GB... Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Faktycznie dużo, tak około 3.5 do 4 razy więcej np ode mnie(zazwyczaj mam 22litr wrzątku). Wiadome, że delikatnie mieszam co parę minut. Prawie 200litr beczka wody idzie, o jeju. Teoretycznie, gdybym dwie podpiął to czas (połowa) i ilość wody (drugie tyle). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Ja polecam owijać rurkę o coś okrągłego wychodzi równiej. Ja nakręcałem rurkę o stary ganek bez uszy (rączek) średnica 24 cm.. Przy skręcaniu trzeba na bieżąco skręcać drutem. Rurka sprężynuje. Końcówki do podłączania takie zrobiłem ponieważ u mnie niema nigdzie w domu przewodów ogrodowych. Wymiary chłodnicy wysokość 16 cm średnica zewnętrzna około 27cm. Rurka DN 12 - 316L Jeszcze nie sprawdzałem jak chłodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 GB... mógłbyś przybliżyć zarówno wydajność jak i zużycie wody do chłodzenia brzeczki 20-24 litrów? spisałem raz licznik, było ok 45litr , czas ok 30' do 45' zależy jak sobie podkręcisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 To niedużo tych litrów , czas też przyzwoity . Niezły stosunek jakości do ceny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 spisałem raz licznik, było ok 45litr , czas ok 30' do 45' zależy jak sobie podkręcisz. A do jakiej temperatury schłodziłeś i jaką temperaturę miała woda chłodząca na wlocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Zmajstrowałem sobie chłodnicę z rurki karbowanej tylko nurtuje mnie jedno pytanie. Czy przed pierwszym użyciem przygotowywaliście ją jakoś specjalnie? Myliście w jakimś preparacie? Zastanawiam się czy jest czysta na tyle, że mogę ją od razu pakować do brzeczki czy sobie jakiś metalicznych czy innych aromatów nie zrobię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Wystarczy przepłukać wodą z płynem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Zmajstrowałem sobie chłodnicę z rurki karbowanej tylko nurtuje mnie jedno pytanie. Czy przed pierwszym użyciem przygotowywaliście ją jakoś specjalnie? Myliście w jakimś preparacie? Zastanawiam się czy jest czysta na tyle, że mogę ją od razu pakować do brzeczki czy sobie jakiś metalicznych czy innych aromatów nie zrobię? Przed pierwszym użyciem, umyłem ją w płynie do mycia naczyń i opłukałem. A później i tak ją przecież wygotowujesz (10-15 min przed zakończeniem chmielenia), tak więc nic niepożądanego nie powinno się pojawić. Choć teraz jak o tym wspomniałeś, to moje pierwsze piwo chłodzone ową chłodnica ma lekko metaliczny posmak - nie wiem, może to zbieg okoliczności, albo po prostu innych czynnik na to wpłyną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi! Tak właśnie myślę czy nie wygotować wcześniej w wodzie dla pewności... Edytowane 29 Października 2013 przez Michal_W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Zdecydowanie wygotować, ja tego nie zrobiłem i również pierwsza chłodzona warka miała ewidentne metalowe posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawer Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Dzisiaj przy okazji zacierania Pilsa poraz pierwszy użyłem swojej chłodnicy zrobionej z 8 metrów rurki DN 12 316 L - jak dla mnie rewelka 23 L schłodziłem w 20 min do 21 st. Zużyłem ok 60 L wody . Ogólnie super sprawa w porównaniu do wanny czy wystawiania na zewnątrz. Polecam jednak rurkę ze stali 304 gdyż jest cieńsza i łatwiej formować. Z moją miałem nie mało zabawy bo jest twardsza i sprężynuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolec Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) Cześć ! Posiadam gar 40l o średnicy 40cm. Najpierw będę ważył warki 23l potem oczywiście większe. Zastanawiam się nad następującymi rurami: DN 12 AISI 304 0,2mm,: http://karbowane.pl/...20-mm-p-14.html DN 12 AISI 316 0,3mm http://karbowane.pl/...30-mm-p-15.html Czy 10m takiej rury wystarczy? Ta kwasówka jest grubsza, no i w końcu jest trudniejsza czy łatwiejsza do formowania? Wiem, że 316 odporniejsza na chlorki ale różnica w cenie za 10m to 40zł, więc się zastanawiam czy warto dopłacać. Jakich środków musiałbym unikać przy 304, która jak wnioskuję jest też kwasoodporna? Edytowane 16 Maja 2014 przez kolec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 (edytowane) Ja kupiłem tą tańszą, też jest kwasoodporna. Mam 8 metrów, chłodzę warki 40l, wydajność bardzo mnie zadowala. Nie wiem czy te 10 metrów Ci się zmieści w garze 40l, jak dobierzesz dobrze średnicę to nie powinna wystawać ponad lustro brzeczki. Może ktoś się wypowie co ma taki garnek. Edytowane 16 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Cześć, mam pytanie odnośnie zarobienia takiej rurki - na czym to polega? Co dokupić do rurki aby mieć jakieś ustandaryzowane wejście/wyjście? W opisie produktu widnieje: Rura karbowana DN12Gatunek AISI 304 . Średnica wewnętrzna 12 mm, średnica zewnętrzna 16 mm, grubość ścianki 0,20 mm, ciśnienie robocze 10 bar, moc wymiany ciepła 1,5 KW/m, gwint dedykowany 1/2". Rolka 50 mb. Sprzedawana na metry, cena za 1 mb. Gwint dedykowany oznacza rodzaj sugerowanego gwintu, jaki mam dokupić? Kompletnie nie znam się na tego typu rzeczach i proszę o pomoc, nie wiem co prócz rurki mam jeszcze zakupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Kupujesz od razu rurę ze złączką/ami (w sklepie Ci mają dać odpowiednią złączkę do rury którą kupujesz ) - albo sam ja montujesz albo w sklepie Ci zarobią. Montaż jest banalnie prosty. Złączka w zestawie ma: nakrętkę o danej średnicy, uszczelkę, i taki półksiężyc z blachy. Aaaa i nyple se możesz wsiąść odrazu. Zastanów się do czego to będziesz podłączać i czy nie trzeba Ci nypla redukcyjnego. Edytowane 28 Września 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 Czyli rura jest w zestawie ze złączkami, czy złączki kupuję dodatkowo? Nyple oczywiście sobie dokupię odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) Złączki dodatkowo. Powiedz sprzedawcy co chcesz uzyskać i po problemie Edytowane 28 Września 2014 przez Mariusz_CH hopek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vald Opublikowano 28 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) A ja mam pytanie, czy ktos probowal robic chlodnice przeciwbiezna uzywajac karbowanej rurki nierdzewnej? Problem polega na tym, ze rurke prosta miedziana mozna przepuscic przez zlaczke uzywająć compression fitting (zlaczka z pierscieniem zacinajacym) - wszystkie schematy konstrukcyjne wymagaja aby ta wewnetrzna rurka wyszla na zewnatrz, a jednoczesnie zeby byla wkrecona w wiekszy trojnik, ktory sluzy do montazu rury zewnetrznej (zwykle jakis waz ogrodowy o odpowiedniej srednicy). W przypadku rurki karbowanej montaz opiera sie na pierscieniu, nakretce i uszczelce ktora opiera sie o czolo rurki (ktore jest odpowiednio wywijane sprzetem lub wkreceniem nypla o plaskim czole). W przypadku takiej chlodnicy wydaje mi sie, ze taka nakretka powinna byc odwrocona i wkrecac sie w kolanko przez ktore przechodzi karbowana. Ale czy takie cos bedzie szczelne? PS. Jak pytanie jest niejasne to moge narysowac o co chodzi Edytowane 28 Września 2014 przez vald Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) W końcu moja chłodnica zrobiona, zakup zrealizowany na karbowane.pl. Gorąco polecam, od razu zarabiają na prośbę. Rura jest o długości 10m. Wyrób gotowy wygląda następująco: Edytowane 19 Października 2014 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Poszli do przodu, ja mam jeszcze mosiężne nakrętki, w dodatku jedna jakby lekko "nadpękła", ale póki co trzyma. Czy ktoś miejscowy wie, gdzie można na nowo zakuć końcówki w razie potrzeby? (aglomeracja katowicka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaulCraft Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 (edytowane) W końcu moja chłodnica zrobiona, zakup zrealizowany na karbowane.pl. Gorąco polecam, od razu zarabiają na prośbę. Rura jest o długości 10m. Wyrób gotowy wygląda następująco: Można wiedzieć, ile całość kosztowała? Jakie finalne wymiary DxH? Edytowane 7 Listopada 2014 przez PaulCraft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Jak te rurki zachowują się bez drutu trzymającego to w kupie,rozjeżdżają się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Drut musowo, bo te rurki są dosyć sprężyste i wszystko ci się rozjedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Mnie się trochę rozjeżdża, ale nie aż tak, żeby trzeba było dawać drut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 7 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Ja się zastanawiam, czy mojej nie "przewinąć", kupiłem pozwijaną w kwadrat, tylko że kąty proste tak zaciskają szpary w karbowaniach, że ciężko domyć. Obawiam się tylko, żeby nie pękło od ponownego zaginania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się