Adi_86 Opublikowano 2 Maja Udostępnij Opublikowano 2 Maja Witajcie, pozwólcie że odgrzebię temat, bo nie chcę zakładać nowego. Właśnie fermentuję mojego pierwszego dolniaka (Pils 12Blg). Zasyp 100% Pilzneński Viking, warka 11,5 l, zadane zrehydratyzowane drożdże W34/70 - 1 paczka. Uwarzony 20.04, od kilku dni fermentacja uspokaja się, na dnie fermentora utworzył się osad drożdżowy, piana nieco opadła, ale cały czas utrzymuje się cienka jej warstwa na całej powierzchni piwa. Fermentacja w lodówce, temperatura 8°C, termometr na fermentorze pokazuje 9°C. I teraz moje pytanie: czy mogę już przenieść piwo na przerwę diacetylową do piwnicy w której jest teraz 15°C, czy jeszcze trochę poczekać? Nie chcę tego zrobić za wcześnie, aby nie wytworzyły się estry, a powstrzymuje mnie ta utrzymująca się piana. Wątpliwości rozwiałby pomiar Blg, ale nie chciałbym jeszcze do piwa zaglądać na tym etapie (ryzyko infekcji/natlenienia). Będę wdzięczny za sugestie bardziej doświadczonych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja (edytowane) Już bym się nie nie przejmował, i poprostu wyłączył lodówkę. Gdzieś kiedyś przeczytałem że najważniejsze sa 3-5dni początku fermentacji z kontrolą temp. I by podnosić tem do przerwy diacetylowej 3°C na 24h. Ale jak nie ma innego wyjścia to wstawiłbym do piwnicy do 15. Tutaj z wikipedii Przy fermentacji lagerów niektórzy stosują tzw. przerwę diacetylową - na koniec fermentacji, ale gdy drożdże są jeszcze aktywne, podnosi się temperaturę ~5°C, a czasem i więcej, na jeden lub parę dni. Jak wskazuje nazwa, służy to głównie do przerobienia resztek diacetylu. Edytowane 3 Maja przez Koora Adi_86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja 12 godzin temu, Koora napisał(a): Już bym się nie nie przejmował, i poprostu wyłączył lodówkę. Właśnie wyłączyłem lodówkę. Jako że nie mam sterownika, to będę monitorował temperaturę i ew. włączał ją odpowiednio. Jak dojdzie do 15°C, wtedy wyniosę do piwnicy na tydzień. Później pierwszy pomiar i zlanie na lagerowanie. Rozważam też opcję, w której po ok. 4 tyg. butelkuję z dodatkiem wit. C (gdy Blg już nie spada), a potem zabutelkowane piwo lageruję w lodówce. Ewentualnie przez tydzień po zabutelkowaniu przechowuję w piwnicy w 15°C w celu szybszego nagazowania. Chcę uniknąć utlenienia jako że piwo ma mieć charakter chmielowy. Poprawcie mnie jeżeli źle myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja IMO wygląda ok. Ja lagery refermentuję w temperaturach przerwy diacetylowej, a po osiągnięciu nagazowania staram się wrzucić wszystkie butelki do lodówki na miesiąc-dwa. Adi_86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja Godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Ja lagery refermentuję w temperaturach przerwy diacetylowej, a po osiągnięciu nagazowania staram się wrzucić wszystkie butelki do lodówki na miesiąc-dwa. Więc tak zrobię, nie będę lagerował w fermentorze. Po butelkowaniu 1-2 tyg. w piwnicy, a potem do lodówki. Niestety do celów piwowarskich kupiłem zbyt małą lodówkę (ledwo mieści fermentor 15 l). Nie wiem, czy zmieści się w niej pionowo 20 butelek. Najwyżej zabutelkuję część w but. 0,33 i tych nie będę trzymał w lodówce. Będzie dobry materiał do porównania. Dzięki wszystkim za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Maja Udostępnij Opublikowano 3 Maja (edytowane) Jeśli masz trochę więcej miejsca zrób z lodówki komorę fermentacyjną po amerykańsku. Lodówka wsadzona tak by skraplacz byl na zewnatrz. https://www.engineersgarage.com/building-a-diy-fermentation-chamber/ https://pl.pinterest.com/pin/295337688048876017/ Edytowane 3 Maja przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja (edytowane) W dniu 3.05.2024 o 22:12, Koora napisał(a): Jeśli masz trochę więcej miejsca zrób z lodówki komorę fermentacyjną po amerykańsku. Fajny pomysł, ale niestety jestem osobą, jeżeli można tak powiedzieć, "atechniczną" i zbudowanie czegoś takiego samodzielnie jest raczej poza moimi możliwościami. Biorę pod uwagę zakup drugiej, większej lodówki, może na początek sezonu jesiennego. Pilsa przeniosłem do piwnicy na przerwę diacetylową. Przez ścianki fermentora widzę, ze piwo już jest klarowne. W sobotę planuję zrobić pierwszy pomiar gęstości i zlać go do 10 l wiaderka z rurką fermentacyjną zostawiając jak najmniej wolnego miejsca. Na 2 tyg pójdzie na cichą do lodówki, a potem jak Blg nie będzie spadać - do butelek. Edytowane 8 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Ja mam pewny model winiarki od około pół roku i jest kapitalna. Akurat mieści się fermentor 33l temp. od 5 do 20 stopni i super się załącza w odpowiednich momentach. Kosztowała ponad tysiaka ale na nic innego bym nie zamienił:) Tylko z tego co mi wiadomo model został wycofany niestety, może gdzieś w jakimś sklepie się uchowała. Lub używka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja 24 minuty temu, Reters napisał(a): Ja mam pewny model winiarki od około pół roku i jest kapitalna. O takiej chłodziarce też myślałem, choć rzeczywiście to droga inwestycja. Czy mógłbyś podać model jakiego używasz - sprawdziłbym, czy gdzieś można go jeszcze dostać. Kupowałeś jako nową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja (edytowane) Tak. Jakoś w listopadzie w tamtym roku. To jest ten model: https://www.alsen.pl/mpm-chlodziarka-do-wina-mpm-107-cwh-10 W promocji jakoś 1050zł mnie wyszła w euro. Jest zgrabna, bardzo ładnie wygląda w pokoju, bo mam mało miejsca w domu. Ma też światełko itp. Wyciągasz dwie półeczki drewniane z góry, zostawiasz dolną i pięknie się fermentor 33l mieści z większością rurek fermentacyjnych. Wymieniłem 3 klasyczne wysokie i nie poręczne na takie: https://browin.pl/sklep/produkt/405598/rurka-fermentacyjna-cichosza Ją Także polecam. Rewelacja, cichutka, nic nie słychać i wreszcie nie wysoka. Edytowane 8 Maja przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Klarstein ma fajne witrynki i czasem można kupić powystawową, bądź niewiele używaną za niedużą kasę https://allegro.pl/oferta/klaristein-mini-lodowka-rowniez-jako-lodowk-na-wino-15583950472 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 8 Maja Udostępnij Opublikowano 8 Maja Dzięki za sugestie - lodówkę mam właśnie z MPM i jestem bardzo zadowolony, oczywiście poza tym, że jest za mała... Ma ok. 85 cm wysokości ale na górze jest zamrażarka więc w rezultacie fermentor 15 l ledwo się mieści na wysokość i jeszcze musiałem blow-off zamontować, bo żadna rurka nie wchodzi. Ten Klarstein też wygląda ciekawie i jest tani. W każdym razie mam trochę czasu na zastanowienie - przejrzę oferty i chyba trzeba będzie coś kupić przed nowym sezonem lagerowym, no chyba że obecnie fermentujący Pils okaże się niepijalny i się zniechęcę do dolniaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja (edytowane) Tutaj w tej mojej jest wielki plus. Czyli regulacja temperatury na górnym panelu. Kiedy chcesz sobie ustawiasz i jaką chcesz. Super sprawa. Do piw dolnej fermentacji nic lepszego nie potrzebuję😉 Edytowane 9 Maja przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 9 Maja Udostępnij Opublikowano 9 Maja 16 godzin temu, Adi_86 napisał(a): Dzięki za sugestie - lodówkę mam właśnie z MPM i jestem bardzo zadowolony, oczywiście poza tym, że jest za mała... Ma ok. 85 cm wysokości ale na górze jest zamrażarka więc w rezultacie fermentor 15 l ledwo się mieści na wysokość i jeszcze musiałem blow-off zamontować, bo żadna rurka nie wchodzi. Ten Klarstein też wygląda ciekawie i jest tani. W każdym razie mam trochę czasu na zastanowienie - przejrzę oferty i chyba trzeba będzie coś kupić przed nowym sezonem lagerowym, no chyba że obecnie fermentujący Pils okaże się niepijalny i się zniechęcę do dolniaków. Jak masz lodówkę, to nie ma czegoś takiego, jak "sezon lagerowy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 Maja Udostępnij Opublikowano 10 Maja Pewnie. Ja tam nawet jutro mogę nastawiać lagera lub pilsa. Start w 6 stopniach zero problemów w 8 też zero problemu. Taka lodówa-winiarka jak nie ma dużych skoków temperatury i odpowiednio się załącza wtedy kiedy trzeba( a ta moja z tym jest akurat świetna, sprawdzone termometrem przy fermentorze na środku jak trzyma temperaturę niską, kiedy się załącza, wyłącza itp) to jest gadżet bezcenny apropo fermentacji piwa w domu. Żadne torby wymieniane wkłady lodowe tego nie zastąpią. Po prostu super wygoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) Dzisiaj zlałem mojego Pilsa na cichą. Piwo jest prawie klarowne, pachnie jeszcze trochę drożdżami. Nie wyczuwam gotowanych warzyw, kapusty czy popcornu, ale sensorykiem nie jestem. Już na tym etapie zapowiada się dobrze. Niestety przez pomyłkę użyłem do ściągania bardzo cienkiego wężyka, którym zwykle tylko pobieram próbki do pomiarów, więc trochę trwało to zlewanie. Zaciągnąłem przy tym niestety też trochę drożdży z dna. Mam tylko nadzieję, że piwo się nie utleniło. Potrzymam je ze 2 tygodnie na maksymalnym chłodzeniu (takie pseudo-lagerowanie, zobaczymy do ilu zejdzie temperatura) i pójdzie w butelki. Dziękuję wszystkim za pomoc i rady 😀 W dniu 9.05.2024 o 17:22, fotohobby napisał(a): Jak masz lodówkę, to nie ma czegoś takiego, jak "sezon lagerowy" Niby tak, ale jak jest ciepło, to ciężko mi jest schłodzić brzeczkę do tych powiedzmy 10°C. W lodówce musiałaby chyba chłodzić się bez drożdży całą noc, a to wiadomo, niesie za sobą ryzyko infekcji. Zebrałem gęstwę z dna i wygląda bardzo ładnie, chętnie nastawiłbym na niej np. jakiegoś Schwarzbiera, ale nie chcę ryzykować. Poczekam do października. Edytowane 11 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja @Adi_86 Start z gęstwy jest na tyle szybki, że przy odpowiednio starannym procesie ryzyko infekcji jest nieznaczne, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) To już patent na chłodzenie brzeczki. Metodą prób i błędów taki znalazłem i startuję dolną fermentację w niskich temperaturach. Bez używania chłodnicy. Tylko akurat jak piwo robię pełne z zacierania bez brewkitu to to zacieranie jest u mnie tak na pół. Czyli połowa ekstrakt słodowy w proszku super jasny czy płynny(zależnie od stylu piwa) połowa(większa połowa) około 3 kg słodu, pełne zacieranie. Wtedy też łatwiej mi to chłodzić bo jedno i drugie przygotowuje oddzielnie. Mój największy garnek to 15 l i muszę sobie jakość radzić. Bez winiarki był poległ z tym wszystkim😉 Edytowane 11 Maja przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) Jak kupię drugą lodówkę, to wtedy będę mógł robić lagery praktycznie cały rok. Odezwałem się do sprzedawcy od tego Klarsteina, którego podlinkował mi kolega @fotohobby. Czekam na odpowiedź, wtedy może się zdecyduję, bo cena jest bardzo zachęcająca. Edytowane 11 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja Tak. Tutaj jak masz ograniczone fundusze to wiadomo jak jest. Za winiarkę lekko ponad tysiaka trochę jest;) Jednak tak jak pisałem. Wygląd i komfort fermentacji klasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja 23 minuty temu, Reters napisał(a): Tak. Tutaj jak masz ograniczone fundusze to wiadomo jak jest. Winiarka 85cm to chyba teraz pod 1500, a tu za używaną z dostawą ok. 550. Zapytałem sprzedawcę jaki ma zakres regulacji temperatury i czekam na jego odpowiedź bo nigdzie nie mogę znaleźć specyfikacji do tego modelu. Co prawda używka to zawsze lekkie ryzyko, ale chyba w tej cenie się zdecyduję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) @Adi_86 Jeśli to mój model (a po sterowniku uznaję, że tak, choć rączka przy drzwiach jest inna), to regulacja to 0-10C. Ja mam sterownik zewnętrzny, więc temperaturę, histerezę, czas między startami sprężarki ustawiam dowolnie. Właśnie się gazuje (i przy okazji klaruje) Szkockie Ale Edytowane 11 Maja przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) 11 minut temu, fotohobby napisał(a): Jeśli to mój model (a po sterowniku uznaję, że tak, choć rączka przy drzwiach jest inna), to regulacja to 0-10C. Jeżeli tak, to byłoby idealnie na fermentację i lagerowanie. Jeśli się na nią zdecyduję to pomyślę też nad zewnętrznym sterownikiem. Edytowane 11 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja 7 minut temu, Adi_86 napisał(a): Jeżeli tak, to byłoby idealnie na fermentację i lagerowanie. Jeśli się na nią zdecyduję to pomyślę też nad zewnętrznym sterownikiem. Raczej będzie potrzebny, dla drożdży górnej fermentacji i hybrydowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) Moja ma regulację na panelu od 5 do 20 stopni. Oczywiście do klasycznej lodówki raczej sterownik zewnętrzny jest ważny. Bo mocno Ci będzie wahać się temperatura. Histereza dobrze ustawiona to podstawa. W tej mojej fabrycznie jest ustawiona bardzo dobrze. W lodówce jak źle ustawisz to padnie agregat. Weź to wszystko pod uwagę. 1500zł bym nie dał;) Dlatego czekałem na promocję;) 1050 już dałem radę;) Edytowane 11 Maja przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się