GB... Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Moje chmiele Marynka i Lubelski też powoli puszczają pędy, sznurki w przyszłym tygodniu. Z karpy nadal wyrastają więc po ogrodnikach sekator wykona selekcję. Jeśli chodzi o karę dla brata to wytłumacz Mu -co to jest chmiel- i jako kara to odchwaszczanie. Uszkodzenie gościa to kryminał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) A kiedy mniej więcej powinny wzejść pędy w pierwszym roku? Sadziłem sztobry 4 kwietnia i dopiero dzisiaj z kilku sadzonek coś wychodzi, ale bardzo powoli. Natomiast na płocie pobliskiej fabryki pędy dzikiego chmielu mają już metr wysokości. Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Literatura podaje że pędy powinno się naprowadzać miedzy 5 a 25 maja, wtedy jest najwyższy plon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Literatura podaje że pędy powinno się naprowadzać miedzy 5 a 25 maja dopiero jak osiągną wysokość 50-60cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Moje chmiele Lubelski i Sybilla mają ponad 1 m i to po kilka pedów. Dużo zależy pewnie od tego kiedy zacznie sią wiosna. W zeszłym roku w tym okresie dopiero niemarawo z ziemi wybijały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 a ja mam takie pytanko... czy wszystkie pędy mogą wspinac się po jednej lince czy zrobić dla każdego pędu linke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) U mnie 4 sadzonki są więc mają osobno sznurki. Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Co Ty GB za bzdury wypisujesz... Zamyślony: naprowadź pędy na jeden sznurek, niech to wygląda jak na zdjęciu http://zielonyfront.pl/wp/wp-content/themes/Helix/images/humulus_lupulus--zielonyfront.pl.jpg zamyślony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micheal_paku Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zaleca się 2-3 pędy na jeden przewodnik, 2-3 przewodniki na jedną roślinkę, nie więcej pędów niż 5-6 na jedną roślinę bo i tak nie daje więcej plonu. Temat mam wrażenie niejednokrotnie omawiany... zamyślony 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 (edytowane) Moje sadzonki miały pędy tak po 10 cm, ale jak spadł śnieg 2 tygodnie temu to część uległo odmrożeniu. Ale widzę że wypuszczają ładnie, z jednej sadzonki wyszło nawet 6 pędów. Z tego co w instrukcji pisze to i tak zbiór prawdziwy po 2 latach zrobiłem konstrukcję 310 cm ale wiem, że i tak jest za mała Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez mpolak154 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 No to w Niedziele chyba mamy przyspieszonych zimnych ogrodników Niby w nocy mają być przymrozki z niedzieli na poniedziałek, po tym terminie można już na pędach obciąć dolne partie liści Co do naprowadzania pędów, czytałem że można zrobić konstrukcję w kształcie litery V i na każdą z linek wyprowadzić po 2 pędy, ale to już lekka zabawa, na dniach jak pozbędę się nowych pędów zrobię zdjęcie swoich chmieli Lubelski już ma ponad 3,5 metra, pozostałe powyżej dwóch. zrobiłem konstrukcję 310 cm ale wiem, że i tak jest za mała Co najmniej dwukrotnie za małe Ja mam dwa sznurki pod sybille i Lubelski 7 metrów, i w zeszłym roku próbowały się i tak piąć wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exar_Kun Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 3,5 metra? Mój Lubelski ma dopiero 35cm, ale dopiero w tym roku sadzony, no i u mnie zimniej niż na południu PL. Najbujniejsza Marynka ma z 60cm. Zauważyłem, że moje chmiele nie lubią sznurka i zamiast niego (naprowadziłem pędy na sznurki i owinąłem kilkukrotnie) wolą się owijać wokół bambusowych patyków, które wbiłem obok, coby mi nikt nie zadeptał roślinek. Sznurek ma 3mm grubości. Dać grubszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Z tamtego sezonu pamiętam mój błąd, otóż słabo zamocowałem sznurki (snopowiązałkowy, zwykły) przy ziemi. Jak był wiatr to prawie narobił głupot, uratowały się tak jak wyżej napisał Exar dzięki patykom. Jeśli chodzi o tempo wzrostu to ta wiosna jest rekordowa, mam dwa czosnki ozdobne (kwiaty to duże kule) i już mają pąki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) Powiedzcie mi, czy Magnum to jakaś późna odmiana? Reszta sadzonek (Marynka i Sybilla) już ostro rośnie, a Magnum w ogóle. Edytowane 1 Maja 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 U mnie to samo magnum ledwo odbila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Mój halleratu poddał się na starcie... Za to Magnum, Sybilla i Lubelski pną się do góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 u mnie Magnum wystrzelił jako pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 U mnie na dzień wczorajszy wygląda to mniej więcej tak: Od lewej 2x sybilla reszta to lubelski A tak przy okazji jak dodać zdjęcie do swojej galerii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Ściółkujecie jakoś międzyrzędzia? Bo mi trawa i chwasty chcą do tych chmieli włazić. Zastanawiam się, czy nie przywalić tego sianem, albo obsiać facelią. Czy nie warto sobie zawracać głowy i pielić tylko co jakiś czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 5 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 ja tam biorę motykę i pielę nie mam tego na tyle dużo żeby wymyślać jakieś inne zabiegi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Koleżanki i koledzy, co to za robaczki? Jak się ich pozbyć? (żaden ze mnie ogrodnik) https://db.tt/hFShdEwV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Mają skrzydełka? Słabo widać na tym zdjęciu. Bo jak tak to muszki, które chowają się przed złą pogodą... albo mają gody Ale raczej nie są szkodliwe dla chmielu i same odlecą w końcu. Mszyca to nie jest bo ona się na młodych pędach osiada. Edytowane 29 Maja 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Weź jedną i połóż na biurku. Popchnij lekko jak skacze to jest to pchełka chmielowa. Tak mi powiedziała Pani od której chmiel kupiłem. Małe jak mak a skacze na 10cm w górę całe liście mi pożarła takie małe dziurki porobiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Ja zasadziłem w tym roku na próbę cztery sadzonki, po jednej z Marynki, Lubelskiego, Sybilli, Hallertau. Po ostatniej burzy z gradem nie zostało nic... Mam nadzieję, że coś wyrośnie jeszcze. Plonu nie będzie, to raczej pewne. Czy sztorby mają szansę przeżyć taką sytuację, gdyby zdarzyła się jeszcze raz? Zauważyłem też, że pędy jednej sadzonki coś podgryzlo, pewnie szaraki. Jak sie przed tym bronic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szefoo Opublikowano 29 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 Mają skrzydełka? Mają skrzydełka. Powiększenie. Mam nadzieję że odlecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi