Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

zasada, zacieram w garze 40 L na kuchence. Filtracja i wysładzanie w kadzi filtracyjnej plus dwa fermentory 30 L. Chłodzenie na chwilę obecną niestety jeszcze zimna kąpiel w wannie.

Jeżeli chodzi o wydajność to według kalkulatora online mam 65 %. 

Edytowane przez I.K.
wydajność
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, I.K. napisał(a):

zasada, zacieram w garze 40 L na kuchence. Filtracja i wysładzanie w kadzi filtracyjnej plus dwa fermentory 30 L. Chłodzenie na chwilę obecną niestety jeszcze zimna kąpiel w wannie. Jeżeli chodzi o wydajność to według kalkulatora online mam 65 %. 

OK. Czyli wydajność standardowa, pojemność większa niż standardowa i chłodzenie mniej wydajne.

Zatem idąc tropem rady @Łachim można powiedzieć spokojnie 5 kg pale i 0,5 kg monacha dla 25 litrów 11BLG, z 20 g magnum na 60 minut (ile na %AA?) a Sorachi na wyłączenie palnika i chłodzenie. Fermentacja S-04 i tu kolejne pytanie, do ilu możesz schłodzić "w wannie" i jaka temperaturę fermentacji zapewnić?

 

Ja jednak poszedłbym prościej ;)

4,5 kg pale ale, zacieranie jednotemperaturowe w 16 litrach wody, 66°C przez godzinę (może z groszem), wysładzanie ok.12-13 litrami wody do uzyskania ok.24 litrów. Przy warzeniu 60 minutowym, po 15-20 minutach (w związku z chłodzeniem "w wannie") dodałbym 15-20g magnum (osobiście nie lubię go na goryczkę) albo sorachi (jego nigdy nie używałem więc nie wiem czego się spodziewać). Na koniec gotowania i chłodzenie wrzuciłbym albo cały wiliamette, albo łącznie saaz i lubelski, albo jak napisał Łachim cały Sorachi. W pierwszym wypadku czy używając S-04, czy S-33 dostaniesz coś na kształt bittera albo golden ale, w drugim niby też ale dalej od oryginału a bliżej pierwszych wersji Polish Ale (i tu lepiej 04), w trzecim też lepiej użyć S-04 (z zastrzeżeniem pytań o temperatury) i lądujesz bliżej APA.

 

Także tego. Wolna ręka.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie za pomysły, któryś na pewno wykorzystam.

Chłodząc w wannie jestem w stanie zejść do około 27 stopni i trochę to zajmuje. Mam też pudło styropianowe plus wkłady do zamrażania od lodówek turystycznych. Przy 4 wkładach w pudle plus fermentor z zawartością już schłodzoną udało się osiągnąć temperaturę powietrza 12 stopni.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam wszystkich :3

Planowałem zrobić ipe/ape 30l, Mam do dyspozycji:
-6kg słodu pale ale
-1.5kg słodu pizlneńskiego
Zastanawiam się jakie kupić drożdże, chmiel i w jakiej ilości. Będę wdzięczny za pomoc :3
Edit: Myślałem nad chmielami Zula i Izabella aby spróbować z polskich chmieli, nie wiem jednak jaka ilość jest odpowiednia i czy nie dodać jeszcze jakiegoś

Edytowane przez osmoluch
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam.

Robiłem porządki w zamrażalniku i znalazłem paczkę 100g chmielu Rody Hodowlane exp 2/20, 9,3%

"ostało" mi się 2kg Pale ale Vikinga (może jeszcze jakaś końcówka otwartej paczki będzie), dekstrynowy i carabody.

warka na 10L

Myślę żeby ulepić coś takiego:

 

2kg Pale Ale

0,3kg carabody

0,5kg dekstrynowego

 

chmielenie wszystko exp2/20:

5g na 60min

40g na whirlpool

50g na zimno

 

do gotowania jeszcze planuję dorzucić jeszcze skórkę cytrynową i trawę cytrynową

 

drożdże US05

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Z poprzedni warek pozostało mi:

Chmiel mosaic 78 g 

Chmiel citra 36 g 

Chmiel marynka 20 g 

Drożdże suche ALE YEAST verdant IPA dwie paczki po 11 g. 

 

Czy macie jakiś pomysł na wykorzystanie tych produktów. 

W ostatnich wargach stosowałem drożdże US 05. Miałem zadowalającą klarowność, ale stosuję także whirlflock. Czy te drożdże verdant IPA polecili byście mi jednak wykorzystać?

 

Edytowane przez Raf78
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Raf78 napisał(a):

Czy macie jakiś pomysł na wykorzystanie tych produktów. 

Ja bym poszedł zasyp 100% podstawowy, ew. 90%podstawowy 10% pszenica albo płatki

Marynka na minimalną goryczkę (10ibu?) reszta na hopstand.

BLG wg moich preferencji by było do 11, litraż patrząc na gramaturę chmieli poniżej 20 na pewno (10? 12? 15?)

Ale jak zawsze w takich wypadkach Ty masz klucze ;)

 

@Dawid Szatan na forum staramy się sobie pomagać, sarkazm bywa spoko ale...

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak na serio: jak chcesz 20 litrów, to licząc w brewersfriend wyszła mi prosta warka:
4,5kg pale ale
0,5kg pszenicznego
Marynka 20g i Mosaic 18g na 60' gotowania dadzą 42 IBU
60g Citry i 36g Mosaic na zimno na 3 dni


20l/14,3 Blg/ 42 IBU/ 5,75% alk./ SRM 4 (jaśniutkie, także jak chcesz przyciemnić, to rzuć troche monachijskiego czy jakiegoś carapilsa kosztem pszenicy albo dodatkowo, ale wtedy blg i alko nieco podskoczą. Prawie 100g na zimno będzie wyczuwalne. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ułożyłem sobie taki przepis, czy będzie coś dobrego z tego? Niby mocniejsza APA 15blg 40 ibu +

US-05 półtora paczki mam

5 kg pale ale

0.55kg pilzneński 

0.3kg karmelowy 30

0.4kg pszeniczny

Na lenia 67 stopni

 

Gotowanie

27g lunga 30min 8.5ak

10g citra 30min bo nimam innego na goryczkę 12ak

50g lubelski 15 min 5ak

50g lubelski wyłączenie palnika 5ak

 

Chciałbym ogólnie poczuć i poznać lubelski, oraz zrobić mocniejsze i bardziej goryczkowe piwo

Edytowane przez Ochlaptus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponad 6kg zasypu i  prawie 140g chmielu to już raczej IPA. Chyba że warka większa niż 20 litrów?

Chcesz bardziej goryczkowe, to też bym, jak punix, wrzucił chmiel na 60 min, a nie 30 (zwłaszcza jeśli to faktycznie większa warka). Nie rozumiem chmielenia na 15 czy 5 minut z myślą o aromacie, więc ja wrzuciłbym cały lubelski na zimno albo chyba bardziej lubiany na forum hop stand. Jak wolisz. A ogólnie to spoko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.