Gawron Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 20 minut temu, ads napisał: Dać jej po prostu ostygnąć czy utrzymywać temperaturę wysładzania? Zostaw z boku w innym garze niech czeka na swoją kolej. Możesz okryć kocem, żeby nie traciła temperatury. To, czy ostygnie, czy utrzymasz temperaturę nie ma znaczenia dla piwa, a jest to tylko kwestia czasu i energii którą zużyjesz do doprowadzenia jej do wrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 10 minut temu, Gawron napisał: Zostaw z boku w innym garze niech czeka na swoją kolej. Możesz okryć kocem, żeby nie traciła temperatury. To, czy ostygnie, czy utrzymasz temperaturę nie ma znaczenia dla piwa, a jest to tylko kwestia czasu i energii którą zużyjesz do doprowadzenia jej do wrzenia. Skoro tak mówisz. Bałem się, że jakieś enzymy mogą działać lub jakieś przemiany cukru albo białka. Chyba przeleję do warnika i będę trzymał temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 23 minuty temu, ads napisał: Skoro tak mówisz. Bałem się, że jakieś enzymy mogą działać lub jakieś przemiany cukru albo białka. Chyba przeleję do warnika i będę trzymał temperaturę. To jak masz warnik, to gotuj w warniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 2 minuty temu, Gawron napisał: To jak masz warnik, to gotuj w warniku. Nie chcę gotować dwóch na raz bo mam jeden hopspider i jedną chłodnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 18 godzin temu, Binek napisał: Witam. Ostatnio zacząłem ważyć moje pierwsze piwo. Zacząłem od brewkitu, zamówiłem wszystko na Amazonie, obejrzałem filmy instruktażowe pana Tomasza Kopyta i niby wszystko szlo ok, ale... 1.Pierwsza rzecz. Nie miałem odpowietrznik a (bulbulatora) tylko szczelna pokrywę do wiadra, nie wiem czy ma to jakiś wplyw. Wszystko oczywiście oczyściłem proszkiem dołączonym w zestawie. (Tak jak pan Tomasz radził), po przelaniu na dolną fermentację chciałem dochmielic moje piwo, ale zamiast szyszek chmielu przyszedł mi granulat... 2. Z barku cierpliwosci, czasu i wiedzy dodałem to c mi przyszło. Zamówiłem amerykańska citre. Niechlubnie się przyznam, że nie wytrzymałem presji czekania i nalałem sobie malutka szklaneczkę z kraniku po niecałym tygodniu leżakowania na dolnej i po oględzinach zauważyłem że z brązowego, przejrzystego koloru otrzymałem przejrzystość i barwę soku pomarańczowego. Smakuje nieźle, ale kolejno.... 3. Nie wiem czy ma procenty? 4. Czy tak powinno być, lub czy da się odratować? I Tomek kazał kupić na Amazonie? Co to jest przelanie na dolna fermentację? To z ekstraktów czy zacierane ps WARZYĆ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Binek Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Dzięki za rady, przepraszam za literówki, nie po sprawdzalem dokładnie, a autokorekta zrobiła swoje ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Czy odfermentowanie na poziomie 62% dla s-04 jest ok przy takim składzie i zacieraniu? Oatmeal stout z częściowym zacieraniem i laktozą w ilości 0,5kg. Ziarno Weyermann - Bohemian Pilsner Malt 1.5 kg 26.3% 81 % Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 29.8% 80 % Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 29.8% 90 % Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 14% 85 % Całe ziarno zacierane w około 70°C przez 60 min +10 min w 78°C. Fermentacja w 17°C (temp. brzeczki). BLG początkowe 17,7 BLG po 10 dniach 7.8 i FFT w 22°C tak samo. edit: dwie uwodnione saszetki, ruszyły szybko. Edytowane 1 Listopada 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Teraz, smola napisał: Czy odfermentowanie na poziomie 62% dla s-04 jest ok przy takim składzie i zacieraniu? Oatmeal stout z częściowym zacieraniem i laktozą w ilości 0,5kg. Ziarno Weyermann - Bohemian Pilsner Malt 1.5 kg 26.3% 81 % Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 29.8% 80 % Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 29.8% 90 % Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 14% 85 % Całe ziarno zacierane w około 70°C przez 60 min +10 min w 78°C. Fermentacja w 17°C (temp. brzeczki). BLG początkowe 17,7 BLG po 10 dniach 7.8 i FFT w 22°C tak samo. Jak liczysz z laktozą to tak, a jak bez to mało. 10 dni to też krótko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 1 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Dzięki, liczone z laktozą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Hej. Jak dobrze wyczytałem to dodawanie płatków błyskawicznych różnego rodzaju podniesie cukry niefermentowalne przez co odczyt blg będzie przekłamany. Jest jakiś wzór żeby obliczyć o ile blg wzrośnie? Dodałem 600g na 2,5kg jęczmienia. Wysładzam przeważnie do 3blg i nie chcę przesadzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 To jakie cukry wniosą płatki zależy do tego jak zacierasz. Nie nazwałbym tego żadnym przekłamaniem, najzwyklejsze zwiększenie ekstraktu tak jakbyś dodał więcej słodu, wysładzadzaj tak jak zawsze advisorylyrics 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 Chcę uwarzyć 54l pszenicznego z ekstraktów i częściowego zacierania. Mam zamiar gotować brzeczkę z zacierania z jednym ekstraktem (łącznie około 14l) i to nachmielić marynką w ilości 30g na ibu wg brewness w okolicach 53. Następnie rozcieńczyć pozostałymi ekstraktami i wodą do zakładanej objętości, co da mi ibu w okolicach 12. Dobrze myślę, czy jednak w większej ilości brzeczki gotować chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2020 4 godziny temu, smola napisał: Chcę uwarzyć 54l pszenicznego z ekstraktów i częściowego zacierania. Mam zamiar gotować brzeczkę z zacierania z jednym ekstraktem (łącznie około 14l) i to nachmielić marynką w ilości 30g na ibu wg brewness w okolicach 53. Następnie rozcieńczyć pozostałymi ekstraktami i wodą do zakładanej objętości, co da mi ibu w okolicach 12. Dobrze myślę, czy jednak w większej ilości brzeczki gotować chmiel? Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Czy możliwe jest, że gdy wlewam rozpuszczony cukier do refermentacji na dno wiadra, przelewam wprawiając piwo w ruch wirowy, a mimo to syrop się nie rozmiesza równomiernie w całej objętości piwa? Mam problem z nagazowaniem jednej warki. Wczoraj otworzyłem ostatnią butelkę (w sensie kolejności butelkowania) a tam coś na podobę igristoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 26 minut temu, ads napisał: Czy możliwe jest, że gdy wlewam rozpuszczony cukier do refermentacji na dno wiadra, przelewam wprawiając piwo w ruch wirowy, a mimo to syrop się nie rozmiesza równomiernie w całej objętości piwa? Moim zdaniem nie jest to możliwe. A przynajmniej mnie się nigdy coś takiego nie zdarzyło. I nawet ruch wirowy nie jest potrzebny, syrop zawsze dobrze miesza się z piwem przy zwykłym przelewaniu wężykiem. 26 minut temu, ads napisał: Mam problem z nagazowaniem jednej warki. Wczoraj otworzyłem ostatnią butelkę (w sensie kolejności butelkowania) a tam coś na podobę igristoje. Wygląda po prostu na niedofermentowane piwo. Jak długo fermentowane, jaki ekstrakt, drożdże, temperatury? Odgazuj delikatnie za pomocą otwieracza i monety bo będziesz miał granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 49 minut temu, ads napisał: Czy możliwe jest, że gdy wlewam rozpuszczony cukier do refermentacji na dno wiadra, przelewam wprawiając piwo w ruch wirowy, a mimo to syrop się nie rozmiesza równomiernie w całej objętości piwa? Mam problem z nagazowaniem jednej warki. Wczoraj otworzyłem ostatnią butelkę (w sensie kolejności butelkowania) a tam coś na podobę igristoje. Mozliwe jak zrobisz zbyt gęsty syrop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 17 minut temu, mkrawc napisał: Wygląda po prostu na niedofermentowane piwo. Jak długo fermentowane, jaki ekstrakt, drożdże, temperatury? Odgazuj delikatnie za pomocą otwieracza i monety bo będziesz miał granaty. Piwo dobrze dofermentowane na us05. No właśnie inne 3 butelki prawie bez gazu. Wygląda to tak jakby cały syrop został na dnie i poszedł do ostatniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Ja po przelaniu jeszcze dla pewności mieszam delikatnie łychą jakieś kilkanaście sekund. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Pewnie to nie jest poprawne ale.. otworzyłem 30 butelek, dodałem po 3ml syropu (1,4g cukru) i zakapslowałem drugi raz. Mam nadzieję, że teraz nie będzie granatów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 35 minut temu, ads napisał: Pewnie to nie jest poprawne ale.. otworzyłem 30 butelek, dodałem po 3ml syropu (1,4g cukru) i zakapslowałem drugi raz. Mam nadzieję, że teraz nie będzie granatów ? Jeśli pierwotne nagazowanie miało być w okolicy 2,0 i piwo odfermentowało, bez infekcji, to granatów nie powinno być - wychodzi nagazowanie maks w okolicy 3-3,2 - tyle wytrzymują nawet bezzwrotne butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 W dniu 8.11.2020 o 16:24, ads napisał: Czy możliwe jest, że gdy wlewam rozpuszczony cukier do refermentacji na dno wiadra, przelewam wprawiając piwo w ruch wirowy, a mimo to syrop się nie rozmiesza równomiernie w całej objętości piwa? Mam problem z nagazowaniem jednej warki. Wczoraj otworzyłem ostatnią butelkę (w sensie kolejności butelkowania) a tam coś na podobę igristoje. Podstawowe pytanie, które jeszcze nie padło, to kiedy piwo było butelkowane? Pewnie jeszcze refermentacja się nie skończyła i tyle. 16 godzin temu, punix napisał: Jeśli pierwotne nagazowanie miało być w okolicy 2,0 i piwo odfermentowało, bez infekcji, to granatów nie powinno być - wychodzi nagazowanie maks w okolicy 3-3,2 - tyle wytrzymują nawet bezzwrotne butelki. Jak są w dobrym stanie to faktycznie, ale jak są jakieś mikropęknięcia, to może walnąć już przy takim nagazowaniu. No i że wytrzyma to jedna sprawa, ale takie piwo jest już przegazowane i nieprzyjemne w odbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Dylemat mam. BA Prawdziwy stout 12blg. Drożdże S-04 zadałem przy za wysokiej tem 21stopni. Potem w ciągu 4 godzin zszedłem do 15.5tsopnia (sonda termometru elektronicznego zaklejonego folią Alu i taśma na bok fermentora). Fermentacja ruszyła po 12godz. Piana ładna 3 dni. Gdy zaczęła opadać zaczołem podnosić codziennie temp. O 0,3 stopnia. Doszedłem do 18stopni. 15dni minęło, przelałem na cicha. Wtedy mierzyłem blg 4blg. Dziś minął 9 dzień, pomiar dalej 4 blg. Nie za cienko mi to zeszło z 12 początkowej? Butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 16 minut temu, kris2682 napisał: Nie za cienko mi to zeszło z 12 początkowej? Butelkować? s04 płytko schodzą, a jeszcze z palonymi słodami i płatkami to tym bardziej. Temperatury i schemat fermentacji masz OK, piana była ładna, czas fermentacji długi. Butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 5 godzin temu, Oskaliber napisał: Podstawowe pytanie, które jeszcze nie padło, to kiedy piwo było butelkowane? Pewnie jeszcze refermentacja się nie skończyła i tyle. Jak są w dobrym stanie to faktycznie, ale jak są jakieś mikropęknięcia, to może walnąć już przy takim nagazowaniu. No i że wytrzyma to jedna sprawa, ale takie piwo jest już przegazowane i nieprzyjemne w odbiorze. Butelkowane 16 października czyli ponad 3 tygodnie temu. Nie liczę na gaz na poziomie 3. Tak jak pisałem wcześniej. Po otwarciu ostatniej w kolejności zabutelkowanej butelki był mega gaz i w smaku jak bardzo słodki szampan więc domniemam, że większość cukru do refermentacji była właśnie tam. Zobaczymy co będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Hej. Jakieś 2tyg temu nastawiłem Coelsha na drożdżach s-33. Fermentacja dość szybko ustała bo już po kilku dniach na powierzchni zniknęły jej oznaki. Dziś zauważyłem, że na pojawiła się gęsta drobno pechezykowata ściana jak w przypadku świeżo rozpoczynającej się fermentacji. Jest ona na całej objętości lustra cieczy. To może świadczyć o tym, że dzikusy przejęły środowisko czy s 33 tak mają? Pierwszy raz w moim użyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się