ncpnc Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Proszę bardzo;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daveg Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Witam witam Wrzuciłem wczoraj do kotła coś takiego 2 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg carapils 1 kg melanoidynowy 0,5 kg krótki 12,5 blg Chmiel 30g triskel na 60 minut Drozdze suchary us-05 Czy może wyjść z tego coś ciekawego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Witam witam Wrzuciłem wczoraj do kotła coś takiego 2 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg carapils 1 kg melanoidynowy 0,5 kg krótki 12,5 blg Chmiel 30g triskel na 60 minut Drozdze suchary us-05 Czy może wyjść z tego coś ciekawego? To może uratować to piwo , sam wpadłeś na taki zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Witam witam Wrzuciłem wczoraj do kotła coś takiego 2 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg carapils 1 kg melanoidynowy 0,5 kg krótki 12,5 blg Chmiel 30g triskel na 60 minut Drozdze suchary us-05 Czy może wyjść z tego coś ciekawego? To może uratować to piwo , sam wpadłeś na taki zasyp? W jaki sposób, bo aż mnie to zaciekawiło... Kolego Daveg, nie wiem skąd taki zasyp ale piwo wyjdzie, na pewno jakieś wyjdzie... Melanoidowy z Caramelpilsem po 1 kg na zasyp 5,5 kg Skąd to do cholery wziąłeś? Czy czytałeś może o słodach i co one dają w piwie? Będziesz miał mega dekstrynowego słodziaczka, mocno karmelowego i ciasteczkowego, jak lubisz takie piwa to czemu nie... ale nie skontrowałeś tego piwa w żaden sposób. Używasz składników na chybił trafił może coś wyjdzie Nie tędy droga! Użyłeś też chmielu Triskel który ma maks 4% ak, po co na co? To chmiel aromatyczny i używa się go na aromat! Ile to będzie miało IBU 12? Przy takim zasypie będzie to słodziaczek... Skup się na fermentacji zapewnij równe warunki i prawidłową ilość drożdży to może coś będzie z tego piwa, minimum 2 tygodnie burzliwej i potem 7-14 dni cichej w jednym fermentorze. I jeszcze jedna rzecz po co się pytasz po fakcie dokonanym czy będzie coś z tego? Piwo po zadaniu drożdży już raczej w żaden sposób nie może być skorygowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Witam witam Wrzuciłem wczoraj do kotła coś takiego 2 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg carapils 1 kg melanoidynowy 0,5 kg krótki 12,5 blg Chmiel 30g triskel na 60 minut Drozdze suchary us-05 Czy może wyjść z tego coś ciekawego? To może uratować to piwo , sam wpadłeś na taki zasyp? W jaki sposób, bo aż mnie to zaciekawiło... Kolego Daveg, nie wiem skąd taki zasyp ale piwo wyjdzie, na pewno jakieś wyjdzie... Melanoidowy z Caramelpilsem po 1 kg na zasyp 5,5 kg Skąd to do cholery wziąłeś? Czy czytałeś może o słodach i co one dają w piwie? Będziesz miał mega dekstrynowego słodziaczka, mocno karmelowego i ciasteczkowego, jak lubisz takie piwa to czemu nie... ale nie skontrowałeś tego piwa w żaden sposób. Używasz składników na chybił trafił może coś wyjdzie Nie tędy droga! Użyłeś też chmielu Triskel który ma maks 4% ak, po co na co? To chmiel aromatyczny i używa się go na aromat! Ile to będzie miało IBU 12? Przy takim zasypie będzie to słodziaczek... Skup się na fermentacji zapewnij równe warunki i prawidłową ilość drożdży to może coś będzie z tego piwa, minimum 2 tygodnie burzliwej i potem 7-14 dni cichej w jednym fermentorze. I jeszcze jedna rzecz po co się pytasz po fakcie dokonanym czy będzie coś z tego? Piwo po zadaniu drożdży już raczej w żaden sposób nie może być skorygowane. Zadaj brety na cichą przelej do balona a później lacto i pedi - poczekaj z 9-12 miesięcy i może będzie niezły lambik edit: Ewentualnie dodawaj ekstrakt i zrób z tego Barley Wine - ale to dużo zabawy - efekt nie pewny Edytowane 26 Maja 2015 przez FurioSan Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Witam witam Wrzuciłem wczoraj do kotła coś takiego 2 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg carapils 1 kg melanoidynowy 0,5 kg krótki 12,5 blg Chmiel 30g triskel na 60 minut Drozdze suchary us-05 Czy może wyjść z tego coś ciekawego? To może uratować to piwo , sam wpadłeś na taki zasyp? W jaki sposób, bo aż mnie to zaciekawiło... Bo dodanie krótkiego koryguje błędy w zasypie, tylko 0,5kg może nie wystarczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daveg Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Tak sam wpadłem lubię eksperymentować zamiar był właśnie taki aby piwo było słodkie tylko właśnie nie wiem czy nie przesadziłem z tym chmielem może jeszcze dorzucić na zimno? po to pytam Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Bo dodanie krótkiego koryguje błędy w zasypie, tylko 0,5kgmoże nie wystarczyć A dokładnie co koryguje? Z stronki wynika BEST Chit Malt is used for balancing the characteristics of strongly sulubilized malt. When using this malt, foam formation is promoted and foam stability increased. , że pomaga w przypadku mocno rozluźnionych słodów czyli: RozluźnienieSłód jest tym bardziej rozluźniony im mniejszy wpływ na wydajność ma jego rozdrobnienie. Słód dobrze rozluźniony jest kruchy, zachowuje kształt i wielkość użytego ziarna. Ziarna szkliste w przekroju, o mazistym rozluźnieniu lub nieostrożnie suszone są pomarszczone i mniejsze, wpływa to na zwiększenie różnicy ekstraktu między śrutą a mąką. rozluźnienie słodu = % ekstraktu w mące - % ekstraktu w śrucie. Różnicę ekstraktów poniżej 1,8% ocenia się jako dobrą. I dalej nie rozumiem w czym ma pomóc? Wiem, że pomaga poprawić pienistość piwa i delikatnie zwiększa wydajność, ale przy takim zasypie jaki sprezentował kolega Daveg za bardzo nie wiem w czym może pomóc. EDIT: Sorki coś widzę że mój post się posypał... Już poprawione. Edytowane 26 Maja 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) i u mnie sie posypało Edytowane 26 Maja 2015 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Bo dodanie krótkiego koryguje błędy w zasypie, tylko 0,5kgmoże nie wystarczyć A dokładnie co koryguje? Z stronki wynika Niestety wychowałem sie na niemieckich filmach przyrodniczych w których jakoś mało dialogów było . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Witam po b. długiej przerwie -tak długiej ,ze juz wszystko pozapominałam.Jakiś czas temu po zrobieniu piw zostały mi takie słody Pale-ale 14kg Karmelowy[ 30] 0,2kg cara cristal [150]- 0,9 kg Carapils-0,2 kg wiedeński-o,6 kg pszeniczny-2.80 kg caramunich- o,1 kg czekoladowy -o,1 kg słód zakwaszający -0,25 kg Gdzieś namierzyłam karteluszkę ,na której chyba rozpisałam te słody na 3 piwa Bitter [pale ale 4kg, pszeniczny- o,5 kg karmelowy -o,2kg ] -do tego miałam użyć chmieli halllenger -30g [nie wiem w której min? i EKG 20g [tez nie wiem w której min] Drugim piwem miał być też Bitter -American bitter-tu widzę na karteluszce podobnie -pale ale -4kg pszeniczny -o,5 kg i Cara cristel -o,2 kg ,ale inny skład chmieli -chinok 20g, Centennial-20 g i Cascade 20g -też nie mam rozpisanych czasów Trzecie piwo to Amber-i tu jest pale ale -4kg ,wiedeński 0,6 kg, karmelowy o,2 kg pszeniczny -o,3 kg i cara cristal-0,4. z chmieli -Marynka -15 g ,willamette 25 g i centennial 20 g -tez bez podania czasów... Czy jest ktoś w stanie to rozszyfrować i doradzić ,czy ta rozpiska była dobra??- drożdze mam tylko safale S-04 i S -o5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Rozumiem,że nie macie czasu na rozpracowanie tych receptur ,ale może mi ktoś z Was podrzuci linki do tych piw ,bo za nic nie mogę ich znależć...,no i te chmiele ? jak chmielić??[bo być może ,ze ja sama dobierałam ten zestaw chmieli z tych ,które posiadałam...] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) po b. długiej przerwie jak długiej ? bo może np chmiele nie bardzo się juz nadają jak były źle przetrzymywane to samo z drożdżami Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Rozumiem,że nie macie czasu na rozpracowanie tych receptur ,ale może mi ktoś z Was podrzuci linki do tych piw ,bo za nic nie mogę ich znależć...,no i te chmiele ? jak chmielić??[bo być może ,ze ja sama dobierałam ten zestaw chmieli z tych ,które posiadałam...] http://www.piwo.org/topic/367-receptury-bitter/ http://www.piwo.org/topic/10693-amber-ale-ocena-receptury/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Chmiele trzymane w zamrażarce -ważne do 10-12-2015r Drożdze wazne do 08-2015-trzymane w drzwiach lodówki.Dzięki za podane linki ,ale nie ma tam tych moich składów ,ani chmieli...widocznie sama roz pracowałam z tego co posiadałam ... Ten pierwszy przepis [bitter] mniej więcej namierzyłam podobny z tymi samymi chmielami i dodatkiem mchu -3g.Chmielenie było Challenger -60' i EKG -10' Zacieranie -90min w temp.66-67 stopni.-czy mogę się tego trzymać? Ten Amber to zupełnie nie wiem skad ja go wzięłam ,bo abstrahując od składu to nie pasuje mi ten ostatni chmiel-Centennial- jak go zapodać??,bo Marynkę rozumiem na 60'i Willamette powiedzmy na 20'?[jak chmielić tym Centennialem?] Trzecie piwo widzę tez podobne [czyli myślałam o wykorzystaniu gęstwy z SO4?] i tu myślę ten Chinok dać na 60' Centennial -?[10'] i Cascade-?[5'] Ale sobie mola zadałam... Może ktoś z Was robił podobne i coś podpowie... bo ciemność widzę...ciemność... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daveg Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Witam witam Wrzuciłem wczoraj do kotła coś takiego 2 kg monachijski 1 kg pale ale 1 kg carapils 1 kg melanoidynowy 0,5 kg krótki 12,5 blg Chmiel 30g triskel na 60 minut Drozdze suchary us-05 Czy może wyjść z tego coś ciekawego? To może uratować to piwo , sam wpadłeś na taki zasyp? W jaki sposób, bo aż mnie to zaciekawiło... Kolego Daveg, nie wiem skąd taki zasyp ale piwo wyjdzie, na pewno jakieś wyjdzie... Melanoidowy z Caramelpilsem po 1 kg na zasyp 5,5 kg Skąd to do cholery wziąłeś? Czy czytałeś może o słodach i co one dają w piwie? Będziesz miał mega dekstrynowego słodziaczka, mocno karmelowego i ciasteczkowego, jak lubisz takie piwa to czemu nie... ale nie skontrowałeś tego piwa w żaden sposób. Używasz składników na chybił trafił może coś wyjdzie Nie tędy droga! Użyłeś też chmielu Triskel który ma maks 4% ak, po co na co? To chmiel aromatyczny i używa się go na aromat! Ile to będzie miało IBU 12? Przy takim zasypie będzie to słodziaczek... Skup się na fermentacji zapewnij równe warunki i prawidłową ilość drożdży to może coś będzie z tego piwa, minimum 2 tygodnie burzliwej i potem 7-14 dni cichej w jednym fermentorze. I jeszcze jedna rzecz po co się pytasz po fakcie dokonanym czy będzie coś z tego? Piwo po zadaniu drożdży już raczej w żaden sposób nie może być skorygowane. wyszedł dobry Red z tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Panowie i panie, potrzebuję porady. Chciałbym oczyścić magazyn z resztek słodów i chmieli, więc postanowiłem uwarzyć piwo z następujących składników: -4,3 kg pilzneńskiego -90 gramów monachijskiego -50 gramów karmelowego -50 gramów Sybilli -20 gramów Amarillo -30 gramów Cascade Zacieranie w ~65 stopniach, celuję w 12 BLG, drożdże US-05,. Nie bardzo wiem jaki schemat chmielenia zastosować, gdyż piwo chciałbym przeznaczyć do degustacji dla rodziny i znajomych, a prawdopodobnie nikt z nich nie miał do czynienia z piwami mocno chmielonymi, a zwłaszcza z chmielami amerykańskimi, więc chciałbym, żeby to piwo było po prostu pijalne dla nieprzyzwyczajonych kubków smakowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Amarillo daj cały na flame-out w aromacie robi robotę drań Ja bym Sybille dał na goryczkę ( pewnie nie całą ) Cascade z resztka Sybilli podzielił bym między 20,10,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Sybilla- 30g/60' Sybilla- 20g/20' Amarillo i Cascade/0' albo na zimno, Będzie takie jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Znalazłem ostatnio w zamrażalniku ok 90g Magnum w szyszkach. Chciałbym go zużyć bo ma prawie rok, a na dniach (jutro) będę chmielił na zimno. Planowałem użyć 80g gram Hallertauera. Jednak pomyślałem że może dołożę trochę magnum. Czy taki goryczkowy chmiel może wnieść coś ciekawego w aromacie? Czy może nie warto go wrzucać na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Mam do dyspozycji: pszeniczny Strzegom 2kg pszeniczny karmelowy 120 Strzegom - 1kg dodatkowo pale ale, pilzneński, wiedeński Chcę zrobić pszeniczniaka, wyjdzie z tego 20l? Jak to skomponować w całość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) 2kg pszenicy i tyle pale albo pilzneńskiego żeby wyszło takie Blg jak lubisz. Np. przy wydajności 70% zasyp 2g pszeniczny + 2.5kg pale da 12.3Blg. Edytowane 22 Lipca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Chciałem uwarzyć dziś 2 warki witbier i american wheat niestety okazało się ze mam za mało pilznenskiego. Co myslicie o brzeczce z niesłodowanej pszenicy i słodu pilznenskiego w stosunku 50/50 następnie połowa brzeczki chmielona delikatnie lubelskim i zaszczepiona s33 druga połowa zaszczepiona us05 i chmielona po amerykansku Co myslicie o zaszczepieniu witbirowego zasypu us05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Czemu nie, myślę że można spróbować. PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się