Soyero Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Kiedyś musi być pierwszy raz Nie za dużo pierwszych razów, jak na jedną warkę? zdecydowanie nie Od początku tak robiłem. Do cichej najlepszy jest szklany balon. Rozpoczynając warzenie piwa od razu miałem w planach cichą, Mniej więcej do tygodnia burzliwa a później zlanie na dwa tygodnie cichej. Nawet pierwszego kita zlewałem na cichą co w sumie nie było sensu no ale chciałem zobaczyć jak to jest. Te warki co teraz warze już z zacieraniem też miałem zlewać na cichą ale inni koledzy mi to odradzili, że najlepiej jak na początek nie będę robił cichej i do tego się zastosowałem. Ten Belgian Pale Ale o którym mowa oraz Milk Stout co już fermentuje 10 dni będzie tylko w jednym fermentatorze bez zlewania. Następne jednak będę już robił z przelewaniem na cichą. Kolejne surowce które zakupiłem to IPA i będzie z cichą. Dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Jestem na ukończeniu fermentacji brzeczki. W niedzielę planuję rozlew. Miałem obawy co do mojego piwa ale chłopaki w dziale "infekcja" wytłumaczyli mi, że jest ok a chodzi o to że na powierzchni unoszą się drożdże, nie opadły. Tak się zastanawiam czy lepiej dodać żelatyny aby one opadły czy po prostu jak będę przelewał do drugiego pojemnika celem refermentacji to zastosować pończochę? Dodam że piwo dość mętne. US-05 często zostawiają co najmniej tyle na powierzchni - ja zawsze ze 2-3 dni przed zlaniem/rozlewem piwa "oklepuję" fermentor z każdej strony. Wszystko opada na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 US-05 często zostawiają co najmniej tyle na powierzchni - ja zawsze ze 2-3 dni przed zlaniem/rozlewem piwa "oklepuję" fermentor z każdej strony. Wszystko opada na dno Znowu jakieś nowe doświadczenie, wrócę z pracy i tak zrobię. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Czy warzenie w garze 50l na zwykłej kuchence gazowej nie sprawia większych kłopotów? Mam za sobą 3 warki w 30 litrowym i generalnie zastanawiam się nad wymianą na gar 50l. Te 20-25l piwa, które warzę na raz to zdecydowanie za mało, piwo szybko się rozchodzi, tu dla rodziny, tu dla sąsiada, znajomi jedni drudzy i nie ma piwa, pewnie sami wiecie jak to jest, w praktyce wychodzi, że najmniej to piję ja a nie mam możliwości warzyć co tydzień. Wątpliwości jakie mam to czas podgrzewania zacieru czy doprowadzania do wrzenia nad zwykłymi palnikami. Kolejne to jak to przefiltrować? Są dostępne fermentory 50l czy lepiej robić to w dwóch mniejszych? Wtedy garnek może być emaliowany. A jeśli pomyśleć o rozwiązaniu nieco wyższej klasy to musiałoby być coś w stylu garnka (tutaj już raczej stal?) z kranikiem i fałszywym dnem? Wtedy przefiltrowaną brzeczkę odbieram do jakichkolwiek pojemników, przemywam gar i zaczynam gotować, to wydaje się dosyć komfortowe pomijając czas jaki się traci na tym, że nie grzejemy od razu pierwszych porcji odebranej brzeczki aczkolwiek mogę to przeboleć zważając na dwukrotnie większą wydajność produkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 czas jaki się traci na tym, że nie grzejemy od razu pierwszych porcji odebranej brzeczki. To tylko zależy od twojej organizacji. Spróbuj filtrować do mniejszego garnka i po jego napełnieniu przelej do takiego co na gazie stoi... Brzeczke masz w miarę na bieżąco podgrzewaną. Gorzej z jej utlenianiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Trochę poczytałem i ciekawą opcją wydaje się kupno skrzyni z tworzywa o pojemności ~50l, na dno filtr z rurek i można spokojnie wysładzać, cały proces będzie wyglądał niemal identycznie tylko litraż większy, do tego garnek 70l żeby spokojnie po gotowaniu otrzymać 50l odliczając chmieliny. Woda do wysładzania w aktualnym garnku 30l (zapewne z grzałką bo na kuchenkę to już na pewno nie wejdzie).Także jest wstępny pomysł, myślę, że do realizacji za kilka warek jak już trochę nabędę wprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzius90 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Witam, uwarzyłem piwko i drożdże mi nie ruszyły po 3 dniach, wiecie gdzie kupię w sobotę w Wrocławiu? , może ktoś z was na paczkę us-05 do odsprzedaży? Lub podzieli sie gęstwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Twojbrowar.pl albo dzwon do sklepu piwnica, oni czasem mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja dzwoniłem wczoraj przed 18 do TB i powiedzieli, że w weekendy nie pracują a chciałem kupić surowce do warzenia. Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzius90 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Niestety nie mają w tej chwili, a TB ma w weekendy zamknięte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Który rejon wroclawia jesteś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edzius90 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Park zachodni, ale jakby co to jade na Beer geek madness Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 https://www.youtube.com/watch?v=qzPGe0BcMOY 7 minuta 30 sekunda. Kopyr mówi, że jeśli przy rozlewaniu piwa do butelek nie ma żadnej piany to jest problem. Na czym ten problem polega, bo ja wczoraj rozlewałem swoją drugą warkę i po raz drugi praktycznie nie miałem piany? No może minimalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Kopyr wiele rzeczy mówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=qzPGe0BcMOY 7 minuta 30 sekunda. Kopyr mówi, że jeśli przy rozlewaniu piwa do butelek nie ma żadnej piany to jest problem. Na czym ten problem polega, bo ja wczoraj rozlewałem swoją drugą warkę i po raz drugi praktycznie nie miałem piany? No może minimalnie. Kurde według Tomka 3/4 moich warek ma problem bo nie było piany podczas rozlewu Generalnie cukier nie zawsze spienia piwo, pienienie wynika z tego, że po burzliwej i cichej trochę gazu zostaje w naszym młodym piwie i zlewając je do butelek na cukier wybijamy gaz z niego... Dlatego też dobrze zrobić syrop, po wlaniu do butelek raczej się nie będzie wtedy tak mocno pienić. Więc nie przejmuj się ważne że piwo rozlane teraz czekaj na gaz z refermentacji i ułożenie się piwka. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Ok, dzięki za wyjaśnienie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Problem polega na tym , ze jak masz ciemne piwo i lejesz do butelki w słabym oświetleniu to może ci się ulać ,nie chodzi o to, że piwo jest zdupione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Dokładnie, jak nie ma piany to nie widać kiedy przestać lać. Przecież to jasno wynika z tej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Cudem udało mi się 150 warek rozlać, ale nie próbujcie tego powtarzać w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Ale ze mnie kozak... A mnie się pieni przy rozlewie za każdym razem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Infekcja O tym nie pomyślałem... Tak swoją drogą to faktycznie Tomek K kilka filmików mógłby zaktualizować, bo gada w nich... No właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mroczny Nelu Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Ile czas potrzebują S-04 na refermentację? Jestem trochę zdziwiony bo po 5 dniach w temperaturze 22 stopni mój milk stout nie jest nawet odrobinę nagazowany a na dnie już się drożdże zbierają. Wiem, że pełna refermentacja chwilę trwa, ale tutaj nawet najmniejszego wysycenia nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam, Jak powiedziałem w powitalni mam pierwsze pewnie dość śmieszne dla doświadczonych piwowarów pytanie Takie coś kupiłem- http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/brewkit/1361-mangrove-jacks-15kg-blonde-lager.html - będę próbował robić piwo z brewkita (posiadam na razie tylko kuchnię indukcyjną), zakupiłem brewkit blond lager od mongrowe jack's. Tempratura fermentacji wg producenta wynosi 20-25'C, natomiast na "mądrzejszych" stronach wyczytałem, że lagery należy trzymać w chłodzie. Do dyspozycji mam pomieszczenia z temperaturą A) 18'C, B) 18,5'C, C) 20'C - minimum producenta, D) 23'C. E) Lodówka 7-10'C. To co wyczytałem podpowiada, że opcja E oraz A są najsensowniejsze, z drugiej strony nie mam pojęcia co dodaje producent więc, może zdać się na jego zalecenia? Ew. opcja A + mokry ręcznik dla lekkiego zbicia temperatury? Pozdrawiam, Mikadorus. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się