kordas Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Cześć Co można w takiej sytuacji zrobić z pozostałym chmielem Progress i Phoenix? Jeśli nie lubisz tradycyjnych angielskich PA, to może jakieś ciemniejsze piwa w stylu angielskim? Z tego co ludzie piszą to nieźle się komponują w stoutach i porterach. Na wiki znajdziesz kilka receptur na piwa w tych stylach http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Chciałbym zrobić ciasteczkowo-słodkiego stouta 14 blg, dla mojej dziewczyny. Z tych surowców których mi pozostawało. Czy to, co tutaj przedstawiam ma jakieś ręce i nogi? Ma prawo być to lekki ulepek. Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 3 kg Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 1 kg Biscuit 50 EBC Castle 0,8kg Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 0,4 Caraaroma ® 300-400 EBC Weyermann 0,2 kg Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 0,2 kg Płatki owsiane 0,4kg Laktoza spożywcza 250 g Zacieranie 64oC - 40', 72oC - 40', wygrzew 78oC, wysładzanie 76oC. Gotowanie 60' Marynka 30/40g (tyle mi zostało) Fermentum Mobile - FM13 Irlandzkie Ciemności - gęstwa+drożdże z piany (po IPA 16 blg) Edytowane 10 Lutego 2015 przez kpt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Moim zdaniem piwo może wyjść jak niepijalny ulepek, zwłaszcza przy takim zacieraniu, ale co ja się tam znam. Przy tym z 5kg 14blg powinno wyjść nawet przy średniej wydajności. Polecam poszukać u któregoś z lepiej doświadczonych kolegów przepisu na takie "kobiece" piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpt Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 No właśnie szukam, szukam, i nigdzie nie mogę znaleźć przepisu, który uwzględnia dodanie słodu biscuit, a na tym mi najbardziej zależy w tym stoucie - i laktozie. Jakieś propozycje co do zacierania? Tylko podkreślam, że to piwo nie musi być pijalne w ilości 2+, jedno spokojnie wystarczy. Na deser Co do wydajności, to planuję zrobić tyle, ile wyjdzie, niekoniecznie 20L, najwyżej będzie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Trochę mało tej laktozy. Rzuć 0,5 - 0,75 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Jako, że klasyczny Pale Ale nie jest specjalnie uwielbianym przeze mnie piwem to zastanawiałem się czy zmiana chmielu na jakieś amerykańskie odmiany dałaby w tym wypadku dobry efekt końcowy. Porównanie do przyprawy jest w porządku ale wymienione sól czy pieprz, które dodaje się w kuchni w większości przypadków zamieniłbym na, no nie wiem, np. na kardamon, wanilię i majeranek. Przyprawy jak kardamon i wanilia możesz czasem połączyć, w innym przypadku możesz dodać wanilię ale już kardamon nie będzie pasować, majeranek to zupełnie inna para kaloszy która będzie pasować do jeszcze czegoś innego. Sytuacja mało prawdopodobna ale analogią do mojej sytuacji byłaby taka gdy niedoświadczony kucharz spytałby się szefa kuchni do czego pasują dane przyprawy jeśli by je zobaczył po raz pierwszy. Amerykańskie chmiele są bardziej jak składniki w sałatce owocowej niż kardamon i majeranek.Możesz zamienić chmiele na amerykańskie. Zainstaluj sobie jakiś program typu Beersmith albo Brewtarget żeby wyliczyć docelowe IBU i śmiało możesz się bawić różnymi odmianami. Ogólne opisy aromatów poszczególnych odmian łatwo znajdziesz w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Mam we wiadrze 20l piwka ~13blg z: 4kg słód pilzneński 1kg słód monachijski 30g chmiel goryczkowy Marynka (na początku warzenia) 30g chmiel aromatyczny Lubelski (pod koniec warzenia) Zostało mi jeszcze 50g Lubelskiego - warto sypnąć na cichą? Czy za bardzo wszystko przykryje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Chcę zrobić RISa, taki skład: Pale Ale Strzegom 60,67% 6,37 kg Monachijski typ II Strzegom 19% 2 kg Czekoladowy 350-450 EBC Strzegom 3% 0,315 kg Jęczmień palony Strzegom 6,23% 0,65 kg Płatki owsiane 3,70% 0,388 kg Płatki jęczmienne 3,70% 0,388 kg Płatki pszenne 3,70% 0,388 kg 100% Razem 10,5 kg Spróbuję uzyskać ok 20l 24blg i cienkusz 20 l 9 blg Mam pytanie odnośnie chmielenia. RIS: Marynka 10% 40g 80’ Marynka 10% 60g 60’ Lubelski szyszki 3% 60g 30’ Lubelski 3% 40g 10’ 140 IBU dla 20l 24 blg Stout cienkusz: Chinook 11,2% 20g 60' Chinook 11,2% 10g 25' Fuggle 4,9% 25g 5' 45 IBU dla 20l 9 blg Zacieranie 66°/90' Gęstwa us-05. Zostawić takie chmielenie i zasyp, czy coś odjąć, dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 (edytowane) 140 IBU dla 20l 24 blg Jak chcesz zrobić w stylu, to podziel to IBU przez 2 http://www.bjcp.org/.../style13.php#1f 45 IBU dla 20l 9 blg Tu też trochę dużo, jak na 9Blg.. obciąłbym do 30-35 max. Zrobisz, jak zechcesz, ale moim zdaniem to nie są piwa, w których goryczka powinna grać pierwsze skrzypce (szczególnie RIS). Edytowane 12 Lutego 2015 przez ThoriN mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Trochę się zasugerowałem Kopyrem, który mówił, że chmielu do RISa im więcej tym lepiej Dobra, to chyba zmniejszę goryczkę do 100IBU. W cienkuszu chciałem wykorzystać resztki chmielu, które mi zostały. Najwyżej zmienię na Chinook 11,2% 15g 60' Chinook 11,2% 5g 25' Fuggle 4,9% 25g 5' Fuggle da tylko aromat, więc wsypię wszystko co mam. Wychodzi 33 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Wiesz - ja tam na Stoutach się nie znam, ale trzeba do tego podchodzić "na zdrowy rozsądek". Dla mnie na początek BJCP jest w miarę dobrym wyznacznikiem - łączę sobie mniej więcej OG/FG z IBU z zakresów. Wiadomo, czasem się eksperymentuje, wyjedzie się poza styl itp. No ale jak robisz lekkie piwo 10Blg i "dowalisz" mu 50IBU, to ono będzie po prostu cholernie gorzkie... a chodzi chyba o to, by było smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Ja bym wywalił ten lubelski, aromatów palonych będziesz miał aż nadto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 z tego co wiem tegoroczna marynka ma około 8% AA więc goryczka wyjdzie w sam raz około 90-100IBU, chmielenie na aromat zbędne bo tak jak napisał Sławek będą aromaty ciemnych słodów a po drugie i tak jest to piwo leżakujące więc aromat chmielowy zniknie, osobiście sypnąłbym coś na poprawę pełni piwa, ale to tylko moje zdanie Marynka 10% 40g 80’ Marynka 10% 60g 60’ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Jak wygląda sprawa cieniuszka, bo generalnie nie lubie robić piw tylko po to by je zrobić. Nie lepiej odparować wysłodziny do porżadanego BLG i dodać do brzeczki głównej z piwem podstawowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Nie lepiej odparować wysłodziny do porżadanego BLG i dodać do brzeczki głównej z piwem podstawowym? Moim zdaniem to średnio opłacalne przedsięwzięcie - musiałbyś odparować ponad 60% brzeczki z cienkusza 9Blg, aby otrzymać 24Blg... dużo gotowania dla kilku litrów piwa (dla 10 litrów cienkusza otrzymałbyś ze 3 litry brzeczki o pożądanym Blg). Poza tym pewnie tak długie gotowanie ma jakiś wpływ na brzeczkę (poza karmelizacją cukrów, co akurat w ciemnych piwach zwykle jest ciekawe i pożądane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 z tego co wiem tegoroczna marynka ma około 8% AA więc goryczka wyjdzie w sam raz około 90-100IBU, chmielenie na aromat zbędne bo tak jak napisał Sławek będą aromaty ciemnych słodów a po drugie i tak jest to piwo leżakujące więc aromat chmielowy zniknie, osobiście sypnąłbym coś na poprawę pełni piwa, ale to tylko moje zdanie Marynka 10% 40g 80’ Marynka 10% 60g 60’ Na mojej jest napisane o 10%AA. Rocznik 2014. To chyba zrezygnuje z Lublina. Co masz na myśli odnośnie poprawienia pełni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Mam bardzo głupie pytanie. W jaki sposób zakładacie pończochy do filtracji piwa przy przelewaniu i przede wszystkim - na którą stronę wężyka. Widziałem już kilka postów o tym, żeby przelewać przez pończochę, ale nie widziałem jeszze żadnego opisu, jak (i z której strony) taką pończoche zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Głupie tylko dlatego, że nie w temacie. Pończochę zakładamy na wylot wężyka. Ja używam dwóch, jedna w drugiej i trzymam je zaciśnięte na wężyku ręką. Przy mocno chmielonych piwach robi się z pończochy duży "worek". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyniekk Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 miałem kliknąć temat "czuję się zagubiony" musiały mi się linijki pomylić ... Ostatnio robiłem tak jak właśnie piszesz (tylko że z jedną pończochą) i zrobił mi się taki 'worek' że pończocha zaczęła pękać - na szczęście nie walnęłą całkiem - dlatego też pytałem z której strony, się to zakłada ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Ja najpierw robię wir i chmieliny po paru minutach zbierają się na środku gara w postaci stożka. Zaciągam od góry stopniowo obniżając wężyk przy ściance garnka. Worek zaczyna rosnąć dopiero pod sam koniec przelewania. Edytowane 14 Lutego 2015 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 ...Przy mocno chmielonych piwach robi się z pończochy duży "worek". Nie tylko. Często gdy wyjdzie mocny przełom to ledwo mieści się w pończochę - podkolanówkę. Używam pojedynczej właśnie przez taki przełom. Pojedynczą pończochę potrafi nieraz tak pozatykać, że ledwo leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schumi85 Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Witam. Mam trochę resztek słodów i potrzebowałbym podpowiedzi z Waszej strony,co ewentualnie można by z tego zrobić.Byłbym wdzięczny za zainteresowanie.Napewno mało bazowego słodu.W razie czego dokupię jakiś 1 albo 2 kg w zależności co wymyślicie. A więc: pilzneński 1.5kg monachijski jasny 0.5kg carahell 0.6kg abbey malt 0.75kg special B 0.75kg karmelowy ciemny 0.15kg barwiacy 0.15kg chmiel marynka ok.50gr i tyle samo lubelskiego Pewnie da się z tego coś zrobić,ale brak mi pomysłów.Za krótka jest jeszcze moja historia z piwowarstwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Jasne czy ciemne? Bardziej czy mniej gorzkie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kontrabas Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Witam. Mam trochę resztek słodów i potrzebowałbym podpowiedzi z Waszej strony,co ewentualnie można by z tego zrobić.Byłbym wdzięczny za zainteresowanie.Napewno mało bazowego słodu.W razie czego dokupię jakiś 1 albo 2 kg w zależności co wymyślicie. A więc: pilzneński 1.5kg monachijski jasny 0.5kg carahell 0.6kg abbey malt 0.75kg special B 0.75kg karmelowy ciemny 0.15kg barwiacy 0.15kg chmiel marynka ok.50gr i tyle samo lubelskiego Pewnie da się z tego coś zrobić,ale brak mi pomysłów.Za krótka jest jeszcze moja historia z piwowarstwem. Porter bałtycki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schumi85 Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Myślałem o ciemnym piwie.Jeśli chodzi o chmiel to nie trzeba go żałować.Lubie bardziej goryczkowe piwa.Powiedzmy że ilość chmielu już bym sobie sam obmyślił.Bardziej chodzi mi o procedurę zacierania i rodzaj drożdży jakie użyć.Mam w planie zrobić właśnie portera bałtyckiego,ale z gotowego zestawu surowców i przepisu.Nie myślałem że z tego by się dało.Chciałbym żeby piwo z tych resztek było na górnych drożdżach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się