leonzn Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 a co sadzicie o zytnim - mniej wiecej zasyp : Słód Pale ale 3,6kgSłód Żytni 1,2kg na 20l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceq Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Witam,mam zamiar zrobić piwko 20l pale ale 12 blg z następujących składników :4 kg pale ale dmg Strzegom, 0,40kg caraamber@,chmiel 40 Magnat 11% , 20g Sybilla 6,5% ewentualnie Lubelski 3,5%, drożdże safale us-05 lub S-04.Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Wygląda dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 (edytowane) Witam,mam zamiar zrobić piwko 20l pale ale 12 blg z następujących składników :4 kg pale ale dmg Strzegom, 0,40kg caraamber@,chmiel 40 Magnat 11% , 20g Sybilla 6,5% ewentualnie Lubelski 3,5%, drożdże safale us-05 lub S-04.Co o tym sądzicie? Wyjdzie piwo, możesz warzyć . a co sadzicie o zytnim - mniej wiecej zasyp : Słód Pale ale 3,6kg Słód Żytni 1,2kg na 20l ? Ja bym dał więcej żyta, nawet pod 40%. Witam! Posiadam: - słód pilzneński - Słód żytni jasny - Słód Château Whisky 30-45 - Słód pilzneński Strzegom - Słód pale ale Strzegom I dużą ilość różnych (głownie amerykańskich) chmieli. Chciałbym uwarzyć jakiegoś single hop’a lub cos z wykorzystaniem słodu whisky. Proszę o pomoc propozycje receptur z wykorzystaniem powyższych składników. Posiadam gęstwę i paczkę drożdży US-05. Ps. Czy single hop tylko na słodzie pale ale to dobry pomysł? Czemu SH na PA miałby być złym pomysłem? Ewentualnie możesz połączyć pilsa z PA. Chmielenie standardowe, 60 minut, na koniec gotowania, whirlpool, hopstand, na zimno. Ja bym na 20 litrów przynajmniej te 200 gr. (w sumie) dał, ale ja lubię dużo . Jestem w posiadaniu: 4kg słodu pale ale (Strzegom) 0,8kg słodu monachijskiego typ I (strzegom) 1kg słodu pszenicznego (strzegom) z chmieli: 100g Magnum 150g Citry 150g Cascade Z drożdży, to jakaś paczuszka US-05 się znajdzie. Ktoś pomoże o to jakoś ogarnąć, aby zrobić APĘ, z tymi słodami da radę? Jak chmielić? (Wybicie na 20l) Składników to Ci na 25 powinno starczyć. Skupiłbym się na procentach, max 20% monacha, max 10% pszenicznego. Chmielenie przez 60 minut Magnumem do zadanego IBU. Chmielenie na smak i aromat Citrą i Cascade, tylko zrobiłbym proporcje 1:2, żeby Citra nie przykryła wszystkiego. Dawki w standardowych momentach (jak wyżej), np. po uncji na dawkę, a na zimno dwie uncje. Edytowane 29 Września 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 leonzn, dnia 23 wrzesień 2016 - 13:21, napisał: a co sadzicie o zytnim - mniej wiecej zasyp : Słód Pale ale 3,6kg Słód Żytni 1,2kg na 20l ? Ja bym dał więcej żyta, nawet pod 40%. robiłem z żytem koło 8 piw i według mnie najlepsze efekty są między 20-25%. Najbardziej żytnie miało około 40% żyta - było już trudnawe w odbiorze mimo że lekkie. Bardzo zbożowe wręcz przyprawowe, kminek. A co do technologicznych problemów to nie wiem w czym problem polega bo na te 8 piw jedno było problematyczne ( wcale nie to z największym udziałem żyta ) - pozostałe zero problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Cześć, Mam ochotę w końcu otworzyć sezon i zostało mi trochę surowców, z których chciałbym złożyć coś a'la Polish Pale Ale. Mam do dyspozycji: 1kg Pale Ale Płatki żytnie 2x ekstrakt słodowy jasny WES Lubelski 75g Citra ok 15g Mosaic ok 15g Dwie saszetki US-05 Pomysł jest na partial mash Zacieranie w siateczce 1kg Pale Ale+ płatki żytnie 67C - 40min, 77C - 10min Potem siateczka out i do tego 3,4 kg ekstraktu Chmielenie: 15g Mosaic 60' 15g Citra 60' 25g Lubelski 30' 25g Lubelski 0' Dodanie wody do uzyskania ekstraktu 12blg Drożdże US-05 Chmielenie na zimno 5 dni 25g Lubelski Ma to ręce i nogi ? To właściwie pierwsza moja własna receptura. Drugą opcją jest zrobienie mniejszej warki, używając tylko 1,7kg ekstraktu. Temperatura zacierania wysoka, żeby dodać trochę słodyczy, biorąc pod uwagę, że ekstrakt odfermentowuje raczej głęboko (mylę się?). Procedura jest w porządku. Upewnij się tylko, że masz odpowiednio małe oczka w tej siatce (jeśli wcześniej jeszcze tego nie robiłeś). W razie czego pielucha tetrowa jest w porządku do tego celu. W kwestii receptury, to nie szkoda Ci takich chmieli na goryczkę? Ja bym je wywalił i zostawił do kolejnego piwa. Nie masz gdzieś opcji złapania jakiejś Iungi? Może też jakąś Marynkę, żeby nieco zioła dodać? Z polskimi chmielami można fajnie pokombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Zastanawiam się jakie płynniaki byłyby dobre do tego zestawu: http://homebrew.pl/pl/p/Christmas-Ale-13-BLG/184 Te będa spoko ? Wyeast 3822 Belgian Dark Ale (mam możliwośc zdobycia gęstwy od nich ;-) ) Edytowane 30 Września 2016 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Nie wiem jak te co napisałeś ale FM25 będą pasowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiu Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Cześć. Postanowiłem że czas na moją pierwszą recepturę. Potrzebuję pomocy z doborem składników, czasu zacierania i tak dalej. Chcemy (ja z wujkiem) uzyskać piwo w stylu IPA, mocno (może nawet bardzo mocno) nachmielonego, i chcemy do tego użyć chmieli nowozelandzkich i australijskich. Docelowo chcemy uzyskać 40l brzeczki nastawnej: - słód pilzneński czy pale ale? liczę ok. 7kg - słód pszeniczny 300g następnie: -30g Pacific Gem -30g Waimea -30g Enigma -30g Galaxy -30g Vic Secret na aromat Zmienić proporcje, ilość chmieli? Te z wysoką zawartością alfa-kwasów idą na goryczkę, reszta na aromat. Ilość słodów odpowiednia? Rozumiem że 2 paczki drożdzy wystarczą, tylko jakich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Ja bym robił na pilzneńskim ale kwestia gustu. Chmieli to tak z 90g wypadałoby na zimno wpakować. Drożdże np. US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmajster Opublikowano 5 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Cześć. Postanowiłem że czas na moją pierwszą recepturę. Potrzebuję pomocy z doborem składników, czasu zacierania i tak dalej. Chcemy (ja z wujkiem) uzyskać piwo w stylu IPA, mocno (może nawet bardzo mocno) nachmielonego, i chcemy do tego użyć chmieli nowozelandzkich i australijskich. Docelowo chcemy uzyskać 40l brzeczki nastawnej: - słód pilzneński czy pale ale? liczę ok. 7kg - słód pszeniczny 300g następnie: -30g Pacific Gem -30g Waimea -30g Enigma -30g Galaxy -30g Vic Secret na aromat Zmienić proporcje, ilość chmieli? Te z wysoką zawartością alfa-kwasów idą na goryczkę, reszta na aromat. Ilość słodów odpowiednia? Rozumiem że 2 paczki drożdzy wystarczą, tylko jakich? Nie wiem jak u ciebie z wydajnością, ale według mnie 7 kg słodów to mało nawet na 12 Balingów, co do chmielenia to też mało, jeśli chcecie mocno nachmielone. Drożdże jak kolega wyżej napisał US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Ja bym robił na pilzneńskim ale kwestia gustu. Chmieli to tak z 90g wypadałoby na zimno wpakować. Drożdże np. US-05. Tak, zdecydowanie za mało chmielu na takie wybicie, ilość słodów też wydaje się zbyt mała. Drożdże neutralne, czyli wspomniane USy lub West Coasty. Jak kolega napisał, kwestia gustu, ja robię 50/50. Dodatkowo, gdybym już się decydował na słód pszeniczny, to celowałbym w jakieś 5%. Wszystkie chmiele, które masz, przeznaczyłbym na aromat i smak, chociaż tutaj jestem bardzo ostrożny w opiniowaniu, gdyż nie jestem specem od chmieli pochodzących z AUS/NZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiu Opublikowano 6 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Ile chmielu proponujecie? Po 90g z 5 rodzajów tak jak jest, czy to już będzie za dużo? Dodatkowo podchmielę na zimno. Słodów wpakować ile % więcej? Nie wiem jak z moją wydajnością, pewnie kiepsko, dopiero zaczynam. Jaki chmiel proponujecie na goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Przymierzam się do uwarzenia Dubla z nastepującym zasypem:5 kg 5 kg Pilzneński, 1 kg cukier, 0,52 kg pszeniczny 0,38 Biscuit 0,31 Special B Chmielenie: 60min - 20 g Marynka 8.6% aa 12 min - 20g Lubelski 3.7% aa cukier - na 5 min przed końcem gotowania Jesli chodiz o zasyp to nie mam pytań - ta receptura już kiedys się sprawdziłai byłem z niej zadowolony. Mój problem polega na tym iz okazało się, że tak na szybko nie jestem w stanie znikąd zdobyć Lubelskiego w Bydgoszczy ;-P Popularne zamienniki w stylu : Saaz albo Tettnang też nie są dostepne. Do wyboru mam nastepujące chmiele: http://homebrew.pl/pl/c/Chmiele/20 Zastanawiałem się nad użyciem zamiast niego: Perle ,Challengera, od biedy Hallertauer Tradtion. Jaki chmiel reomendujecie? Edytowane 10 Października 2016 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Jaki chmiel reomendujecie? Ja bym dał Cascade, w odpowiednio nienachalnej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Ile chmielu proponujecie? Po 90g z 5 rodzajów tak jak jest, czy to już będzie za dużo? Dodatkowo podchmielę na zimno. Słodów wpakować ile % więcej? Nie wiem jak z moją wydajnością, pewnie kiepsko, dopiero zaczynam. Jaki chmiel proponujecie na goryczkę? Odpal najprostszy kalkulator (pppp, brewness), wpisz wydajność rzędu 60-65%, zakładaną ilość i blg i otrzymasz potrzebną ilość słodu z lekką górką kompensującą kiepską wydajność. U mnie dla aipa na warki 20-25l szło średnio po ~150-200g chmielu do gotowania/whirpoola i 100g na zimno. Pomnóż to x2 dla warki 40l i powinno być dobrze. Oczywiście oblicz sobie też poziom ibu, nie syp wszystkiego od początku gotowania edit: nie zauważyłem, że sprawa już pewnie nieaktualna Edytowane 10 Października 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasiu Opublikowano 11 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Nadal aktualna, dzięki za podpowiedź co do kalkulatora. Dochodzę do wniosku że zestawy z Browamatora mają wrzucane minimalne ilości chmielu, na 20l po 60-80g maks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Będę wkrótce warzył portera bałtyckiego, chciałbym zrobić coś, jak się uda, z wysłodzin. Zasyp na 15 litrów 22 Blg: 2,7 kg słodu monachijskiego, 2,5 kg pilzneńskiego, 0,5 kg wiedeńskiego, 0,35 kg karmelowego ciemnego, 0,1 kg palonego. Czy wysłodziny wystarczy nachmielić na goryczkę, żeby powstało coś na kształt stouta? Ewentualnie ekstrahować trochę palonego jęczmienia? Puściłbym to na S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Ja wątpię czy z tego Ci wyjdzie chociaż ten porter o założonym ekstrakcie i objętości a gdzie tu jeszcze stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Ja wątpię czy z tego Ci wyjdzie chociaż ten porter Nawet przy założeniu spadku wydajności wszystko wskazuje na to, że wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Z 6kg chcesz mieć 15l brzeczki przedniej 22 blg? Z wysładzaniem i długim gotowaniem to pewnie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Gotowy zestaw z Alepiwo, więc większego manewru nie mam. Dorzucę co najwyżej łącznie kilogram wiedeńskiego. Rozumiem że na wysłodziny nie mam co liczyć. Nie robiłem wcześniej porteru, dlatego wolałem zapytać. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Wysłodziny będą ale raczej za cienkie nawet na jakiegoś stouta 7-8blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 To podrasuje ekstraktem najwyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/porter-baltycki.html dziwny ten zestaw raz piszą 20 drugi raz 22 blg przy zasypia 4.9kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się