GB... Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Mam takie pytanko: Jak wiadomo warzenie z zacieraniem zajmuje trochę czasu a nie każdy może sobie na to pozwolić Czy można cały proces rozbić na dwie części? Chodzi mi czy zacierając i wysładzając jednego dnia a chmieląc następnego nie traci się na wartości warki? Czy ktoś może robił w ten sposób i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami? Zawsze to jakieś 2 godzinki mniej jednego dnia przy garach... Pozdrawiam Z chyba powodu zwykłego lenistwa nie chciało by mi się tak robić . Po prostu wolałbym na drugi dzień wykonać kolejne piwo lub poleżeć albo iść na spacer. Dochodzi jeszcze istotny temat: strata energii, zagotować trzeba i potem jeszcze conajmniej 1h na gazie. Następnie znów chłodzenie. Bez sensu... Edytowane 7 Stycznia 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Wiem doskonale że to niezbyt ekonomiczne ale po prostu przez kolejne 2 tygodnie nie znajdę czasu aby zrobić warkę "na raz" A żeby utrzymać ciągłość zapasów muszę cosik uwarzyć do końca tygodnia... Edytowane 7 Stycznia 2015 przez giekon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Też tak robię ostatnio że zacieram jednego dnia a warzę następnego ze względu na to że pomieszczenie browaru mam nie ogrzewane i ciężko siedzieć tam kilka godzin w zimnym , dlatego zrobiłem kadź zacierną (jest w galerii ) i zacieram w jednym miejscu a warzę w innym czyli w moim browarze . Zrobiłem już tak dwie warki i jest Ok choć wydajność jest słabsza niż na mojej podstawowej instalacji ale jest zima a pić się chce więc potrzeba matką wynalazków .Czyli jest to możliwe warzenie na dwa razy (dni) Edytowane 8 Stycznia 2015 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Ok dziękuję wszystkim za odpowiedzi Jak nie spróbuję sam to nie będę wiedział co i jak a człowiek uczy się na błędach więc jakieś tam kolejne doświadczenie nabędę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 (edytowane) Wa Witam, Mam takie pytanko: Jak wiadomo warzenie z zacieraniem zajmuje trochę czasu a nie każdy może sobie na to pozwolić Czy można cały proces rozbić na dwie części? Chodzi mi czy zacierając i wysładzając jednego dnia a chmieląc następnego nie traci się na wartości warki? Czy ktoś może robił w ten sposób i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami? Zawsze to jakieś 2 godzinki mniej jednego dnia przy garach... Pozdrawiam Zrobiłem tak trzy warki, piwo wyszło takie jak inne, czyli dobre. Dzisiaj, tj. 7.01. o 16.15 zacząłem zacierać, a następnego dnia miałem skończyć. Ale się spiąłem i 40 minut temu ( 7.01 23.30) do brzeczki poszły drożdże. Może wydawać się to długo, ale gotuję ponad dwie godziny. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Krzysztoń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Giekon, dodam jeszcze, że fajniejszy jest na drugi dzień zapach fermentacji niż powrót do gara. Czasami jeśli do późna trwa warzenie to na drugi dzień mam trochę mycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Czy warto trzymać niezbyt udane piwo czy się z nim pożegnać, pobłogosławić na drogę i w kanał? Chodzi mi o tego nieszczęsnego stouta o którym wspominałem prędzej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Czy warto trzymać niezbyt udane piwo czy się z nim pożegnać, pobłogosławić na drogę i w kanał? Chodzi mi o tego nieszczęsnego stouta o którym wspominałem prędzej... Jeśli ma Ktoś odp to daj link, nie wiadomo o czym piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam ponownie. Dzisiaj rozlewałem i butelkowałem swoje pierwsze piwo, typ IPA 14 BLG. Niestety spieprzyłem i z fermentora w którym była cicha zdekantowałem piwo do fermentora z kranikiem, problem był taki iż, w 2 fermentorze było 2 litry wody o temperaturze około 90 stopni. Pytanie więc czy to zabiło wszystkie drożdze i piwo się nie nagazuje? Czy może jednak zabiło te drożdze początkowe, ale piwo się nagazuje bo wraz z przelewaniem następowało chłodzenie młodego piwa i drożdze dadzą sobie radę? Piwo tak czy siak zabutelkowane, więc za dwa tygodnie się przekonam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Będzie git - też wlewam piwo na gorący jeszcze syrop cukrowy, a czasami potrafi go być sporo ponad litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Wielki dzięki kolego. Czyli generalnie mogę stosować taką metodę, tj dekantacja do gorącej wody z cukrem, czy też lepiej poczekać aż woda ostygnie? Co jest poprawne, zgodne ze sztuką piwowarstwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Lej na gorący. Piwu nic się nie stanie, temperatury piwa nie zmieni w zauważalny sposób, a jest to zdecydowanie szybsze niż chłodzenie syropu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 ale było pytanie o sztukę a nie praktykę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Co jest poprawne, zgodne ze sztuką piwowarstwa? 1.Niemieckie prawo czystości 2. W domowych warunkach mieszanie glukozy z piwem bez dodatku wody 3. Każdy robi po swojemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Witam pytanie mam, czy do pszenicznego starczy pó paczki drożdży wb06 11,5g ? Czytałem że niby można co by je trochę podstresować. Co o tym sądzicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zależy na ile litrów i jakie Blg. Jak zadajesz pytania to staraj się być precyzyjny. W przeciwnym wypadku raczej nie uzyskasz odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Wydaje mi się , że to będzie jednak za mała ilość drożdży . Fermentacja będzie przebiegać lepiej przy pełnej saszetce . O stresowaniu pozytywnym dla pszeniczniaków nigdy nie słyszałem . Oczywiście zakładając std warkę ok. 20 l i blg 11-12 bo jak napisał wizi - nie napisałeś szczegółow . Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewaxxl Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Tak, chodziło mi o standardową warkę 20-23L BLG 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Ja sypalem cała paczkę bez rehydratyzacji, to mozesz pół zrehydratyzowanej, na jedno wyjdzie. Mi pszenice na wb06 wychodziły ok, połowa zwycięskich receptur na wiki na wb06 tez ma spory underpitching. A zestresowane drożdże robią więcej banana Quentin, nie tylko pszeniczne kanilka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Rozumiem , natomiast miałbym obawę o niedofermentowanie , stąd moja sugestia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanilka Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ja sypalem cała paczkę bez rehydratyzacji, to mozesz pół zrehydratyzowanej, na jedno wyjdzie. Mi pszenice na wb06 wychodziły ok, połowa zwycięskich receptur na wiki na wb06 tez ma spory underpitching. A zestresowane drożdże robią więcej banana Quentin, nie tylko pszeniczne U mnie dokladnie tak samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 witam jest to mój pierwszy post (poza przywitaniem) więc nie bijcie tak jak pisałem w przywitaniu jestem przed pierwszą warką, zbieram informacje, czekam na wypłatę , i jak już będę miał wszystko to zacznę. a zacząć chcę ambitnie bo z zacieraniem. jestem pewien że dam radę. na chwilę obecną, zacznę pewnie z gotowych zestawów z browamatora. jak na razie jestem na etapie czytania i chłonięcia wiedzy. wiem już sporo, przynajmniej jeśli chodzi o proces powstawania piwa, technikę i czynności, na co zwracać uwagę itd. wiem też chyba wszystko co potrzebuje nt sprzętu, co jest polecane a co nie, co lepsze itd. piszę ten post bo czytając nasunęło mi się kilka pytań. a mianowicie: -chciałbym się dowiedzieć jak dobierać drożdże i chmiel do konkretnych rodzajów piw? jakie będą miały wpływ na smak te składniki? -piwo Pils - jedno z moich uwielbianych - doczytałem że fermentuje w 8-12st C. a co jeśli by fermentowało w 18-20? będzie złe? -czy któryś sklep ma wysyłkę w cenie powyżej jakiejś kwoty? oczywiście nie oczekuję referatu a chociaż link lub trop gdzie szukać. dodałem się tez do mapy i widzę piwnych sąsiadów w bliskiej okolicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Drożdże na początek polecam suche. Z podstawowych z fermentisa uwarzysz chyba większość stylów. Poczytaj ich charakterystykę w odpowiednim temacie . Do każdego rodzaju jest podane do jakich piw się nadają. Co do pilsa w 18.. nie będzie to Pils przede wszystkim właśnie ze względu na temperaturę . Jeśli nie masz warunków do takiej fermentacji to zdecydowanie użyj drożdży górnej fermentacji na przykład US05. W temp temperaturze poniżej 16 stopni dają bardzo czysty profil. A drożdże lagerowe w zakresie temperatur dla górnej to kiepski pomysł. Co do sklepów nie podpowiem. Ale chyba nie ma sensu robić wysyłki poniżej kwoty która zapłacisz za kuriera ? Edytowane 21 Stycznia 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 dzięki za odp. w kwestii drożdży i chmielu to bardziej mi chodziło o to że browarnicy eksperymentują i dodają inne drożdże czy chmiel niż te "standardowe". a chcąc uwarzyć Pilsa i używając drożdży górnych otrzymam Pilsa? a co do sklepów to chodziło mi o to czy jest sklep który powiedzmy od 300zł w koszyku daje wysyłkę za free? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 a chcąc uwarzyć Pilsa i używając drożdży górnych otrzymam Pilsa? Nie, otrzymasz raczej golden ale albo pale ale. a co do sklepów to chodziło mi o to czy jest sklep który powiedzmy od 300zł w koszyku daje wysyłkę za free? Chyba browamator i alembik, ale w pierwszym się dość długo czeka a w drugim jest słaby wybór. Jakoś 15 zł wysyłki przy 300 zł zamówienia nie jest powalające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się