Browar SKILL Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Nie no teraz to już się nie dowiesz ile było na początku. Barwa na moc nie wpływa więc ja bym proponował po prostu to zostawić w spokoju na jakieś 10 dni Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Browar SKILL napisał: Nie no teraz to już się nie dowiesz ile było na początku. Barwa na moc nie wpływa więc ja bym proponował po prostu to zostawić w spokoju na jakieś 10 dni Może nie będzie źle, patrząc na parametry surowców i instrukcję na nich, to ten ekstrakt słodowy odpowiada 1-1,5kg glukozy/cukru, które należało dodać jako surowiec dodatkowy do ekstraktu IPA. Jak się orientowałem, to butelkuje się przy około 1st plato dodając max 220g cukru na 23 litry. Pytam bo nie chcę granatów zrobić I zastanawiam się czy robić cichą fermentację, ponoć się piwo klaruje wtedy (cicha też przy 1st plato?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Michał Wojas napisał: butelkuje się przy około 1st plato dodając max 220g cukru na 23 litry Butelkuje się nie wcześniej niż wtedy masz pewność, że zakończyła się fermentacja. W zależności od drożdży, początkowego BLG, zasypu i zacierania (ale to nie Twój przypadek) może to być 1, 0 albo 3, albo 6, albo... Ilość surowca do refermentacji musisz policzyć - bierze się pod uwagę litraż i temperaturę. Kalkulatory na wyciągnięcie googla. Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Może nie będzie źle, patrząc na parametry surowców i instrukcję na nich, to ten ekstrakt słodowy odpowiada 1-1,5kg glukozy/cukru, które należało dodać jako surowiec dodatkowy do ekstraktu IPA. Jak się orientowałem, to butelkuje się przy około 1st plato dodając max 220g cukru na 23 litry. Pytam bo nie chcę granatów zrobić I zastanawiam się czy robić cichą fermentację, ponoć się piwo klaruje wtedy (cicha też przy 1st plato?)Jest kalkulator piwowarski na androida do obliczenia nagazowania. Daj mniej cukru.Podaj link do tego zestawu. Jaka temperatura fermentacji? Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Oj cukru mniej. Max tak 6g/litr. Oczywiście w syropie Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 9 minut temu, INTseed napisał: Jest kalkulator piwowarski na androida do obliczenia nagazowania. Daj mniej cukru. Podaj link do tego zestawu. Jaka temperatura fermentacji? Zestaw drożdże użyłem całości surowców z zestawu (no i drożdże nie z zestawu) Fermentacja około 19st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 17 minut temu, zasada napisał: Butelkuje się nie wcześniej niż wtedy masz pewność, że zakończyła się fermentacja. W zależności od drożdży, początkowego BLG, zasypu i zacierania (ale to nie Twój przypadek) może to być 1, 0 albo 3, albo 6, albo... Ilość surowca do refermentacji musisz policzyć - bierze się pod uwagę litraż i temperaturę. Kalkulatory na wyciągnięcie googla. Czy muszę znać BLG by dobrze zrefermentować? Kiedy wiem, że fermentacja się zakończyła? Z kalkulatorów wnioskuję, że jak nie chcę rozcieńczać cukru to nie muszę znać BLG? Tylko odpowiednią ilość podzieloną na litraż wsypywać do butelek. Z kalkulatorów wychodzi 100-120 gram a mam 23l litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Musisz wiedzieć czy spadek BLG postępuje czy się zatrzymałA rozcieńczanie cukru nie sprawia że jest go mniej lub więcej, tak generalizując Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zostaw, jeśli zrobiłeś z tego zestawu 23l to nie będzie raczej za gęste. Stawiam na max. 13-14blg. Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zestaw drożdże użyłem całości surowców z zestawu (no i drożdże nie z zestawu) Fermentacja około 19stJak temperatura otoczenia to troche za dużo. Cukier dodaj środkową miarką z zestawu. Albo z kalkulatora jeśli będziesz przelewał na cichą.Dodałeś 23l wody? Następne już zmierz bo może się okazać że będzie bardzo słabe %. Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 11 minut temu, Browar SKILL napisał: Musisz wiedzieć czy spadek BLG postępuje czy się zatrzymał A rozcieńczanie cukru nie sprawia że jest go mniej lub więcej, tak generalizując Zatem czy mogę sprawdzić BLG teraz? Może nie będę wiedział ile było dokładnie na samym początku, ale będę wiedział, że jest spadek i czy się zatrzymał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar SKILL Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 No jasne. Ale zdezynfekuj ballingomierz Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 3 minuty temu, INTseed napisał: Jak temperatura otoczenia to troche za dużo. Cukier dodaj środkową miarką z zestawu. Albo z kalkulatora jeśli będziesz przelewał na cichą. Dodałeś 23l wody? Następne już zmierz bo może się okazać że będzie bardzo słabe %. Temperatura otoczenia, schodzę max do 18 - mniej nie da rady. Na opakowaniu drożdży jest zakres 16-21 (18 optymalnie), temperatura fermentacji jest podobna, około 19. 23L wyszło w sumie wszystkiego. Jak na cichą, to jak dobrze rozumiem, po około tygodniu rozcieńczam cukier w odpowiedniej ilości, w odpowiedniej ilości wody, przelewam do innego fermentora, lekko mieszam i rozlewam od razu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 39 minut temu, Browar SKILL napisał: No jasne. Ale zdezynfekuj ballingomierz Na teraz, po 47h od zalania drożdżami, wyszło idealnie 12 BLG. Dobrze myślę, że na początku nie powinno być więcej jak 13? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 (edytowane) A co Ci da pomiar teraz, jesli nie wiesz ile cukrów jest już przerobione ?. Poza tym - jeśli robisz brewkit + ekstrakt, a ten ekstrakt (lub równoważnik cukru) był w recepturze ujęty, to jeśli masz końcową objętość taką, jak w przepisie nie masz możliwości przestrzelenia balingu. Chyba, źe dodałeś ten ekstrakt "od siebie" Nie przypaliłeś czasem ekstraktu w czasie gotowania ? Dno gara czyste ? Edytowane 19 Kwietnia 2020 przez fotohobby Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wojas Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 2 minuty temu, fotohobby napisał: A co Ci da pomiar teraz, jesli połowa, a może nawet więcej cukrów jest już przerobioma ?. Poza tym - jeśli robisz brewkit + ekstrakt, a ten ekstrakt (lub równoważnik cukru) był w recepturze ujęty, to jeśli masz końcową objętość taką, jak w przepisie nie masz możliwości przestrzelenia balingu. Nie przypaliłeś czas3e ekstraktu w czasie gotowania ? Dno gara czyste ? Dno garnka czyste. Kolor ciemny pewnie bo objętość fermentora spora. Przy mierzeniu BLG teraz, kolor ładnie złoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Więc będzie OK. Przy ekstraktach trudno o jakiś rozjazd początkowego BLG. Michał Wojas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radinho19 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Witam. Jakiś czas temu zatarłem zboże i uwarzyłem piwko w stylu Vermont IPA 14'Blg. Wszystko było ok ale chyba pospieszyłem się ze zlewaniem na cichą fermentację. Poszedłem według przepisu który mówił o zlaniu na cichą po 7 dniach. Zmierzyłem Blg po zlaniu i wyszło 8. Zebrałem po burzliwej fermentacji całą gęstwę. Dodałem chmiele i wszystko spokojnie stało w temp ok 18 stopni C. Dziś znów mierzyłem Blg i ten sam wynik 8. Ale to pewnie dlatego że drożdże nie wszystko przerobiły. Co mam dalej robić przecież nie będę butelkował bo mi wszystko wybuchnie :) Proszę o jakąś poradę. Próbowałem piwko super jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Pytanie odnośnie słodu PALE ALE ZERO Viking Malt. Czy to ZERO coś znaczy? Czy traktować jako zwyczajny Pale Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Jaśniejszy kolor.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 1 minutę temu, Wuuu napisał: Jaśniejszy kolor. I chyba jeszcze własności jęczmienia. Przy pilzneńskim zero, piszą: As a special feature in null-LOX varieties is that Lipoxygenase activity is zero, affecting positively on flavor stability of beer. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Radinho19 napisał: Witam. Jakiś czas temu zatarłem zboże i uwarzyłem piwko w stylu Vermont IPA 14'Blg. Wszystko było ok ale chyba pospieszyłem się ze zlewaniem na cichą fermentację. Poszedłem według przepisu który mówił o zlaniu na cichą po 7 dniach. Zmierzyłem Blg po zlaniu i wyszło 8. Zebrałem po burzliwej fermentacji całą gęstwę. Dodałem chmiele i wszystko spokojnie stało w temp ok 18 stopni C. Dziś znów mierzyłem Blg i ten sam wynik 8. Ale to pewnie dlatego że drożdże nie wszystko przerobiły. Co mam dalej robić przecież nie będę butelkował bo mi wszystko wybuchnie Proszę o jakąś poradę. Próbowałem piwko super jak dla mnie. Czym mierzysz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radinho19 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 2 minuty temu, fotohobby napisał: Czym mierzysz ? Refraktometrem z Chin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Oczywiście wprowadziłeś korektę do wyniku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Oczywiscie nie wprowadził To masz faktycznie ok 4 brix. Wiec odfermentowanie ok 70%.Alkohol zaburza odczyt, trzeba korzystać z kalkulatorów. Polecam kalkulator piwowarski na androida. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się