sowa11 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Cały czas mówi się, że piwo przed rozlewem powinno mieć ok 1-2 Blg. Moje fermentuje już 3 tyg. (z brew kitu, dark ale) i rurka bulga co 2 min. Od 4-5 dni utrzymuje się poziom 5 Blg. Na dnie fermentora wytworzyła się już warstwa osadu (ok. 0,5 - 1 cm.) Czy już powinienem rozlewać do butelek? Czy może jeszcze poczekać lub przelać na cichą? Jeśli butelkować to ile glukozy dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Nudne to , ale 1. fermentacja się kończy gdy gęstość piwa nie spada przez 2-3 dni (wtedy można butelkować) 2. ilość cukru/glukozy najlepiej liczyć kalkulatorem jakim np. http://hbd.org/cgi-b...ml?10539609#tag Polecam również przeczytać http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Edytowane 10 Listopada 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Cały czas mówi się, że piwo przed rozlewem powinno mieć ok 1-2 Blg. Coś źle zrozumiałeś. Nie ma znaczenia czy ma 1 czy 5 Blg. Ważne, żeby zakończyła się fermentacja. Jeżeli przez dwa-trzy dni pomiar wskazuje tą samą wartość to znak, że jest koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Cały czas mówi się, że piwo przed rozlewem powinno mieć ok 1-2 Blg Szybko zapomnij o powyższym, bo wywiedzie Cię na manowce. Jacenty postawił kropkę nad i . Generalnie gęstsze nastawy zakończą na wyższym Blg niż rzadsze - generalnie. Na pewno nie wszystkie tak samo nisko. To zależy też od innych czynników. Edytowane 10 Listopada 2013 przez Browariat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Nudne to , ale 1. fermentacja się kończy gdy gęstość piwa nie spada przez 2-3 dni (wtedy można butelkować) Złota zasada dzięki znajomości której byłoby połowę mniej postów w dziale piaskownica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Mam dwa piwa, które od przynajmniej tygodnia nie zmieniają BLG - mierzę refraktometrem, więc pomiar jest dość dokładny. Jednak, kiedy są zamknięte szczelnie wiekiem to widać, że wydziela się tam jeszcze gaz... Tylko pytanie, czy jest to jeszcze gaz z jakiejś resztkowej fermentacji czy jest to gaz rozpuszczony w piwie... IPA (13,5 BLG, US-05) ma miesiąc, a Kolsch (12 BLG, S-33) ma 2,5 tygodnia. Butelkować czy czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 23 minuty temu, franek_1986 napisał: Mam dwa piwa, które od przynajmniej tygodnia nie zmieniają BLG - mierzę refraktometrem, więc pomiar jest dość dokładny. Jednak, kiedy są zamknięte szczelnie wiekiem to widać, że wydziela się tam jeszcze gaz... Tylko pytanie, czy jest to jeszcze gaz z jakiejś resztkowej fermentacji czy jest to gaz rozpuszczony w piwie... IPA (13,5 BLG, US-05) ma miesiąc, a Kolsch (12 BLG, S-33) ma 2,5 tygodnia. Butelkować czy czekać? Teoretycznie piwa już do rozlewu IPA (chmielona na zimno?) Jakie to blg obecnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Do ipy wrzuciłem wczoraj chmiel na zimno (BLG ok 2.5), 4 dni z chmielem to chyba będzie już odfermentowane. Kolsch - BLG=4, przeniosłem do domu kilka dni temu (~22C), BLG nie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 5 minut temu, franek_1986 napisał: Do ipy wrzuciłem wczoraj chmiel na zimno (BLG ok 2.5), 4 dni z chmielem to chyba będzie już odfermentowane. Kolsch - BLG=4, przeniosłem do domu kilka dni temu (~22C), BLG nie spada. Nie chodzi o odfermentowanie chmielu tylko o przejście aromatu i wyklarowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 4 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2021 Wiem. Chodzi mi o to, że jeszcze postoi cztery dni z chmielem i mam nadzieje odfermentuje co ma odfermentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 Nie wiem co robić z tym Kolschem... Fermentacja burzliwa trwała może za trzy dni. Od dłuższego czasu widać, że od góry się klaruje. BLG tak jak pisałem niezmienne od ponad tygodnia - mierzone refraktometrem 7.2 BRIX (FFT wyszło 7.0 BRIX - tylko w temperaturze pokojowej, a piwo fermentowało w ok. 17 C). Piwo stoi w domu (~22 C) od tygodnia, BLG nie spada a jak zamknę je szczelnie wiekiem, to raz dziennie muszę upuszczać gaz bo wieko jest wydęte. Czy jest możliwe, że fermentacja się już skończyła a wydziela się gaz rozpuszczony w piwie? Co robić, butelkować czy czekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 1 minutę temu, franek_1986 napisał: Co robić, butelkować czy czekać? Zaczekaj jeszcze, drożdże dojadają resztki. Nie butelkuj, bo mogą być granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 2 minuty temu, kiwitom napisał: Zaczekaj jeszcze, drożdże dojadają resztki. Nie butelkuj, bo mogą być granaty. Ile to może potrwać? Wcześniejsze moje warki po dwóch tygodniach były całkowicie dofermentowane, są już w butelkach od ponad miesiąca i są nagazowane prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 2 tygodnie od ustania burzliwej będzie bezpiecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 A jak to się ma do BLG osiągniętego przy FFT? Jakich rozbieżności można się spodziewać w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 5 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2021 2 godziny temu, franek_1986 napisał: Ile to może potrwać? Wcześniejsze moje warki po dwóch tygodniach były całkowicie dofermentowane, są już w butelkach od ponad miesiąca i są nagazowane prawidłowo. Tak jak kolega x1d Ci napisał, 2 tygodnie od burzliwej. Kiedyś robiłem piwo miodowe i moje panie tak mnie naciskały, żeby już móc pić, że po chyba 10 dniach od burzliwej zabutelkowałem. Granatów co prawda nie było, ale przy otwieraniu piana waliła na metr do góry ? i wszystko było zalane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 9 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 Kolsch już od ponad 10 dni stoi w temperaturze pokojowej. Już się klarowal i tak jak pisałem trochę unosił wieko gdy był szczelnie zamknięty, tak, że trzeba było go ze dwa razy na dobę odgazować. Aż tu nagle od dwóch dni zmętniał i na powierzchni pojawiła się piana, może nie taka jak na burzliwej ale cała powierzchnia jest pokryta pęcherzykami. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Smak i zapach jest okej, więc to chyba nie infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Ciepło mu się zrobiło to zaczął się odgazowywać i podnosić osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 3 godziny temu, yoshko napisał: Ciepło mu się zrobiło to zaczął się odgazowywać i podnosić osad. Ale w tej temperaturze stoi już ponad dwanaście dni, to dopiero po ośmiu zrobiło mu się ciepło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Napisałeś, że stoi w temperaturze pokojowej. Dla mnie przez ostatnie kilka dni temperatura pokojowa zdecydowanie wzrosła. Chyba, że masz klimatyzację i stałą temperaturę w pomieszczeniu ale i tak to są tylko hipotezy, bo raczej nie jesteś w stanie uzyskać dokładniej informacji o temperaturze piwa w fermentorze?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 Wydzielający się gaz nie świadczy o fermentacji. Jak Blg nie spada od kilku dni, a piwo się klaruje, piana opada, to jest już po fermentacji. Chyba, że po miesiącu zaglądania do wiadra, nową fermentację zaczęły inne kultury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 10 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Czy jeśli BLG nie spada przez np. 5 dni to jest czas na butelkowanie? Nawet jeśli piwo stoi w stałej temperaturze w zamkniętym szczelnie wiadrze i np. dwa razy dziennie trzeba wypuszczać gaz bo wieko jest wydęte? PS. Mój Kolsch stoi w domu od 12 dni. Przeniosłem go po 10 dniach fermentacji w kotłowni (ok. 17C) na dofermentowanie. Fermentacja burzliwa skończyła się w 2-3 dni (piwo na gęstwie S-33), piwo się klarowało, ale przy zamkniętym fermentorze wciąż tworzyło się nadciśnienie. Kiedy stało w domu to przez cały czas, codziennie trzeba było upuszczać gaz, a nagle po 8 dniach w domu fermentacja jakby ruszyła na nowo. Na powierzchni pojawiła się piana i gaz wydzielał się intensywnie. Teraz myślę, że kilka dni temu dość mocno pokręciłem fermentorem (zamkniętym, więc natlenienie odpada), czy wzburzenie osadów mogło spowodować wznowienie fermentacji? Kontroluję odfermentowanie refraktometrem - gdy przenosiłem piwo do domu pokazywało 7,2 BRIX (FFT=7,0) dzisiejszy pomiar mocno rozmazany (chyba przez nagazowanie) ale coś ok. 6,5 BRIX. Edytowane 10 Maja 2021 przez franek_1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Mierzysz refraktometrem? Ogólnie jeśli masz wątpliwości czy butelkować, a blg najwyraźniej spada, to lepiej zaczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Tak, mierze refraktometrem. W innym piwie mam sytuację, że BRIX nie zmienia się od dwóch tygodni, piwo stoi w stałej temperaturze a cały czas tworzy się nadciśnienie kiedy zamknę szczelnie wieko. Czy w tej sytuacji mogę butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2021 Może temperatura się nieco podnosi i dwutlenek się uwalnia? Jeśli przez 2 tygodnie się mnie zmienia, to wg mnie spokojnie można butelkować (chyba, że jakieś skrajnie niskie odfermentowanie wyszło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się