Azizi1926 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Pierwszy raz na przezroczystym fermentorze? Spoko to drożdże, po fermentacji opadną, ewentualnie pukanie w fermentor im pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienki Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 No właśnie już wcześniej używałem przezroczystego fermentora i nie było takich cudów. Druga sprawa: przed zadaniem drożdży piwo stało ok. 12h w lodówce żeby schłodziło się z 16C do 10C i wtedy pojawiły się te glutki, więc niemożliwe żeby to były drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 więc niemożliwe żeby to były drożdże. Ważne dla Ciebie, co to jest? Ważniejsze być powinno, że to nic złego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienki Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ja wiem że to nic złego, chodzi mi tylko o to, że gdyby to były drożdże to nie byłoby problemu bo by sobie one opadły, natomiast moim głównym pytaniem jest czy ktoś miał podobną sytuacje i chciałby podzielić się doświadczeniem na temat tego czy osad (białka, które połączyły się w większe grudki dzięki mchu irlandzkiemu?) sam sobie opadnie czy może jest jakiś dobry sposób na odfiltrowanie tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 W czasie produkcji piwa powstaje osad gorący i osad zimny. Gorącego pozbywamy się w trakcie zlewania brzeczki do fermentora. Pozostaje osad zimny. Co się z nim dzieje? Zaczyna się osadzać. Osadza się na dnie, osadza się na ściankach, to zupełnie normalne zjawisko. Im jest go więcej, tym więcej się osadzi. Pukanie w wiadro spowoduje jego opadnięcie. Mech irlandzki nie powoduje większej izolacji osadu zimnego, powoduje jego szybsze wytrącanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cienki Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ok, rozumiem, dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaQul Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Cześć Mam do Was pytanie a może i kilka, z racji iż to moja pierwsza Warka wole się upewnić i zasięgnąć rad bardziej doświadczonych (tym bardziej, że kilka stron wcześniej doradzono mi wspaniałe chmiele ). Pytanie dotyczy butelkowania , poniżej harmonogram fermentacji 19L brzeczka 13 BLG, APA z ekstraktów niechmielonych Drożdże: Safale US-05 31.05 - 7.06 burzliwa w 16-17°C BLG zjechało z 13 do 4-4,5 (musiałem zlewać bo potem nie miałem kiedy) 08.06 zlano na cichą.(temp z racji upałów wahała się pomiędzy 16-18°C) Pomiar 14.06 wskazywał 4 BLG + dorzuciłem 30g Citry cel butelkowanie w środe 17.06 czyli na cichej piwo przeleżało by sobie 10 dni. No i właśnie pytanie czy taka fermentacja cicha 10 dni to wystarczająco ? Czy jeśli poziom 4 BLG sie utrzyma w pomiarach do środy to jest ok i mogę butelkować? Jak z glukozą programiki i kalkulatory pokazują żebym dorzucił ok 105-112g glukozy, czy nie jest to za dużo ? I jeszcze jedno kiedy zlewałem piwko na cichą zebrałem sobie jeszcze drożdże (nieukrywam uczyłem się z filmików Tomka Kopyra ) natomiast na jednym z jego filmików On drożdże zbierał łyżka, u mnie natomiast osad drożdżowy na dole fermentatora był dość mocno płynny, na tyle, że został po prostu zlany do słoika,czy tak może być czy raczej oznacza to że piwo nie dofermentowało ? Ile takie drożdże mogą sobie siedzieć w lodówce ? Edytowane 15 Czerwca 2015 przez DaQul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Nie napisałeś co to za drożdże. Im szybciej zużyjesz dane drożdże (gęstwa) tym lepiej. Z każdym upływającym tygodniem drożdże umierają. Najlepiej to taką gęstwę zużyć do 3 dni. DaQul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 napisał że us-05 wstaw je do lodówki to się spokojnie oddzielą od płynu i tak jak pisał kolega wyżej im szybciej zużyjesz tym lepiej jak na moje to tak do tygodnia DaQul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Nie zauważyłem Najlepiej to w ogóle nie dawać do słoika danych drożdży. Warzysz i zlewasz w tym samym dniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syreniak Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Ja tam bym butelkował. Nagazowanie bedzie odpowiednie, za długo na chmielu nie leżało więc prawidłowo. Powodzenia! Ja tam bym butelkował. Nagazowanie bedzie odpowiednie, za długo na chmielu nie leżało więc prawidłowo. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaQul Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 (edytowane) ok czyli prawie 10 dni w słoiku sobie już leża wiec może być za późno... a jak sprawa z obecnym piwkiem ? środowe butelkowanie będzie ok ? No i jak uważacie czy zlane drożdże a nie zebrane łyżką to wina za krótkiej fermentacji burzliwej czy jak? -> wiem głupie pytanie ale nie mam pojęcia jak to wygląda normalnie wiadomo pierwszy raz. no i jeszcze jedno przy okazji drążenia tematu drożdży jak wygląda powtórne użycie takiej gęstwy czy przy warzeniu następnego piwa nie muszę już sypać drożdży z saszetki? zamiast nich rozumiem mogę dodać odpowiednią ilość zdrowej gęstwy z poprzedniego warzenia tak? Edytowane 15 Czerwca 2015 przez DaQul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 jakbyś dłużej przetrzymał na burzliwej to by opadły no i byłyby bardziej zbite nie martw się drożdżami było w nich po prostu więcej płynu co do tego piwka to już Ci pewnie więcej nie zejdzie to butelkuj śmiało DaQul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 ok czyli prawie 10 dni w słoiku sobie już leża wiec może być za późno... a jak sprawa z obecnym piwkiem ? środowe butelkowanie będzie ok ? No i jak uważacie czy zlane drożdże a nie zebrane łyżką to wina za krótkiej fermentacji burzliwej czy jak? -> wiem głupie pytanie ale nie mam pojęcia jak to wygląda normalnie wiadomo pierwszy raz. no i jeszcze jedno przy okazji drążenia tematu drożdży jak wygląda powtórne użycie takiej gęstwy czy przy warzeniu następnego piwa nie muszę już sypać drożdży z saszetki? zamiast nich rozumiem mogę dodać odpowiednią ilość zdrowej gęstwy z poprzedniego warzenia tak? To jak bardzo drożdże będą się zbijały zależy w dużej mierze od szczepu i tego jak flokuluje, im dłużej drożdże leżą, tym będą bardziej zbite, im mniej ruszasz wiadrem tym mniej się wzbijają i gęstwa będzie bardziej zbita. Jak masz gęstwę to lepiej użyć samej gęśtwy niż sucharów. Jeśli chodzi o ilość potrzebnej gęstwy i jej zależność od wieku gęstwy to na forum znajdziesz stosowne kalkulatory, ale generalnie im gęstwa świeższa tym lepsza. Ja od jakiegoś czasu staram się przedłużać żywotność gęstwy dolweając po zbiorze trochę sterylnej brzeczki do słoika. DaQul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaQul Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Z racji iż moja gęstwa była dosyć "mokra" na górze odłożyło mi się sporo piwka (smakuje ok) a tak się prezentuje http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9b2c1215d5ec392.html ok. dzięki wielkie za wszystkie pomocne posty, w środę w takim razie wyznaczony został termin butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 A jak sie doda np 400ml gęstwy zamiast 200ml, jakie to może mieć negatywny wpływ? Zbyt burzliwa fermentacja (ciepło), wyjście rurką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 poszukaj na forum frazy: overpitching Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawi Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 ja swoja gęstwe (s 04) trzymałem ponad 2 tyg. start był możę i ciężki ale w końcu poszło zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Czy jeśli wrzucę słody karmelowe pod koniec zacierania to otrzymam mniej karmelowe piwo z zachowaniem odpowiedniego koloru, tak samo jak się robi np ze słodami palonymi w stoucie ?Chodzi o to że nie lubię posmaków karmelowych w AIPA, ale nie chce też mieć barwy jak w pilsie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Jak chcesz samą barwę zmienić to sypnij troszkę barwiacego. Dasz go mało to nie wpłynie na smak. Karmelowe wrzuca się od początku zacierania, one mają skrobię w sobie. Albo dodaj karmelowych o wysokim Ebc, dasz ich mniej i tak nie wpłyną na smak. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez bart3q esesinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (edytowane) Dobra to dokupię ten ciemny karmel.Dzięki za szybką odpowiedź. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez esesinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Napiszę tutaj bo chyba nie ma sensu nowego tematu zakładać. Zrobiłem APA na US-05. Niestety sklerotyk ze mnie i zapomniałem wymienić chłodziwa w pudle więc temperatura na moment uciekła dość wysoko - 22C przez jakieś 12-16 godzin i wydaje mi się że piwie jest leciutki aldehyd. Może tylko mi się wydaje a piwko wyjdzie zacne jednak chciałem użyć tej gęstwy od razu po zebraniu w American Stoucie. Czy fakt że drożdże mogły naprodukować coś niefajnego w APA może jakoś negatywnie wpłynąć na ich pracę w tym Stoucie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Możesz bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Niestety sklerotyk ze mnie i zapomniałem wymienić chłodziwa w pudle więc temperatura na moment uciekła dość wysoko - 22C przez jakieś 12-16 godzin i wydaje mi się że piwie jest leciutki aldehyd. Efektem takiego skoku temperatury fermentacji raczej nie będzie aldehyd (który drożdże lepiej redukują w wyższych temperaturach), a bardziej estrowy profil. Natomiast aldehyd w pierwszej kolejności można pomylić z octem, a to już jest infekcja. A wtedy gęstwy raczej nie użyjesz... możesz zawsze chwilę poczekać - tego typu infekcja rozwija się w butelkach i generalnie jeżeli coś złapałeś, to z piwem będzie coraz gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Aldehyd to zielone jabłuszko lub farba emulsyjna, aromat dość mocno różniący się od octu (przynajmniej dla mnie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się