sredstvom Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 56 minut temu, punix napisał: Butelkowanie po 6 dniach to słaby pomysł - daj im jeszcze przynajmniej tydzień w tych 21 - skoro większość ekstraktu przejadły, to zbyt wielu estrów i fuzli już nie narobią. Ja tu ani slowa o butelkowaniu nie zrozum mnie zle - nie warze po raz pierwszy i co poniektore podstawy mam raczej opanowane Moze zbyt zawile mi sie napisalo. Chodzi o to, ze mam roznice 1 brixa miedzy FFT a glowna fermentacja i mimo podniesienia temperatury nie chce cholerstwo dofermentowac (przynajmniej poki co). I zastanawiam sie, czy w zwiazku z tym dalej trzymac w mieszkaniu i czekac, komu sie pierwszemu znudzi - mi czy drozdzom (i w zwiazku z tym ekstrakt jeszcze zejdzie), czy jakies inne czary odprawic? Bo nie sadze, zebym musial sie posilkowac dodatkowymi drozdzami - tak jak napisalem, zdechnac nie zdechly... Bo czy to mozliwe, ze roznica 1 brixa w odfermentowaniu mogla wyniknac z roznych gatunkow drozdzy? Czyli mowisz, zeby jeszcze potrzymac w chalupie. Tak zrobie, zgadzam sie, ze najwazniejsza czesc fermentacji juz za nami, wiec nie powinno naprodukowac sie za duzo swinstw, o ile w ogole. Pytanie bardziej szlo w kierunku: czy skoro po 3 dniach nic, to czy dalsze "grzanie" cos da? No ale w sumie nikt z nas nie ma szklanej kuli... Nic to, czekam. Dzieki tak czy inaczej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 1 godzinę temu, sredstvom napisał: Ja tu ani slowa o butelkowaniu nie zrozum mnie zle - nie warze po raz pierwszy i co poniektore podstawy mam raczej opanowane Moze zbyt zawile mi sie napisalo. Chodzi o to, ze mam roznice 1 brixa miedzy FFT a glowna fermentacja i mimo podniesienia temperatury nie chce cholerstwo dofermentowac (przynajmniej poki co). I zastanawiam sie, czy w zwiazku z tym dalej trzymac w mieszkaniu i czekac, komu sie pierwszemu znudzi - mi czy drozdzom (i w zwiazku z tym ekstrakt jeszcze zejdzie), czy jakies inne czary odprawic? Bo nie sadze, zebym musial sie posilkowac dodatkowymi drozdzami - tak jak napisalem, zdechnac nie zdechly... Bo czy to mozliwe, ze roznica 1 brixa w odfermentowaniu mogla wyniknac z roznych gatunkow drozdzy? Czyli mowisz, zeby jeszcze potrzymac w chalupie. Tak zrobie, zgadzam sie, ze najwazniejsza czesc fermentacji juz za nami, wiec nie powinno naprodukowac sie za duzo swinstw, o ile w ogole. Pytanie bardziej szlo w kierunku: czy skoro po 3 dniach nic, to czy dalsze "grzanie" cos da? No ale w sumie nikt z nas nie ma szklanej kuli... Nic to, czekam. Dzieki tak czy inaczej! A jakich drożdży użyłeś do fermentacji, a jakich do fft? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 19 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2019 4 godziny temu, sredstvom napisał: drozdze Windsory. FFT byl na drozdzach piekarniczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Możesz mieć różnice temperatur między pomiarem w domu, a w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 Ale widzisz, FFT mierzylem w domu. Pierwszy pomiar piwa zrobilem w piwnicy, przynioslem do domu i drugi pomiar po 3 dniach - wynik identyczny. Zreszta mam refraktometr z ATC, wiec temperatura nie powinna grac wiekszej roli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 21 hours ago, sredstvom said: Bo czy to mozliwe, ze roznica 1 brixa w odfermentowaniu mogla wyniknac z roznych gatunkow drozdzy? 19 hours ago, sredstvom said: drozdze Windsory. FFT byl na drozdzach piekarniczych Tak, dlatego kompletnie nie rozumiem idei FFT na innym szczepie, a w szczególności jakimś losowym. Zajrzyj sobie na str. 42 i 43 broszury Fermentisa Tips Tricks. Active dry yeast and fermentation explained to brewers i porównaj poziom odfermentowania i cukrów resztkowych dla różnych szczepów. Możesz zresztą porównać deklarowane odfermentowanie u jakiegokolwiek producenta — zazwyczaj będziesz miał rozpiętość w granicach 70%…80%. Dla przykładu 12°Blg przy 70% zejdzie do 3,7°Blg, a przy 80% do 2,5°Blg. sredstvom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 20 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2019 O, czyli jednak! Widzisz, dotychczas zawsze robilem test przy uzyciu drozdzy na ktorych fermentowalem, tym razem cos mnie podkusilo zeby przydziadowac, bo szkoda. Kolatal mi sie po pamieci jakis artykul o FFT w ktorym autor pisal, ze mozna dac od biedy nawet kuchennych drozdzy - i juz jakos samo sie to potoczylo. Lesson learnt ? Niemniej jednak potrzymam do niedzieli w domu, zobaczymy czy cos to da. Jak nie - to hajda do piwnycy, klarowac sie! Dzieki serdeczne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 W drozdzach piekarniczych moze znajdowac sie nawet do 1000 roznych szczepow drozdzy, wiec robienie testu na FG takimi drozdzami mija sie z celem. ogoun 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 O, czyli jednak! Widzisz, dotychczas zawsze robilem test przy uzyciu drozdzy na ktorych fermentowalem, tym razem cos mnie podkusilo zeby przydziadowac, bo szkoda. Kolatal mi sie po pamieci jakis artykul o FFT w ktorym autor pisal, ze mozna dac od biedy nawet kuchennych drozdzy - i juz jakos samo sie to potoczylo. Lesson learnt Niemniej jednak potrzymam do niedzieli w domu, zobaczymy czy cos to da. Jak nie - to hajda do piwnycy, klarowac sie! Dzieki serdeczne!Jak przydziadowałeś jeśli drożdze uwadniasz w szklance to w niej robisz fft? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 A nie wiesz, ze na najprostsze rozwiazania to wpasc trzeba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Potrzebuje kupić mieszadło magnetyczne. Jaka jest optymalna wielkość kolby do górniaków i dolniaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 6 minut temu, INTseed napisał: Potrzebuje kupić mieszadło magnetyczne. Jaka jest optymalna wielkość kolby do górniaków i dolniaków? Mi najlepiej sprawdza się 3 litrowa z szeroką szyją/wlotem. Można to umyć w zmywarce, wciśniesz tam dłoń o ile nie jest jak u kowala. Pozwoli Ci robić starter troszkę większy jak dwa litry (zależy od szczepu) więc zaszczepisz tym słabszego lagera lub troszkę gęstszego górniaka. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Mi najlepiej sprawdza się 3 litrowa z szeroką szyją/wlotem. Można to umyć w zmywarce, wciśniesz tam dłoń o ile nie jest jak u kowala. Pozwoli Ci robić starter troszkę większy jak dwa litry (zależy od szczepu) więc zaszczepisz tym słabszego lagera lub troszkę gęstszego górniaka.To jeszcze mi powiedz jak wielka ma być ta pastylka do mieszania oraz czy mieszadło ma być jakieś specjalne do tych 3l? Ile litrowy jest twój starter i ile blg ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 6 minut temu, INTseed napisał: 11 minut temu, DanielN napisał: Mi najlepiej sprawdza się 3 litrowa z szeroką szyją/wlotem. Można to umyć w zmywarce, wciśniesz tam dłoń o ile nie jest jak u kowala. Pozwoli Ci robić starter troszkę większy jak dwa litry (zależy od szczepu) więc zaszczepisz tym słabszego lagera lub troszkę gęstszego górniaka. To jeszcze mi powiedz jak wielka ma być ta pastylka do mieszania oraz czy mieszadło ma być jakieś specjalne do tych 3l? Ile litrowy jest twój starter i ile blg ma? Używam tego mieszadła: Używam w nim mieszadełek: 25x6mm, 30x7mm do 35x8mm działa z każdym z nich. W zależności co mam wolne to wrzucam. Kupiłem komplet na Ali. Na tym najmniejszym trzeba tylko większe obroty ustawić. Te mieszadło radzi sobie też z malutkimi kolbami i mieszadełkami o długości 15mm na wolnych obrotach. Moje duże startery mają około 7-9 blg, najczęściej w połowie tego przedziału. W zależności od planowanego ekstraktu mają od około 1l do ponad 2. Przy docelowych warkach 19-20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Pytanie takie. Mierzyłem końcowe BLG niestety już w piwie zmieszanym z syropem glukozowym do rozlewu. Nie bardzo mogę znaleźć kalkulator przy czymś takim - jaki będzie to miało wpływ na przekłamanie BLG? W ogóle mierzalna wartość czy coś dużego jednak? Piwa do rozlewu było 21 l, do czego wlane było 168 g glukozy rozrobionej w 0,5 l wody. Pomiar przy 20 stopniach C balingometrem 3 BLG. Z góry dzięki. Edytowane 23 Grudnia 2019 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Wyszło mi jakieś 2,2-2,5°Blg przed dodaniem glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Czyli dość znacząca różnica, dzięki. Możesz powiedzieć, jak to policzyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Wrzuciłem do BeerSmitha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Aha, czyli są takie kalkulatory, a po prostu nie mogłem znaleźć Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Można też ręcznie, policz balling 168g w 21,5 kg roztworu, wychodzi ok 0,8 st ballinga, ktore odejmiesz od pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 12 minut temu, x1d napisał: Można też ręcznie Można, ale ostatnio leniwy się robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 2 godziny temu, korzen16 napisał: leniwy To tak bardziej żeby kolega @sobieslaw wiedział że można samemu i skąd się to bierze. No bo jak net siądzie to co? sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 49 minut temu, x1d napisał: No bo jak net siądzie to co? Niemożliwe, takie rzeczy się nie zdarzają Oczywiście że zawsze należy rozumieć co się robi i skąd się co wzięło - popieram. Na politechnice miałem zakaz używania programów do wspierania projektowania. Stary profesor uczył nas, że zawsze trzeba mieć stosunek do tego co wyszło, a nie ślepo wierzyć w wyrzucane przez "maszynki" wyniki. Ale lenistwo i tak przychodzi z wiekiem Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 16 minut temu, korzen16 napisał: zawsze trzeba mieć stosunek do tego co wyszło, a nie ślepo wierzyć w wyrzucane przez "maszynki" wyniki. Złota myśl! Szacunek dla profesora! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwerty01 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Mam lekki problem i nie wiem co zrobić. Postawiłem piwo Belgian Blond Ale 17°BLG + FM26 Belgijskie pagórki. Po warzeniu brzeczki (wyszło 24,5l) wlałem do kega 30l (faktyczna pojemność z tego co pamiętam 32,5l). Jak nie liczyć zapełniłem w ok 75%. Pracuje w pokoju. W ciągu dnia (jak jestem w pokoju) jest temp ok 21°C. Na noc rozszczelniam okno i temp spada do 18,5°C. W nocy robi się tyle piany, że wywala korkiem fermentacyjnym. Oczywiście teraz jest za późno, aby rozdzielać na dwa kegi, ale mam do was pytanie - w ilu procentach zapełniacie pojemnik fermentacyjny, aby nie wywalało korkiem (to moje drugie piwo). W winach zapełniam do 80% i nigdy nic nie wywaliło korkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się