Deathhammer Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Home Ja2 Brewery - Smooth AIPA15 Blg, 6,7% alk.Piana: jasna, średnio pęcherzykowa, obfita Barwa: ciemne złoto, opalizująca Aromat: olejek chmielowy, kwiaty, żywica, słodkie owoce (brzoskwinia, dojrzałe mango), cytrusy Smak: podobnie jak w aromacie, ale w smaku przeważa żywica, goryczka na poziomie średnim, przyjemna, nie zalegająca, szybko się pojawia i szybko znika, odczucie w ustach wytrawne Wrażenia ogólne: nazwa bardzo trafiona, Twoje AIPA gładko wchodzi, wypiłem w chwilę. Głównym atutem piwa jest jego sesyjność. Edytowane 3 Maja 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Browar Wojen - Pils Piszę z pamięci, gdyż okoliczności "majówkowe" w jakich odbywała się degustacja, nie pozwalały na czynienie notatek Aromat: słodowy, lekko chmielowy Wygląd: klarowne, kolor słomkowy/złoty, piana zbita, drobnopęcherzykowa Smak: słodowy, zbożowy, goryczka dość mocna i nieco zalegająca Ogólnie: Aromat czysty, wad nie znalazłem, w smaku jedynie co do poprawy wg mnie to zalegająca goryczka. Podsumowując - bardzo dobry pils (szybko mi zniknął) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 (edytowane) Home Ja2 Brewery - Smooth AIPA 15 Blg, 6,7% alk. Piana: jasna, średnio pęcherzykowa, obfita Barwa: ciemne złoto, opalizująca Aromat: olejek chmielowy, kwiaty, żywica, słodkie owoce (brzoskwinia, dojrzałe mango), cytrusy Smak: podobnie jak w aromacie, ale w smaku przeważa żywica, goryczka na poziomie średnim, przyjemna, nie zalegająca, szybko się pojawia i szybko znika, odczucie w ustach wytrawne Wrażenia ogólne: nazwa bardzo trafiona, Twoje AIPA gładko wchodzi, wypiłem w chwilę. Głównym atutem piwa jest jego sesyjność. Piwo to bardzo szybko na niekorzyść się starzeje. Jeszcze tydzień temu było ono w smaku i aromacie dużo lepsze. Z Twojej oceny Michał jednak wynika, że piwo nadal się broni Dzięki za recenzję i miło, że smakowało. Edytowane 4 Maja 2015 przez ja2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 W jakim stopniu jest ten aldehyd. W stopniu średnim stąd czuć było w aromacie jeszcze inne elementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Smooth IPA - Browar Ja2 Aromat: owoce cytrusowe, akcenty żywicze, estry Wygląd: piana drobna, gęsta, trwała, kolor bursztynowy, mocno mętne, nieprzejrzyste Smak: balans skierowany w kierunku chmielu, minimalna słodowość, estrowy Odczucie w ustach: średnia pełnia, nagazowanie mocno szczypie, sciągające, lekko szorstkie Goryczka: średnia w kierunku wysokiej, łodygowa, lekko zalegająca Ogólnie: Ładny aromat, mogłby być jeszcze bardziej intensywny. Można powalczyć o lepszy charakter goryczki , trochę mało dzieje się w smaku tzn jest dość płasko ale to już niuans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Smooth IPA - Browar Ja2 Aromat: owoce cytrusowe, akcenty żywicze, estry Wygląd: piana drobna, gęsta, trwała, kolor bursztynowy, mocno mętne, nieprzejrzyste Smak: balans skierowany w kierunku chmielu, minimalna słodowość, estrowy Odczucie w ustach: średnia pełnia, nagazowanie mocno szczypie, sciągające, lekko szorstkie Goryczka: średnia w kierunku wysokiej, łodygowa, lekko zalegająca Ogólnie: Ładny aromat, mogłby być jeszcze bardziej intensywny. Można powalczyć o lepszy charakter goryczki , trochę mało dzieje się w smaku tzn jest dość płasko ale to już niuans. Dzięki za ocenę. Niestety piwo tak jak pisałem wcześniej straciło sporo na smaku i aromacie w ok. trzecim tygodniu po rozlewie. Wcześniej było o wiele lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Aromat: Praliny, czekoladki, ciemne słody, kawa, suszone owoce głównie śliwka, lekki dym Wygląd: Czarne, piana zbita, drobnopęcherzykowa, wysycenie idealne Smak: Praliny, kawa, gorzka czekolada, suszona śliwka, goryczka średnia w kierunku do wysokiej, odczucie pełni smakowej Ogólnie: Świetny aromat, złożony smak, dobry balans. Bardzo udane piwo. Michał gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Może ktoś z okolicy potrzebuje kegi - wydaje mi się że w atrakcyjnej cenie. Przeglądając lokalny portal ogłoszeniowy znalazłem coś takiego keg 20L. sorry za offtop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Może ktoś z okolicy potrzebuje kegi - wydaje mi się że w atrakcyjnej cenie. Przeglądając lokalny portal ogłoszeniowy znalazłem coś takiego keg 20L. sorry za offtop A co to za fiting ? I jakaś dziwna rurka wyłazi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Browar BrewHammer - Urbock Tormentor Barwa: Brązowo-rubinowe, bardzo klarowne.Piana: Średnia, drobnopęcherzykowa. Po 10-15 minutach redukcja do zera, bez lacinguAromat: Przyjemna wędzonka, karmel, rodzynki .Smak: Treściwe, słodowowo-karmelowe, chmielu czuć tylko na końcówce.Nagazowanie średnie Sensorykiem nie jestem, ale gdyby nie ta wędzonka, do złudzenia przypomina dubbla belgijskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Pobrałem Quadrupla od Green Foxa, zostawiłem West Coast Belgian Rye IIPA na Equinoxie.Aktualna lista: Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar BrewHammer - West Coast Belgian Rye IIPA BlitzkriegBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2Browar Piwko - Full Aroma HopsBrowar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA)Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA)Browar Śląski Emigrant - Polskie AleBrowar Śląski Emigrant - Polskie AleBrowar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę )Browar Green Fox - Belgian DubbelBrowar Wojen - MarcoweBrowar Wojen - Marcowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Browar Green Fox - Belgian Quadrupel - Best S-Quad Barwa - głęboki bursztyn, opalizująca Piana - średnio pęcherzykowa, obfita, jasno beżowa, szybko się redukuje do drobnego korzucha Aromat - estry i fenole belgijskie, słód, alkohol, tosty, banany Smak - słodki, słodowy, duża pełnia, brak goryczki chmielowej, jest za to cierpka goryczka alkoholowa towarzysząca uczuciu rozgrzewającego alkoholu Wrażenia ogólne - trochę jestem zmieszany. Quadrulpa kojarze jako bardzo mocne belgijskie, ciemniejsze od tripla piwo. Na etykiecie tego piwa jest napisane 12Blg i 5% alk. Z kolei podczas degustacji zarówno słodycz jak i alkoholowość jak i aromat estrowy wskazywałby na Quadrupla o całkiem niezłej mocy. Piwo zapewniło mi intesnywnych doznań. Piło się je powoli i przyjemnie, aczkolwiek słodycz mogła by być niższa a alkohol delikatniejszy. Dzięki za piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 Ho hooo wkradł się jakiś błąd na etykietę, która była przerabiana z BPA Parametry to 23 Blg oraz ok. 10% alk - to powinno wyjaśnić zmieszanie. Dzięki za opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Browar BrewHammer - West Coast Belgian Rye IIPA Blitzkrieg Aromat: nuty belgijskie, rodzynki, lekkie cytrusy i tropiki. Wygląd: piana drobna, po minucie zredukowała się prawie do zera, kolor ciemne złoto, mętne, Smak: słodowość skontrowana goryczką, nieźle pijalne Odczucie w ustach: pełne, wysycenie idealne, Goryczka: średnia w kierunku wysokiej, lekko zalegająca Ogólnie: Pijalność wysoka, dobrze ukryty alkohol, złożony smak i aromat. Piwo wydaje się oleiste i gęste, zasyp żytni zrobił robotę. Bardzo udane piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Ciesze się że smakowało. Gdy piłem żytnie IPA robiene czy przez browary czy przez kolegów piwowarów, to zawsze czułem niedosyt żyta, ale w tym piwie użyte 30% żyta wystarczyło. Chmieliłem Equinoxem, który wprowadził tropiki i zielony pieprz. Nuta pieprzu jest na tyle mocna, że podbija aromaty belgijskie. Ogólnie jestem zadowolony z tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Flanders Red Ale od Marcina. Aromat: jest mocna stajnia, końka derka, dzikie drożdże, czerwone owoce, nafta, farba emulsyjna Wygląd: rubin, czerwień, klarowne, biana beżowa, niewielka, jest cały czas kożuszek Smak: jest dobra nuta słodowa, końska derka, owoce, nafta, to wszystko całkiem fajnie się balansuje, gryzący i szorstki finisz, alkohol rozgrzewa dopiero w żołądku, kwaśność minimalna Odczucie w ustach: wysycenie średnie, dość cierpkie, taka cierpkość pestkowa, wiśniowa, drewniana Goryczka: niska, krótka Ogólnie: Smaczne piwo, ładny aromat, całkiem dobry balans, oczywiście jest to trunek degustacyjny, w smaku przeszkadza jedynie ten gryzący efekt na przełknięciu, mam to też w swoim Lambicu, nie wiem do końca czy odbierać to jako "efekt" czy jako coś negatywnego czy to kwestia jeszcze młodego sour'a. Dzięki za możliwość degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Browar WOJEN Rye IPA Aromat: Na początku mocno alkoholowy - dominujący. W dalszym tle cytrusy Wygląd: dosyć czekoladowe, piana umiarkowana - utrzymuje się do końca. Smak: alkohol bardzo wyraźny, mało czuć oleistości żyta. Goryczka: średnia w kierunku wysokiej, lekko zalegająca Ogólnie: dobre, ale... zbyt dużo posmaku alkoholu wręcz zniechęcający. Malo mi było tej ciężkiej oleistości z słodu żytniego. Niejako zniechęciłem się do piw w stylu Rye ipa. WOJEN dzięki za możliwość spróbowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Dzięki za recenzję, jak dla mnie oleistość jest OK, poza tym alkohol i estry. Słabe piwo a dodatkowo ma teraz chyba kiepski okres. Wywiozłem je całe do leżakowania bo puki co to nie nadaje się do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Witbier od Wichury W planach była degustacja porównawcza z własną wersją na tych samych drożdżach, niestety wieczorna zmiana planów i degustuję jako 4 piwo wieczoru, ale chce mi się pić więc Witek jak znalazł. Wygląd: idealnie klarowne Aromat: przyjemne fenole, słodowość, delikatna skórka cytryny, kwaśne owoce Smak: prawie odgazowane niestety, ale lane z kega więc.....przyjemnie wytrawne z dobrą podbudową słodową, delikatnie cytrusowe i przyprawowe. Idealnie gasi pragnienie, szkoda tylko tego odgazowanie bo było by idealnie. Degustacja niezbyt rzetelna bo późno i po kilku piwkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 A ja zrobiłem porównawczą, Twoje piwo jest całkiem inne niż moje. Witbier - Browar Wojen Aromat: mocno fenolowy, goździkowy, w drugim planie delikatnie pomarańczowy, w tle aldehyd octowy, kolendra pewnie i była ale inne aromaty są zbyt dominujące aby ją wyraźnie wyczuć Wygląd: piana biała, średnio trwała, opada do kożuszka, piwo opalizujące, słomkowe Smak: na początek lekka słodowość ze słodkim aldehydem, sporo fenoli Odczucie w ustach: średnio pełne, szorstkie, lekko garbnikowe Goryczka: niska, krótka Ogólnie: Sporo fenoli, sporo więcej niż w moim piwie, fenolowość zdominowała piwo przez co piwo traci balans. W smaku trochę zbyt pełne, brakuje trochę rześkości, kwaśności Witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Dzięki za ocenę, witbier robiony na szybko i bez cichej, a na pewno by mu się przydała, było dużo siarki przy rozlewie. Poza tym muszę mocno poprawić warunki fermentacji w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Ma ktoś może, będzie miał gęstwę do wita? Chętnie przygarnę, będzie to mój pierwszy wit, płynnych jeszcze nie używałem, nie mam mieszadła. Czy ktoś jakbym do depozytu przyniósł piwo wytkną by mi błędy jakie mogłem popełnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Po to jest depozyt. Dajesz piwo i ktoś je ocenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Wojen zutylizował swoje 2 piwa, Marcowe: Aktualna lista: Browar BrewHammer - Smoked Baltic Porter Browar BrewHammer - West Coast Belgian Rye IIPA BlitzkriegBrowar Złotowieniec - WeizenBrowar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Rychlak i Syn - Zakonne Wszechmocne #3Browar Cztery Łapy - Oatmeal stoutBrowar Piwo Pitne - Stary karabin (ala altbier)Browar Piwo Pitne - Pywo (pils)Domowa Wytwórnia "Dębowa" - #8. IRABrowar Biały Strug - Black IPA v.2Browar Piwko - Full Aroma HopsBrowar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA)Browar Biłgoraj - Rye IPA (Żytnie IPA)Browar Śląski Emigrant - Polskie AleBrowar Śląski Emigrant - Polskie AleBrowar Green Fox - Hefeweizen (tradycyjny i bez udziwnień - taki na wiosnę )Browar Green Fox - Belgian Dubbel Edytowane 23 Czerwca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Mogę na dniach do depozytu dostarczyć 3 x Toporzeł czy East India Pale Ale Single Hop Lubelski z iris florentina i 3 x Prawomił czyli Northern Brown Ale. Byliby zainteresowani? Wziąłbym wówczas oba od BrewHammer'a, Rye IPA z browaru Biłgoraj, Polskie Ale od Śląskiego Emigranta i Belgian Dubbel Green Fox'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi