mc007 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Przyczyn może być mnóstwo, a nie podałeś żadnych informacji. Zepsute zacieranie (np. walnięty termometr) i brak konwersji skrobii oraz martwe drożdże już na samym starcie (stare/źle przechowywane) to pierwsze co przychodzi do głowy. Ale tu chodzi o brewkit, więc zacierania chyba nie zepsuł Chyba, że na prawdę zaniedbane drożdże. Czy warto zadać następną paczkę czy to już raczej bez sensu ? Ja bym sprawdził po 2-3 dniach czy faktycznie już nic nie spada i wtedy ewentualnie dał nową paczkę drożdży. Ale najpierw sprawdził bym poprawność wskazań balingometru. Edytowane 12 Października 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gever Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Dzięki tak też zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) jednak nikt nie rozcieńczał w takim stopniu jaki mam na myśli, czyli ~20blg -> ~10-12blg A rozcieńczał Z 18 BLG na 9 czyli o 50%. Niestety ale czuc wodnistośc. Możesz dodać ksylitolu dla słodyczy, która trochę zmniejszy odczucie wodnistości ale wszystko zależy czy ludzi preferuą lekko słodkie piwo. Najlepszy efekt dał mi dodatek 120g ksylitolu na 18,5l rozcieńczonego piwa (50%woda 50% piwo) ale..., nie dawałem czystej wody tylko wodę zagotowałem, obniżyłem temp do 78C i zrobiłem hop stand z 50g chmielu przez około 15-20 min to później schłodziłem i dodałem do piwa. Nikt z degustujących nie wyczuł że piwo jest wodniste, ja wiedziałem więc jednak czułem. Chodzi bardziej o robotę niż o koszta. Chciałbym za jednym razem uzyskać z 35-40l a gar mam tylko 30l. Ja za jednym razem (tzn jeden dzień 8-10h) jestem w stanie, urzywając gara (38l), gotując na dwa razy, uzyskać 120l piwa Edytowane 13 Października 2015 przez profik udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Może wodnistość wynikała w pewnym stopniu już nie tyle co z poziomu rozwodnienia ale po prostu finalnego blg, czyli 9 w tym przypadku? Jak polecasz chmielić takie piwo? Sprawdzi się coś jak w moim poście wyżej #2325? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Właśnie nie przez ekstrakt. Robiłem grodzisza 8BLG i takiej wodnistości nie było jak w tym przypadku. Ja chmiele troszkę na goryczkę, troszke na smak (10min) i prawie wszystko na Hop Stand w 78C przez 20-30min. Plus chmiel do samej wody tez jw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Witam, mam problem z programami dla piwowarów, gdyż nie wiem jak mam interpretować wrzucanie chmielu na ostatnie 15 minut i mniej. Czy ma to być zaznaczone jako gotowanie czy już na aromat? Gdy zaznaczę gotowanie to IBU wychodzi zbyt wysokie. Od jakiego czasu uznaje się że chmiel wrzucany do gotowania nie wpływa znacząco na goryczkę i można zaznaczać że jest wrzucany na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Witam, mam problem z programami dla piwowarów, gdyż nie wiem jak mam interpretować wrzucanie chmielu na ostatnie 15 minut i mniej. Czy ma to być zaznaczone jako gotowanie czy już na aromat? Gdy zaznaczę gotowanie to IBU wychodzi zbyt wysokie. Od jakiego czasu uznaje się że chmiel wrzucany do gotowania nie wpływa znacząco na goryczkę i można zaznaczać że jest wrzucany na aromat? Mi się wydaje, że w takich programach 'aromatyczny' oznacza whirpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 W niektórych programach jest opcja whirpool i aromatyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Jeśli masz na myśli Brewness to napisz w wątku o Brewness, odpowie ci sam twórca i będziesz miał jasność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Wrzucanie chmielu na 15 minut podbija ibu i to dość znacznie (dokładnie nie pamiętam ale pewnie z 25-50% tego co by Ci wyszło jakbyś na 60' wrzucił), tak że wybierz taką opcję która ten wzrost goryczki uwzględnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Wrzucanie chmielu na 15 minut podbija ibu i to dość znacznie (dokładnie nie pamiętam ale pewnie z 25-50% bart3q nie rób se jaj 15 min to 1/4 z 60 min czyli 25% jeśli o tym samym chmielu mowa. Bo jeśli nie to można tylko wróżyć (szukać kalkulatora). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Może zacznę jeszcze raz. Chcę uwarzyć American IPA z przepisu z wiki. Lecz gdy postąpię z chmielem tak jak tam jest napisane i zaznaczę w BeerSmith - gotowanie to IBU wychodzi 74,9. Przez co nie mieści się w przedziale na AIPA. Dając tyle samo alfa-kwasów co w przepisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 (edytowane) https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/2501/IBUs.pdf Dwie najczęściej stosowane formuły obliczeń: Rager - dla 60' wykorzystanie chmielu wychodzi na poziomie 30%, dla 15' około 8%, czyli 26% tego co byś uzyskał jakbyś wrzucił na 60' Tinseth - dla 60' wykorzystanie chmielu wychodzi na poziomie ok 23%, dla 15' około 11%, czyli 47% tego co byś uzyskał jakbyś wrzucił na 60' Drapichrust zmień formułę wyliczeń i zobacz ile wtedy IBU Ci wyjdzie;) Daj tyle samo alfakwasów co w przepisie i tyle. Obliczanie ibu w zależności od metody daje inne wyniki, robisz piwo, patrzysz czy gorzkie i zmieniasz w następnych przepisach. No i liczysz wg jednej metody (rager lub tinseth) Edytowane 14 Października 2015 przez bart3q Drapichrust 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/2501/IBUs.pdf Bez tytułu.jpg Dwie najczęściej stosowane formuły obliczeń: Rager - dla 60' wykorzystanie chmielu wychodzi na poziomie 30%, dla 15' około 8%, czyli 26% tego co byś uzyskał jakbyś wrzucił na 60' Tinseth - dla 60' wykorzystanie chmielu wychodzi na poziomie ok 23%, dla 15' około 11%, czyli 47% tego co byś uzyskał jakbyś wrzucił na 60' Drapichrust zmień formułę wyliczeń i zobacz ile wtedy IBU Ci wyjdzie;) Daj tyle samo alfakwasów co w przepisie i tyle. Obliczanie ibu w zależności od metody daje inne wyniki, robisz piwo, patrzysz czy gorzkie i zmieniasz w następnych przepisach. No i liczysz wg jednej metody (rager lub tinseth) Dzięki. W BeerSmith miałem zaznaczoną metodę Tinseth'a. I chyba jej nadal będę się trzymał. Tyle tylko że chcąc dać jakieś piwo na konkurs (mi to na razie nie grozi) parametry muszą się mieścić w przedziałach. A to się nie mieści Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Czy znajdę gdzieś informację odnośnie słodów ? W takim sensie, jaki słód jak wpływa na piwo (w tym też walory smakowe - na wiki mało informacji na ten temat). Chcę zacząć warzyć z zacieraniem i nie wiem, czy warzyć warki z zastosowaniem pojedynczych słodów i pojedynczych chmieli, czy od razu testować gotowe receptury kilku słodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Ostatnio bardzo zajefajną rzecz widziałem, która może tu choć odrobinę pomóc - co prawda tylko Weyerman, ale osobiście najwięcej słodów specjalnych używam właśnie od nich. http://brewingbad.com/2015/10/news-weyermann-malt-flavour-wheel/ Na dole strony masz linki do innych diagramów. EDIT: Bardziej ten link: http://www.weyermann.de/eng/gelbe_seiten_en.asp?go=mr&umenue=yes&idmenue=37&sprache=2 Edytowane 15 Października 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Witam, robie witka z tego przepisu http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Kowalski_(kwl) lekko zmodyfikowany zasyp, ale reszta to samo. Właśnie kończe kleikować płatki i zaczynam zacieranie. W tych 50 C to chodzi o przerwę białkową czy beta glukanową? Mam podbić do ~55 ? W jakich zakresach to trzymać przez 30 minut. Zasyp: 3kg słod pilsneński 1kg pszeniszny 2kg płatki pszenne 0,4 kg płatki owsiane Te przerwy tyczą się do całości zacieru? Czy np płatków nie dawać na te 50 C? Edytowane 17 Października 2015 przez Nostradamus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Taka sytuacja: Piwo 18,5 Blg, pomiar próbki po 6 dniach od zadania drożdży wynosił 6 Blg, po 13 dniach bez zmian. Schemat zacierania był następujący: 20 minut w 52°C; 40 minut w 67°C; 30 minut w 72°C; Wygrzew do 77°C. Czyżby piwo niedofermentowało jak należy? Brewtarget pokazuje wynik 4.9 Blg końcowego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Czy to pytanie na"ostry dyżur"? Odfermentowanie zależy też od drożdży, nie tylko zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Czy to pytanie na"ostry dyżur"? Nie chciałem zakładać nowego tematu, bo to bez sensu. Dziękuję Ci za cenną odpowiedź, naprawdę dużo mi pomogła - jeżeli masz odpowiadać w taki sposób, to nie zabieraj głosu w ogóle. W gwoli ścisłości drożdże to S-04. Edytowane 17 Października 2015 przez kostas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Bez sensu jest zaśmiecanie wątków z pytaniami, które do nich nie należą. A jak już tak bardzo nie chcesz zakładać nowego tematu, to tutaj masz zdecydowanie bardziej pasujący. Co do Twojego pytania - odfermentowanie jak na ten ekstrakt i te drożdże chyba odrobinę za słabe, ale myślę, że jeszcze w górnych granicach akceptowalności. Zacieranie w sumie dosyć na słodko, więc mogłoby tak to się skończyć. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Tragedia ludzka mnie napotkała. Przy zacieraniu owsianego stouta zapomniałem dać... płatków owsianych:) Co radzicie? Wysłodzić zacier i zatrzeć płątki owsiane w tej brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Tragedia ludzka mnie napotkała. Przy zacieraniu owsianego stouta zapomniałem dać... płatków owsianych:) Co radzicie? Wysłodzić zacier i zatrzeć płątki owsiane w tej brzeczce? BIAB powinno dać radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Tragedia ludzka mnie napotkała. Przy zacieraniu owsianego stouta zapomniałem dać... płatków owsianych:) Co radzicie? Wysłodzić zacier i zatrzeć płątki owsiane w tej brzeczce? Tragedia ludzka mnie napotkała. Przy zacieraniu owsianego stouta zapomniałem dać... płatków owsianych:) Co radzicie? Wysłodzić zacier i zatrzeć płątki owsiane w tej brzeczce? BIAB powinno dać radę Do zatarcia płatków potrzebujesz enzymów... jeżeli robiłeś mashout i/lub brzeczkę podgrzałeś to już po zawodach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Olszewski Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Cześć ! Na koncie mam dopiero 3 zatarte warki i oczywiście puszkę na początku. Korzystałem z Brewtarget'a, ale chcę podejść do tematu poważnie-więc wybrałem BeerSmith'a. Bawię się nim od kilku dni tworząc nowe receptury. Naprawdę pasjonujące, ale ... czy to ma sens ? 1/ Czy zawsze, kiedy zmieszczę się w widełkach dla stylu- piwo wyjdzie dobre (zakładam, że warunki zacierania, fermentacji są idealne) ? 2/ Czy naprawdę mogę dowolnie kształtować recepturę (słody, chmiele), aby tylko w końcowym efekcie zmieścić się w "stylu". 3/ Jeżeli np. zabraknie mi alkoholu to mogę dodać ...glukozy, aby dociągnąć do parametrów stylu ? Moje pierwsze warki to partyzantka, ale DOBRA. Teraz chcę trochę pokombinować i proszę Was o radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się