Jump to content

Budujemy FAQ domowego piwowarstwa


elroy

Recommended Posts

Prośba do wszystkich piwowowarów o aktywną pomoc w budowie NZP (Najczęsciej Zadawanych Pytań)

Brakuje nam faq, które powinno pomóc początkującym i rozwiać często pojawiające się problematyki. Okres wakacyjny myślę pozwoli nam na stworzenie porządnego systemu, przy okazji posprzątam trochę w wiki.

 

Technicznie znajdzie się w wiki tutaj http://www.wiki.piwo...adawane_pytania

 

Skupmy się na razie na pierwszej sekcji.

Podstawy piwowarstwa domowego

 

Proponuję aby w tym wątku sugerować hasła (ew jeżeli już gdzieś jest odpowiedź gotowa do wklejenia, to równiez link), będzie to przenoszone z forum na wiki.

 

Zapraszam do pomocy zwłaszcza nowych piwowarów, którzy są na pewno na bieżąco w tych sprawach :)

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy jest sens dzielić FAQ na kategorie, które są zaproponowane. Większość pytań (przynajmniej tych podstawowych) będzie pasować do wszystkich kategori. Ja zaproponowałbym sporządzenie listy pytań dotyczących takich zagadnień jak: Sprzęt, Surowce, Dezynfekcja, Zacieranie, Chmielenie, Fermentacja, Refermentacja i Rozlew, Klarowanie, Leżakowanie. Wieczorkiem będę mieć więcej czasu to sporządze pytania które przyszły mi do głowy jako młodemu piwowarowi ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja bym to zrobił jeszcze inaczej: tylko jedna kategoria w której mamy max 10 - 15 pytań i krótkie, rzeczowe odpowiedzi.

 

Sporo informacji jest w wiki i dublowanie tego w postaci FAQ jest trochę bez sensu. Jeśli ktoś nie był w stanie przebrnąć przez kilka ekranów tekstu w "Zaczynamy warzyć piwo" to nie ma co liczyć na to że przeszuka obszerne FAQ.

 

FAQ proponowałbym zrobić krótkie i skupione na tematach klasy: "piwo po tygodniu ma 3blg, czy można butelkować?".

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie. Nikomu nie będzie się chciało przeglądać kilkudziesięciu odpowiedzi w poszukiwaniu rozwiązania swojego problemu. Około 10 najważniejszych problemów byłoby w sam raz.

Link to comment
Share on other sites

Moje sugestie:

 

1) Mam "zestaw do zrobienia piwa" (pucha) - co dalej? - w odpowiedzi widziałbym uwzględnienie pomiarów i zaznaczenie, że czas fermentacji/butelkowania podany na opakowaniu jest orientacyjny i jak nie zrobić granatów

2) Jakiego sprzętu minimum potrzebuję

3) Jak się robi piwo -> np na zasadzie diagramu z odniesieniami do Wiki/forum przy kolejnych krokach (coś podobnego jak schemat w toolkicie piwowara, tylko z objaśnieniami dla laików)

Link to comment
Share on other sites

Moje sugestie:

 

1) Mam "zestaw do zrobienia piwa" (pucha) - co dalej? - w odpowiedzi widziałbym uwzględnienie pomiarów i zaznaczenie, że czas fermentacji/butelkowania podany na opakowaniu jest orientacyjny i jak nie zrobić granatów

2) Jakiego sprzętu minimum potrzebuję

3) Jak się robi piwo -> np na zasadzie diagramu z odniesieniami do Wiki/forum przy kolejnych krokach (coś podobnego jak schemat w toolkicie piwowara, tylko z objaśnieniami dla laików)

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

Są już takie tematy na wiki

Link to comment
Share on other sites

Odnośnie tego co napisał tibek, to wystarczą linki do wiki - tam jest obszerny opis warzenia na trzy sposoby, chmielenie na wszystkie możliwe, surowce itp., itd. Moim zdaniem forma zaproponowana przez adamsky byłaby bardziej przydatna, tylko że pytań namnoży się więcej niż 10 ;)

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli lista NZP/FAQ ma być przeznaczona dla zupełnie szerokiego ogółu, proponuję umieścić odpowiedzi na pytania typu "Piwo - to naprawdę da się zrobić w domu ? To musi być bardzo trudne.", z objaśnieniem procesu produkcji w bardzo ogólny sposób. Bardzo często spotykam się z tym spotykam.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli lista NZP/FAQ ma być przeznaczona dla zupełnie szerokiego ogółu, proponuję umieścić odpowiedzi na pytania typu "Piwo - to naprawdę da się zrobić w domu ? To musi być bardzo trudne.", z objaśnieniem procesu produkcji w bardzo ogólny sposób. Bardzo często spotykam się z tym spotykam.

 

Najpierw trzeba dokladnie okreslic do kogo to FAQ jest skierowane. Kto bedzie z niego korzystal? Czy ma to uzupelniac wiki, czy ma byc do wiki wprowadzeniem?

 

Moim zdaniem jesli potrzeba jest taka ,by zredukowac ilosc identycznych pytan w paskownicy piwowarskiej, to wtedy najczesniej zadawane pytania bylyby dla osob, ktore juz uwarzyly piwo (najczesniej z puszki nachmielowego ekstraktu) i nie wiedza co dalej.

Czyli pytania z cyklu:

ze piwo bulka, czy nalezy butelkowac.

Dziwny zapach z wiaderka czy to infekcja?.

Piwo przestalo ferementowac po 2 dniach w 28C co sie dzieje.

Piwo nie chce sie nagazowac a przeciez bylo w butelce cale 3 dni ;)

Link to comment
Share on other sites

Tak jak makaron pisze.

Nie chodzi o edukację tych którzy jeszcze nie zaczęli warzyć, tylko o wyeliminowanie tych najczęstszych podstawowych pytań jakie się pojawiają.

Link to comment
Share on other sites

Takie dokładnie jest zamierzenie. NZP dla osób które właśnie rozpoczęły zabawę, po 10-15 najczęstszych problemów. Ma być lekko i szybko.

Link to comment
Share on other sites

Dla mnie ważne pytanie, myślę że wiele początkujących osób ma ten problem:

Jak szybko po butelkowaniu piwo będzie odpowiednie do picia? (I nie chciałbym tu odpowiedzi w stylu "zależy od stylu, blablablabla" tylko konkrety, kilka najważniejszych stylów z podanymi "minimalnymi czasami").

Link to comment
Share on other sites

Wątki spotykane tu i ówdzie to np : co można dodać do piwa, smaki owocowe, ziarna inne (niesłodki np) itp. Kto robił z dodatkami i co wyszło, jaki kolor, smak, jakie proporcje, kiedy dodać.

Link to comment
Share on other sites

IMHO jeśli FAQ nie ma pozostać tylko "nazwą handlową" to trzeba by faktycznie może przyjrzeć się pytaniom zadawanym przez tych forumowiczów, do których ma być skierowany (prawdopodobnie początkujących). Tylko w ten sposób można chyba wyłuskać te powtarzające się "problemy". No chyba, ze to zbyt oczywiste i niepotrzebnie się odzywam ;)

Link to comment
Share on other sites

A ja będę uparty i proponuję: zarejestrowanie się na forum = potwierdzenie linka, który przychodzi na maila z instrukcją jak dokończyć rejestrację. A w instrukcji zdanie z "moich przemyśleń" wujka Jejskiego, które jest wytłuszczone na maxa - "czytać, czytać, czytać" a nie pisać i powielać wątki, przytoczyć instrukcję obsługi wyszukiwarki i najlepiej link do w/w "moich przemylśleń" Jejskiego.

 

Edit: następne wątki jak już ktoś napisał :1. bulga/ nie bulga czyli do czego naprawdę służy bulgotnik i dlaczego powinieniem się biczować brzozową witką (rurka fermentacyjna/zawór hydrauliczny) 2.czyszczenie/dezynfekcja butelek 3. jaki sprzęt na początku 4. jakie surowce na początek. i uniwersalna odpowiedź na pytanie : "co z tego wyjdzie" - odpowiedź: "piwo"

Edited by shayboos
Link to comment
Share on other sites

A ja będę uparty i proponuję:

Propozycja odrzucona :)

 

rozumiem, że całkowicie :) to może inaczej jakakolwiek informacja, okienko z prośbą o 1. przeczytanie FAQ, które razem chyba teraz tworzymy lub chociaż link do przemyśleń Jejskiego ...

Link to comment
Share on other sites

zacząłem linkować istniejące artykuły między sobą

problemem tego wiki jest brak systematyki i powielanie ciągle tych samych informacji na różne formy i sposoby

Link to comment
Share on other sites

Takie podstawowe linki dla nowych użytkowników są od dłuższego czasu ładowane z automatu jako PW i mail. Myślę, że to jakby nie ta droga.

 

edit: tak, cml ma rację, tam jest dużo pracy do wykonania.

Link to comment
Share on other sites

Takie podstawowe linki dla nowych użytkowników są od dłuższego czasu ładowane z automatu jako PW i mail. Myślę, że to jakby nie ta droga.

 

aha to nie wiedziałem ...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.