Soyero Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Cześć. W sobotę robiłem pierwszą warkę z zacieraniem. Przy chmieleniu postanowiłem nie używać żadnych woreczków muślinowych ani pończochy tylko chmiel zadałem bezpośrednio do gotującej brzeczki. W następnej kolejności gdy chłodziłem zrobiłem młynek typu "whirpool" Niestety średnio mi to wyszło i dość sporo osadu zlało się do fermentatora. Teraz jest na burzliwej a później zleje ją na cichą. Czy podczas tego cyklu te osady wystarczająco opadną aby mi się piwo wyklarowało bo coś średnio to widzę? Może przelewając na cichą użyć np pończochy? Chyba, że jakiś środek do klarowania? edit: Jeszcze jedna sprawa.Według instrukcji pisze że fermentacja powinna się odbywać w temp 18-22. U mnie w pomieszczeniu jest temp 23 a na termometrze przyklejonym do pojemnika pokazuje 24. Czy wpłynie to znacząco na jakość piwa? Niestety nie mam innych warunków aby przenieść fermentator, ewentualnie na klatkę schodową ale tam jest 15 stopni drożdże Gozdawa - BelgianFruit i Spice Ale Yeast (na etykiecie pisze że temp fermentacji to przedział 20-28 stopni) Edytowane 23 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Mangrove Jack's - US West Coast M44 nie używałem tutaj masz temat o nich: http://www.piwo.org/topic/11102-mangrove-jacks-m44-us-west-coast-yeast/ Najbardziej z tych trzech polecałbym US-05. Dobre, niekłopotliwe drożdże. Robiłem na nich American Wheat. Zadowolony byłem strasznie. Edytowane 23 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Cześć. W sobotę robiłem pierwszą warkę z zacieraniem. Przy chmieleniu postanowiłem nie używać żadnych woreczków muślinowych ani pończochy tylko chmiel zadałem bezpośrednio do gotującej brzeczki. W następnej kolejności gdy chłodziłem zrobiłem młynek typu "whirpool" Niestety średnio mi to wyszło i dość sporo osadu zlało się do fermentatora. Teraz jest na burzliwej a później zleje ją na cichą. Czy podczas tego cyklu te osady wystarczająco opadną aby mi się piwo wyklarowało bo coś średnio to widzę? Może przelewając na cichą użyć np pończochy? Chyba, że jakiś środek do klarowania? Ja po ostudzeniu przelałem wszystko przez durszlak z nałożoną pończochą przy okazji napowietrzając brzeczkę. Zostało tam sporo syfu nie tylko z chmielenia więc dla świętego spokoju załóż na rurkę zdezynfekowaną pończochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 @Soyero przed butelkowaniem użyj pończochy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 ok dzięki, tak zrobię. A co z tą temperatura fermentacji? O te 1-2 stopnia wyżej może znacząco wpłynąć na cały proces? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Wszystko powinno opaść na dno podczas burzliwej - przelewając na cichą po prostu pobierasz znad osadu. NA cichej dodatkowo się sklaruje i jeszcze opadnie to co nie opadło - po to się tak robi. Tak że nie przejmuj się olej te pończochy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 (edytowane) Nie bagatelizowałbym chmielu w piwie. Lepiej mieć pewność, że się oddzieliło chmiel niż mieć później fontannę z butelki. Co do drożdży to szczerze nie wiem co to są za drożdże. Nie wiem co za piwo, czy jest tam wymagane dużo estrów. Ogólnie powinno się trzymać dolnej granicy. Fermentacja dodatkowo podwyższa temperaturę brzeczki. Edytowane 23 Marca 2015 przez Pinhead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 1 czy 2 stopnie mogą zrobić różnice. Po drożdżach wnioskuję, że robisz piwo belgijskie. Wtedy 24 stopnie będą lepsze niż 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 1 czy 2 stopnie mogą zrobić różnice. Po drożdżach wnioskuję, że robisz piwo belgijskie. Wtedy 24 stopnie będą lepsze niż 15. Dokładnie. Jest to BELGIAN PALE ALE 12,5BLG. Mnie wyszło przy 20 litrach 13 BLG. Od wczoraj około godziny 15.00 mocno buzuje znaczy bulgocze przez rurkę. Fermentatora nie mam przezroczystego ale widać po ściance że piana sięgnęła około 10 cm po czym siadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Generalnie raczej należy trzymać się dolnych zakresów temperatur pracy drożdży. Wyjątkiem są właśnie piwa belgijskie, gdzie wyższe temperatury są jak najbardziej pożądane, aczkolwiek też radziłbym nie przesadzać, bo potem boli głowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Witam. Mam problem z absolutnym brakiem piany w moim Grodziskim. Piwo było klarowane przed butelkowaniem (przez noc w temperaturze -4 stopnie), zabutelkowałem z dodatkiem 160 g cukru. Możliwe że jest za mało drożdzy w butelkach i nie dają rady nagazować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 A w jakiej temp. trzymasz butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Przez tydzień stało w temp pokojowej, obecnie stoją w garażu gdzie jest około 6 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Widać za krótko w pokojowej. Przenieś z powrotem jeszcze na 1-2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Dlaczego przeniosłes do niższej temp. skoro się nie nagazowało? Moim zdaniem za wcześniej do garażu przeniosłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Witam. Dziś rozlewałem do butelek pierwszą z warek. Był to kit Coopers Lager. Przed burzliwą BLG wynosiło 11, po jej zakończeniu (około 9 dni) BLG spadło do 1. Następnie przelałem do kolejnego fermentatora na cichą celem dochmielenia. Dziś rozlewałem bo butelek, BLG wynosiło 0 . Czy to normalne? Edytowane 24 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Sprawdź balingometr na czystej wodzie w temp. 20°C. Powinno być 0. Alkohol zawarty w piwie sprawia że ma ono mniejszą gęstość, więc to też ma wpływ na pomiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Sprawdź balingometr na czystej wodzie w temp. 20°C. Powinno być 0. Alkohol zawarty w piwie sprawia że ma ono mniejszą gęstość, więc to też ma wpływ na pomiar. Od razu po zakupie sprawdzałem go właśnie w ten sposób. Wychodziło 0. Wydaje mi się, że jest dość mocne. Nawet sporo. Acha i przy rozlewie przez rurkę z zaworkiem grawitacyjnym malutko piany się tworzyło i dość szybko znikało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Z 11 nie ma siły żeby mocne piwo wyszło. Zaburzenia w odczycie przefermentowanego piwa za pomocą balingometru będą raczej bez znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Koledzy podpowiedzcie ile mam blg jeśli do 19 litrów o gęstości 17 Blg dolałem 3 litry wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Koledzy podpowiedzcie ile mam blg jeśli do 19 litrów o gęstości 17 Blg dolałem 3 litry wody? Objętość końcowa: 22,00L Gęstość końcowa: 14,814 Plato krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 po dolaniu wody ilość cukrów się nie zmieni, zmieni się tylko ilość wody. w 19L o gęstości 17blg masz 19 * 17 i tyle samo w 22L o nieznanej gęstości, niech będzie X blg. krzysiekw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reichterror Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Po przeczytaniu artykułu codera nt. fermentacji z pominięciem przelewania na cichą mam pytanie - jak to wygląda z chmielinami i drożdżami - czy nie będą one przeszkadzać przy mieszaniu roztowru cukru z piwem i butelkowaniu? Edytowane 24 Marca 2015 przez reichterror Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 musisz zlać do fermentora najlepiej z kranem, na dno którego wlewasz syrop cukrowy i przelewając się miesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) @@reichterror, chcesz robić dokładnie jak on, czyli bez przelewania? Wydaje mi się że to znacznie utrudni proces, proponuję przelać do rozlewu do osobnego tanku. Coder pisał, żeby syrop strzykawką bezpośrednio wlewać do butelek. Mógłbyś zarzucić linkiem do tego artykułu? Bo nie mogę znaleźć @@camilos, czytałeś ten artykuł? Coder prezentuje sposób przeprowadzenia całej fermentacji w jednym wiadrze (łącznie z butelkowaniem) żeby nie utlenić piwa. Edytowane 24 Marca 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się