Fradio Opublikowano 10 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Najlepszy wybór to NaOh i starsan, po takim połączeniu możesz spokojnie używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 3 godziny temu, pt123 napisał: Piwo było nastawione 25 listopada, więc to będzie prawie pięć. Czy to nie będzie za długo, żeby trzymać piwo nad (martwymi) drożdżami? Jeszcze nie czuje się na siłach żeby zastosować cichą fermentację. Zasugerowałem się tymi 4 dniami w pierwszym poście. W takim razie w tą niedzielę to będą już 3 tygodnie, zmierz ekstrakt, jak nie spada, to spokojnie butelkuj. Choć w razie czego 5 tygodni też krzywdy nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oxy96 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 9 godzin temu, pt123 napisał: Czy fermentor po cydrze oczywiście wyczyszczony i odkażony można użyć do fermentacji piwa? A po winie? Po cydrze na 100% możesz użyć. Bezpieczniej umyć NaOH. Ja stosuje płyn do zmywania i gąbkę, a potem OXI. Wiadra mieszam pomiędzy piwem i cydrem i po 12 wypustach cydru nic się nie działo. Z winem pewnie podobnie, jeśli dokładnie umyjesz powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 7 godzin temu, punix napisał: Zasugerowałem się tymi 4 dniami w pierwszym poście. W takim razie w tą niedzielę to będą już 3 tygodnie, zmierz ekstrakt, jak nie spada, to spokojnie butelkuj. Choć w razie czego 5 tygodni też krzywdy nie zrobi. Przepraszam, ale teraz to ja "nakłamałem". Coś za szybko ten czas leci. Piwo było nastawione 2 grudnia, więc w sylwestra to będzie jednak 4 tygodnie. Tak czy inaczej jutro sprawdzę baling i zastanowię się co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2018 45 minut temu, oxy96 napisał: Po cydrze na 100% możesz użyć. Bezpieczniej umyć NaOH. Ja stosuje płyn do zmywania i gąbkę, a potem OXI. Wiadra mieszam pomiędzy piwem i cydrem i po 12 wypustach cydru nic się nie działo. Z winem pewnie podobnie, jeśli dokładnie umyjesz powinno być ok. Chyba kupię NaOH, głównie żeby odkazić kraniki. Na razie nie chcę rezygnować z kraników bo z przelewanie wężykami idzie mi znacznie gorzej - ostatnio jak próbowałem zlać wino to litr poszedł na podłogę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Cześć.mam pytanie. Piwo z brewkita, 3tyg fermentacji w 20 stopniach. BLG zeszło mi tylko do 5,mierzone przez tydzień,nie spadało. Gdzieś doczytałem,aby dodać mniej surowca do refermentacji i tak :na 0.5l butelke poszło 2g cukru. Piwo stoi już 10 dni w temp.pokojowej. przy otwarciu jest lekki psyk i praktycznie zero gazu. Czy piwo się jeszcze dogazuje? Jeśli nie to,czy mogę pootwierać butelki (mam zamkniecia patentowe) i dosypać cukru,aby mocniej je nagazować? Jeśli tak,to ile dodać tym razem? 4g będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 4 godziny temu, Major_07 napisał: BLG zeszło mi tylko do 5,mierzone przez tydzień,nie spadało. Gdzieś doczytałem,aby dodać mniej surowca do refermentacji Gdzie to przeczytałeś? Jeśli drożdże nie jedzą w fermentorze to w butelkach też nie powinny. Fermentacja została zakończona więc sypiesz surowca do refermentacji tyle ile wskazują kalkulatory. W dogazowywanie już bym się chyba nie bawił. Postaraj się zrobić poprawnie kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 @Major_07 tak jak @Jancewicz pisał, drożdże już zakończyły fermentacje, w czasie jeszcze sie nagazuje ale nie spodziewaj się koncernowego nagazowania. Wg mnie 4g/0,5L to stanowczo za dużo, zrób 3g/0,5L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Nie wiem własnie,gdzie ,ale gdzieś to wyczytałem i w obawie przed granatami nasypałem tylko 2g. Poprzednie piwo nagazowałem 4gramami i mi odpowiadało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Witam kolegów. Z gęstwą igram od niedawna, zebrałem wczoraj z Wyeast 1272, i mam na dnie słoika jakieś dziwne czerwone kulki: Jakieś pomysły co by to mogło być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Chmieliny i osady białkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 No to powinno być też, ale to bardziej przypomina ziarenka gorczycy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 20 minut temu, Browar SKILL napisał: No to powinno być też, ale to bardziej przypomina ziarenka gorczycy... A umyłeś słoik po korniszonach? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, Pod wpływem oglądania YT o domowym piwowarstwie postanowiłem spróbować sam. W poniedziałek odebrałem brewkit Mangrove Jacks Pale Ale, dokupiłem drożdże M44 oraz cały potrzebny sprzęt i ruszyłem do pracy. Jako cukru użyłem słodu jasnego w ilości 1,5kg na 23 litra brzeczki zgodnie z zaleceniami z brewkitu. Dodam, że brewkit jeszcze nachmieliłem przez 15 minut Mosaiciem (35g) chcąc uzyskać goryczkę. Brzeczkę przygotowałem, ale drożdże zadałem po jakiejś 1,5h od jej natelnienia, bo czekałem aż jej temperatura spadnie do 25 stopni. Drożdże uwodniłem w wodzie o podobnej temperaturze. Zadałem do brzeczki, zamknąłem fermentor i odstawiłem. Fermentacja ruszyła po jakiś 16 godzinach. Dzisiaj uchyliłem pokrywe, by sprawdzić co tam si dzieje i ujrzałem to co na zdjęciu. Moje pytanie czy jest ok. Koło soboty, niedzieli chciałem sprawdzić BLG i odstawić na cichą fermentacje. Brzeczka miała koło 11BLG, do ilu może to zejść przy tych drożdżach? Mam fermentor bez kranika teraz. Jakim sposobem najlepiej posiłkować się przy filtracji brzeczki do przelewania na cichą? Przelać do fermentora z kranikiem i później z niego odfiltrować przed rozlewem do kolejnego z kranikiem i stamtąd zrobić rozlew? Co radzicie? Dodam, że podczas cichej będę dochmielał Mosaiciem - planuje 50g. Jakieś sugestie odnośnie ilości? Może na zimno chmielić jakimś innym to piwo? Zapomniałem o jeszcze mega ważnej kwestii. Tak sądzę. Termometr przyklejony na fermentor pokazywał koło 24 stopni. Uznałem, że to za wysoko i schłodziłem stopniowo po rozpoczęciu fermentacji do 19 stopni na tym termometrze. Po tym zabiegu fermentacja nie straciła na intensywności. Tak uważam po obserwacji rurki fermentacyjnej. Gdzie błędy co możecie podpowiedzieć. W weekend robię drugą warkę. Możecie polecić jakiś fajny brewkit, żeby uzyskać odmienne piwo niż w opisanej warce? Najlepiej gdyby był to Mangrove, bo mam możliwość zakupu stacjonarnie. Edytowane 12 Grudnia 2018 przez BartłomiejEs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 (edytowane) To jest właśnie mój brewkit IPA na US05 po 10 dniach fermentacji. Baling zszedł do 3 BLG. W smaku czuć drożdże i sporą goryczkę. Zapach neutralny - przypomina świeży chlebuś. Ale ta mętność... Na zdjęciu tego nie widać, ale jest mętne jak woda z kałuży. Co robić? Potrzymać dłużej w fermentorze? Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Grudnia 2018 przez pt123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 56 minut temu, Jancewicz napisał: A umyłeś słoik po korniszonach? ? Owszem, i to mocno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Godzinę temu, pt123 napisał: Na zdjęciu tego nie widać, ale jest mętne jak woda z kałuży. Co robić? Potrzymać dłużej w fermentorze? Jak to co, wypić! Pije się smak a nie wygląd, to że jest mętne to jeszcze nie tragedia. A tak na serio to napewno się jeszcze sklaruje po refermentacji i przynajmniej któtkim leżakowaniu. 10 dni fermentacji to wciąż bardzo mało. Zostaw w fermentorze przynajmniej do tych 2-3 tygodni i pewnie będzie troche lepiej, ale nie oczekuj klarowności koncernowego lagera. A jak chcesz trochę bardziej klarowne poczytaj o klarowaniu żelatyną, ale moim zdaniem to kosmetyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 12 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 To jest właśnie mój brewkit IPA na US05 po 10 dniach fermentacji. Baling zszedł do 3 BLG. W smaku czuć drożdże i sporą goryczkę. Zapach neutralny - przypomina świeży chlebuś. Ale ta mętność... Na zdjęciu tego nie widać, ale jest mętne jak woda z kałuży. Co robić? Potrzymać dłużej w fermentorze? Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Możesz zrobić tak jak napisał kolega wyżej za pomocą żelatyny, albo jeśli masz możliwość to cold crash. Ewentualnie na przyszłe warki kup na przykład mech irlandzki. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pt123 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 @Hobbysta, @mkrawc Dzięki za odpowiedź. Potrzymam w takim razie dłużej w fermentorze, i tak nie zdążyłem przygotować butelek. Zdziwiłem się tą mętnością bo gdy fermentowałem na S04 to piwo było od razu kryształ. Ale widać US05 mają trochę inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 11 godzin temu, BartłomiejEs napisał: Witam, Pod wpływem oglądania YT o domowym piwowarstwie postanowiłem spróbować sam. W poniedziałek odebrałem brewkit Mangrove Jacks Pale Ale, dokupiłem drożdże M44 oraz cały potrzebny sprzęt i ruszyłem do pracy. Jako cukru użyłem słodu jasnego w ilości 1,5kg na 23 litra brzeczki zgodnie z zaleceniami z brewkitu. Dodam, że brewkit jeszcze nachmieliłem przez 15 minut Mosaiciem (35g) chcąc uzyskać goryczkę. Brzeczkę przygotowałem, ale drożdże zadałem po jakiejś 1,5h od jej natelnienia, bo czekałem aż jej temperatura spadnie do 25 stopni. Drożdże uwodniłem w wodzie o podobnej temperaturze. Zadałem do brzeczki, zamknąłem fermentor i odstawiłem. Fermentacja ruszyła po jakiś 16 godzinach. Dzisiaj uchyliłem pokrywe, by sprawdzić co tam si dzieje i ujrzałem to co na zdjęciu. Moje pytanie czy jest ok. Koło soboty, niedzieli chciałem sprawdzić BLG i odstawić na cichą fermentacje. Brzeczka miała koło 11BLG, do ilu może to zejść przy tych drożdżach? Mam fermentor bez kranika teraz. Jakim sposobem najlepiej posiłkować się przy filtracji brzeczki do przelewania na cichą? Przelać do fermentora z kranikiem i później z niego odfiltrować przed rozlewem do kolejnego z kranikiem i stamtąd zrobić rozlew? Co radzicie? Dodam, że podczas cichej będę dochmielał Mosaiciem - planuje 50g. Jakieś sugestie odnośnie ilości? Może na zimno chmielić jakimś innym to piwo? Zapomniałem o jeszcze mega ważnej kwestii. Tak sądzę. Termometr przyklejony na fermentor pokazywał koło 24 stopni. Uznałem, że to za wysoko i schłodziłem stopniowo po rozpoczęciu fermentacji do 19 stopni na tym termometrze. Po tym zabiegu fermentacja nie straciła na intensywności. Tak uważam po obserwacji rurki fermentacyjnej. Gdzie błędy co możecie podpowiedzieć. W weekend robię drugą warkę. Możecie polecić jakiś fajny brewkit, żeby uzyskać odmienne piwo niż w opisanej warce? Najlepiej gdyby był to Mangrove, bo mam możliwość zakupu stacjonarnie. Największy błąd to, że pozwoliłeś temperaturze już na początku wzrosnoć tak wysoko. Obnizenie temperatuty później raczej wiele nie pomoże, a moze zestresować drożdze. Przed użyciem drozdzy poczytaj o nich w wątku im dedykowanym. Jest tam dużo cennych rad oraz często opis w jakich temperaturach fermentacji jakie efekty można uzyskać. W fermentorze lepiej nie grzebać i nie kusić losu o jakąś infekcje. Co do filtrowania chmielin są stosowane różne sposoby o ktorych znajdziesz na tym forum np. druciak, pończocha hopspider. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 12 minut temu, pt123 napisał: @Hobbysta, @mkrawc Dzięki za odpowiedź. Potrzymam w takim razie dłużej w fermentorze, i tak nie zdążyłem przygotować butelek. Zdziwiłem się tą mętnością bo gdy fermentowałem na S04 to piwo było od razu kryształ. Ale widać US05 mają trochę inaczej. Możesz zrobić tak jak ja robie. Po skończonej fermentacji 2-3 dni cold crash na balkonie i piwo wychodzi klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Godzinę temu, daniol88 napisał: Największy błąd to, że pozwoliłeś temperaturze już na początku wzrosnoć tak wysoko. Obnizenie temperatuty później raczej wiele nie pomoże, a moze zestresować drożdze. Nie tyle co ta temperatura wzrosła, ona po prostu nie spadła do niższej. Taką temp miała brzeczka. Dlatego ją stopniowo wychłodziłem, myślę, że na przestrzeni doby są tam wahania 1-2 stopnie. Stanowi to duży problem? Jeszcze jest jedna kwestia. Termometr przyklejony jest na fermentor. Może temp. brzeczki w środku jest bardziej stabilna niż wahania na termometrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Będe jutro robił takie piwko: https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/foreign-extra-stout.htmlChce dodać miód gryczany aby podbić do 22-24BLG tylko nie wiem ile go dać.Czy taki miód daje się na gotowanie czy można spokojnie na cichą? Miód ponoć bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 1 godzinę temu, INTseed napisał: Będe jutro robił takie piwko:https://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/foreign-extra-stout.html Chce dodać miód gryczany aby podbić do 22-24BLG tylko nie wiem ile go dać. Czy taki miód daje się na gotowanie czy można spokojnie na cichą? Miód ponoć bardzo dobry. Szkoda miodu... Serio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 22 godziny temu, BartłomiejEs napisał: Nie tyle co ta temperatura wzrosła, ona po prostu nie spadła do niższej. Taką temp miała brzeczka. Dlatego ją stopniowo wychłodziłem, myślę, że na przestrzeni doby są tam wahania 1-2 stopnie. Stanowi to duży problem? Jeszcze jest jedna kwestia. Termometr przyklejony jest na fermentor. Może temp. brzeczki w środku jest bardziej stabilna niż wahania na termometrze. Akurat pojawił się fajny wpis o fermentacji. Poczytaj bo warto. http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się