I.K. Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 (edytowane) zasada, zacieram w garze 40 L na kuchence. Filtracja i wysładzanie w kadzi filtracyjnej plus dwa fermentory 30 L. Chłodzenie na chwilę obecną niestety jeszcze zimna kąpiel w wannie. Jeżeli chodzi o wydajność to według kalkulatora online mam 65 %. Edytowane 3 Października 2023 przez I.K. wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Godzinę temu, I.K. napisał(a): zasada, zacieram w garze 40 L na kuchence. Filtracja i wysładzanie w kadzi filtracyjnej plus dwa fermentory 30 L. Chłodzenie na chwilę obecną niestety jeszcze zimna kąpiel w wannie. Jeżeli chodzi o wydajność to według kalkulatora online mam 65 %. OK. Czyli wydajność standardowa, pojemność większa niż standardowa i chłodzenie mniej wydajne. Zatem idąc tropem rady @Łachim można powiedzieć spokojnie 5 kg pale i 0,5 kg monacha dla 25 litrów 11BLG, z 20 g magnum na 60 minut (ile na %AA?) a Sorachi na wyłączenie palnika i chłodzenie. Fermentacja S-04 i tu kolejne pytanie, do ilu możesz schłodzić "w wannie" i jaka temperaturę fermentacji zapewnić? Ja jednak poszedłbym prościej 4,5 kg pale ale, zacieranie jednotemperaturowe w 16 litrach wody, 66°C przez godzinę (może z groszem), wysładzanie ok.12-13 litrami wody do uzyskania ok.24 litrów. Przy warzeniu 60 minutowym, po 15-20 minutach (w związku z chłodzeniem "w wannie") dodałbym 15-20g magnum (osobiście nie lubię go na goryczkę) albo sorachi (jego nigdy nie używałem więc nie wiem czego się spodziewać). Na koniec gotowania i chłodzenie wrzuciłbym albo cały wiliamette, albo łącznie saaz i lubelski, albo jak napisał Łachim cały Sorachi. W pierwszym wypadku czy używając S-04, czy S-33 dostaniesz coś na kształt bittera albo golden ale, w drugim niby też ale dalej od oryginału a bliżej pierwszych wersji Polish Ale (i tu lepiej 04), w trzecim też lepiej użyć S-04 (z zastrzeżeniem pytań o temperatury) i lądujesz bliżej APA. Także tego. Wolna ręka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I.K. Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Dzięki wielkie za pomysły, któryś na pewno wykorzystam. Chłodząc w wannie jestem w stanie zejść do około 27 stopni i trochę to zajmuje. Mam też pudło styropianowe plus wkłady do zamrażania od lodówek turystycznych. Przy 4 wkładach w pudle plus fermentor z zawartością już schłodzoną udało się osiągnąć temperaturę powietrza 12 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Nie zadawaj drozdzy w 27°C. Lepiej zlej do fermentora (umytego i zdezynfekowanego) i pozwól brzeczce dociągnąć do 16-18°C przed zadaniem. Piwo Ci podziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmoluch Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Witam wszystkich :3 Planowałem zrobić ipe/ape 30l, Mam do dyspozycji: -6kg słodu pale ale -1.5kg słodu pizlneńskiego Zastanawiam się jakie kupić drożdże, chmiel i w jakiej ilości. Będę wdzięczny za pomoc :3 Edit: Myślałem nad chmielami Zula i Izabella aby spróbować z polskich chmieli, nie wiem jednak jaka ilość jest odpowiednia i czy nie dodać jeszcze jakiegoś Edytowane 11 Grudnia 2023 przez osmoluch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy_pol Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Witam. Robiłem porządki w zamrażalniku i znalazłem paczkę 100g chmielu Rody Hodowlane exp 2/20, 9,3% "ostało" mi się 2kg Pale ale Vikinga (może jeszcze jakaś końcówka otwartej paczki będzie), dekstrynowy i carabody. warka na 10L Myślę żeby ulepić coś takiego: 2kg Pale Ale 0,3kg carabody 0,5kg dekstrynowego chmielenie wszystko exp2/20: 5g na 60min 40g na whirlpool 50g na zimno do gotowania jeszcze planuję dorzucić jeszcze skórkę cytrynową i trawę cytrynową drożdże US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca @hardy_pol obawiałbym się takiej ilości dekstrynowego w takim małym piwie. Osobiście do pale dodałbym płatków z 400g, wywalił dekstrynowy całkiem a carabody obciął o +/- połowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) Z poprzedni warek pozostało mi: Chmiel mosaic 78 g Chmiel citra 36 g Chmiel marynka 20 g Drożdże suche ALE YEAST verdant IPA dwie paczki po 11 g. Czy macie jakiś pomysł na wykorzystanie tych produktów. W ostatnich wargach stosowałem drożdże US 05. Miałem zadowalającą klarowność, ale stosuję także whirlflock. Czy te drożdże verdant IPA polecili byście mi jednak wykorzystać? Edytowane 18 Czerwca przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Hmm... Drożdże IPA + chmiele typowe do IPY (poza Marynką, którą można zawsze i wszędzie na goryczkę rzucić)... No nie wiem... Może dry stout albo lepiej porter bałtycki zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 9 godzin temu, Raf78 napisał(a): Czy macie jakiś pomysł na wykorzystanie tych produktów. Ja bym poszedł zasyp 100% podstawowy, ew. 90%podstawowy 10% pszenica albo płatki Marynka na minimalną goryczkę (10ibu?) reszta na hopstand. BLG wg moich preferencji by było do 11, litraż patrząc na gramaturę chmieli poniżej 20 na pewno (10? 12? 15?) Ale jak zawsze w takich wypadkach Ty masz klucze @Dawid Szatan na forum staramy się sobie pomagać, sarkazm bywa spoko ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca Biję się w pierś, sorry. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca A tak na serio: jak chcesz 20 litrów, to licząc w brewersfriend wyszła mi prosta warka: 4,5kg pale ale 0,5kg pszenicznego Marynka 20g i Mosaic 18g na 60' gotowania dadzą 42 IBU 60g Citry i 36g Mosaic na zimno na 3 dni 20l/14,3 Blg/ 42 IBU/ 5,75% alk./ SRM 4 (jaśniutkie, także jak chcesz przyciemnić, to rzuć troche monachijskiego czy jakiegoś carapilsa kosztem pszenicy albo dodatkowo, ale wtedy blg i alko nieco podskoczą. Prawie 100g na zimno będzie wyczuwalne. Pozdrawiam. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca Raczej robię warki 25 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 17 minut temu, Raf78 napisał(a): Raczej robię warki 25 l To masz dwa wyjścia. Albo składniki zwiększysz o 20% albo tym razem zrobisz 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 18 Czerwca Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca Ostatecznie dokupiłem chmiel Citra i chinock, będzie West Coast IPA 14°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) Jak czytałem recepturę to Pinta produkuje West Coast IPA wyłącznie na chmielu Mosaic. Czy ktoś was spróbował warzyć takie piwko? Edytowane 21 Czerwca przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Mosaic to całkiem przyjemny chmiel na single hopa, można próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Mam 2 opakowania drożdży Verdant IPA, jaki gotowy zestaw byłby ok do nich, myślę o zestawach z TB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Czerwca Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca Np. https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/whatzapp-12blg https://twojbrowar.pl/pl/surowce-piwowarskie/zestawy-surowcow-piwowarskich/vermont-ipa-deer-bear-14blg Ogólnie coś na nowofalowych chmielach, raczej w stronę owocowego aromatu niż wysokiej goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca A na 25 litrową warkę lepiej użyć dwóch opakowań? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 49 minut temu, Raf78 napisał(a): A na 25 litrową warkę lepiej użyć dwóch opakowań? Tak wynika z kalkulatora producenta drożdży: https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/pitching-rate-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochlaptus Opublikowano 7 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) Ułożyłem sobie taki przepis, czy będzie coś dobrego z tego? Niby mocniejsza APA 15blg 40 ibu + US-05 półtora paczki mam 5 kg pale ale 0.55kg pilzneński 0.3kg karmelowy 30 0.4kg pszeniczny Na lenia 67 stopni Gotowanie 27g lunga 30min 8.5ak 10g citra 30min bo nimam innego na goryczkę 12ak 50g lubelski 15 min 5ak 50g lubelski wyłączenie palnika 5ak Chciałbym ogólnie poczuć i poznać lubelski, oraz zrobić mocniejsze i bardziej goryczkowe piwo Edytowane 7 Sierpnia przez Ochlaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Pierwszą dawkę lubelskiego dałbym nie na 15, a na 5-10 minut. Możesz też przerzucić chmielenie na goryczkę na 60 minut. Chłodzisz chłodnicą, czy w wannie/na balkonie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 8 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia Ponad 6kg zasypu i prawie 140g chmielu to już raczej IPA. Chyba że warka większa niż 20 litrów? Chcesz bardziej goryczkowe, to też bym, jak punix, wrzucił chmiel na 60 min, a nie 30 (zwłaszcza jeśli to faktycznie większa warka). Nie rozumiem chmielenia na 15 czy 5 minut z myślą o aromacie, więc ja wrzuciłbym cały lubelski na zimno albo chyba bardziej lubiany na forum hop stand. Jak wolisz. A ogólnie to spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się