ThoriN Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Co to za drożdży użyłeś ? Jakie blg przed zadaniem drożdży ? drożdże dodałem te które były w zestawie , tylko nie zmierzyłem blg na początku....wydaje mi się , że od kilku dni jak sprawdzam blg to stoi na poziomie 6-7 i za cholerę nie chce spadać. nawet po podniesieniu temperatury. to zmierzę w poniedziałek i zlewam... raz kozie śmierć... w końcu trza się uczyć na własnych błędach.. Sprawdź jaki masz spławik - nie wszystkie pokazują Blg. Na niektórych jest skala SG oraz wskaźnik cukru w gr / litr, a to nie to samo co Blg! Gregory 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Przy tym zestawie to dość prawdopodobne, że tak się skończyło. Na przyszłość, do brewkitów zawsze dawaj jasny ekstrakt, nawet do ciemnych piw Następne będzie z jasnych Dzieki za informacje. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Witam, mam w planach zrobienie American Wheat na sylwestra, czy podana receptura będzie ok? 3 kg słodu pilzneńskiego Strzegom 3 kg słodu pszenicznego Strzegom Chmielenie: 10 g citra - 60 minut gotowania 20 g amarillo - 15 minut gotowania 30 g citra - na wyłączenie palnika Drożdze Saffale US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Witam, mam w planach zrobienie American Wheat na sylwestra, czy podana receptura będzie ok? 3 kg słodu pilzneńskiego Strzegom 3 kg słodu pszenicznego Strzegom Chmielenie: 10 g citra - 60 minut gotowania 20 g amarillo - 15 minut gotowania 30 g citra - na wyłączenie palnika Drożdze Saffale US-05 Z tych składników aż się prosi o pszenice amerykańską Mogą być drobne problemy przy filtracji bo dużo pszenicznego (wiem z autopsji ) Chmielenie wygląda jak najbardziej ok, powinny być fajne cytrusowe nuty. Ja chmieliłem to piwko samą citrą i tak szybko znikło, że zdążyłem wypić może ze 4 butelki Pilnuj tylko temperatury fermentacji Edytowane 8 Listopada 2015 przez przemek18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Witam, mam w planach zrobienie American Wheat na sylwestra, czy podana receptura będzie ok? Będzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Będzie z gęstwy po Wyest Forbidden Fruit hefeweizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Będzie co ma być A generalnie google nie parzy: http://lmgtfy.com/?q=Wyeast+Forbidden+FruitPierwsze dwa linki i od razu wiadomo, że to drożdże belgijskie do Witbiera i Belgian Speciality Ale. Na forum mamy też dział o drożdżach warto tam zaglądać użytkownicy piszą często przydatne informacje: http://www.piwo.org/forum/31-charakterystyka-szczep%C3%B3w-dro%C5%BCd%C5%BCy/ Tu charakterystyka tego szczepu: http://www.piwo.org/topic/3328-wyeast-3463-forbidden-fruit/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Widziałem ten temat i linki z googla. Chodziło mi raczej o czyjeś doświadczenie związane z tymi drożdżami, bo nie mam ochoty na kolejnego Witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Widziałem ten temat i linki z googla. Chodziło mi raczej o czyjeś doświadczenie związane z tymi drożdżami, bo nie mam ochoty na kolejnego Witbiera. Wiesz kryształowej kuli nie mam, ani nie umiem czytać w myślach, musisz precyzyjniej pisać o co Ci chodzi. Po drugie jakbyś widział link: http://www.piwo.org/topic/3328-wyeast-3463-forbidden-fruit/to byś tam się zapytał co jeszcze można uwarzyć na tych drożdżach. No to wyraźnie masz napisane, że belgian speciality ales - może to być Grand Cru, może to być śliwkowe piwo belgijskie, może to być baza pod kwasy, możesz zrobić Saisona, albo Biere de Garden. Do mocniejszych piw raczej średnio się nadają, generalnie belgijskie piwa... nie wiem skąd pomysł na hefeweizena jak to całkiem inna rodzina drożdży i piw Edytowane 18 Listopada 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Będzie z gęstwy po Wyest Forbidden Fruit hefeweizen? Widziałem ten temat i linki z googla. Chodziło mi raczej o czyjeś doświadczenie związane z tymi drożdżami, bo nie mam ochoty na kolejnego Witbiera. Skoro nie masz ochoty na witbiera to zrób sobie coś innego. Nie rozumiem takiego braku myślenia (wynika to pewnie z lenistwa i zwykłego "a niech podadzą mi na tacy") - producent drożdży napisał wprost do jakiego stylu one są. Nie ma tam nic o pszenicy więc dość łatwo wyciągnąć wnioski, że raczej się nie nadają. Pominę znajomość charakterystyki tego stylu, bo jakbyś miał o nim chociażby szczątkowe pojęcie (też nie jest to trudne) to byś wiedział czym ten styl się charakteryzuje i że potrzebuje określonego szczepu drożdży aby uzyskać pewne cechy. Pytanie w stylu: czy widelcem mogę wytapetować ściany? Możesz, ale efekt końcowy niekoniecznie będzie zadowalający ... o ile w ogóle jakikolwiek będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Będzie z gęstwy po Wyest Forbidden Fruit hefeweizen? Będzie na pewno piwo, ale raczej nie stylowy hefeweizen . Poczytaj mój wątek. Porobiłem kilka piwek na gęstwie FM Białe Walonki, z różnymi zasypami, niekiedy mocno odległymi od klasycznego witka. W każdym wypadku piwo było smaczne. Także próbuj i daj znać co wyjdzie. Aha, jedno z piw to było mniej więcej 60/40 pils i pszeniczny, czyli powiedzmy zasyp jak pod hefeweizena. Piwo fajne, estrowe, owocowe, ale na pewno nie był to hefeweizen. Skoro nie masz ochoty na witbiera to zrób sobie coś innego. Nie rozumiem takiego braku myślenia (wynika to pewnie z lenistwa i zwykłego "a niech podadzą mi na tacy") Łukasz, spokojnie, może kolega pytał o efekty praktyczne u kogoś, kto prowadził taki eksperyment. Też kiedyś zadałem pytanie w podobnym stylu, jak się okazało, wcale nie było takie bezsensowne, ale trochę bęcków na dzień dobry zgarnąłem. Fakt, że gdyby Nostradamus precyzjniej formułował pytania, byłoby mniej niejasności . Edytowane 18 Listopada 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 O to mi chodziło. Dziękuje bardzo. Szkoda mi wyrzucić gęstwę z drożdży za 4 dychy tylko dlatego, że producent stwierdził, że nadają się tylko do witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 O to mi chodziło. Dziękuje bardzo. Szkoda mi wyrzucić gęstwę z drożdży za 4 dychy tylko dlatego, że producent stwierdził, że nadają się tylko do witbiera. Ludzie... Pomyśl chwilę to nie jest trudne. Producent tak nie stwierdził, tylko drożdże mają taki profil i czystego hefeweizena nie dostaniesz na nich takiego który będzie miał jego idealne cechy. Tak piwo wyjdzie ci na nich jak użyjesz zasyp/zacieranie/chmielenie na weizena, ale nie będzie stylowe. Możesz na nich nawet RIS-a uwarzyć jak masz ochotę... Przecież nikt Ci nie zabroni, a producent podaje do jakich piw jedynie one się najbardziej nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 To zrób co innego i powiesz jak wyszło. Ja bym pojechał po bandzie, jakieś speciality i potem risa, a co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) To zrób co innego i powiesz jak wyszło. Ja bym pojechał po bandzie, jakieś speciality i potem risa, a co. O to, to. Idzie zima, więc dawaj Świąteczne, a potem RISka . To pierwsze możesz nawet zagrabić z zapisków Undeath'a, na pewno będzie mu miło . Sądząc po awatarze możesz się wybierać w grudniu do Gdańska na koncert. Zapisałbym się chętnie na butelkę efektów tej dyskusji . Edytowane 18 Listopada 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Chwilowo brak mi pomysłu co mogę uwarzyć. Zanim będzie dostawa słodów, muszę się posiłkować tym co mam. Chcę w sobotę warzyć. Będzie świeża gęstwa po 34/70. Na magazynie zostało: Pilzneński 5,5kg Monachijski I 1,5kg pszeniczny - 1,5kg Monachijski II - 1kg karmelowy czerwony 1kg karmelowy 30 - 1kg bursztynowy - 1kg carahell - 1kg pszeniczny karmelowy 120 - 500g carapils 600g trochę czekoladowego chmiele lomik, saaz, magnum po 100g, marynka, lubelski, octawia po 50g. wielkość warki to 50l. Jak pisałem powyżej chwilowy brak pomysłu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Chwilowo brak mi pomysłu co mogę uwarzyć. Zanim będzie dostawa słodów, muszę się posiłkować tym co mam. Chcę w sobotę warzyć. Będzie świeża gęstwa po 34/70. Na magazynie zostało: Pilzneński 5,5kg Monachijski I 1,5kg pszeniczny - 1,5kg Monachijski II - 1kg karmelowy czerwony 1kg karmelowy 30 - 1kg bursztynowy - 1kg carahell - 1kg pszeniczny karmelowy 120 - 500g carapils 600g trochę czekoladowego chmiele lomik, saaz, magnum po 100g, marynka, lubelski, octawia po 50g. wielkość warki to 50l. Jak pisałem powyżej chwilowy brak pomysłu... Może jakiś Marzen czy Koźlak? Może nawet Doppelbock'a by z tego ukręcił, chociaż na dużą warkę podwójnego kozła to chyba trochę za mało słodów Edytowane 26 Listopada 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Zostało mi:Caramel Pils 1,32kgCzekoladowy 1200EBC 0,5kgPale Chocolate 500 - 600 EBC 0,23kg Biscuit 50 EBC 0,3kgChocolate 1000 EBC 0,1 kgDokupić trochę pilzneńskiego/pale ale i strzelić jakiegoś stouta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafa Mustafa Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Cześć, co prawda kolega powyżej nie uzyskał jeszcze odpowiedzi na zadane pytanie ale pozwolę sobie zadać kolejne. Otóż mam pewną ilość słodów, które wypadałoby już zużyć ze względu na ich termin przydatności. Te słody to: wiedeński: 0,4 kg carapils: 0,5 kg pale ale: 1,8 kg special B: 0,08 kg karmelowy jasny: 0,3 kg amber: 0,25 kg pilzneński: 3,2 kg pszeniczny: 3,0 kg carafa II special: 0,2 kg jęczmień palony: 0,1 kg carafa III special: 0,08 kg Do tego są też drożdże US-05, i wióry dębowe (suche i moczone w brandy), po jakieś płatki do sklepu też zawsze mogę podskoczyć. Chmiele: EKG: 32,5 g Hellertau tradition: 37,5 g marynka: 110 g I jak każdy w tym wątku uprzejmie proszę o propozycję jakiegoś sensownego piwa. Najpierw myślałem o zrobieniu jakiegoś mocnego (25 blg) stouta, tyle, że wydaje mi się - może się mylę, ale chyba za mało tych ciemnych słodów mam. Więc może ma ktoś pomysł na podział powyższych składników i propozycję dwóch piw: ciemnego i jasnego? Dzięki za każdą sugestię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejpa Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Cześć, co prawda kolega powyżej nie uzyskał jeszcze odpowiedzi na zadane pytanie ale pozwolę sobie zadać kolejne. Otóż mam pewną ilość słodów, które wypadałoby już zużyć ze względu na ich termin przydatności. Te słody to: wiedeński: 0,4 kg carapils: 0,5 kg pale ale: 1,8 kg special B: 0,08 kg karmelowy jasny: 0,3 kg amber: 0,25 kg pilzneński: 3,2 kg pszeniczny: 3,0 kg carafa II special: 0,2 kg jęczmień palony: 0,1 kg carafa III special: 0,08 kg Do tego są też drożdże US-05, i wióry dębowe (suche i moczone w brandy), po jakieś płatki do sklepu też zawsze mogę podskoczyć. Chmiele: EKG: 32,5 g Hellertau tradition: 37,5 g marynka: 110 g I jak każdy w tym wątku uprzejmie proszę o propozycję jakiegoś sensownego piwa. Najpierw myślałem o zrobieniu jakiegoś mocnego (25 blg) stouta, tyle, że wydaje mi się - może się mylę, ale chyba za mało tych ciemnych słodów mam. Więc może ma ktoś pomysł na podział powyższych składników i propozycję dwóch piw: ciemnego i jasnego? Dzięki za każdą sugestię! http://prntscr.com/9bummxSensowny Robust Porter. 35g Marynki na 60 min i calosc EKG na 5 minut lub 0 minut Rafa Mustafa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejpa Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Zostało mi: Caramel Pils 1,32kg Czekoladowy 1200EBC 0,5kg Pale Chocolate 500 - 600 EBC 0,23kg Biscuit 50 EBC 0,3kg Chocolate 1000 EBC 0,1 kg Dokupić trochę pilzneńskiego/pale ale i strzelić jakiegoś stouta? Dokup Pale i dawaj Dry Stouta, ogolnie masz tez fajna baze pod oatmeala takze mozesz tez dokupic platkow, duzo carapilsa dla ciala, biscuit dla podbudowy, i strzelaj cos w 12-14blg . Masz duzo czekoladowego, mozesz zrobic jakegos robust portera badz brown portera tylko przydalby sie troche bardziej sensowny karmel tam Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Drejpa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Welflon Opublikowano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Cześć, Mam na stanie: -10 kg Wiedeńskiego -7 kg Pilzneńskiego -4 kg karmelowego ciemnego (80-180 EBC) chmiele Marynka i Lubelski po 100g Myśle o jakimś lagerze z wiedeńskiego a do vienny mi brakuje trochę surowca, ma ktoś pomysł co można z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Zostały mi następujące słody: Cara Crystal (Brewferm) 250g Aroma 150 (Brewferm) 250g Pale Ale (Strzegom) 2 kg Melanoidowy (Strzegom) 250g Caramunich typ III (Weyerman) 1 kg Biscuit (Brewferm) 450g Chmiele (granulat): 60g Centennial 50 g Marynka 10 g Citra Chyba nie pozostaje nic innego jak RIS- doradźcie co dokupić i których słodów, jakie mi zostały i w jakiej ilości użyć. Ewentualnie inne ciekawe pomysły też mile widziane. P.S. W grę wchodzi w zasadzie tylko górna fermentacja Edytowane 12 Stycznia 2016 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Żadnego słodu palonego i RIS to tak raczej średnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się