kaktusr Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 I nakryj jakimś kocem dla bezpieczeństwa... Strach to potem do domu nosicWysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Na to tez jest metoda. Przed przeniesieniem do domu a najlepiej przed wyciągnięciem z pod koca spuszczasz gaz częściowo odkapslowując. Podpatrzone Odnosnie tego co napisałeś to piana w szyjkach może wynikać po prostu z refermentacji. To właściwie taka sama fermentacja jak ta w wiadrze, więc i piana powstaje i na dnie butelki osadzają się drożdże, szczególnie jak ich więcej zaciągnąłeś przelewając. Gushing może wynikać nie tyle z przegazowania, tylko jeśli nie minął nawet tydzień, to powstały gaz nie zdążył się jeszcze zwyczajnie rozpuścić i powoduje pienienie. Chyba ze coś złe zrozumiałem i problem jest inny;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEN3L Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :-) Pierwszy post po mojej pierwszej warce w życiu - pszeniczne amerykanskie na drozdzach gozdawy bw11 Blg poczatkowe - 12 Równy tydzień fermentacji temp 22-24st. - 2 blg Smak ok, dość mocna goryczka wyszła, w fermentorze unoszą się po powierzchni piwa resztki piany. Kolor ładny jasny, mętny. 1.Czekać dzien-dwa czy jeszcze zejdzie blg (chyba juz jest dosc niskie) czy butelkować? 2.4gr cukru na butelkę do refermentacji będzie dobrze? 3.Ile czekać na nagazowanie? Nie mogę się doczekać pierwszego swojego piwa :-) Pozdrawiam serdecznie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Temperatura za wysoka. AD. 1 niżej już nie zejdzie, czekaj jeszcze min. tydzień.AD 2. Za dużo, użyj kalkulatora do wyliczenia nagazowaniaAD 3. Aż się nagazuje i ułoży - po tygodniu możesz otworzyć pierwsze i sprawdzić Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Panowie a pomożecie mi odnoście chmielenia na zimno. Nie wiem co robię nie tak już druga warka chmielona na zimno amerykańskimi chmielami i w ogóle ich nie czuć w aromacie. Może dlatego że oba te piwa były fermentowane na kveikach? Chmieli dałem dużo i to na 5 dni :-) W aromacie sam kveikowy pomarańcz i nic więcej :-) ogólnie to kończę już eksperymenty temperatura w piwnicy już jest taka że spokojnie można fermentować US 05 także koniec eksperymentów :-) a w ogóle to szukam lodówki i będę sterował temperaturą co do stopnia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEN3L Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) 3 godziny temu, tauruss napisał: Temperatura za wysoka. AD. 1 niżej już nie zejdzie, czekaj jeszcze min. tydzień. AD 2. Za dużo, użyj kalkulatora do wyliczenia nagazowania AD 3. Aż się nagazuje i ułoży - po tygodniu możesz otworzyć pierwsze i sprawdzić Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Dzięki za odpowiedź. Niestety - temperatury mamy jakie mamy a nie mam jeszcze lodówki do fermentacji, a chciałem cokolwiek uważyć, może będzie się dało wypić 1. Rozumiem że dać jeszcze tydzień na "sprzątanie" drożdżom, nie zlewać na cichą? 2. Nagazowanie wg. kalkulatora pokazuje na warke 10L , temp piwa 23st. dla german wheat 3.3-4.5 vol 100-148g cukru, czym się sugerować? Edytowane 1 Września 2018 przez MEN3L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Na to tez jest metoda. Przed przeniesieniem do domu a najlepiej przed wyciągnięciem z pod koca spuszczasz gaz częściowo odkapslowując. Podpatrzone Odnosnie tego co napisałeś to piana w szyjkach może wynikać po prostu z refermentacji. To właściwie taka sama fermentacja jak ta w wiadrze, więc i piana powstaje i na dnie butelki osadzają się drożdże, szczególnie jak ich więcej zaciągnąłeś przelewając. Gushing może wynikać nie tyle z przegazowania, tylko jeśli nie minął nawet tydzień, to powstały gaz nie zdążył się jeszcze zwyczajnie rozpuścić i powoduje pienienie. Chyba ze coś złe zrozumiałem i problem jest inny;) Piwko z lodowki jest git malina Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 59 minut temu, MEN3L napisał: Dzięki za odpowiedź. Niestety - temperatury mamy jakie mamy a nie mam jeszcze lodówki do fermentacji, a chciałem cokolwiek uważyć, może będzie się dało wypić 1. Rozumiem że dać jeszcze tydzień na "sprzątanie" drożdżom, nie zlewać na cichą? 2. Nagazowanie wg. kalkulatora pokazuje na warke 10L , temp piwa 23st. dla german wheat 3.3-4.5 vol 100-148g cukru, czym się sugerować? Co Ty w ogóle za piwo probujesz zrobić - piszesz o American Wheat najpierw, a drożdze i nagazowanie weizenowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 22 minuty temu, kaktusr napisał: Piwko z lodowki jest git malina Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka A nie mówiłem miałem to samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEN3L Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Godzinę temu, tauruss napisał: Co Ty w ogóle za piwo probujesz zrobić - piszesz o American Wheat najpierw, a drożdze i nagazowanie weizenowe ? Zestaw surowców do American Wheat z homebrewing, w sklepie wyskoczyły polecane drożdze wb11, więc takie wziąłem. Myślałem że wheat a weizen to zbliżone gatunki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Mam problem z Belgian Pale Ale na FM27. Po 15 dniach refermentacji otworzyłem piwo i niestety straszna siarka. Nie czułem jej zupełnie przed rozlewem. Główna fermentacja trwała 10 dni, ale ekstrakt przestał spadać jakoś już po 5. Koniec fermentacji w 25 stopniach, drożdże zadane w 16. Potem jeszcze 9 dni na drożdżach ale w niższych temp, (10-12 stopni) dla klarowania, na koniec jeszcze żelatyna. Pytanie 1: Co mogło spowodować siarkę która wyszła dopiero po refermentacji? P 2:Czy jest jakakolwiek szansa na zmniejszenie siarki w butelkach, czy skoro nie ma gdzie uciec? Rozważam przelanie 20 butelek do kega, żeby móc je przedmuchać CO2. Wiem, że to raczej głupi pomysł i natleni się koszmarnie, ale teraz i tak nie nadaje się do picia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 Mnie się zredukowała w waizenie, ale była wyczuwalna. Więc lałem z wysoka, aby było jeszcze mniej. Goździki i banany z fiolki bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 1 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 4 godziny temu, MEN3L napisał: Zestaw surowców do American Wheat z homebrewing, w sklepie wyskoczyły polecane drożdze wb11, więc takie wziąłem. Myślałem że wheat a weizen to zbliżone gatunki... Na pewno dobrze patrzyłeś, bo wchodzę na sklep i nie ma tam tych drożdży w proponowanych ? Poza obecnością pszenicy to nie bardzo, american wheat to więcej ma wspólnego z APA niż weizenem - no nic, będziesz mieć hybrydę. Ciężko powiedzieć w tym momencie z nagazowaniem, ja bym raczej na Twoim miejscu celował w 2,5 vol, szczególnie jak to Twoje początki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Hej, jakie niepożądane aromaty wprowadzają muszki owocowki do piwa? Wiem, że trochę się ich kręciło obok fermentora, ale w środku nie udało mi się żadnych stwierdzić. Piwo zabutelkowałem i teraz otworzyłem do spróbowania. Jest kwaśne w smaku (nie jest to cytryna, ale chyba aż takiej kwasnosci bym się od palonych slodow nie spodziewał w zwykłym stoucie). Była też na nim taka błonka w jednym punkcie( tak z 6/7cm srednicy max), ale stwierdziłem, że są to pewnie zwykłe pozostałosci po fermentacji ( moze sie okazac ze mi sie wild stout zrobil ). Tak czy siak pytanie o muszki nie daje mi spokoju. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 13 minut temu, Hobbysta napisał: Hej, jakie niepożądane aromaty wprowadzają muszki owocowki do piwa? Wiem, że trochę się ich kręciło obok fermentora, ale w środku nie udało mi się żadnych stwierdzić. Piwo zabutelkowałem i teraz otworzyłem do spróbowania. Jest kwaśne w smaku (nie jest to cytryna, ale chyba aż takiej kwasnosci bym się od palonych slodow nie spodziewał w zwykłym stoucie). Była też na nim taka błonka w jednym punkcie( tak z 6/7cm srednicy max), ale stwierdziłem, że są to pewnie zwykłe pozostałosci po fermentacji ( moze sie okazac ze mi sie wild stout zrobil ). Tak czy siak pytanie o muszki nie daje mi spokoju. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Muszki owocówki z tego co pamietam najszybciej zainfekują Ci brzeczkę tą bakterią https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Acetobacter, której jest sporo owocach. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Muszki owocówki z tego co pamietam najszybciej zainfekują Ci brzeczkę tą bakterią https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Acetobacter, której jest sporo owocach.Dzięki za pomoc, jest napisane, że wytwarzają obcy posmak? Jak to rozumieć? Poza tym zgadza się wszystko bo zaatakowalo mi to piwo zaraz po skonczeniu fermentacji, a według tej specyfikacji wlasnie lubią przefermentowaną brzeczkę już z alkoholem. Wiesz może, jak negatywnie może to zadziałać na pijącego?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Oglądałem kiedyś filmik jak ktoś dodał do lagera parę kropli czegoś i z lagera robił pszenicę.Nie pamiętam gdzie to widziałem i co to było. Ktoś pomoże znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 11 godzin temu, Hobbysta napisał: Hej, jakie niepożądane aromaty wprowadzają muszki owocowki do piwa? Jak mi niepostrzeżenie wpadnie owocówka do kufla z piwem, to po wzięciu łyka już wiem, że wpadła muszka... Zmiana smaku następuje bardzo szybko (mówię tu o gotowym piwie). Ten smak ciężko mi opisać ale jest bardzo nieprzyjemny. Takie piwo od razu do wylania w moim przypadku nawet jeśli muszka spędziła tam krótkie chwile.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Jak mi niepostrzeżenie wpadnie owocówka do kufla z piwem, to po wzięciu łyka już wiem, że wpadła muszka... Zmiana smaku następuje bardzo szybko (mówię tu o gotowym piwie). Ten smak ciężko mi opisać ale jest bardzo nieprzyjemny. Takie piwo od razu do wylania w moim przypadku nawet jeśli muszka spędziła tam krótkie chwile....Moje jest pitne więc możliwe, że to tylko ta bakteria sie tam przedostała. No nie wiem, szkoda mi pracy bo dużo jej poświęciłem temu piwku, tylko po to by na ostatniej prostej poszło do kanałów, zobaczymy jak się rozwinie dalej.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Mam pytanie z innej beczki. Mam garnek 21L więc chciałbym zrobić warkę 10L z gotowego zestawu surowców. Czy wystarczy prosta matematyka, że kupię zestaw na 20L i podzielę na pół? Czy może surowce należy inaczej przeliczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Wszystkie surowce na pół. Uważaj tylko na drożdże. Zadaj ich odpowiednią ilość zgodnie ze wskazaniami kalkulatora. Np. mrmalty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Zwróć uwagę w jaki sposób sklep pakuje surowce. Część sklepów pakuje wszystkie słodu odzielnie a w innych pakują wszystkie zmieszane w jednym worku. W przypadku drugiej opcji nie polecam dzielić na pół, bo nie podzielisz wszystkiego równo na pół. W jednej części możesz mieć na przykład więcej specjalnych niż w drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 6 godzin temu, Fradio napisał: Zwróć uwagę w jaki sposób sklep pakuje surowce. Część sklepów pakuje wszystkie słodu odzielnie a w innych pakują wszystkie zmieszane w jednym worku. W przypadku drugiej opcji nie polecam dzielić na pół, bo nie podzielisz wszystkiego równo na pół. W jednej części możesz mieć na przykład więcej specjalnych niż w drugiej. Naprawdę bardzo słuszna uwaga, kolega jest czujny napisz sklepowi co chcesz zrobić i nawet dopłać parę PLN i niech zrobią Ci dwa zestawy to dla sklepu nie problem a masz pewność. A zmieszanych już ze sobą słodów nie sposób podzielić na dwie części a większość sklepów tak robi właśnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 Dnia 3.09.2018 o 22:27, INTseed napisał: Oglądałem kiedyś filmik jak ktoś dodał do lagera parę kropli czegoś i z lagera robił pszenicę. Nie pamiętam gdzie to widziałem i co to było. Ktoś pomoże znaleźć? To? http://piwnygaraz.pl/przyszlosc-rzemiosla/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seb Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Pytanie z kategorii "achtung granaten" IPA 15blg po 3 tygodniach fermentacji stanęła na 6blg na tydzień (próbka fft też), wyjazd na urlop utwierdził mnie w przekonaniu ze trzeba butelkować... Po dwóch tygodniach wracam, okazuje się, że próbka która ciągle stała w kuchni zeszła do 4blg... Glukozy do refermentacji sypnąłem na 2,3 CO2 wg. kalkulatora. Piwko bardzo dobre, póki co tylko obficie się pieni przy nalewaniu do szklanki, a to dopiero 2 tygodnie od butelkowania.. Mam też jedno w butelce po wodzie gazowanej- ledwo można ugiąć ściankę i to minimalnie. Czy powinienem zainwestować w kaski ochronne? Co oprócz tego? Rozgazowywać już? Jeśli tak, to ile razy/jak często należy upuszczać gaz? A może nie ma zagrożenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się