udarr Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Wybaczcie ale dopiero raczkuję - czy będzie na miejscu jeśli zapytam się tutaj o polskie piwo? Nie chcę zakładać osobnego tematu bo może ktoś będzie mi w stanie pomóc w jednym poście a nie znalazłem jakiegoś innego zbiorczego. Chodzi mi o odtworzenie mniej więcej piwa Bździągwa z browaru Szałpiw. Moje pierwsze piwo właśnie się warzy a los chciał, że kupiłem jeden fermentor więcej to trzeba to jakoś spożytkować. Jako, że wspomniane pierwsze piwo to AIPA teraz uwarzę coś lżejszego co by kobieta również skorzystała ale piwo jak najbardziej dla mnie też było rewelacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Jeżeli klon był w BYO albo w innym czasopiśmie to temat jest dobry. A jak nie był - to niedobry. balduk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 (edytowane) Nie wiem czy dobrze zamieszczam wątek ale w sumie temat dotyczy właśnie piwa które chcę sklonować. Planuję swoją trzecią warkę i tak pomyślałem że będzie to coś w rodzaju piwa BELFAST, które bardzo lubię. http://www.jablonowo.pl/site/0/0/2,produkty/1,belfast Jakie zatem mam uwarzyć piwo STOUT czy może DRY Stout? bo te piwo jest raczej łagodniejsze niż typowy STOUT. Piwo Belfast jest już długo na rynku więc pewnie i były tematy zakładane na tej podstawie. Zaczynam szukać ale może ktoś jest w stanie pomóc mi "od ręki" więc będę zaglądał. dzięki edit: chyba bym stawiał na American Stout albo Oatmeal http://www.wiki.piwo.org/American_Stout http://www.wiki.piwo.org/Oatmeal_Stout Edytowane 24 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2015 Źle. To jest wątek o klonach z pisma Brew Your Own. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Źle. To jest wątek o klonach z pisma Brew Your Own. Oczywiście! Będę już wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Witam, czy tam jest receptura Guiness Foreign Extra Stout? Czy ktoś byłby tak dobry i zamieścił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Pierwszy wynik z Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 W wydaniu specjalnym BYO 250 Classic Clone Recipes znalazł się przepis na klon Heinekena W nawiasach trójkątnych moje komentarze i niejasności. Oryginalny tekst podkleję dzisiaj wieczorem Heineken clone (Heineken Brouwerijen, Holandia)Piwo bazowe, nie rozcieńczane 19 litrów, warzone z zacieraniem: OG=1.053 FG=1.007 IBU = 25 SRM = 5 ABV=6.0%Po rozcieńczeniu do 23 litrów: virtual OG = 1.045 FG = 1.006 IBU = 21 SRM = 4 ABV = 5.0%Zasyp3.6 kg słód 2-rzędowy pilzneński0.14 kg słód zakwaszający0.11 kg słód CaraPils1.1 kg grysik kukurydzianyChmielenie:12 g chmielu Magnum (16%AA) na 60 min (czyli 192 GPH)3.5 g chmielu Saaz na 15 minDrożdże:Wyeast 2024 (Danish Lager) albo White Labs WLP850 (Copenhagen Lager) <obydwu szczepów brak w polskich sklepach wg wyszukiwarki CML>(trzylitrowy starter BLG=7,5-10)Inne:2 łyzeczki mchu irlandzkiego1/4 łyżeczki pożywki dla drożdży2 łyzeczki Polyclar AT3.8 L odpowietrzonej wody do rozcieńczania <??? - nie wiem czy odpowietrzona czy niegazowana jeśli mam być szczery>300 ml cukru do butelkowania <??? - cups przeliczają się na objętość a nie wagę>Krok po kroku:Podgrzej 11 litrów wody do temperatury 61°COdłóż na bok grysik kukurydziany i 0,45 kg słody pilzneńskiego.Pozostały słód wymieszaj z gorąca wodą by zacier osiągnął temperaturę 55°COdłożone na bok grysik i słód pilzneński, wymieszaj z 4,7 litra wody i gdy zacier główny pozostaje w temperaturze 55°C podgrzewaj do temperatury =70°C. Utrzymuj ją przez 15 minut następnie doprowadź do wrzenia nieustannie mieszając. Gotuj przez 15 minut nieustannie mieszając.Podstawowy zacier po upływie 15 minut podgrzej do 60°C i utrzymaj w niej przez kolejne 15 minut. Po tym czasie wymieszaj obydwie części zacieru aby temperatura osiągnęła 67°C. Utrzymaj ją przez 45 minut, po których podgrzej do 77°C.<???i tutaj znajduje się wzmianka o rozpoczęciu 20 minutowej cyrkulacji, chociaż dotychczas nie było wzmianki o użyciu systemów HERMS/ RIMS>Wodę do wysładzania podgrzej do 88°C i sprawdzaj temperaturę złoża - gdy osiągnie 77°C schłódź ją do 77°C i wysładzaj do uzyskania wysłodzin o BLG=2 lub pH powyżej 5,8 <znowu wygląda jakby pisali o HERMSie>.Dodaj wystarczająco wody, żeby po 90 minutowym gotowaniu uzyskać 5 galonów brzeczki - sugerują 25-26 litrów.Dodaj szczyptę wapnia (CaCl albo gips piwowarski) na początku gotowania.Dodaj chmiele według przepisu.Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj mech irlandzki i pożywkę dla drożdży.Po zakończeniu gotowania schłódź jak najszybciej, przetocz do fermentora, napowietrz brzeczkę i zadaj drożdże ze startera.Fermentuj w temperaturze 12°C do osiągnięcia 3 stopni powyżej gęstość końcową <??? gravity - czyli około 1 BLG> wtedy podnieś T do 16°C - przerwa diacetylowa.Lageruj przez 4-6 tygodni w temperaturach -1<4°CDodaj 2 łyżeczki polyclaru dobę przed rozlewem.Rozcieńcz odgazowaną wodą uzyskane 19 litrów piwa do osiągnięcia 23 litrów.Keguj albo butelkuj w zielone szkło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) BYO - 150 Classic Clone Recipes - 2006 Guinness Foreign Extra Stout clone (Guinness & Co., Ireland) (19 L, all-grain) OG = 1.078 / 19Blg FG = 1.019 / 4,8Blg IBU = 40 SRM = 43 ABV = 7.5% Zasyp: 5.90 kg 2-row pale ale malt – pale ale lub pilzneński 0.96 kg flaked barley – płatki jęczmienne 0.45 kg roasted barley – palony jęczmień Chmielenie: 60 min – 40g Challenger 7% a-a Drożdże: Wyeast 1084 (Irish Ale) White Labs WLP004 (Irish Ale) Suche S-04 Krok po kroku: 5 kg jasnego słodu pilzneńskiego i płatki jęczmienne zacierać 60min w 67°C w 15l wody. Wysładzać do otrzymania 23 litrów, gotować 90minut do otrzymania 15litrów. Fermentować w 20°C. Następnie zrobić coloring extract – 0,9kg słodu pilzneńskiego i 0,45kg palonego jęczmienia zacierać 60minut w 66°C. Ustalić pH za pomocą CaC03 w przedziale 5,2 – 5,4. Wysładzać do 5,7l, gotować do uzyskania 3,8l. Fermentacje przeprowadzić w 21°C. 560ml zaszczepionej drożdżami brzeczki wlej do butelki 650ml, dodaj bretty i niech fermentują. Potem zlej gotowy kwas, do garnka i podgrzej do 71 stopni przez 15 minut, schłódź, do butelki, zamknij i do lodówki. Potem mieszasz gotową warkę, ekstrakt barwiący (coloring extract) i kwas w keg'u albo bezpośrednio. Tak naprawdę Guinness brał młode piwo, wlewał do beczki, a potem łączył 1/3 piwa beczkowego z piwem młodym, czyli mild i stale, które znamy z historii porteru. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Czy mogę prosić o recepturę ROGUE ALES: Hazelnut Brown Nectar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Make "Guinness tang" After pitching the yeast to your pale base beer, siphon 19 oz. (560 mL) of pitched wort to a sanitized 22 oz. (650 mL) bottle. Pitch bottle with a small amount of Brettanomyces. Affix fermentation lock and let ferment. When done, pour sour beer in a saucepan and heat to 160 °F (71 °C) . !;fold at tllis temperature for 15 minutes. Cool the beer and pour it back in the bottle. Cap bottle and refi·igerate. (For best results, ferment bottle at 70-80 °F (21-27 °C) for 2-3 months.) Make stout Combine pale beer, color extract and sour "tang" beer in keg or bottling bucket. 560ml zaszczepionej drożdżami brzeczki wlej do butelki 650ml, dodaj bretty i niech fermentują. Potem zlej gotowy kwas, do garnka i podgrzej do 71 stopni przez 15 minut, schłódź, do butelki, zamknij i do lodówki. Potem mieszasz gotową warkę, ekstrakt barwiący i kwas w keg'u albo bezpośrednio. Tak naprawdę Guinness brał młode piwo, wlewał do beczki, a potem łączył 1/3 piwa beczkowego z piwem młodym, czyli mild i stale, które znamy z historii porteru. DonBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 (edytowane) Czy mogę prosić o recepturę ROGUE ALES: Hazelnut Brown Nectar?Ponownie, pierwszy strzal z google https://byo.com/hops/item/1331-rogue-hazelnut-brown-nectar-clone Aha, BYO standardyzuje swoje receptury na 65% wydajnosci (to gdyby ktos chcial wprowadzac je do ogolnodostepnych programow). Edytowane 4 Listopada 2015 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Dzieki Bogi poprawie w swoim poscie Make "Guinness tang" After pitching the yeast to your pale base beer, siphon 19 oz. (560 mL) of pitched wort to a sanitized 22 oz. (650 mL) bottle. Pitch bottle with a small amount of Brettanomyces. Affix fermentation lock and let ferment. When done, pour sour beer in a saucepan and heat to 160 °F (71 °C) . !;fold at tllis temperature for 15 minutes. Cool the beer and pour it back in the bottle. Cap bottle and refi·igerate. (For best results, ferment bottle at 70-80 °F (21-27 °C) for 2-3 months.) Make stout Combine pale beer, color extract and sour "tang" beer in keg or bottling bucket. 560ml zaszczepionej drożdżami brzeczki wlej do butelki 650ml, dodaj bretty i niech fermentują. Potem zlej gotowy kwas, do garnka i podgrzej do 71 stopni przez 15 minut, schłódź, do butelki, zamknij i do lodówki. Potem mieszasz gotową warkę, ekstrakt barwiący i kwas w keg'u albo bezpośrednio.Tak naprawdę Guinness brał młode piwo, wlewał do beczki, a potem łączył 1/3 piwa beczkowego z piwem młodym, czyli mild i stale, które znamy z historii porteru. Dzieki Bogi poprawie tekst w swoim tekscie Edytowane 5 Listopada 2015 przez DonBeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 10 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 BYO - 150 Classic Clone Recipes – 2006 Celebration Ale clone (Sierra Nevada, California) (19 L/5 gallons, all-grain) OG = 1.064 / 15,7Blg FG = 1.014 / 3,6Blg IBU = 40 SRM = 12 ABV = 6.4% Zasyp: 5.20 kg 2-row pale malt – pilzneński 0.45 kg Crystal 35 °L – karmelowy 60 – 80 0.23 kg Carapils malt – Carapils Chmielenie: 60min – 28g Chinook 11% 30min – 48g Cascade 5,0% 15min – łyżeczka mchu irlandzkiego Chmielenie na zimno – 19 g Cascade 5,0% Chmielenie na zimno – 19 g Centennial 11% Drożdże: Wyeast 1056 (American Ale) or VVhite Labs WLP001 (Califonua Ale) Krok po kroku: Słód zacierać w 69 °C przez 60min. Brzeczkę gotować przez 90min chmieląc wg w/w schematu. Fermentacja burzliwa w 19 °C, fermentacja cicha 16 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 BYO - 150 Classic Clone Recipes – 2006 Young's Double Chocolate Stout clone (Young & Co.'s Brewery p.l.c., England) (5 gallons/19 L, all -grain) OG = 1.053 / 13.1°Blg FG = 1.013 / 3.3°Blg IBU = 28 SRM = 35 ABV = 5.2% Zasyp: 3.10 kg słód pilzneński lub pale ale 0.37 kg słód czekoladowy 0.31 kg słód karmelowy 100 – 150 0.34 kg laktozy 0.23 kg cukier inwertowany 0.11 kg cukier trzcinowy 0.17 kg kakao w proszku 9.4 g ekstrakt z płynną czekoladą Chmielenie: 60 min – 40g Fuggle 5% a-a 15 min – 7g East Kent Goldins 5% a-a 15 min – 1 łyżeczka mchu irlandzkiego Drożdże: Wyeast 1318 (London Ale III), starter 1,5L Krok po kroku: Podgrzać 9l wody do 73°C, wsypać ześrutowane słody i zacierać w 67°C przez 60 minut. Wysładzaj do uzyskania 16l brzeczki, dolać 8,5l wody. Gotować 90 minut. Chmiel dodać wg schematu chmielenia. Cukier i mech irlandzki dodać na ostatnie 15minut gotowania. Rozpuścić kakao w ciepłej wodzie i dodać w 15 minucie??. Fermentować w temperaturze 20°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) BYO December 2008 Stone Imperial Russian Stout clone (Stone Brewing) (5 gallons/19 L, all-grain) OG = 1.096 / 22,9°Blg FG = 1.020 / 5,1°BlgIBU = 65 SRM = 63 ABV = 10.7% Składniki: 7.50 kg – słód pilzneński lub pale ale 0.91 kg – słód amber / bursztynowy 0.57 kg – jęczmień palony 1000 0.57 kg – słód barwiący Chmielenie: 60 min – 37g Warrior 16% a-a Drożdże: White Labs WLP002 (English Ale) Starter 3l Krok po kroku: Zacieranie w 66 °C. Gotowanie 90 minut, chmielenie wg schematu. Fermentacja w 19 °C . Edytowane 16 Stycznia 2016 przez DonBeer Pancho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wobor Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam Wszystkich. Przeglądam receptury z BYO. 250 classic clone recipes. Wszystkie przepisy oparte na słodach są zacierane infuzyjnie, jednotemperaturowe i nie ma w nich mowy nawet o mash out. Jak myślicie dlaczego? Lenistwo, czy nie ma sensu zacieranie sterowane temperaturowo...? Pozdrawiam. Edytowane 31 Sierpnia 2016 przez Wobor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Bo to niepotrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wobor Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Witam w przepisie jest: Acme IPA clone (North Coast Brewing)(5 gallons/19 L, all-grain)OG = 1.062 FG = 1.011IBU = 56 SRM = 7 ABV = 6.6%Ingredients11.33 lbs. (5.1 kg) Great Western 2-row pale malt1.0 lb. (0.45 kg) Vienna malt0.33 lbs. (0.15 kg) Munich malt0.33 lbs. (0.15 kg) CaraPils malt3.3 AAU Clusters hops (60 mins) (0.47 oz./13 g of 7.0% alpha acids) 3.3 AAU Clusters hops (30 mins) (0.47 oz./13 g of 7.0% alpha acids)14 AAU Northern Brewer (0 mins) (1.6 oz./44 g of 9.0% alpha acids)1 tsp. Irish moss (15 mins)Wyeast 1056 or White Labs WLP001Step by StepMash at 154 °F (68 °F) for 60 mins. Recirculate for 20 minutes, then collect 7 gallons (26 L) of wort. Boil for 90 minutes, adding Clusters hop charges with 60 minutes and 30 minutes left in boil. At 15 minutes left in the boil, add the Irish moss. At knockout, add the Northern Brewer hops, whirlpool the wort and let it sit for 30 minutes (covered) before you begin cooling. After 30 minutes, chill wort, aerate and pitch yeast. Ferment at 68 °F (20 °C). Po wrzuceniu przepisu do beer smith2 program wylicza 19,2 IBU. O co chodzi? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Widać taki przepis... Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 Może błąd przy przenoszeniu skali? Ja bym dorzucił chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Nie wiadomo ile przejdzie goryczki w pierwszych 30 minutach po gotowaniu kiedy to nie chłodzimy a trzymamy garnek zamknięty. Edytowane 16 Października 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Jest to do policzenia, z grubsza oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek3434 Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) CześćMożna prosić o tłumaczenie przepisu na Guinness Foreign Extra Stout? Edytowane 28 Października 2016 przez Jurek3434 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2016 Cześć Można prosić o tłumaczenie przepisu na Guinness Foreign Extra Stout? FES proszę Jurek3434 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się