sobieslaw Opublikowano 7 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2020 9 minut temu, Jancewicz napisał: Po 12h to często w górniakach nie widać jeszcze oznak fermentacji. Spokojnie, tym bardziej, że już powoli coś się zaczyna. Ja na tych drożdżach miałem laga 48h. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 W dniu 29.06.2020 o 17:44, tortoise napisał: W dniu 29.06.2020 o 17:17, smola napisał: Na razie możesz trzymać w takiej temperaturze. Jak zobaczyć, że fermentacja zacznie spowalniać, to stopniowo podwyższać. Fermentacja od wczoraj zaczęła spowalniać, do jakiej maksymalnej temp. podnieść i w jakim czasie? Dziś przestawiłem termostat z 15°C na 17°C, więc biorąc pod uwagę bezwładność cieczy oraz, że stoi w chłodziarce. 17°C uzyskam pewnie jutro rano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 1 godzinę temu, smola napisał: Fermentacja od wczoraj zaczęła spowalniać, do jakiej maksymalnej temp. podnieść i w jakim czasie? Dziś przestawiłem termostat z 15°C na 17°C, więc biorąc pod uwagę bezwładność cieczy oraz, że stoi w chłodziarce. 17°C uzyskam pewnie jutro rano. To ma być przerwa diacetylowa? Ja bym w ogóle jej nie robił, te drożdże praktycznie go nie produkują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 9 minut temu, sobieslaw napisał: To ma być przerwa diacetylowa? Chyba tak, ponoć lekko trzeba podnieść by resztę dojadły. 9 minut temu, sobieslaw napisał: To ma być przerwa diacetylowa? Ja bym w ogóle jej nie robił, te drożdże praktycznie go nie produkują. Zostawić do końca na 15°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 24 minuty temu, smola napisał: Chyba tak, ponoć lekko trzeba podnieść by resztę dojadły. Zostawić do końca na 15°C? Spojrzałem w notatki i swojego pierwszego lagera i na tych drożdżach skończyłem na 10°C. Zero diacetylu. Także spokojnie moim zdaniem można tak zostawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 @sobieslaw, tylko to nie lager. Lager z nazwy Coopersa, fermentowany drożdżami US-05. Mam pytanie z innej beczki. Chciałbym swojej połowicy zrobić z ekstraktów Milkshake IPA z mango, czy mogę zadać drożdże sawbrew WB-06 i utrzymywać temp. 18°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Teraz, smola napisał: @sobieslaw, tylko to nie lager. Lager z nazwy Coopersa, fermentowany drożdżami US-05. Mam pytanie z innej beczki. Chciałbym swojej połowicy zrobić z ekstraktów Milkshake IPA z mango, czy mogę zadać drożdże sawbrew WB-06 i utrzymywać temp. 18°C? Możesz, ale to nie będzie milkshake ipa - potrzebowałbyś jakichś naturalnych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) A jakie byś polecił, czy lecieć na US-05 jak w recepturze? Edytowane 12 Lipca 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 36 minut temu, smola napisał: A jakie byś polecił, czy lecieć na US-05 jak w recepturze? US-05 jak najbardziej mogą być. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 1 godzinę temu, smola napisał: @sobieslaw, tylko to nie lager. Lager z nazwy Coopersa, fermentowany drożdżami US-05. Mam pytanie z innej beczki. Chciałbym swojej połowicy zrobić z ekstraktów Milkshake IPA z mango, czy mogę zadać drożdże sawbrew WB-06 i utrzymywać temp. 18°C? A to wybacz, byłem pewien, że odpisuję na temat W34/70. To z innej beczki, ja swoje US-05 startuję od ok. 13°C, a ostatnie parę dni przed rozlewem stoją w 25°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Godzinę temu, sobieslaw napisał: A to wybacz, byłem pewien, że odpisuję na temat W34/70. To z innej beczki, ja swoje US-05 startuję od ok. 13°C, a ostatnie parę dni przed rozlewem stoją w 25°C. Warka stoi w piwnicy, w chłodziarce. Temp. w piwnicy to teraz ok 18°C, by dobiła do 25°C, musiałbym przenieść do mieszkania i to wiązałoby się z poderwaniem drożdży. Zostawić w 18°C, czy przenosić? Po tym czasie w 25°C, na koniec stosujesz cold crash? Edytowane 12 Lipca 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Godzinę temu, smola napisał: Warka stoi w piwnicy, w chłodziarce. Temp. w piwnicy to teraz ok 18°C, by dobiła do 25°C, musiałbym przenieść do mieszkania i to wiązałoby się z poderwaniem drożdży. Zostawić w 18°C, czy przenosić? Po tym czasie w 25°C, na koniec stosujesz cold crash? Powinno być ok. Jedyny sposób, żeby mieć pewność, to zmierzyć BLG. Jeśli nie odfermentowało tyle, ile powinno, to wtedy dopiero przenieść do wyższej temperatury. Nigdy nie robiłem cold crashu, uważam, że więcej to może popsuć niż pomóc, ale to moje zdanie. U mnie wystarczy 0,5 tabletki whirlfloca i jest praktycznie klarownie jak w koncerniakach. Edytowane 12 Lipca 2020 przez sobieslaw Literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 Godzinę temu, sobieslaw napisał: U mnie wystarczy 0,5 tabletki whirlfloca Ten środek dodaje się tylko podczas końcówki gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2020 7 minut temu, smola napisał: Ten środek dodaje się tylko podczas końcówki gotowania? Tak. Na koniec fermentacji pozostaje cold crash, żelatyna albo karuk. sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 dlaczego nikt nie napisał że gotowanie należy przeprowadzić zaraz po zacieraniu?? ja odstawiłem brzeczkę do gotowania na następny dzien i wyhodowałem piękne coś takie kremowo białe w postaci kłaczków i płatków. chyba jakieś białko się wytrąciło hehe ..a miało być tak pięknie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 (edytowane) 5 minut temu, koncept napisał: dlaczego nikt nie napisał że gotowanie należy przeprowadzić zaraz po zacieraniu Serio pytasz? Akurat pytanie czy można zostawić przefiltrowana brzeczkę do następnego dnia pojawia się na forum co jakiś czas. edit: tylko trzeba się oczytać przed działaniem. Edytowane 13 Lipca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) hehe żartowałem poczytałem i wyjaśniam że z różnych powodów niestety musiałem przerwać warzenie no i po wznowieniu rano zastałem ten syf w garze chociaż wieczorem zdążyłem już podgrzać do jakichś 60-70st i wtedy musiałem przerwać warzenie. może nie trzeba było owijać gara kocem tylko pozwolić mu swobodnie ostygnąć? w sumie przerwa w warzeniu trwała jakieś 8h co zrobiłem? kontynuowałem warzenie wg receptury a po schłodzeniu przelałem brzeczkę do fermentora przez 3 woreczki muślinowe czyli w sumie 6 warstw. i zadałem drożdże. może syfu nie będzie ale w sumie jestem na 90% pewny że to już nie będzie to bo wygląda dość słabo. w założeniu miało być belgian rye blonde 18blg Edytowane 14 Lipca 2020 przez koncept Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) Przez co lepiej jest pobrać próbkę do badania BLG, przez kranik czy sterylną strzykawką z lustra brzeczki, zdejmując pokrywę fermentora? Czy jest sen klarować żelatyną, jeśli nastaw był z brewkita, a może lepiej zastosować cold crash? Edit: sprawdzać raczej jeszcze nie ma po co. Ruch w rurce występuje. Edytowane 14 Lipca 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 (edytowane) @koncept: kilkukrotnie zostawiałem filtrat na noc, raz na dłużej nawet i nie miałem objawów, które opisałeś. Edytowane 14 Lipca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 17 godzin temu, koncept napisał: wyhodowałem piękne coś takie kremowo białe w postaci kłaczków i płatków To pływało na powierzchni czy w toni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 po uspokojeniu się płynu opadło na dno szkoda że nie zrobiłem fotki; ale że opadło to łatwiej było zebrać brzeczkę znad tego czegoś. obawiam się o jakość piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 To mógł być osad białkowy, który wytrącił się po podgrzaniu do tych ~70 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Czy drożdże WS-34/70 podczas fermentacji produkują dużo siarkowodoru? Dziś otworzyłem lodówkę i uderzył mnie zapach zgniłych jaj. Piwo fermentuje 9 dzień, w poprzednich dniach ten aromat nie był wyczuwalny po otworzeniu lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M i c h a ł Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 (edytowane) 40 minut temu, smola napisał: Czy drożdże WS-34/70 podczas fermentacji produkują dużo siarkowodoru? Dziś otworzyłem lodówkę i uderzył mnie zapach zgniłych jaj. Piwo fermentuje 9 dzień, w poprzednich dniach ten aromat nie był wyczuwalny po otworzeniu lodówki. https://wiki.piwo.org/Siarkowodór Może coś pomoże ? Edytowane 15 Lipca 2020 przez M i c h a ł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 9 godzin temu, smola napisał: Czy drożdże WS-34/70 podczas fermentacji produkują dużo siarkowodoru? Dziś otworzyłem lodówkę i uderzył mnie zapach zgniłych jaj. Piwo fermentuje 9 dzień, w poprzednich dniach ten aromat nie był wyczuwalny po otworzeniu lodówki. Z mojego doświadczenia absolutnie tak. Zgniłe jaja i to ostre. Przy butelkowaniu już nie było nic czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się