g_berger Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 kolejne pytanie: czy do piwa pod nazwą " JASNE PSZENICZNE CYTRUSOWE 12 BLG " i które jest opisane jako " lekkie i rześkie. Z dodatkiem skórek cytryn i pomarańczy" nadadzą się drożdże Fermentis SafAle WB-06? Pytam bo doczytałem że są one rekomendowane do do piw pszenicznych w stylu bawarskim: Hefeweizen, Dunkelweizen, Weizenbock, ale czy cytrusowych? Skład tego produktu to: - ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg - ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg - chmiel Hallertauer Tradition 30g, = drożdże SafAle WB-06- suszona skórka z pomarańczy 20g, - curacao 20g, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Ja bym wybrał US-05 bo bardziej będzie czuć dodatek skórek, ale drożdże do weizenów też są ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 46 minut temu, koncept napisał: kolejne pytanie: czy do piwa pod nazwą " JASNE PSZENICZNE CYTRUSOWE 12 BLG " i które jest opisane jako " lekkie i rześkie. Z dodatkiem skórek cytryn i pomarańczy" nadadzą się drożdże Fermentis SafAle WB-06? Pytam bo doczytałem że są one rekomendowane do do piw pszenicznych w stylu bawarskim: Hefeweizen, Dunkelweizen, Weizenbock, ale czy cytrusowych? Skład tego produktu to: Zależy co chcesz uzyskać. I na tym i na tym może wyjść dobrze, ale będzie zupełnie inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) no tak mi chodziło po głowie że us-05 mogą bardziej pasować do cytrusów, nie wiem nie znam sie za bardzo, po za podobno te drożdze (WB-06)mogą dać aromaty bananowe a nawet gożdzikowe. gożdzikowe cytrusy ?? xD nie chciałbym przedobrzyć Edytowane 27 Października 2019 przez koncept Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Dodaj kolendry i zrób witka. Ja bym zrobił na wb06 jak piszą lub fm41. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Do witka to jeszcze inne drożdże...Jak chcesz coś w stylu weizena to rób na WB-06. Jak coś w stylu American Wheat to rób na US-05. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 13 godzin temu, koncept napisał: no tak mi chodziło po głowie że us-05 mogą bardziej pasować do cytrusów, nie wiem nie znam sie za bardzo, po za podobno te drożdze (WB-06)mogą dać aromaty bananowe a nawet gożdzikowe. gożdzikowe cytrusy ?? xD nie chciałbym przedobrzyć To rób na US-05. WB-06 to przede wszystkim goździki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 ok dzięki za podpowiedź zrobie na us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybul26 Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Czy osad białkowy podczas fermentacji piwa wpływa jakoś negatywnie później na piwo? Do fermentora dostało się sporo osadu białkowego, który już opadł na dno. Poza tym czy jak dodałem mech irlandzki, to czy drożdże na powierzchni są w takiej formie jak na zdjęciu? Mija 16 h od zadania drozdzy i nie wiem, czy fermentacji się w końcu zaczyna, czy to też jakiś osad (chociaż nie było go wcześniej na górze brzeczki, więc stawiam, że to drożdże). Temperatura 15'C, drożdże US-05. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) 9 godzin temu, cybul26 napisał: Mija 16 h od zadania drozdzy i nie wiem, czy fermentacji się w końcu zaczyna, czy to też jakiś osad (chociaż nie było go wcześniej na górze brzeczki, więc stawiam, że to drożdże). To raczej drożdże - zakładam, że dodałeś gęstwę US-05 Edytowane 29 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybul26 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 To raczej drożdże - zakładam, że dodałeś gęstwę US-05Nie, uwodnione drożdże w 30'C, potem dolana zimna brzeczka w celu zmniejszenia temperatury do 22'C i tak dodane do brzeczki. Z drugiej strony to drożdże szaleć nie będą, bo baling 6.8 i zacierane na bardzo słodko, w temperaturze około 73'C. Czy mogę przyjąć, że fermentacja ruszyła? Dzisiaj rano było tego na powierzchni jeszcze więcej. Nie mam rurki, tylko rozszczelniony dekiel. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 U mnie tak wyglądała zadana gęstwa, ale ostatnio US-05 miewają różne fochy. Przełom białkowy opada na dno a nie pływa na powierzchni. Założyłbym, że to jednak drożdże. Jeszcze nie wpadałbym w panikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybul26 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 U mnie tak wyglądała zadana gęstwa, ale ostatnio US-05 miewają różne fochy. Przełom białkowy opada na dno a nie pływa na powierzchni. Założyłbym, że to jednak drożdże. Jeszcze nie wpadałbym w panikę.Okej, dzięki za odpowiedź Podniosę trochę temperaturę i będę obserwował. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 2 minuty temu, cybul26 napisał: Podniosę trochę temperaturę i będę obserwował. Proponuję nie za dużo, tak do max. 17-18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cybul26 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Proponuję nie za dużo, tak do max. 17-18°CBardziej chciałem do 16°C i potem podnosić codziennie o 0.5°C. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 OK, tylko musza ruszyć drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Jaki może być powód, że w jednej butelce słabo zaszła refermentacja? Jest mniej gazu, jak w pozostałych i czuć mocno glukozę. Butelka trzymana ze wszystkimi tak samo. Czy jest możliwe, że mniej drożdży tam się jakoś znalazło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 54 minuty temu, sobieslaw napisał: Jaki może być powód, że w jednej butelce słabo zaszła refermentacja? Może być wiele powodów. Czym myłeś butelki? Obstawiałbym słabo wypłukany środek do dezynfekcji w butelkach. Mógł ubić większość lub wszystkie drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Butelki myte dzień przed rozlewem płynem do naczyń i ociekane na stojaku. W dniu rozlewu płukane OXI i od razu rozlewane piwo bez ociekania. Z tego, co czytałem, nie zaleca się przepłukiwania po OXI. Edytowane 29 Października 2019 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 13 minut temu, sobieslaw napisał: Butelki myte dzień przed rozlewem płynem do naczyń i ociekane na stojaku. W dniu rozlewu płukane OXI i od razu rozlewane piwo bez ociekania. Z tego, co czytałem, nie zaleca się przepłukiwania po OXI. Ale dobrze jest dać im też ocieknąć po oxi. Zawsze coś tam pozostaje, więcej lub mniej. U mnie butelki są od razu płukane i do skrzynki w której czekają na kolejne życie, później przepłukane znów woda, chwilę potem oxi i na choinkę, zostaja wtedy śladowe ilości w porównaniu bez ociekania - dobre pół litra można odzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 w przepisie do whisky stout mam podane 0,6kg płatków owsianych błyskawicznych, w domu mam pozostałości po FESie 0,6kg płatków jęczmiennych błyskawicznych. Jaka będzie różnica w gotowym piwie jesli zamiast płatków owsianych dodam płatki jęczmienne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 39 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: w przepisie do whisky stout mam podane 0,6kg płatków owsianych błyskawicznych, w domu mam pozostałości po FESie 0,6kg płatków jęczmiennych błyskawicznych. Jaka będzie różnica w gotowym piwie jesli zamiast płatków owsianych dodam płatki jęczmienne ? Pod koniec pierwszej strony zdaje się, że jest krótkie podsumowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 2 godziny temu, Gruby. napisał: Ale dobrze jest dać im też ocieknąć po oxi. Zawsze coś tam pozostaje, więcej lub mniej. U mnie butelki są od razu płukane i do skrzynki w której czekają na kolejne życie, później przepłukane znów woda, chwilę potem oxi i na choinkę, zostaja wtedy śladowe ilości w porównaniu bez ociekania - dobre pół litra można odzyskać. A jak te butelki przechowujesz w skrzynkach? Nie dostaje się do nich kurz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 5 godzin temu, sobieslaw napisał: Jaki może być powód, że w jednej butelce słabo zaszła refermentacja? Jest mniej gazu, jak w pozostałych i czuć mocno glukozę. Butelka trzymana ze wszystkimi tak samo. Czy jest możliwe, że mniej drożdży tam się jakoś znalazło? W jaki sposób czujesz glukozę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Godzinę temu, sobieslaw napisał: Nie dostaje się do nich kurz? Ja postępuję podobnie - po wypici płuczę wodą i zatykam zużytym kapslem żeby się nić do środka nie dostało. Przed butelkowaniem wsypują 4g OXI do każdej butelki i zalewam wrzątkiem (wszystkie butelki) co ma je oczyścić z pozostałych osadów. Następnie do Star Sana i na choinkę. Póki co sprawdza się. Edytowane 29 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się