Wich3r Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Witam! Moja druga warka się chłodzi, ale z powodu lenistwa i nagłego wyjazdu po prostu przelałem gorąca brzeczke do fermentora, zakreciłem łygą, by zrobić stożek z chmielin i po 15 minutach zdekantowałem, okazało się ze po godzinie juz mi sie zebrał z 2mm osad z chmielin. Jako, że mogę zadać drożdze dopiero rano/przedpołudnie z powodu nocnej trasy, rodzi się w mojej głowie pytanie? Czy przed zadaniem drożdży mam zdekantować piwo do czystego fermentora(zmuszony jestem to zrobic na dwa etapy, 2 wiadra w tym jeden z kranikiem)? Niby bym to olał, ale chciałbym zrobić próbę zebrania gęstwy po US-05. Mam jeszcze jedno pytanie dot. ballingomierza, bo zostałem dzisiaj totalnie strollowany. temp brzeczki miała 24 stopnie, wlałem do szklanego pojemnika w którym on przybył, jak i mam menzurkę plastikową znacznie wieksza od tego pojemnika. BLG w szklanym pojemniku wskazało 6 blg, a w plastikowej menzurce w ktorej ballingomierz spokojnie pływał, zobaczyłem 12BLG. O wafeł chodzi, nie powinny byc oba identyczne? O.o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Zadaj droższe nic nie ruszaj na cichej jak już musisz odcedzisz:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Mam jeszcze jedno pytanie dot. ballingomierza, bo zostałem dzisiaj totalnie strollowany. temp brzeczki miała 24 stopnie, wlałem do szklanego pojemnika w którym on przybył, jak i mam menzurkę plastikową znacznie wieksza od tego pojemnika. BLG w szklanym pojemniku wskazało 6 blg, a w plastikowej menzurce w ktorej ballingomierz spokojnie pływał, zobaczyłem 12BLG. O wafeł chodzi, nie powinny byc oba identyczne? O.o W instrukcji ballingomierza powinieneś mieć informację do jakiej temperatury jest wyskalowany albo tabelę korekcji w zależności od temperatury brzeczki. Stawiam na to, że temperatura obu próbek była różna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Może w tej mniejszej menzurce nie pływał swobodnie tylko dotykał ścianek PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wich3r Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 temperatura ta sama w obu próbkach. Wydawało mi się, że jednak scianek nie dotykało, ale wiecie jak to jest z takimi wąskimi menzurkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Nie wiem czy to na pewno dobry temat, ale to szybkie pytanie więc chyba nie zaszkodzi. Czyściłem fermentor przed butelkowaniem za pomocą a'la domestosu. Zawsze tak robię. Jednak tym razem żona kupiła jakiś inny i za chorobę tropikalną nie mogę pozbyć się tego okropnego smrodu. nie chodzi nawet o chlor ale o pseudo cytrynę. Znacie jakiś sposób żeby zneutralizować taki zapach? Dodam że płukałem go wiele razy, dodałem octu, myłem płynem do naczyń i nic. Ciągle wali chlorową cytryną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmajster Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Myślę, że powinieneś dać mu czas żeby wywietrzał. Kilka dni może dłużej. Albo zalej wodą na cały dzień i potem wywietrz. Jak to nie pomoże to fermentor raczej do wyrzucenia, bo możesz mieć czasem a'la radlera chlorowa cytrynka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Problem rozwiązany. Obyło się bez ofiar. wyszorowałem [miękka stroną zmywaka] fermentor z DUŻĄ ilością płynu, którego nazwa tłumaczona na polski to "skrzat jabłko granatu", oraz z mała ilością wody. Tylko krople zwieszone na ściankach. myłem długo i dokładnie, aż piana przestała się wytwarzać. W ten sposób umyłem go, praktycznie tylko w pianie pachnącej granatem. Chlorowa cytryna przepadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Może głupie pytanie ale mnie to męczy Czy między słodem barwiącym a czekoladowym są duże różnice? W Optimie nie mają czekoladowego, a ostatnio słód biorę głównie od nich. Np. czy pszeniczny czekoladowy 900-1200EBC mogę zastąpić pszenicznym barwiącym 1100-1500EBC z Optimy, albo czekoladowy ciemny 1100-1300EBC barwiącym 1100-1500EBC, czy wyjdzie z tego zupełnie coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) W zasadzie możesz je zastąpić, aczkolwiek nie w takiej sam ilości wagowej bo słody te różnią się stopniem paloności i mogą dać wtedy trochę inne efekty, bardziej palone, kawowe. Zwłaszcza tyczy się to pszenicznego. Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gersonik Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) trochę w biegu wziąłem się za pierwszą aipę i wsypałem gips piwowarski do brzeczki po filtracji zamiast do zacieru. Pytanie czy to zaszkodzi dla piwa? Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez Gersonik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Będzie smakowało jak na wodzie z kałuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Witam, potrzebuje szybkiej porady. Otworzyłem tygodniową gęstwe. Słoik 900ml, samej gęstwy było ze 300ml. Po 10 minutach drożdże podeszły prawie pod zakrętke. Warstwa piwa, gdzieś na dole, oddziela może 2 cm warstwe drożdży, reszta jest nad. Czy to normalne? Nie mam doświadczenia z gęstwą, a właściwie to mam, ale negatywne. Aa drożdże S-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Wszystko w porządku - tygodniowa gęstwa, jeżeli była niezakażona, nadaje się do zadania bez żadnych dodatkowych zabiegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Podziękował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jelcynek Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 W weekend zamierzamy warzyć RISa. Około 22 blg. Czy 2 paczki danstarów notthingamów dadzą radę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Na pewno coś przerobią , sprawdź jaką mają tolerancję na alkohol. Jeśli fermentacja zatrzyma się na dość wysokim poziomie BLG dodaj kolejną porcję drożdży z wysoką tolerancją na alkohol, które dojedzą to czego Nottinghamy nie dały rady przerobić. Możesz na początek uwarzyć na tych drożdżach lekkie piwko, a później gęstwą zaatakować RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Ostatnio na tych drożdżach uwarzyłem risa 26 blg to po 24h piwo chciało wyjść na spacer:-) rób na nich śmiało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmajster Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Problemem nie jest ruszenie, ale dofermentowanie. Mógłbyś napisać do ilu zeszło, bo też przymierzam siędo RIS'a, a nie wiem jeszcze jakich drożdży użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Warzyłem ostatnio Grodziskie i kolor mi taka bardzo jasna słomka wyszła i czy poprawa koloru przypalanką będzie nietaktem. Edytowane 5 Września 2014 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Można wszystko, ale w tym wypadku po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Bo jasne dla mnie jest troche za jasne, i myśle że podciągne kolorem to zrobi się trochę ciemniejsze. ale już zlałem i po fakcie. Edytowane 5 Września 2014 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Problemem nie jest ruszenie, ale dofermentowanie. Mógłbyś napisać do ilu zeszło, bo też przymierzam siędo RIS'a, a nie wiem jeszcze jakich drożdży użyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Się coś porobiło:-) piwo stoi do niedzieli na burzliwej jak będę przelewał na cichą zmierze cukier i dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
góral123 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Zeszło do 9 blg zacier na słodko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się