dziedzicpruski Opublikowano 20 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 14 godzin temu, INTseed napisał: Masz może przepis na piwo górnej fermentacji które by smakowało komuś co pije koncerniaki? Jakiekolwiek jasny zasyp, co jest ważne to drożdże dające profil zbliżony do lagerowego, czyli stare nadreńskie, lepiej chyba german ale, no i zagazowane po niemiecku musi być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 Jakiekolwiek jasny zasyp, co jest ważne to drożdże dające profil zbliżony do lagerowego, czyli stare nadreńskie, lepiej chyba german ale, no i zagazowane po niemiecku musi być Zasyp 100% pilzneński czy coś innego też dodać? Drożdze płynne tylko? Wolałbym sypkie jeśli można. Jakie? Co do chmielu to jakiś Hallertau Tradition?Nagazowanie po niemiecku to ile gram do butelek bo zawsze sypie raczej nisko 2g.Thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2019 Full Aroma Hoops ? Dzięki. Poczytam sobie. Czy drożdze S-04 nadają się do risów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sagon Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Cześć Wydaje mi się, że robię coś nie tak. Zasyp: 3,8kg pilzneński 2,5kg pszenica nie słodowana. Przed gotowaniem 35 litrów gotowane było 150 minut, po gotowaniu 25 litrów i 14 blg. Kolor jak na zdjęciu. Mam także straszny problem z utrzymaniem wydajności na tym samym poziomie. W tym przypadku było to 58%. Wiecie co zrobiłem nie tak w przypadku tego piwa? Jakieś takie za ciemne mi się wydaje. I czy macie jakieś porady jak utrzymać stałą wydajność i ją zwiększyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 10 godzin temu, INTseed napisał: Zasyp 100% pilzneński czy coś innego też dodać? Drożdze płynne tylko? Wolałbym sypkie jeśli można. Jakie? Co do chmielu to jakiś Hallertau Tradition? Nagazowanie po niemiecku to ile gram do butelek bo zawsze sypie raczej nisko 2g. Thx. Może być pale ale czysty, albo pilzneński bez albo z niewielką ilością jasnego karmelowego albo jasny typu bursztynowy . Nie używałem suchych, na tych płynnych o ile wyjdzie uda się na pewno zrobić coś rodzaju b.dobrego pseudolagera. Chmiel kontynentalny, obojętnie jaki i tak nie poczujesz różnicy specjalnej. Ty tym gazowaniem to taki makabryczny żart, jestem zwolennikiem lekko gazowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 10 godzin temu, INTseed napisał: 23 godziny temu, advisorylyrics napisał: Full Aroma Hoops ? Dzięki. Poczytam sobie. Czy drożdze S-04 nadają się do risów? Nadają, oczywiście gęstwa i polecam dolne widełki temperatury. 49 minut temu, Sagon napisał: Cześć Wydaje mi się, że robię coś nie tak. Zasyp: 3,8kg pilzneński 2,5kg pszenica nie słodowana. Przed gotowaniem 35 litrów gotowane było 150 minut, po gotowaniu 25 litrów i 14 blg. Kolor jak na zdjęciu. Mam także straszny problem z utrzymaniem wydajności na tym samym poziomie. W tym przypadku było to 58%. Wiecie co zrobiłem nie tak w przypadku tego piwa? Jakieś takie za ciemne mi się wydaje. I czy macie jakieś porady jak utrzymać stałą wydajność i ją zwiększyć? Trochę długie to gotowanie, ale kolor przesadzony. Jesteś pewien że nie pomyliłeś słodów? Np jakiś wiedeński czy monachijski? Tłumaczyłoby to też niższą wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) 55 minut temu, Sagon napisał: Cześć Wydaje mi się, że robię coś nie tak. Zasyp: 3,8kg pilzneński 2,5kg pszenica nie słodowana. Przed gotowaniem 35 litrów gotowane było 150 minut, po gotowaniu 25 litrów i 14 blg. Kolor jak na zdjęciu. Mam także straszny problem z utrzymaniem wydajności na tym samym poziomie. W tym przypadku było to 58%. Wiecie co zrobiłem nie tak w przypadku tego piwa? Jakieś takie za ciemne mi się wydaje. I czy macie jakieś porady jak utrzymać stałą wydajność i ją zwiększyć? 1. Uważam, że za długo gotujesz - dwi i pół godziny gotowania to długo, chyba, ze celowo zwiększasz ekstrakt. 2. Sprawdź pH zacieru, zbyt wysokie obniża wydajność - powinno być w okoliach 5,2-5,5 3. Sprawdzaj do jakiej gęstości wysładzasz- nie powinno schodzić poniżej 3Blg Napisz w jaki sposób zacierasz (stosunek wody do słodu) i wysładzasz - to też może być przyczyna niskiej wydajności. Edytowane 21 Lipca 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sagon Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 20 minut temu, Henx napisał: Trochę długie to gotowanie, ale kolor przesadzony. Jesteś pewien że nie pomyliłeś słodów? Np jakiś wiedeński czy monachijski? Tłumaczyłoby to też niższą wydajność. Świeżo otwarty worek ze słodem, jedyna możliwość, że producent się pomylił. Długie gotowanie bo zbyt dużo wysładzałem. 22 minuty temu, korzen16 napisał: Napisz w jaki sposób zacierasz (stosunek wody do słodu) i wysładzasz - to też może być przyczyna niskiej wydajności. Stosunek słodu do wody 1:3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 51 minut temu, Sagon napisał: Stosunek słodu do wody 1:3,5 OK; a wysładzanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Cześć Wydaje mi się, że robię coś nie tak. Zasyp: 3,8kg pilzneński 2,5kg pszenica nie słodowana. Przed gotowaniem 35 litrów gotowane było 150 minut, po gotowaniu 25 litrów i 14 blg. Kolor jak na zdjęciu. Mam także straszny problem z utrzymaniem wydajności na tym samym poziomie. W tym przypadku było to 58%. Wiecie co zrobiłem nie tak w przypadku tego piwa? Jakieś takie za ciemne mi się wydaje. I czy macie jakieś porady jak utrzymać stałą wydajność i ją zwiększyć?W fermentorze zawsze jest ciemniej. Czy podczas wysładzania było tak samo? Podniosłeś temperature do 76C i wysładzałeś wodą 78C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sagon Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Wygrzew był robiony na 76C i w tym momencie było dodane 100gr łuski gryczanej. Wysładzane było wodą o temperaturze 70 - 80C nie sprawdzałem dokładnej temperatury wody. Najbardziej jednak martwię się tym kolorem, możliwe, że producent źle oznakował worek ze słodem? I czy istnieje jakaś możliwość, żeby upewnić się co to za słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 57 minut temu, Sagon napisał: I czy istnieje jakaś możliwość, żeby upewnić się co to za słód? Ciężko..... a zostało Ci go jeszcze i czy masz inne do porównanie? Mi nie zdarzyło się jeszcze, żeby dostawca pomylił się w słodach, przynajmniej w tak oczywisty sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sagon Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Godzinę temu, korzen16 napisał: Ciężko..... a zostało Ci go jeszcze i czy masz inne do porównanie? Mam jeszcze Pale Ale, ale dla mnie oby dwa wyglądają identycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Przy tak długim gotowaniu, zwaliłbym to na reakcję Maillarda.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Trochę to za ciemne, oba słody były jasne i pilzneński i pszeniczny. Moją pszenicę gotowałem dwie godziny i jest pomimo tego bardzo jasna Edytowane 21 Lipca 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 kupiłem u chińczyka metalowe oslony termiczne i po popsikaniu despreyem wyszła na nich rdza. Czy używać - rdza będzie zanurzona w cieczy czy wyrzucić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Weź magnes i przybliż do sondy. Jak łapie to jest to nierdzewna z nazwy, chociaż obróbka plastyczna powoduje, że nierdzewna też lekko przyciąga magnes. Jeżeli nie będzie się kleić, to korozja może powstawać po resztkach narzędzi obróbczych leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 17 godzin temu, korzen16 napisał: Weź magnes i przybliż do sondy. Jak łapie to jest to nierdzewna z nazwy, chociaż obróbka plastyczna powoduje, że nierdzewna też lekko przyciąga magnes. Jeżeli nie będzie się kleić, to korozja może powstawać po resztkach narzędzi obróbczych tak zrobie, czy usuwać jakoś te rdze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 10 minut temu, leonzn napisał: czy usuwać jakoś te rdze ? Lepiej tak, bo może przejść do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 23 godziny temu, leonzn napisał: kupiłem u chińczyka metalowe oslony termiczne i po popsikaniu despreyem wyszła na nich rdza. Czy używać - rdza będzie zanurzona w cieczy czy wyrzucić ? Nie strasz pan, bo dopiero co zamówiłem taka gilzę od majfrenda. Podobno tez nierdzewka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 13 minut temu, Tomi23 napisał: Nie strasz pan, bo dopiero co zamówiłem taka gilzę od majfrenda. Podobno tez nierdzewka... popsikane despreyem zardzewiały, myte woda, moczone chwile w starsan nie. niestety używałem i myłem zbyt krotko/ rzadko zeby wyciągnąć więcej wnioskow 4 godziny temu, korzen16 napisał: Lepiej tak, bo może przejść do piwa mozna to lekko papierem ściernym zjechac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 2 minuty temu, leonzn napisał: mozna to lekko papierem ściernym zjechac ? spróbuj najpierw druciakiem do garnków. leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 No bez jaj, tyle tej rdzy co kot napłakał, olej to, jak zardzewieje bardziej to się martw,być może zarośnie kamieniem i będzie dobrze leonzn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 (edytowane) 4 minuty temu, dziedzicpruski napisał: No bez jaj, tyle tej rdzy co kot napłakał, olej to, jak zardzewieje bardziej to się martw,być może zarośnie kamieniem i będzie dobrze na zdjęciu nie widać całości - jest tego więcej , ale fakt sa to b małe plamki zobaczę czy będzie sie to powiększać Edytowane 23 Lipca 2019 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Godzinę temu, dziedzicpruski napisał: No bez jaj, tyle tej rdzy co kot napłakał, olej to, jak zardzewieje bardziej to się martw,być może zarośnie kamieniem i będzie dobrze Może przesadzam, ale po to zmieniłem w zasadzie wszystko w browarze na nierdzewne, żeby nie mieć takich historii. Jeżeli gilzy są z nierdzewki , to czyszczenie załatwi sprawę, jeżeli to zwykła stal, to majfrendy robią kogoś w balona i ja nie używał bym tego do kontaktu z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się