Porter Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Robisz jasnego bittera (11-12), zbierasz gęstwę do kilku słoików i masz zapas świeżutkich drożdży w świetnej kondycji. Ustawianie warzenia przebiega dość logicznie: - od piw jasnych do ciemnych, - od piw lżejszych do mocniejszych, Ostatnie moje piwo to właśnie dry stout na Nottinghamach. Nie bój się, będziesz zadowolony. Jak powiedział Makaron: wyjdzie naprawdę dry Z Anglików polecam mojego klona Bishop's Finger (Paluch Biskupa). Wyszło rewelacyjne piwo. Niedługo je powtórzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Możesz zacząć od bittera, później klasycznego Pale Ale'a i IPA. Następnie Portera, Wytrawnego Stouta, a na koniec Milda i Barley Wine czy "Imperial" Mild (klasyczny). A z eksperymentów możesz spróbować Cream Ale (o ile będzie fermentowane w miare chłodno), Polskie Ale, itp Na tych drożdżach każde brytyjskie piwo ci wyjdzie, ale niektóre style raczej nie wyjdą najlepiej, jak Szkockie, (za mocno odferemntowuje), stout lepiej wychodzi na S04, itp. Ale ten szczep jest bardzo często używany przez browary rzemieślnicze no i spokojnie można używać gęstwy kilkukrotnie (nawet do 6-7 razy) jeśli pewni jesteśmy czystości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Z Anglików polecam mojego klona Bishop's Finger (Paluch Biskupa). Wyszło rewelacyjne piwo. Niedługo je powtórzę. Gdzie znajde recepture ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Gdzie znajde recepture ? http://www.piwo.org/topic/4073-agro-browar-zebrzydowskie/page__st__400__p__122161#entry122161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Dziekuje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 podoba mi się ten Bishop's Finger, kupuję ten pomysł! Możesz zacząć od bittera, później klasycznego Pale Ale'a i IPA czy dobrze rozumiem, że Palec Biskupa to właśnie "klasyczny Pale Ale"? - w zestawieniu stylów byłby to: Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 podoba mi się ten Bishop's Finger, kupuję ten pomysł! Możesz zacząć od bittera, później klasycznego Pale Ale'a i IPA czy dobrze rozumiem, że Palec Biskupa to właśnie "klasyczny Pale Ale"? - w zestawieniu stylów byłby to: Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) BJCP niestety nie najlepiej rozdziela brytyjski swiat piwny. Odmian jest od groma, do tego lokalne wariacje na dany temat. Klasyczny Pale Ale mialem na mysli bardzo jasnego bittera o sredniej gestosci (okolice 12°Blg). Chmiele uzywane to nie tylko brytyjskie klasyczne odmiany, ale rowniez slowenskie, amerykanskie, okazjonalnie polskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 drożdże te posiadają dobrą tolerancje na niskie temperatury (12°C), co pozwala na użyciue tego szczepu do piw w stylu lager. Posiadają również wysoką tolerancje na alkohol. Ktoś próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Fermentuje aktualnie w 13-14. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Spokojnie robiłem w 12-14C i wyszła dobrze po około 1,5 tygodnia koniec fermentacji a Pale Ale wyszło bardzo dobre i najszybciej znikło u mnie z skrzynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Te drożdże faktycznie są bardzo żarłoczne i gwałtowne. Fakt, że nie mam jeszcze dużego doświadczenia ale... one tak gwałtownie pracują że z rurki bulbulki mi woda ucieka... musiałem zatkać watą aby nie ciekło mi po rurce na pokrywę fermentatora. Robiłem na s05, t58 i łagodniej fermentacja się odbywała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Fakt, te drożdże lubią poszaleć. U mnie właśnie pracują w 16 C i śmigają aż miło. No i nie mają takiej tendencji do niedojadania resztek jak S 04/05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Po 2 dniach szaleństwa praca ustała. Jednak zabujałem kubełkiem i bulgotają wesoło znowu, tym razem z mniejszą już siłą i częstotliwością. Niepokoi mnie tylko nieco to, że zmienił się zapach wydobywający się z rurki. Na początku pachniały dość ładnie, teraz po przerwie jakiś taki kwaśny zapach mi wychodzi. Wiadra na razie nie otwieram, zobaczę co z tego będzie za kilka dni dopiero przy pomiarze blg (nastaw początkowy 16blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Po 2 dniach szaleństwa praca ustała. Jednak zabujałem kubełkiem i bulgotają wesoło znowu, tym razem z mniejszą już siłą i częstotliwością. Daruj im te karuzelę! Zostaw kubeł w spokoju a te drożdże na pewno dadzą radę A bulgocze pewnie właśnie od kołysania niż od wznowienia pracy, bo po 2-óch dniach to nie ma co wznawiać, bo zapewniam iż one dalej solidnie się objadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Daruj im te karuzelę! Dzieki za wskazówkę. Sądziłem że przy w miarę szczelnym zamknięciu to z rurki powinno później przynajmniej raz na godzinę bulgnąć... Wiadrem jakoś spektakularnie nie mieszałem jedynie mocniej bujnąłem przesuwanąc po podłodze. Martwi mnie jedynie ta zmiana w zapachu.... miałem jeden newralgiczny moment przy chłodzeniu, mam nadzieję że kożucha po otwarciu wiadra nie zastanę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Drożdże nie służą do wąchania Na tym etapie mogą produkować różne smrodki, więc tym się nie sugeruj. Grunt, by piwo nie zajeżdżało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Zjadły z 16blg do około 3-4blg. Dziś rozlałem do butelek (+3g cukru na butelkę 0.5L refermentacja). To chyba pierwsze piwo które tak mi smakowało przy rozlewie... Edytowane 28 Listopada 2012 przez roofman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Orientujecie się (z doświadczenia, albo teorii) do jakiej zawartości alkoholu te drożdże dają radę? Zebrałem dziś gęstwę po New Zealand IPA 18 Blg i chciałbym zrobić na nich jeszcze Imperiala jak przyjdzie citra. Powoli układam recepturę, ale nie wiem jak te drożdże znoszą wysoką zawartość alkoholu. Swoją drogą dość dziwne, bo z 18-stu zjechały "tylko" do 5 i na tym koniec mimo różnorakich zabiegów pobudzających. Może to kwestia zacierania. Nieważne. Piwko zapowiada się znakomicie. Tylko, czy nie ubiję ich jeśli będę celował w mniej więcej 20-21 Blg przy zacieraniu 67-68 stopni? Jakieś rady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Wcześniej pisali że przy 19 Blg spokojnie dają radę, więc w sumie żeby poprawić kondycję drożdży, i od razu ci ruszyły do pracy to musisz zrobić starter i użyć więcej gęstwy tak z 300ml myślę żeby mieć pewność że dadzą radę. Przecież to dobry wynik z 18 do 5 Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Przecież to dobry wynik z 18 do 5 Mi niedawno zeszły z 17,5 do 3 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Na odfermentowanie, jak na angielskie drożdże, nie narzekam. W te klocki są lepsze od S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Przecież to dobry wynik z 18 do 5 Dobry ale dla innych drożdży niz Nottinghamy dla nich to jedynie przeciętny wynik jak na moje doświadczenia Dwukrotnie zeżarły mi z 18 do 3 przy jednotemperaturowym zacieraniu Tu było tak samo i zjadły "tylko" do 5 Co mnie zszokowało to US-05, które na tym samym zasypie zeszły do 4.5 i to jak na mój browar super wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Zastanawiam się czy u was również na tych drożdżach wystepuje dość wyraźny zapach estrowy? Poczyniłem na nich 4 warki i w każdej wbrew opisowi zapach estrowy jest wyczuwalny dosc mocno. Czy winą może być fermentacja w zakresie 19-20 stopni ? Chyba że tak ma na nich być. Właśnie otwarłem butelke IPA ktora ma około miesiąca i nie podobają mi sie te estry. Ciekawą rzeczą jest to że rzeczywiście obniżają poziom goryczki. IPA ma ok 74 czyli blisko Rowing Jacka ale zdecydowanie mu do tamtej goryczki brakuje. Jak wasze odczucia w tym temacie? Co do odfermentowania to u mnie radzą sobie bardzo dobrze przykład DIPy z 20,5 zeszły do 3,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Bardzo zawiodłem się na tych drożdżach ostatnio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Mnie w 10 dni dojechały z 22 do 8, następny pomiar jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się