Peres Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Witam. Będę się przygotowywał do pierwszej warki z zacieraniem. Surowce już kupione i teraz muszę zdobyć jakiś filtrator. Zastanawiam się jaka opcja filtracji jest najszybsza i najwygodniejsza. Chciałem samemu zrobić filtrator z oplotu, lecz trafiłem na jakąś ciężką gumę w oplocie,której nie szło wyrwać bo za każdym razem pękała jakaś jej mała część i nic z tego nie wychodziło. Chciałem jutro zacząć zacierać by odstawić jutro do fermentacji ale niestety przez to że nie udało mi się wykonać filtratora, muszę jakiś zamówić. Zastanawiam się co będzie lepsze - kadź filtracyjna czy filtrator z oplotu ? Czym szybciej się filtruje ? Nie zapycha się ten oplot podczas filtrowania ? Myślałem też nad sposobem z pieluchą czy coś by przez pieluchę wlewać brzeczkę, ale nie wiem czy jest do dobra metoda ? Prosiłbym o jakąś poradę. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Ale grubą igła poprzekłuwałeś te gume? Mi po takim zabiegu pękło bez problemu. Ogólnie oplot daje radę, ludzie sobie chwalą, ale to też zależy od wybicia jakie planujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomato Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 igłą kłujesz aż guma będzie w dwóch częściach. Potem bez problemu wyciagasz. Zaginasz końcówkę i oplot jest gotowy do użycia. Nic więcej nie trzeba robić (wygotowac?) Mi oplot działa bardzo dobrze. Mój 50cm nie sprawiał problemów przy 8kg ziarna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Poczytaj to, to i to - znajdziesz tu praktyczne opinie o najróżniejszych rozwiązaniach i na pewno wybierzesz coś dla siebie. Osobiście polecam filtrator rurkowy, który moim zdaniem jest najlepszy (nie biorąc pod uwagę FD, które ponoć jest mercedesem wśród filtratorów). Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie w oplocie spiralki z drutu miedzianego, co zapobiegnie jego zgniecieniu się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Też zrobiłem spiralke z drutu miedzianego cos jak spręzyna i do oplotu zdaje egzamin swietnie 7.5 kg slodu filtrowanie 35minut polecam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaplos90 Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Proponuje zrobić fałyszwe dno świetnie filtruje i nie zapycha się Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 (edited) ja korzystałem i z optolu i (aktualnie) z filtratora z oplotu rurkowego. Jeden i drugi spisuje się bardzo dobrze. Jeśli planujesz warki tak do 5-6 kg to proponowałbym oplot - dużo łatwiejszy do zrobienia, a równie efektywny:) Edited June 30, 2013 by VeryBerry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 ja korzystałem i z optolu Chętnie bym spróbował tego optolu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 ja korzystałem i z optolu i (aktualnie) z filtratora z oplotu. Jeden i drugi spisuje się bardzo dobrze. Jeśli planujesz warki tak do 5-6 kg to proponowałbym oplot - dużo łatwiejszy do zrobienia, a równie efektywny:) Czym różni się ten "optol" od filtratora z oplotu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niph Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Tez miałem problem z wyrwaniem gumy z wężyka. Tyle że kupiłem wężyk 1,5m Nakłułem igłą, a końcówkę przycisnąłem 8 skrzynkami piwa (pełnymi) - skutek był taki że udało się oderwać gwint z kilkoma centymetrami oplotu i rurki,a rurka nie poszła Ale po dodatkowym ponakłuwaniu i dodatkowo podgrzaniu naciągniętej gumy zapalniczką jakoś się udalo Teraz jestem dumnym włąścicielem filtratora który przy ponad 70% pszenicy w zasypie ani myśli się zapchać Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Ja mam oplot ze sraczwężyka 110cm. Jest niezły i bezproblemowy. gumę wyciąłem ostrzem z nożyczek - gładko poszło. Znacznie gorzej wspominam zabezpieczenie podartego końca, trochę się przy tym ponakłuwałem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Najprościej urżnąć wężyk z oplotem z obu stron, wyjąć gumę i sam oplot nałożyć na złącze i zacisnąć opaską ze stali nierdzewnej. Odpada przy tym problem z resztkami gumy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Tylko FD, reszta to lipa! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peres Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 Zamówię jednak filtrator z oplotu na początek, bo fałszywe dno wydaje mi się trochę skomplikowane do wykonania i dość kosztowne jak na początek. A teraz na zacieranie pójdzie Irish Red Ale więc filtrator powinien dać radę, a później zobaczymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 fałszywe dno wydaje mi się trochę skomplikowane do wykonania i dość kosztowne jak na początek. Fermentor za 20 zł to dużo? Wiercisz w dnie setkę dziurek i masz fałszywe dno gotowe. Skomplikowane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Wiadro z dziurami to FD ! Proszę nie mącić w głowach adeptów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Wiadro z dziurami to FD ! Zgadza się, no i ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Przepraszam na końcu miał być pytajnik. FD to "sito" ze szczelinami a nie z okrągłymi otworami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Przepraszam na końcu miał być pytajnik. FD to "sito" ze szczelinami a nie z okrągłymi otworami. Ależ kolego Opiekunie Duchowy Polskiego Ale Jejski, Twoim zdaniem Mercedes na Dunlopach nie jest już Mercedesem, bo powinien być na Goodyearach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 (edited) Czym różni się ten "optol" od filtratora z oplotu? "oplot" od filtratora z oplotu różni się tym, że w pośpiechu wpisałem 2x tą samą nazwę już to poprawiłem. Chodziło mi o oplot i o filtrator rurkowy jako dwie alternatywy:) Edited June 30, 2013 by VeryBerry Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 największą satysfakcję sprawia wykonanie samemu , mam dwa, jeden rurkowy a drugi oplot, izolowane otuliną taką do kaloryfera, mały spadek temperatury mam, działają ok, używam w zależności od zasypu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peres Posted June 30, 2013 Author Share Posted June 30, 2013 Z fałszywym dnem to chodziło mi to takie z siatki kwasoodpornej : http://www.piwo.org/topic/9424-gielda-sprzedam-falszywe-dno/ Myślałem nad tym filtratorem rurkowym ale trochę boję się wykonania, wygląda na skomplikowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted June 30, 2013 Share Posted June 30, 2013 Kolego GB... na 3 zdjęciu na samym środku pojemnika ( końcówka oplotu ), to co to tam jest ? Ściągnąłem fotkę ,ale nie jestem w stanie dojrzeć co to. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted July 1, 2013 Share Posted July 1, 2013 (edited) Początkowo był tam zawór spustowy ale to była pomyłka więc teraz jest zaślepka. Końcówkę oplotu wcisnąłem w ten korek. Ekran zagrzejnikowy b.dobrze zatrzymuje ciepło. Jeśli chodzi o rurki to łatwizna, tniesz na wymiar, podcinasz szczeliny a potem łączysz a używając skomplikowanego narzędzia jakim jest punktak i młotek zgniatasz punktowo. Edited July 1, 2013 by GB... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now