na fermentację, okazało się że brakuje mi 3 litrów do planowanych 20. Dopiero teraz się kapnąłem, dziwne to było, bo według wszelkich wyliczeń z Piwnych Porachunków powinno być na koniec równo 20. Na szczęście pamiętając o podobnym problemie przy poprzedniej warce, przy wysładzaniu odlałem sobie dodatkowo do garnka ze dwa litry brzeczki "na wszelki wypadek" i tak sobie leżało to gdzieś z boku. Czy powinienem zagotować ponownie tę rezerwę żeby zapewnić sterylność (garnek był przez dobrą godzinę bez przykrywki w kuchni) czy wlać od razu tak jak jest? Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez kreve Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Jak to wartość minimalna to wiem już co i jak. Pytanie nastepne Zrobiłem pszenice. Wyszło 14brix, odfermentowanie fft 8brix.Czy takie wartości to odfermentowanie na słodko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 To sa kwestie subiektywne, ale przy 70% odfermentowania slodycz jest juz odczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) @kreve, tak, zagotować Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Pytanie. Który waszym zdaniem słód pilzneński jest najjaśniejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Słód Heidelberg chyba jest obecnie najjaśniejszy. Możesz rozjaśnić piwo też dodatkami ryżu albo pszenicy niesłodowanej. Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 7 godzin temu, Undeath napisał: Słód Heidelberg chyba jest obecnie najjaśniejszy. Podobnie Pilzeński Premium Weyermanna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Witam, Panowie mam pytanie natury technicznej. Postanowiłem przygotować swoje pierwsze piwo- Pale Ale. Starałem sie wszystko przygotować zgodnie z „procedura”. I wg tej proceduryburzliwa fermentacja ma trwać 7-10 dni. Mam juz jedenasty dzien. Fermentacja nadal zachodzi. Wskaznik na poziomie 6 blg. Czy moge to przelewać do fermentacji cichej czy czekać aż wskazania spadną do podanych w instrukcji 4blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Nie ma czegos takiego jak procedura dlugosci fermentacji. I poczytaj czy w ogole chcesz przelewac na cicha i czy Ci to potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Chodziło mi o to ze w zestawie który nabyłem była informacja „sugestia” jak przygotowywać to konkretne piwo i ewentualny czas fermentacji. To miało byc moje kolejne pytanie czy uważacie ze moglbym zostawić w fermentorze juz po zakończeniu burzliwej fermentacji i ominąć cicha fermentacje przelewając od razu do butelek po wskazaniu na baligometrze 4 lub mniej blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Nie patrz do ilu Blg schodzi, tylko czy nie spada dalej przez kilka kolejnych dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Chodziło mi o to ze w zestawie który nabyłem była informacja „sugestia” jak przygotowywać to konkretne piwo i ewentualny czas fermentacji. To miało byc moje kolejne pytanie czy uważacie ze moglbym zostawić w fermentorze juz po zakończeniu burzliwej fermentacji i ominąć cicha fermentacje przelewając od razu do butelek po wskazaniu na baligometrze 4 lub mniej blg? Jaka temperatura fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) 10 minut temu, INTseed napisał: Jaka temperatura fermentacji ? 23 stopnie. Rurka z woda bulgocze nadal dosc intensywnie wiec zakładam ze proces fermentacji nadal trwa, nie chciałbym potem ścian malować po wybuchach jak zabutelkuje za szybko;) Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Michał Wu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 W pomieszczeniu czy w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 19 minut temu, INTseed napisał: W pomieszczeniu czy w fermentorze? W pomieszczeniu. Za wysoka? dodam tylko ze to wskazanie 6 blg utrzymuje sie od soboty kiedy pierwszy raz sprawdziłem po 8 dniach fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Zrobiłeś to co ja na początku. Temperatura za wysoka. Możliwe że już masz po wszystkiemu. Czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się