Pawello12 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Sam się zastanawiam, czy robić 10 czy 20 litrów. Zakładałem raczej 10. Zdaje sobie sprawę, że muszę coś dokupić. Nie chciałbym tylko wydać już majątku. I chciałbym raczej wykorzystać surowce, bo to ma być ostatnie piwo w tym sezonie. Myślałem jeszcze, żeby zrobić z tego american wheat. Ale kusi mnie też trochę jakaś nieskomplikowana aipa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 To zrob z tego co masz i wyjdzie dobre piwo, moze nie w ramach stylu ale jak najbardziej dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawello12 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi Znalazłem jeszcze 10 g marynki. Czy będzie ona pasowała do tego bezstylowca? Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Pawello12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Jak ma byc to ostatnia warka w sezonie to pozbadz sie wszystkiego Przy bezstylowcu nie masz zadnych ograniczen, wazne aby smak pasowal. Mozesz wrzucic ta Marynke na goryczke na poczatek, ewentualnie troche Cascade do tego w zaleznosci jakie IBU planujesz. Potem smak i aromat tego Cascada, reszte wrzuc na zimno i bedziesz mial magazyn pusty na przyszly sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawello12 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Dobrze, w takim razie chciałbym zrobić 10 litrów. Zacieranie przez godzinę z 67 stopniach. Chmielenie: 10 g marynki na 60 min, 10 g Cascade PL na 15 min, 10 g Cascade PL na 0 min 30 g Cascade PL na zimno. Zostawić tak jak jest? Czy coś tu jeszcze zmieniać? Brewness podaje mi goryczkę na poziomie 22 IBU i gęstość 10,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Jak dla mnie jest spoko Udanego warzenia Pawello12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Cześć, Sprzątanie lodówki. Miałem zamiar zrobić z resztek Marynki i Lubelskiego oraz ekstraktu Bruntal pilzneńskiego 1,7kg oraz gęstwy W34-70 Pilsa ale pewnie w piwnicy w domu rodzinnym już za ciepło. Chciałbym zmienić więc plan na górną fermentację. Dostępne środki Drożdże: Mogę zebrać gęstwę z S-04 lub T-58 w lodówce: 1 x Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5g Ekstrakty: 1x ekstrakt Bruntal pilzneński 1,7kg 2x 0,5kg ekstrakt Bruntal pilzneński suchy Chmiele: otwarte opakowania: resztki Marynki i Lubelskiego (myślę min po 20g się jeszcze znajdzie - muszę zobaczyć) 1 x Chmiel IZABELA PL - 2018 - 5,8% - 50g 1 x Chmiel Puławski 3,5% - 50g - 2017 1 x Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5g 1 x Lubelski (PL) 3,0% Chmiel 2018 50g 1 x Sybilla (PL) 6,2% Chmiel 2018 50g Ew. dodatki: 1 x Kwiat Pomarańczy 1 x Suszona skórka słodkiej pomarańczy 10g 1 x Curacao skórka gorzkiej pomarańczy 20g 2x Jałowiec 25g Myślałem o 10L SH z Izabellą, ew. Marynką na goryczkę a Izabellą na smak i hopstand. Ew. część Izabelli na zimno + gęstwa s-04 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajski Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam Piwoszy . Mam zamiar popełnić swoją pierwszą warkę. Mam do użycia jasny ekstrakt słodowy pale ale 1,7 kg i brewkit równiez pale ale z Gozdawy z Chmielami citra chinook i simcoe po 100 g ..drożdze safale s-04 .Chciałbym się zapytać o chmielenie jak dokladnie powinno sie to zrobić .. Z góry dziękuje za podpowidzi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 13 godzin temu, Hajski napisał: Witam Piwoszy . Mam zamiar popełnić swoją pierwszą warkę. Mam do użycia jasny ekstrakt słodowy pale ale 1,7 kg i brewkit równiez pale ale z Gozdawy z Chmielami citra chinook i simcoe po 100 g ..drożdze safale s-04 .Chciałbym się zapytać o chmielenie jak dokladnie powinno sie to zrobić .. Z góry dziękuje za podpowidzi.. Citra ile % alfa kwasów? wrzuć jej 30g na 45 minut gotowania, reszta na 2 dni cichej jak właściwa fermentacja się skończy. Możesz wrzucić wszystko albo po 50g każdego, spokojnie powinno starczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajski Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Alfa kwasów ma 13.5 % nie wyjdzie za chamskie chmielenie w sensie zbyt intensywne przy dodaniu całości ???;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 25 minut temu, Hajski napisał: Alfa kwasów ma 13.5 % nie wyjdzie za chamskie chmielenie w sensie zbyt intensywne przy dodaniu całości ???;D Goryczkę oblicz w kalkulatorze. Na smak i aromat możesz podejrzeć gotowe, sprawdzone receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkiwykop Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Chciałbym sie podłączyć do wątku i poradzić w kwestii wykorzystania składników, które mam „na stanie”. Chce wykorzystać wszystkie słody na warke 20-25 l. Prośba o opinie czy wyjdzie cos przyzwoitego z poniższej receptury. 4 kg pale ale ok 1 kg caraaroma ok 1 kg caramunich I chmiel 30 g Marynka 60 min 20 g Cascade 15 min 20 g Cascade 0 min Drożdże muszę dokupić. US-05? Tak z mojego niewielkiego doświadczenia wnioskuje ze wyjdzie coś w rodzaju american amber ale. Tylko czy nie za dużo karmelowego? Zacieranie jednotenperaturowe ma sens? Dziękuje za opinie Edytowane 6 Maja 2019 przez wielkiwykop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Zdecydowanie za dużo karmeli, zmniejsz ilości pięciokrotnie. IBU wylicz w kalkulatorze. US-05 jak najbardziej ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkiwykop Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 53 minuty temu, Jancewicz napisał: Zdecydowanie za dużo karmeli, zmniejsz ilości pięciokrotnie. IBU wylicz w kalkulatorze. US-05 jak najbardziej ok Ok, dam karmelowych po 0,2 kg w takim razie. W jakie IBU byś celował w przypadku takiej receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 5 godzin temu, wielkiwykop napisał: Ok, dam karmelowych po 0,2 kg w takim razie. W jakie IBU byś celował w przypadku takiej receptury? Pytanie czy lubisz piwa bardziej goryczkowe czy mniej. Jakieś z 30 IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkiwykop Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 2 godziny temu, Jancewicz napisał: Pytanie czy lubisz piwa bardziej goryczkowe czy mniej. Jakieś z 30 IBU? Raczej wysokie. Z tym że tej pory warzyłem wyłącznie piwa jasne ( te słody karmelowe dostałem ) także nie mam rozeznania z własną produkcją tego typu, ale intuicja mi podpowiada do piw ciemniejszych, bardziej słodowych niższe IBU. Także sie zastosuje i wyliczę coś w tych granicach. Dzięki za sugestie. Nawet dobrze sie składa bo to co zostanie przyda sie myśle do risa planuje spróbować, niestety częściowo z ekstraktu bo mam gar tylko 30 litrów... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Witam Mam dylemat zostało mi trochę surowców i chciałem z tego coś zrobić. Mam: ok 5kg słodu pilzneńskiego 85g Jęczmienia prażonego (1000EBC) Strzegom 140g Carafa typ III (1300-1500) Wayermann 90g Marynki 55g Lubelskiego I drożdże S-04 Myślałem o czymś w rodzaju Stouta, dodałbym płatki owsiane i może by coś z tego było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Czarne to to nie będzie, wrzuć wszystko jak Ci zależy na wykorzystaniu wszystkiego i nachmiel tak jak lubisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 17 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2019 Ok dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Zostało mi trochę chmielu 2017, który chciałbym wykorzystać na zakończenie sezonu. Plan jest taki żeby zrobić 2-3 piwa na US-05. Coś pijalnego o niezbyt mocnym ibu żeby szybko zeszło. Na pierwszy ogień wyszło mi coś takiego. 20l, 13blg, 32ibu 4,0kg pilsa 0,3kg płatków owsianych zacieranie 66C 60min- 10g marynka czy czegoś podobnego do około 30ibu hopstand 20min 75C - 80g cascade pl + 100g chinook pl Fermentacja na Us-05 z 3 tygodnie 17-18C Co sądzicie o czymś takim? Mam jeszcze 100g lubelskiego i jakieś 70g bavaria mandarina z którymi nie wiem co zrobić, ale do tego piwa powyżej to już chyba byłby przesyt. Jakieś pomysły? Słodu mam pod dostatkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 16 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2019 Myślę, ze to ogólnie dobry pomysł. Polecam podprażyć płatki owsiane w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2019 Witam, chce posprzatac troche magazyn i zrobic cos z surowcow jakie mam. W tym momencie stan jest: Chmiele: target 100g Halertau Hersbrucker 100g Amarillo 100g Sybillla 200g Marynka 200g Slody: Weyermann Caraaroma ok 200g Jeczmien palony ok 200g Drozdze : Gestwa US-05 po robionym American Wheat 13 blg. Podstawowe slody musze dokupic wiec to nie byl by problem al chcialbym uzyc gestwy i slodow ciemnych napewno. Co do chmieli to marynka i sybilla nie sa otwarte wiec bardziej bym sie sklanial do uzycia reszty. Jakies pomysly? Dzieki z gory! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 17 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 (edytowane) Sprawdziłem dziś wszystkie kartony i znalazłem - 5kg Słód Pale Ale - 1kg Słód Monachijski - 1kg Słód Karmelowy - 2,5kg Słód Pilzneński Cóż z tego poczynić? Myślę o 20l. Drożdże w lodówce US-05, chmiele SAAZ, Marynka, Lubelski są, będę zamawiał jeszcze jakieś Amerykańce więc może jakaś APA? Edytowane 17 Lipca 2019 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 @Helcik Bardzo dużo masz tego chmielu. Właściwie każdy z rodzajów może być użyty samodzielnie, więc pytanie co Ci smakuje. Single hop APA lub IPA na Amarillo może być spoko. A co byś powiedział na Amber Ale? Dokup np. pale ale i wiedeńskiego i wrzuć ten CaraAroma. Chmielenie Marynka na goryczkę i Amarillo na aromat, również na zimno. Możesz też celować w stouta i wrzucić palony jęczmień. Tam chmielenie i tak jest symboliczne, więc wystarczy Ci Target i Marynka. @Kochan Z takiego zestawu to możesz bardzo dużo styli zrobić. Czeskie pilsy, niemieckie lagery, polskie ale. Jak dokupisz jakieś amerykańskie chmiele, to APA lub IPA. Możesz też pójść w piwa brytyjskie - ESB, golden ale, do nich musiałbyś kupić chmielu brytyjskiego który jest jeszcze tańszy niż amerykański. Zwróć też uwagę, że masz 7,5 kg słodów wysokoekstraktywnych (nie ma takiego słowa :P). Jeśli chcesz zrobić 20 litrów piwa, to myślę, że nie przesadzę zbytnio, jeśli powiem, że spokojnie z tego uzyskasz ekstrakt początkowy rzędu 18 blg, a tu już wchodzimy w piwa mocniejsze - np. Imperial IPA. Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Dzieki ! Juz uwarzylem "american" stouta na amarillo i targecie. Co wyjdzie dam znac za pare tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się