Pieron Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 No, i stałem się nie tylko piwowarem i piekarzem ale i zadymiaczem. Wędzok mam drewniany, myślę że temu nic nie szkodzi. Dużo wiadomości jest na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/ Wiem, że kol. Wena zadymia, może i ktoś jeszcze dymi, szczególnie przed świętami :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Gdybym teraz budował wędzarnię to też zrobiłbym drewnianą, a nie ceglaną z pokryciem z 7cm. piaskowca i dachem z dębowych klepek, oraz 3m. przewodem od paleniska. Właśnie z nadejściem wiosny mam zamiar przebudować na 1,5m od paleniska. Zimą trzeba bardzo dużo drewna spalić żeby osiągnąć pożądaną temp. na 3m. przewodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Z wędzonek najlepszy jest Rauchbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Z wędzonek najlepszy jest Rauchbier Albo Grodziskie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Nie wiem, nie piłem, nie warzyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Puki co za nami dwa wędzenia, ale super sprawa. I całkiem coś innego w smaku Normalnie miodzio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) No, i stałem się nie tylko piwowarem i piekarzem ale i zadymiaczem.Wędzok mam drewniany, myślę że temu nic nie szkodzi. Dużo wiadomości jest na stronie http://www.wedlinydomowe.pl/ Wiem, że kol. Wena zadymia, może i ktoś jeszcze dymi, szczególnie przed świętami :cool2: Dymie i ja na www.wedlinydomowe.pl nick taki sam . Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 (edytowane) Też wędziłem tej zimy. Nie jest to bardzo trudne, ale jak zawsze lepiej dokładnie poczytać artykuły dla początkujących z wedlinydomowe.pl, to uniknie się wielkich błędów. PS Wędziłem na klasycznej beczce. Bardzo ciężko było ustawić odpowiednią temperaturę. Ale wyniki były lepiej niż zadowalające. Edytowane 4 Kwietnia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 tutaj na forum jesc opróczmnie conajmniej dwóch zadymiaczy z tego foeum wedlinydomowe.pl to jest wena i bielok pytaj kolego albo jeszce lepiej zapisz się do SDM to jest szkoła domowego masarstwa naprawdę dużo się można nauczyć wejdz na forum i poszykaj działu o takiej nazwie tam jest wszystko opisane .Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Cześć Zico przyznam szczerze że mnie zaskoczyłeś na maxa wypatrzenie mnie tutaj i skojarzenie z wędlinami domowymi gdzie mam raptem kilka postów to mistrzostwo swiata mało sie udzielam na wedlinach choć czytuje regularnie. Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku. Jejski napisałeś to o czym od pół roku jestem święcie przekonany, derwno czy blacha są ekonomicznejsze niz murowane wędzarnie. Dlatego moja wędzarnia to dwa kawałeki blachy, dwa kawałki płyty OSB, oraz kanał o długości ok 80 cm naziemny. Powoduje to ze wędzok jest w przeciągu 20 minut osuszony, wygrzany, zwarty i gotowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 (edytowane) Cześć Zico przyznam szczerze że mnie zaskoczyłeś na maxa wypatrzenie mnie tutaj i skojarzenie z wędlinami domowymi gdzie mam raptem kilka postów to mistrzostwo swiata mało sie udzielam na wedlinach choć czytuje regularnie. Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku. Jejski napisałeś to o czym od pół roku jestem święcie przekonany, derwno czy blacha są ekonomicznejsze niz murowane wędzarnie. Dlatego moja wędzarnia to dwa kawałeki blachy, dwa kawałki płyty OSB, oraz kanał o długości ok 80 cm naziemny. Powoduje to ze wędzok jest w przeciągu 20 minut osuszony, wygrzany, zwarty i gotowy no to dołożymy winorobek jeszcze tez działa i tutaj i w wędlinach Bielok jeśli chodzi o kanał to wiesz że powinienes go troche wydłużyc to po prostu daje większy komfort wędzenia , mniejsze prawdopodobieństwo upieczenia Edytowane 5 Kwietnia 2009 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku. W piekarniku? Co można zrobić w piekarniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Oczywiscie służę pomocą i moja skromną wiedzą w temacie wędlin zarówno wędzonych jak i przgotowywanych w domu w sznkowarach czy piekarniku. W piekarniku? Co można zrobić w piekarniku? Cuda. :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 cześć Bielok jeśli chodzi o kanał to wiesz że powinienes go troche wydłużyc to po prostu daje większy komfort wędzenia , mniejsze prawdopodobieństwo upieczenia nie czuję dyskomfortu przy wedzeniu i nie zdarzyło mi się jeszcze nic upiec w wędzoku przy takim kanale bez problemu wędziłem oscypki i ryby W piekarniku? Co można zrobić w piekarniku? Pieczenie, pasztety, mięso w słoikach (choć ja preferuję szybkowar). Przy zakupie soli wedzarkowej można uzyskać efekt podobny do wędzonych mies. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 no to po temacie jak Tobie pasi to nie ma co dyskutowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Pieczenie, pasztety, mięso w słoikach (choć ja preferuję szybkowar). Przy zakupie soli wedzarkowej można uzyskać efekt podobny do wędzonych mies. Nakieruj mnie na jakis prosty przepis, ale coś bardziej wymyślnego niż pieczeń. Spróbuję, może złapię bakcyla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 www.wedlinydomowe.pl tutaj masz co chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelk3333 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam. A ja tu właśnie z wędlin domowych po jakąś popitkę trafiłem. Szczególnie witam kolegę zico (jak następnym razem znajdę cię w lodówce, to...:P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 No to rodzinka nam się powiększa. Dobre wędlinki podlane dobrym trunkiem żyć nie umierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 A co z szynkowarami? Ponoć też cuda można zdziałać na prostym sprzęcie z alledrogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 CODER spróbuj tego rarytasu na święta nie zdążysz, ale po śiwętach też trzeba jeść. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 (edytowane) A co z szynkowarami? Ponoć też cuda można zdziałać na prostym sprzęcie z alledrogo. http://www.wedlinydomowe.pl//forum/viewtopic.php?t=1003&postdays=0&postorder=asc&start=75 właśnie wczoraj zrobiłem coś takiego Edytowane 5 Kwietnia 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam. A ja tu właśnie z wędlin domowych po jakąś popitkę trafiłem. Szczególnie witam kolegę zico (jak następnym razem znajdę cię w lodówce, to...:P ) qrde co to jakaś telepatia czy cóś Edytowane 5 Kwietnia 2009 przez zico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Normalnie ślinka leci jak oglądam te forum. Normalnie paluszki lizać. ech...chyba spróbuję zrobić szyneczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 CODER spróbuj tego rarytasu na święta nie zdążysz, ale po śiwętach też trzeba jeść. JK Żona już zapowiedziała, że tego nie tknie, ale co tam, i tak spróbuję. Ale mam drobne pytanko - obiecuję, że tylko jedno: Natrzeć sola roztarta z czosnkiem oraz obtoczyć w mielonej kolendrze. Kawałek schabu ma mieć jak widzę ok. 30 cm. Ile do tego z grubsza dać tej soli, czosnku i kolendry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się