piter Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Mi się informacje przydały ale Sory za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 trochę informacji nt perły - tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Kolega-bloger, ale nie piwny, był tam również. Najlepsze piwa jakie Perła zaserwowała to Koźlak i nowy Zwierzyniec, ogólnie, z tego co opowiadał, bardzo przyjemny wyjazd i Perła stanęła na wysokości zadania (piwo bez ograniczeń, jedzenie, rezerwacja w lokalach, zwiedzanie browaru plus upominki przy opuszczaniu browaru). Poczekajmy co napiszą blogerzy stricte piwni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 napiszą w superlatywach a wypowiedź marketingowca złożą na karb dziennikarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Chmiel Marynka lub Lubelski, drożdże W34/70. Piwo przelać do zielonych butelek i wystawić na światło, pojawi się owy charakterystyczny zapach. Nie chodzi mi aby sklonować perłę eksport ale aby uzyskać piwo z tym charakterystycznym zapachem. Nie chce mi się wierzyc w to że to jest efekt tzrymania piwa w zielonym szkle, bo takie nuty jak perła ma również grolsch ale już lech, carlsberg czy pilsner nie mają, pomimo że sa lane w zielone butelki. Jeżeli jest to tzw. skunks to wcale mnie odstrasza taka nazwa , podoba mi się ten zapach i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Nie chodzi mi aby sklonować perłę eksport ale aby uzyskać piwo z tym charakterystycznym zapachem. Nie chce mi się wierzyc w to że to jest efekt tzrymania piwa w zielonym szkle, bo takie nuty jak perła ma również grolsch ale już lech, carlsberg czy pilsner nie mają, pomimo że sa lane w zielone butelki. Jeżeli jest to tzw. skunks to wcale mnie odstrasza taka nazwa , podoba mi się ten zapach i tyle.Jeżeli jest to tzw. skunks to wcale mnie odstrasza taka nazwa , podoba mi się ten zapach i tyle. Mnie kiedyś przypominał zapach pewnej rośliny z rodziny konopiowatych (z której zresztą pochodzi też chmiel) No cóż, nie jest to tylko przypadłość Perły czy Grolscha. Tuborg, Peroni, Heineken również, wszystkie są w zielonych butelkach i miały ten zapach. Przypadek? Nie sądzę. Najlepiej zrób eksperyment i rozlej to samo piwo do butelek zielonych i brązowych. Jedną brązową i jedną zieloną postaw na parapecie w nasłonecznionym miejscu. Otwórz obie jak zajdzie słońce. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Tak, to zapach skunksa. Efekt zielonej butelki i trzymania piwa na słońcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Chmiel Marynka lub Lubelski, drożdże W34/70. Piwo przelać do zielonych butelek i wystawić na światło, pojawi się owy charakterystyczny zapach. Nie chodzi mi aby sklonować perłę eksport ale aby uzyskać piwo z tym charakterystycznym zapachem. Nie chce mi się wierzyc w to że to jest efekt tzrymania piwa w zielonym szkle, bo takie nuty jak perła ma również grolsch ale już lech, carlsberg czy pilsner nie mają, pomimo że sa lane w zielone butelki. Jeżeli jest to tzw. skunks to wcale mnie odstrasza taka nazwa , podoba mi się ten zapach i tyle. Czy przypadkiem jeśli do produkcji piwa był użyty przetworzony ekstrakt chmielowy to skuksa być nie powinno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Dokładnie jak piszesz. Z tego co wiem chodzi o redukcję alfa kwasów dzięki czemu można uzyskać efekt światłoodporności czy poprawy stabilności piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Czy przypadkiem jeśli do produkcji piwa był użyty przetworzony ekstrakt chmielowy to skuksa być nie powinno? Są specjalne modyfikowane ekstrakty używane właśnie przy produkcji piw które potem rozlewane są w butelki zielone bądź przeźroczyste. Ich użycie znacznie ogranicza powstanie "skunksa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Ktoś tu na bieżąco nie jest http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,15334764.html perła zapewnia że dodają chmiel... a nie jak blogery pifne tfierdzą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 No używają chmielu więc jest i skunksior. Wszystko się zgadza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nie chodzi mi aby sklonować perłę eksport ale aby uzyskać piwo z tym charakterystycznym zapachem. Za ten efekt zdecydowanie odpowiada zielone szkło. Intensywność zapachu zależy stricte od czasu naświetlenia. Być może lechy, które próbowałeś miały mniejszy kontakt ze światłem. Zatrzyj sobie warkę i rozlej w zielone szkło. Pytanie tylko czy to aby na pewno dobry pomysł. Przy piwach o znikomych aromacie, jak Lech czy Perła jest to jakiś wypełniacz dla pustego piwa. Przy domowym, aromatycznym wyrobie skunks jest wadą i przeszkadza. Tak czy siak, próbuj. Bez eksperymentu nie ma wiedzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nie chodzi mi aby sklonować perłę eksport ale aby uzyskać piwo z tym charakterystycznym zapachem. Nie chce mi się wierzyc w to że to jest efekt tzrymania piwa w zielonym szkle, bo takie nuty jak perła ma również grolsch ale już lech, carlsberg czy pilsner nie mają, pomimo że sa lane w zielone butelki. Jeżeli jest to tzw. skunks to wcale mnie odstrasza taka nazwa , podoba mi się ten zapach i tyle.Jeżeli jest to tzw. skunks to wcale mnie odstrasza taka nazwa , podoba mi się ten zapach i tyle. Mnie kiedyś przypominał zapach pewnej rośliny z rodziny konopiowatych (z której zresztą pochodzi też chmiel) No cóż, nie jest to tylko przypadłość Perły czy Grolscha. Tuborg, Peroni, Heineken również, wszystkie są w zielonych butelkach i miały ten zapach. Przypadek? Nie sądzę. Najlepiej zrób eksperyment i rozlej to samo piwo do butelek zielonych i brązowych. Jedną brązową i jedną zieloną postaw na parapecie w nasłonecznionym miejscu. Otwórz obie jak zajdzie słońce. Teraz mnie olśniło! Rzeczywiście to zapach "zioła"! Ale w takim razie to powinno się nazywać raczej skun bez "S" na końcu. Bo skun to inne określenie zioła. Jeśli o mnie chodzi to lubie taki zapach. Zaznaczam że nie palę i nie zaciągam się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 od polskichmiel s.a w Jest w stanie upadłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Skunks dlatego, że pachnie jak zwierzę skunks. wybierz się do zoo w celach porównawczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Ten zapach to 3-metylo-2-buteno-1-tiol. Związek ten jest bardzo spokrewniony ze związkiem, które wydzielają skunksy (3 metylobutantiolem). Stąd nazwa skuns, że to się niektórym z marihuaną kojarzy nic na to nie poradzę. Dla mnie syf, ale jak to mówią jeden woli pomarańcze, a drugi jak mu nogi śmierdzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 od polskichmiel s.a w Jest w stanie upadłości. To lipa, trzeba będzie poszukać innego dostawcy, ale nie róbmy OT, bo znowu będzie OPR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
full-light Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Wracając do receptury, czy rodzaj drożdży ma wpływ na większe lub mniejsze uzyskanie tego zapachu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Moim zdaniem zakładanie takiego tematu jest bez sensu. Na forum jest kilka tego typu zapytań, generalnie robi się śmietnik. Co innego gdyby ktoś napisał: 'proszę o recepturę piwa z lat 80~90 Puławski w bączkach' albo 'Słoneczne z Jędrzejowa' (niech złośliwcy nie dopisują). To byłby temat dobry, również dla archeologów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 @GB temat został wydzielony z wątku o Pilznerach, bo tam dopiero nie pasował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jest info o przeniesieniu tematu, ok. Podpinając się, jak była warzona i z czego 'cerata' z Browaru Belgia? Ostatnio był temat jak zrobić Żubra, niefajne odp były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Albo "Czy to prawda, że jak piwo w Browarze Belgia nie udało się, to szło do Lidla albo Biedronki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zmartwię Was, złego słowa o BB nie napiszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się