Lodzermensch Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Nie znalazłem żadnego wątku na ten temat, jeśli był to przepraszam i proszę o link. Wpadło mi w ręce piwo z belgijskiego mikrobrowaru, zauważyłem że w butelce pływają spore kawałki drożdży. Zastanawiam się czy istnieje możliwość ich odzyskania i ew. rozmonożenia za pomocą kilku zwiększających się objętościowo starterów. Wyhodowane w ten sposób drożdże użyłbym oczywiście w swoich wyrobach. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 poczytaj ten wątek, na 3 stronie masz parę postów na ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 http://byo.com/stories/item/1333-round-it-up-collecting-yeast-from-bottles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Za pomocą google plus inwencja własna udało mi się odzyskać drożdże z butelki Maisel's Weisse - z sukcesem. Ze swojej strony mogę tylko polecić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Czy ktoś próbował odzyskiwać dolniaki z niepasteryzowanych polskich koncerniaków?Marzy mi się eksperyment fermentacji piwa na drożdżach np. z Okocimia i porównanie potem komercyjnego z domowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 A Okicim używa jakiś super szczep? Weź w34/70i bedziesz pan zsdowolony Ps piwo jest mikrofiltrowane i dużo tam drożdża nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 A Okicim używa jakiś super szczep? Weź w34/70i bedziesz pan zsdowolony Ps piwo jest mikrofiltrowane i dużo tam drożdża nie ma Nie o to chodzi. Lagery z koncernów zawsze maja jakiś problem smakowy i chcę się dowiedzieć czy to wynika z samych drożdży czy po prostu tak słabo piwo robią. Do tego celu chciałem użyć zielonego okocimia tego z trzech składników. Ja też zrobię z trzech i to najtańszych i zobaczymy. Taki eksperyment, nie żeby to jakiś smakowy sens miało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Czy ktoś próbował odzyskiwać dolniaki z niepasteryzowanych polskich koncerniaków? Nie da się, piwo jest mikrofiltrowane, w nim nic nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 A Okicim używa jakiś super szczep? Weź w34/70i bedziesz pan zsdowolony Ps piwo jest mikrofiltrowane i dużo tam drożdża nie ma Nie o to chodzi. Lagery z koncernów zawsze maja jakiś problem smakowy i chcę się dowiedzieć czy to wynika z samych drożdży czy po prostu tak słabo piwo robią. Najprawdopodobniej tak słabo im wychodzi fermentacja ze względu na geometrię tanku - gęstwa leżąca w takim stożku ma nad sobą olbrzymi słup piwa, który naciska na drożdże. Do tego jest ona dość solidnie ogrzewana swoją masą i ciśnieniem - temperatura w środku gęstwy może być sporo wyższa niż w reszcie fermentującego piwa. Stąd mogą się brać syfy z fermentacji, które w warce domowej nie wyjdą. Używałem kiedyś w domu gęstwy z browaru Carlsberga i była ona świetna, pewnie to były W-34/70, ale tak ładnie namnożone zachowywały się bardzo dobrze - piwa wychodziły czyste i fermentowały szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Najprawdopodobniej tak słabo im wychodzi fermentacja ze względu na geometrię tanku - gęstwa leżąca w takim stożku ma nad sobą olbrzymi słup piwa, który naciska na drożdże. Do tego jest ona dość solidnie ogrzewana swoją masą i ciśnieniem - temperatura w środku gęstwy może być sporo wyższa niż w reszcie fermentującego piwa. Stąd mogą się brać syfy z fermentacji, które w warce domowej nie wyjdą. Używałem kiedyś w domu gęstwy z browaru Carlsberga i była ona świetna, pewnie to były W-34/70, ale tak ładnie namnożone zachowywały się bardzo dobrze - piwa wychodziły czyste i fermentowały szybko. Poważnie czy żartujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Najprawdopodobniej tak słabo im wychodzi fermentacja ze względu na geometrię tanku - gęstwa leżąca w takim stożku ma nad sobą olbrzymi słup piwa, który naciska na drożdże. Do tego jest ona dość solidnie ogrzewana swoją masą i ciśnieniem - temperatura w środku gęstwy może być sporo wyższa niż w reszcie fermentującego piwa. Stąd mogą się brać syfy z fermentacji, które w warce domowej nie wyjdą. Używałem kiedyś w domu gęstwy z browaru Carlsberga i była ona świetna, pewnie to były W-34/70, ale tak ładnie namnożone zachowywały się bardzo dobrze - piwa wychodziły czyste i fermentowały szybko. Poważnie czy żartujesz? Osobiście się tym nie zajmowałem, ale o uszy mi się obiło, więc tak - poważnie. Tu np. dyskusja z forum probrewer: http://discussions.probrewer.com/archive/index.php/t-6696.html "Design of 60 degree cones has been accepted throughout the industry but is not 100%. Different Cone angles have been constructed (for valid reasons)with acceptable results. But even among constructed 60 degree cones, result(final product) may vary. (One reason why blending is done) " Tu jakieś badania nad wpływem kształtu stożka: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2009.tb00360.x/pdf Jest taki temat w branży, ja się nie znam, ale tu i ówdzie (Brewing Network głównie) zasłyszałem krótkie wzmianki o tej kwestii od ludzi z przeszłością w koncernach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Czyli browary rzemieślnicze maja lepsze piwa, bo maja mniejsze stożki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Czyli browary rzemieślnicze maja lepsze piwa, bo maja mniejsze stożki Najlepsze wychodzą fermentowane na blaszce z piekarnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaskiniowiec Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Odzyskałem drożdże Bretanomyces Brukselensis Trois z piwa "Alchemik" browaru Profesja. Najzwyczajniej osad drożdżowy z dna butelki poszedł na wode z cukrem i ruszyła fermentacja. Próbne piwko (7 l) z ekstraktu jest już na cichej. Fermentacja szybka (w 22 stC), schodzą nisko (1Blg), aromat przyjemny, ale bardzo mętne i mało naprodukowały gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 Woda z cukrem to słabe medium do namnażania drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaskiniowiec Opublikowano 23 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Woda z cukrem to słabe medium do namnażania drożdży Do sprawdzenia czy są żywe - wystarcza. Potem poszło do butki PET z roztworem słodu. Jak napisałem - zadziałało. Ważne, by nie przesadzić z ilością cukru na dzień dobry. Udało się również odzyskać drożdże Kveik i San Diego super, też z piw browaru "Profesja". Używają nietypowych drożdży i nie pasteryzują. Wdzięczne piwka do redystrybucji drożdży na własne podwórko. Jeszcze nie wiem, co będzie na tych drożdżach, bo jestem na etapie piwek z ekstraktów słodowych. Póki co drożdże namnażają się w litrowych PETach. Cieszy mnie to, że to piwko na bretach smakowo i zapachowo nie sprawia wrażenia zainfekowanego (w stopniu znaczącym). Edytowane 23 Maja 2017 przez jaskiniowiec Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Odkopię temat... Jako, że chcę zrobić porządnego Grodzisza to mam zamiar odzyskać (częściowo dla zabawy) drożdże z butelki z piwem Grodziskim (czy "Z Grodziska"). Planuje zrobić sobie brzeczkę i na niej próbować wystartować drożdże z butelki. I tu pytanie - wystarczy jakakolwiek brzeczka, czy zrobić pszeniczną? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Odkopię temat... Jako, że chcę zrobić porządnego Grodzisza to mam zamiar odzyskać (częściowo dla zabawy) drożdże z butelki z piwem Grodziskim (czy "Z Grodziska"). Planuje zrobić sobie brzeczkę i na niej próbować wystartować drożdże z butelki. I tu pytanie - wystarczy jakakolwiek brzeczka, czy zrobić pszeniczną? Jakub Na potrzeby startera może być jakakolwiek. Pewnie dobrze będzie zrobić dwustopniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Lokalny sklep ma mieć ekstrakt pszeniczno-jęczmienny (2:1) tak więc będzie kompromis Tak, na pewno kilka etapów - zależy od tego czy i jak ruszą... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 W dniu 30.06.2020 o 10:43, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Jako, że chcę zrobić porządnego Grodzisza to mam zamiar odzyskać (częściowo dla zabawy) drożdże z butelki z piwem Grodziskim (czy "Z Grodziska"). Planuje zrobić sobie brzeczkę i na niej próbować wystartować drożdże z butelki. I tu pytanie - wystarczy jakakolwiek brzeczka, czy zrobić pszeniczną? Przypadkiem wszystkie piwa refermentowane z Fortuny/Grodziska nie są teraz refermentowane na drożdżach Fermentis F-2? @panszpik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 1 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2020 Piłem niedawno "Z Grodziska" i na etykiecie było coś o oryginalnych drożdżach... Inna sprawa, że na "Grodziskim 4.0" z Pinty piszą o S-33. No ale ja będę szukał oryginałów, przynajmniej żeby nie pisali o innych J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 5 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2020 Jak szybko powinien zabulkać nastaw z drożdży z dna butelki Grodzisza i pasteryzowanej brzeczki 3-4blg? Wlałem wczoraj do butelki z <> 300ml brzeczki, zakorkowałem i na razie ani słychu ani dychu... Sterylność była zachowana jak się da... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buk0 Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 5.07.2020 o 17:57, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Jak szybko powinien zabulkać nastaw z drożdży z dna butelki Grodzisza i pasteryzowanej brzeczki 3-4blg? Wlałem wczoraj do butelki z <> 300ml brzeczki, zakorkowałem i na razie ani słychu ani dychu... Sterylność była zachowana jak się da... Jakub I jak wystartowało? Jakie to piwo dokładnie? Oryginalne Grodzisksie z Grodziska? One są refermentowane w butelce, pytanie czy tymi samymi drożdżami czy dodają inne. Edytowane 11 Lipca 2020 przez buk0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 "Grodziskie "z Grodziska". Pierwsze podejście spieprzyłem - cześć słoików w których miałem pasteryzowaną brzeczkę na zapas zaczęła fermentować Wniosek z tego, że nie były sterylne.... Za drugim razem zrobiłem kilka słoików brzeczki z ekstraktu - słoiki umyłem, wlałem wrzątek, dodałem po łyżce ekstraktu, zakręciłem, zamieszałem. Pasteryzowałem 3 raz po <> godzinę co kilka(naście) godzin. Sądzę, że cokolwiek było w środku to zdechło Butelkę 2l w której od dłuższego czasu trzymałem spirytus opróżniłem, przepłukałem wrzątkiem, wlałem brzeczkę z jednego ze słoików i piwo z dna butelki Zatkałem korkiem i czekam. Ruszyło po kilkunastu godzinach. Po około dobie dodałem drugi słoik brzeczki. Bulgota ładnie Gdy zacznie zwalniać dodam kolejny słoik, potem kolejny i to będzie koniec brzeczki - poczekam aż fermentacja się skończy, zleję "piwo" a gęstwą z dna i zasilę nim "grodziskie". A potem już będzie z górki - będzie gęstwa do kolekcji Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Najprościej nieraz jest ...zapytać Wysłałem pytanko do browaru Grodziskiego o to jakich drożdży używają do refermentacji "Grodzisza" i oto odpowiedź: Cytat Do refernentacji używany drożdży grodziskich, więc jest możliwość odzyskania z butelki drożdży na potrzeby warzenia w domu. Pozdrawiamy Moje już bulgają Całkiem spora warstewka na dnie butelki już jest widoczna J. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się