elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czy taka forma (pomijając dodanie jakiś elemetów graficznych etc dla przejrzystości), będzie odpowiednia ? Co dodać/ująć z takiego szablonu ? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pale_Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czy taka forma (pomijając dodanie jakiś elemetów graficznych etc dla przejrzystości), będzie odpowiednia ?Co dodać/ująć z takiego szablonu ? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pale_Ale Na razie wygląda w porządku, ale najlepiej będzie przetestować wrzucając kilka receptur. Musimy przyjąć jakiś sposób tytułowania receptur, jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Trzeba dodać wielkość warki i przewidywane blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Wyszukiwanie rodzaju piwa - podział na górną i dolną fermentację, jasne , ciemne. Jeżeli będzie tylko po nazwie to piwo nazwane - Czar sołtysa- nie bedzie wiadomo czego sie spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Można by receptury z forum (przynajmniej te na medalowe piwa) wrzucić do wiki. W związku z tym mam pytanie, czy nikt nie będzie miał nic przeciwko jeśli ja umieszczę je w wiki. Sądzę, że nie wszyscy autorzy, będą mieć czas/ochotę/umiejętności aby to zrobić, a tak chyba pójdzie sprawniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Ja jestem za. Pójdzie to sprawniej, zwłaszcza że już dużo dodałaś do wiki i wiesz co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Pomysł DORI jest super. Ja sie zgadzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czy taka forma (pomijając dodanie jakiś elemetów graficznych etc dla przejrzystości), będzie odpowiednia ?Co dodać/ująć z takiego szablonu ? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pale_Ale Ja bym dodał trochę informacji w części informacje. Na przykład gatunek, gęstość brzeczki, ilość alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Czy taka forma (pomijając dodanie jakiś elemetów graficznych etc dla przejrzystości)' date=' będzie odpowiednia ?Co dodać/ująć z takiego szablonu ? http://www.wiki.piwo.org/index.php/Pale_Ale[/quote'] Ja bym dodał trochę informacji w części informacje. Na przykład gatunek, gęstość brzeczki, ilość alkoholu. Oki - dodam. Czy coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Propunuję dodać goryczkę w jednostkach IBU (przeliczaną konkretnym wzorem) oraz ekstrakt pozorny, który świadczy o stopniu odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Propunuję dodać goryczkę w jednostkach IBU (przeliczaną konkretnym wzorem) oraz ekstrakt pozorny, który świadczy o stopniu odfermentowania. Przeanalizowałem kilka receptur i raczej problematyczne będzie określenie IBU, bo zwykle podawane są gatunki chmielu a rzadziej odpowiadający im poziom alfa kwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 No to może rozwiązaniem być umieszczenie elementów obowiązowych i dodatkowych. Jeśli taki szablon mógłby miec bardzo dużo elementów dodatkowych jak np. Modyfikacja wody, opisy, nietypowe techniki itd. Nie wiem jak daleko ida możliwości wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Czy tak zapisane receptury są OK http://www.wiki.piwo.org/index.php/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori)? Jeśli tak, to w przyszłym tygodniu postaram się wrzucić kolejne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Czy tak zapisane receptury są OK http://www.wiki.piwo.org/index.php/Saison,_Dorota_Chrapek_(dori)? Jeśli tak, to w przyszłym tygodniu postaram się wrzucić kolejne Koniecznie trzeba podać na jaką objętość to przepis. No chyba, że wszystkie standaryzujemy na 20L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Czy tak zapisane receptury są OK http://www.wiki.piwo.org/index.php/Saison' date='_Dorota_Chrapek_(dori)[/url']? Jeśli tak, to w przyszłym tygodniu postaram się wrzucić kolejne Koniecznie trzeba podać na jaką objętość to przepis. No chyba, że wszystkie standaryzujemy na 20L. Racja racja..Dodam do szablonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Racja racja..Dodam do szablonu. A czy dałoby się dodać wyliczanie przy słodach udziału procentowego w zasypie? Tak jak już kiedyś pisałem moim zdaniem bardzo pomocna byłaby możliwość skalowania receptury (tak jak np na beertools), ale to pewnie większa zabawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Racja racja..Dodam do szablonu. A czy dałoby się dodać wyliczanie przy słodach udziału procentowego w zasypie? Tak jak już kiedyś pisałem moim zdaniem bardzo pomocna byłaby możliwość skalowania receptury (tak jak np na beertools)' date=' ale to pewnie większa zabawa...[/quote'] Niestety Staśku, w takiej wersji encyklopedycznej to się nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Ponawiam sugestię w sprawie Shoutboxa Jak wyżej poczytałem wiele negatywnych opinii na ten temat, ale często jest chęć zapytać o tak błahe rzeczy że aż żal wątek zakładać. Dla przykładu : "Matko i córko ile mam sypnąć aromatycznego do Pale Ale, za dwie minuty chmiele" , "Warzę właśnie bezstylowca, by osiągnąć mniej fenoli mam sobie go postawić w przedsionku 18stC czy w pokoju 22stC" itp. Wiem że można się skontaktować przez komunikatory, ale trzeba czasu by to zainstalować, znaleźć numer, zapytać w niebyt. A shoutbox jest zawsze pod nosem. Z drugiej strony zaś nie musiałby być to pomysł na stałe, a tymczasowy, zobaczyć jak się sprawuje itd. Po okresie tymczasowym - o ile jest to archiwizowane - prześledzić co było wypisywane, jeśli tematy ważniejsze to shoutbox do likwidacji, jeśli bardziej błahe to może jednak nie przeszkadza takie okienko. Kolejne pytanie bardziej do spraw organizacyjnych piwo.org - "Albo jestem ślepy, ale chyba nie mamy kosza" ? Widzę tylko "Wiecznie żywe głupie wątki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Czy ma być shoutbox, czy też nie, to tylko kwestia wypowiedzenia się większej ilości forumowiczów. BTW: ile sypnąć aromatycznego do Pale Ale warto się zastanowić chwilę wcześniej, zerknąć do BJCP, czy choćby na inne receptury. Oczywiście chodzi nam o przykład, ale też o pewną zasadę w piwowarstwie, że nie robimy niczego bez namysłu. Obawiam się tylko, że w shoutboxie pojawią się szybko zniecierpliwione odpowiedzi... Ja wciąż jestem "na nie". Więcej pożytku da dodanie jednego hasła w wiki, niż pół godziny czasu na shoutboxie. Kolejne pytanie bardziej do spraw organizacyjnych piwo.org - "Albo jestem ślepy, ale chyba nie mamy kosza" ? Widzę tylko "Wiecznie żywe głupie wątki" Jeżeli widzisz jakiś wątek, który jest "wieczny i głupi" (cokolwiek to oznacza) - wciśnij raportuj i uzasadnij. Kasowany zwykle jest spam. Poza tym na forum panuje spokój i nie widzę sensu jakiś interwencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 (edytowane) Do kosza to można raportować i niema stresu. Mod. i admin nie pojawia się raz na tydzień Shoutbox to jest super pomysł jeśli userów będzie 20-40 tyś. z czego z 300-500 online. Bardzo bym sobie życzył. Puki co każda nawet błaha informacja zapisana na forum może być dla kogoś cenna. Wyszukiwarka i czytanie jest rozwiązaniem problemu, a nie szybkie pyskówki z których nic konkretnego nie wynika. Takie jest moje zdanie w tym temacie. Hołk. Edyta: Spóźniłem się Edytowane 29 Czerwca 2010 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Jak ktoś się zaczyna zastanawiac przed chmieleniem ile dac chmielu to niech lepiej nie warzy wogóle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Cześć ....... Jak ktoś się zaczyna zastanawiac przed chmieleniem ile dac chmielu to niech lepiej nie warzy wogóle smutna wiadomość to dla mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 To my też powinniśmy przestać warzyć A tak na serio, bardzo często korygujemy ilość dodawanego chmielu w momencie odważania. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 Jak potrzebujecie pomocy ad hoc, piszcie do mnie na PW, praktycznie cały dzień siedzę przy kompie, zwykle odpowiedź będzie dość szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rex5555 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 BTW: ile sypnąć aromatycznego do Pale Ale warto się zastanowić chwilę wcześniej, zerknąć do BJCP, czy choćby na inne receptury. Oczywiście chodzi nam o przykład, ale też o pewną zasadę w piwowarstwie, że nie robimy niczego bez namysłu. Zgadzam się, choć jestem jeszcze początkującym piwowarem, bo na dziś dzień mam 10 warek zacieranych, to staram się trzymać jakiegoś stylu. Głównie pytają tak początkujący którzy nie interesują się i nie czytają forum. Shoutbox to jest super pomysł jeśli userów będzie 20-40 tyś. z czego z 300-500 online. Też prawda Jak ktoś się zaczyna zastanawiac przed chmieleniem ile dac chmielu to niech lepiej nie warzy wogóle No bez jaj, nie każda żona myśli od rana ile gram curry czy pieprzu sypnąć, nie każdy warzy stylowce. Poza tym spontaniczne eksperymenty też fajnie wychodzą. A tak na serio, bardzo często korygujemy ilość dodawanego chmielu w momencie odważania. Czasami okazuje się, że nie mam tyle chmielu ile planowałem, no i trzeba w zmieniać w locie. Jeżeli widzisz jakiś wątek, który jest "wieczny i głupi" (cokolwiek to oznacza) - wciśnij raportuj i uzasadnij No o to mi chodzi. Sam dałem jakieś ogłoszenie, które jest już nieaktualne, więc zgłoszę poprzez tę funkcję. Dziękuję za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się