crosis Opublikowano 11 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 (edytowane) http://www.kdd.6f.sk...4-podla-bjcp-2/ Kategorie: Bock ( Maibock/Helles Bock, Traditional Bock, Doppelbock a Eisbock) /BJCP 5. / Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) /BJCP 8.C / American Brown Ale /BJCP 10. C / Weizen / Weissbier /BJCP 15. A / Braggot – špeciálna kategória / BJCP 26.B / Edytowane 11 Października 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 czy są jakieś wytyczne co do Braggot? jakie parametry - gęstość, nagazowanie, nachmielenie? W sumie, mam przyjemnego trójniaka 40blg na brzeczce piwnej, ale czy to będzie się łapało w tej kategorii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Original Gravity Range: 8,759-37,633 Plato Czyli prawie się łapie, sprawdź może coś się pomyliłeś w pomiarach Name: BraggotCategory: Other Mead Style Guide: BJCP 2008 Style Number: 26 B Type: Mead Color Range: 5,9-31,5 EBC Original Gravity Range: 8,759-37,633 Plato Final Gravtity Range: 2,310-12,333 Plato Bitterness Range: 0,0-50,0 IBU Alcohol by Volume Range: 3,50-18,00 % Carbonation Range: 1,8-2,8 vols Profile: Flavor and aroma should reflect a mix of beer and mead flavoring. Pale to dark colored. Bitterness should balance with honey character. Should have some head retention if carbonated. Notes: http://www.bjcp.org/...style26.html#1b Mead made with a mix of honey and malt. Alternatively may be made by mixing mead with ale. Hopped varieties (optional) should have a evident hop flavor. Ingredients: Made from > 1/3 malt and <= 2/3 honey (though this may vary) Hops optional for bitterness. May be lightly to heavily carbonated. Styles using ingredients other than honey and malt should be entered in open mead category. Edytowane 30 Października 2013 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Trochę dłuższy opis stylu można znaleźć na http://www.bjcp.org/2008styles/style26.php Dla mnie pewną zagadką są następujące wymagania: ...A light to moderate head with some retention is expected... ma być pianka a ta bez gazu raczej nie powstanie ...Carbonation will vary as described in the standard description. A still braggot will usually have some level of carbonation (like a cask bitter) since a completely flat beer is unappetizing. However, just as an aged barleywine may be still, some braggots can be totally still... i lepiej, aby było trochę nagazowane, choć są braggoty bez CO2. I tu mój dylemat. Mam w piwnicy odpowiadający opisowi produkt ale całkowicie (no prawie, bo lekkie psyknięcie po otwarciu jest) bez gazu. Czy to dyskwalifikuje go w konkursie lub znacznie ogranicza szanse na sukces? Proszę o opinię doświadczonych konkursowiczów lub sędziów, bo szkoda mi wysyłać dobrze odleżałe i smaczne, moim zdaniem, trunki niespełniające podstawowych wymagań konkursowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Nie wiem jak sędziowie na to będą patrzeć ale opis stylu Carbonation Range: 1,8-2,8 vols sugeruję nagazowanie i to nawet nie koniecznie małe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferguson Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Jest już znany termin BV 2014? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Jest już znany termin BV 2014? 22 luty z tego co wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Pszenica po 4 miesiącach się nada czy raczej radzicie nowa warzyć? Ktoś śle coś z okolicy W-wy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Biorąc pod uwagę koszt wysyłki itd. nie warto wysyłać czteromiesięcznej pszenicy, trzeba zrobić świeżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Z załączeniu znajdziecie pełny regulamin w języku słowackim, skrócony w języku polskim (sami dokonali tłumaczenia, więc jest trochę błędów, ale myślę, że całość jest zrozumiała) oraz formularz zgłoszeniowy. W razie pytań postaram się pomóc, jestem w kontakcie z organizatorami. Biela vrana prihlášky 2014 PL 1a1-1.doc Biela vrana 2014 štatút 15102013-1.doc Biela vrana 2014 PL štatút-1.doc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 czy dobrze widzę, że regulamin dopuszcza wystawienie do 2 piw w 1 kategorii z jednego browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 "odpowiedniej ogłoszonej kategorii na maksymalnie 2 próbky piwa i nie ogranicza uczestnictwo w ogłoszonych kategoriach." Na to by wychodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Czy ktoś wysyłał elektronicznie coś na ten konkurs etykiet? Dostaliście może jakieś potwierdzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Idzie jakaś wspólna paczka? A jeśli tak, to do kogo i kiedy trzeba by wysłać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 (edytowane) Jest wspólny przerzut - na forum PSPD jest wątek. Edytowane 9 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) A można się inaczej niż przez forum pspd czegoś więcej dowiedzieć? Edytowane 10 Lutego 2014 przez Yanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Tu masz blog dori (ona zajmuje się przerzutem piw do SK): http://blog.homebrewing.pl, albo tutaj przez PW (http://www.piwo.org/user/10-dori/) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Z tego co słyszałem to Polacy znów zdominowali konkurs. Tym razem Jejski zliczył pudło w kategorii Pszeniczne - GRATULACJE Wena ma II miejsce w Koźlaku, I jak się nie mylę też osoba z Chorzowa, która wygrała GCH. Gratulacje Czekamy jednak na pełne wyniki z niecierpliwością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Zanim pojawia się oficjalne wyniki wstawiam fotki list wywieszonych po konkursie: Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Drugie miejsce w Brownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Gratulacje dla wszystkich nagrodzonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ART200 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Gratulacje dla wszystkich!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 gratuluje również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Polacy przejeli pudło (częściowo lub całkowicie) we wszystkich prawie kategoriach (oprócz braggota), hehehe. Gratki Edytowane 24 Lutego 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jejski Opublikowano 24 Lutego 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Gratuluję i dziękuję. Mam pierwsze miejsce we Weizenie, huraaaa! To już tradycja że u braci Słowaków rządzimy! St. Anger, KosciaK, zgoda i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się