GB... Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Skąd masz taką zabawkę? 1 raz takie cuś widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 To jest najzwyklejsza skala SG, czyli g/cm^3. Ok. dzięki to już szukam dalej jak to odczytywać i przeliczać na BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Skąd masz taką zabawkę? 1 raz takie cuś widzę W cały dość sporym zestawie do warzenia ze sklepu" bimber hobby "( zajeb,,,,a nazwa)!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Widzę tam 3 skale, które kompletnie do siebie nie pasują. To gdzie masz od 1.0 to właśnie g/cm^3. To gdzie jest 15,30,45 to pojęcia nie mam co to jest... a cyferek do tej trzeciej nie widzę (na drugim zdjęciu na "dolnej" krawędzi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Widzę tam 3 skale, które kompletnie do siebie nie pasują. To gdzie masz od 1.0 to właśnie g/cm^3. To gdzie jest 15,30,45 to pojęcia nie mam co to jest... a cyferek do tej trzeciej nie widzę (na drugim zdjęciu na "dolnej" krawędzi) No właśnie ja też nie wiem do czego ta druga, ale ta trzecia to chyba chodzi o "procenta alkoholu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Kup sobie zwykły, tradycyjny, prosty ale skuteczny z jedną skalą spławik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=74ta, 15, 30, 45 to jest g cukru na litr... czyli po obcięciu jednego zera chyba daje °Blg. Chyba, bo nie pamiętam jak to dokładnie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Gramy cukru na litr to nie blg, blg to skala w g/kg a nie na litr. jak chcesz szybki sposób i w miarę dokładny to bierz skalę sg (tą np. 1.040) i dziel ostatnie dwie cyfry przez 4, to wtedy w przybliżeniu masz blg. I tak 1.040 To około 10 blg, 1.060 to około 15 blg, a 1.012 to około 3 blg. Edytowane 29 Września 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 bierz skalę sg (tą np. 1.040) i dziel ostatnie dwie cyfry przez 4, to wtedy w przybliżeniu masz blg. I tak 1.040 To około 10 blg, 1.060 to około 15 blg, a 1.012 to około 3 blg. Czyli to ta skala ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Tak. Na górze masz 990 czyli minus 2.5 blg. Niżej masz 1.000, to 0 blg. Niżej jest 10, oznacza to 1.010sg lub 2.5 blg Niżej 20 to 1.020 sg lub OKOŁO 5 blg. Pełne wartości to te długie kreski pod liczbami. Działka jest co 0.002 sg. Ale zero (czyli 1.000 sg ) to sobie lepiej sprawdź na wodzie Edytowane 29 Września 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarnik Sebol Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Tak. Ma górze masz 990 czyli minus 2.5 blg. Niżej masz 1.000, to 0 blg. Niżej jest 10, oznacza to 1.010sg lub 2.5 blg Niżej 20 to 1.020 sg lub OKOŁO 5 blg Wielkie dzięki,to już jestem "w domu".:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Proszę bardzo Aha i dla wyższych wartości ta skrótowa zasada sg/4 zaczyna się rozjezdzac i poszukaj sobie kalkulatora w internecie. Tu np masz tabelkę (plato to to samo co blg) http://www.brewersfriend.com/plato-to-sg-conversion-chart/ Edytowane 29 Września 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Wydaje mi się, że mój przelicznik z wykorzystaniem drugiej skali byłby bardziej precyzyjny niż to dzielenie na 4. Proponuję pobawić się tym kalkulatorem i dla kilku przykładowych wartości porównać te 2 skale. A docelowo i tak lepiej kupić spławik z jedną, właściwą skalą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Gramy/l z gramami/kg rozjezdzaja się z tego co pamiętam dużo szybciej niż sg/4. Ale to już jak komu wygodniej i jak kto woli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Wydaje mi się, że mój przelicznik z wykorzystaniem drugiej skali byłby bardziej precyzyjny niż to dzielenie na 4. Proponuję pobawić się tym kalkulatorem i dla kilku przykładowych wartości porównać te 2 skale. A docelowo i tak lepiej kupić spławik z jedną, właściwą skalą A która to jest ta właściwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) My tu liczymy wszystko w blg, więc właściwą będzie ta, która pasuje do naszych receptur. Gramy/l z gramami/kg rozjezdzaja się z tego co pamiętam dużo szybciej niż sg/4. Ale to już jak komu wygodniej i jak kto woli. Owszem, ale mam wątpliwości czy dobrze to opisali w sklepie... dlatego proponuję jednak sprawdzić. Edytowane 29 Września 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 My tu liczymy wszystko w blg, więc właściwą będzie ta, która pasuje do naszych receptur. Gramy/l z gramami/kg rozjezdzaja się z tego co pamiętam dużo szybciej niż sg/4. Ale to już jak komu wygodniej i jak kto woli. Owszem, ale mam wątpliwości czy dobrze to opisali w sklepie... dlatego proponuję jednak sprawdzić. Każdy używa skali jaka mu pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Takie drobne pytanie: Zaniedbałem grodziskie (7,5blg). Musiałem wyjechać i piwko nie zdążyło przejść na cichą tylko zostało zmuszone na przedłużenie "burzliwej"... obecnie jest w fermentorze od 14 dni... I tu pytanie - rozlewać i zrobić wyrób grodziskopodobny? - cicha/ żelatyna/ inna magia? Drożdże to S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Ja bym przelał teraz na cichą, albo zabutelkował i się nie przejmował klarownością (bo domyślam się, że tylko o klarowność Ci chodzi). Mikadorus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Ja bym nic nie przelewał. Jak nie ma pracy drożdży (nie czyt. przestało bulkać) to do butelek. Edytowane 30 Września 2015 przez yoshko Mikadorus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Takie drobne pytanie: Zaniedbałem grodziskie (7,5blg). Musiałem wyjechać i piwko nie zdążyło przejść na cichą tylko zostało zmuszone na przedłużenie "burzliwej"... obecnie jest w fermentorze od 14 dni... I tu pytanie - rozlewać i zrobić wyrób grodziskopodobny? - cicha/ żelatyna/ inna magia? Drożdże to S-33. Cicha nie jest warunkiem wymaganym do otrzymania dobrego piwa. Jeżeli drożdże zakończyły pracę, to lej w butelki, otrzymasz normalne grodziskie. Mikadorus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Dzięki, pierwsze grodziskie, a z rozmów ze znajomymi wyszło, że cicha jest konieczna, bo inaczej akurat to piwo nie może być uznane za zgodne ze stylem. Edit. O, Jacenty, prawieśmy sąsiady. Edytowane 30 Września 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Pomijając tę niezgodność ze stylem, co jest notabene bzdurą, jak po przelaniu piwa z butelki do szkła można stwierdzić czy było przelane z wiadra do wiadra i czy w związku z tym jest "prawdziwym" grodziskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Niezgodne ze stylem będzie jak nie będzie klarowne. Cicha i tak nie wyklaruje Ci go idealnie, musiałbyś bawić się z żelatyną. Inna sprawa, że jak nie zamierzasz wysyłać tego piwa na jakiś konkurs to jest to ostatnia rzecz, o którą powinieneś się martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Niezgodne ze stylem będzie jak nie będzie klarowne. Cicha i tak nie wyklaruje Ci go idealnie, musiałbyś bawić się z żelatyną. Inna sprawa, że jak nie zamierzasz wysyłać tego piwa na jakiś konkurs to jest to ostatnia rzecz, o którą powinieneś się martwić. E tam zabiegi żelatyną, cichą, itd. Kup sobie sklepowe grodziskie i zobacz klarowność a raczej brak. Grodziskie ma być dobre i tyle. Kiedy jest konkurs z kategorią: 'grodziskie'? Edytowane 30 Września 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się