Jump to content

Chłodnica z rury nierdzewnej karbowanej


nms007

Recommended Posts

Ostatnio w kołchozie ogólnobudowlanym nabyłem fają rzecz marki gardena.
Perlator do kranu z nakładką w postaci złącza ogrodowego. Warzę w kuchni, ten perlator w kranie. Na czas warzenia - myk nakładka i mam złącze ogrodowe do chłodnicy - o takie

http://www.naj-sklep.pl/gardena-adapter-do-kranow-wewnetrznych-8187-20-17527?utm_campaign=shopping

 

Zastanawiałem się nad szklanym destylatorem użytym do dochładzania. W sensie zapodać taką szklaną wężownicę do kranu spustowego kadzi warzelnej. W kadzi schłodzić do 25-30 stopni, a potem dochłodzić podczas przelewania do fermentora za pomocą tego destylatora i zimnej wody w obiegu zamkniętym. 
Choć nie wiem czy jest sens się tak bawić. Wymiennika tez jakoś się obawiam, mycia itp...
Na początku niechcący kupiłem chłodnicę od 50l braumeistera - chłodzi 20l brzeczki do ok.20st  w jakies 20min - teraz szkoda byłoby zmieniać... ot, nieznajomość tematu początkującego.

Edited by Reverses
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Witam! Jestem na etapie kompletowania sprzętu. Po przeczytaniu kilku postów szczególnie w tym dziale, który ma już parę lat, chciałbym zasięgnąć porady co do chłodnicy. Wybór padł na rurę karbowaną ndz. Garnek jaki sobie zafundowałem ma 50L (wymiary 40/40 cm):

1. Jaką średnicę rury wybrać DN12 czy DN16?

2. Ile metrów takowej rury wziąć, czy 10m starczy?

3. Na jaką średnicę skręcić rurę, aby był odpowiedni luz między chłodnicą a ścianą garnka?

4. Czy robić prześwit między rurkami czy związać na ciasno (widziałem, że zdania w tym temacie były podzielone, ale po paru miesiącach używania takiej chłodnicy wielu z Was ma już na pewno jakieś swoje obserwacje)?

5. I chyba najważniejsze: pytam bo się za bardzo nie znam a z tropu wybił mnie jeden sprzedawca w moim mieście, bo najpierw chciałem zobaczyć czy taką rurę dostanę u siebie ale jak mi dopierdzielił cenę 50zł za mb a ja mu że na necie chodzą po 11, to zaczął mi wpierać, że na pewno to nie jest nierdzewna, dlatego wolę się upewnić i zapytać czy z tej strony taką rurę zamawiać:  http://www.karbowane.pl/rura-karbowana-dn-12-aisi-304-0-20-mm-p-14.html

Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

1. Ja wybrałem DN12 - dobry stosunek grubości do ceny :)

2. Ja mam 7m, ale do 30L gara. Dla Ciebie pewnie z 10m będzie lepsze.

3. Skręcałem na średnicę wiadra :) Serio, po prostu takie miałem i na takim skręcałem (chyba plastikowe z casto za 4 pln :)). Luzu wyszło mi kilka cm na średnicy - w trakcie chłodzenia i tak mieszam mieszadłem, a nie chłodnicą, więc w środku mam więcej miejsca.

4. Ja wyznaję zasadę, że prześwit lepszy, więc skręcałem miedzianym drutem z małymi (<1cm) przerwami. Wymyśliłem sobie jaką chcę wysokość, policzyłem ile wyjdzie mi zwojów, z tego (i grubości rurki) obliczyłem z grubsza jakie maksymalne przerwy mogę mieć i już.

5. Kupiłem na alle: http://allegro.pl/rura-karbowana-1-2-dn-12-nierdzewna-i6228303772.html
   Na innej aukcji mają też wersję ze zrobionymi końcówkami - zamawiasz takiej 1m, domawiasz resztę bez końcówek i piszesz, że chcesz w jednym kawałku. Cała rura z końcówkami, 7m + przesyłka wyszła mi 95 pln. Na karbowane.pl za chłodnicę z 7m chcieli 130 pln (być może już zwiniętą, ale to akurat sam mogłem sobie zrobić).

Edited by mgrabow1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ja mam 10mb i też wystarczy, te dodatkowe dwa mb to dwa kolejne zwoje. Będziesz musiał gęsto zwinąć.

Wygina się łatwo ale chętnie wraca do poprzedniego kształtu.

Jak znajdę chwilę to opiszę jak sobie poradzić ze zrobieniem w miarę kształtnej i sztywnej chłodnicy.

Link to comment
Share on other sites

To mówisz że nie ma potrzeby kupować 12mb? Chciałem kupić raz a dobrze, ale nie wiem jak to objętościowo w kegu wygląda. A jak 10 zwojów mam do zwinięcia, to następne dwa to nie jest jakiś problem;)

Link to comment
Share on other sites

Zajrzyj sobie tutaj http://www.piwo.org/topic/17892-budowa-warzelni-50l-od-podstaw/page-3?do=findComment&comment=378272opisałem swoją chłodnicę.

Nie wiem jak będziesz stabilizował, ale żeby skręcić coś jak u mnie to odstęp między zwojami musi być ok. 2cm, to tego średnica rurki razy ilość zwojów, i żeby się nie okazało że będzie wystawała ponad kadź   ;) U mnie kadź ma 50cm wysokości, keg pewnie trochę mniej.

Ale w sumie można ciaśniej zwinąć i te dwa dodatkowe zwoje też się zmieszczą.

 

Link to comment
Share on other sites

Jakiej średnicy drutu miedzianego używaliscie do stabilizacji chłodnicy? 1 mm wystarczy? Narazie nie chcę "bawić się" w paski z blachy nierdzewnej.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ma ktoś jakiś patent jak zwinąć karbowaną? Nerwy mi już puszczają.

 

Ja używałem obu rąk, nóg i jednego łokcia (a czasem szczęki) ;) Do tego drut miedziany (wyciągnięty ze ściany podczas remontu) i kombinerki.

 

Ambitnie zacząłem z wiadrem (bo z miedzią nie było problemu), ale na niewiele to się zdało...

Link to comment
Share on other sites

Ma ktoś jakiś patent jak zwinąć karbowaną? Nerwy mi już puszczają.

 

I co poradziłeś sobie jakoś? :) Czekam na swoją karbowankę i w piątek będę zwijał na wiadrze wspomagając się drutem z przewodu 1mm2. Na tą chwilę inny patent nie przychodzi mi do głowy, a widziałem że sporo osób w ten sposób robi. Sposób ASadam ciekawy, ale póki co nie mam dostępu do blachy, która robiłaby za stabilizator i popróbuję z drutem ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

I co poradziłeś sobie jakoś?

 

Nie uważam siebie za jakąś super opanowaną osobę, ani złotą rączkę, ale większość sprzętu zrobiłem sobie sam: oplot, fermentory z wiader z castoramy, patenty na bezpyłowe śrutowanie, izolacje gara, izolacje kadzi do wysładzania, ale... Chłodnica z karbowianki to pierwsze miejsce gdzie sromotnie poległem i pierwszy raz myślałem, żeby pierdol***** to całe piwowarstwo w diabły :) finał: rurka za 90zł w śmietniku, kupuję gotową chłodnicę na forum. Nie tyle człowiek straci w życiu, a ja wiem kiedy muszę odpuścić. Więc Tobie życzę więcej szczęścia, na pewno da się to zrobić, ale jak mówię mnie to przerosło. 

Link to comment
Share on other sites

Dla kolegi się przyda. Rura 13,5m Din 12

Użyłem do skręcenia drutu miedzianego 1,5mm (można użyć drutu 2,5mm będzie większa przerwa). Robiąc przerwę  między zworami raz przekręcając drut ( uważać aby mocno nie przekręcić druta bo się urwie drut). Nawijałem na garnek który musiałem przedłużyć poprzez nawinięcie kartonu przecięte wiaderka i nakręcenie blachy co dało średnice 25,5cm (i wyszedł walec). Skręcając, łapiąc chłodnice drutem w ośmiu miejscach. Chłodnice robiłem do kega DIN grzanego grzałkami.

post-6567-0-63962200-1486503544_thumb.jpg post-6567-0-88397100-1486503548_thumb.jpg post-6567-0-16328800-1486503554_thumb.jpg post-6567-0-25526400-1486503558_thumb.jpg post-6567-0-09050800-1486503563_thumb.jpg post-6567-0-24439800-1486503568_thumb.jpg post-6567-0-09324700-1486503573_thumb.jpg post-6567-0-51492900-1486503577_thumb.jpgpost-6567-0-58662200-1486503581_thumb.jpg post-6567-0-38410200-1486503587_thumb.jpg post-6567-0-44721100-1486503636_thumb.jpg 

 

Tak myślę że by wystarczyło złapać,skręcić chłodnice drutem w sześciu miejscach a nie w ośmiu. 

Edited by br.an.tr
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za galerię - nie wygląda to optymistycznie :D   No nic, mam nadzieję, że 4 ręce (w tym dwie kobiece) i drut miedziany 1mm2 dadzą radę :good:

Edited by luki161
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za galerię - nie wygląda to optymistycznie :D   No nic, mam nadzieję, że 4 ręce (w tym dwie kobiece) i drut miedziany 1mm2 dadzą radę :good:

1mm2 niestety może nie dać rady, polecam 2,5mm2, konstrukcja będzie stabilniejsza i trwalsza, po za tym taki cienki drucik przy skręcaniu może Ci poprostu się urwać, co spowoduje niemały wku*w :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.