Jump to content

Kupię Daewoo Espero

Maryush

Recommended Posts

Szukam, szukam, przeglądam ogłoszenia.. i gdzie nie zadzwonię to sprzedane (albo w ogóle jest w drugim końcu kraju)..

Może Wy mi pomożecie..

Chcę kupić Daewoo Espero, 1.5 albo 1.8, najchętniej z instalacją gazową, dobrze utrzymane, dowolny kolor, byle nie srebrny i biały.

Ale wymyśliłeś. Jest tyle ładniejszych samochodów. Zastanów się ESPERO jest już dość leciwe. A przysłowie mówi stare auto i młoda żona i robota bez przerwy.

A może chodzi o sentyment :) Ja od lat próbuję kupić starego Forda Capri i nici ;)

Z tego co widziałem na fotce, to chyba Mariusz miałeś takie auto już ?

Ford CAPRI to zabytek - legenda motoeyzacji. Pamiętam mój kolega takiego miał. Wtedy to był super luksus na którego stać było nielicznych.

Oooo, jaka dyskusja:)

Chcę kupić Espero bo:

1. Mam takie w domu i jeżdżę nim na co dzień (ale teraz potrzebne jest drugie auto w rodzinie) //elroy, dobrze zauważyłeś:smilies:

2. Mam ograniczony budżet (przygotowania do wesela + inwestycje w gospodarstwie, heh ..), a chcę autko z końca lat '90

3. Wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie tego modelu

4. Espero jest ŁADNE, ma śliczną, niestarzejącą się sylwetkę, jest mało awaryjne no i części do niego są tanie, jak już coś się posypie...

@jacer - Vectra B - owszem, ładna, ale trochę za droga.

Jeśli chodzi o moje gusta to podobają mi się:

Daewoo Espero

Honda Civic 5d (1997-2000)

Opel Corsa C

Vectra B

Passat B6

Honda Accord VII

Z powyższych aktualnie mogę sobie pozwolić tylko na zakup Espero..

Edited by Maryush

A przysłowie mówi stare auto i młoda żona i robota bez przerwy.

:smilies:

Espero się nie psuje, więc przy nim roboty nie ma, a przy młodej żonie chętnie "popracuję" :)

Właśnie piję pszeniczno-pszenżytnie :lol: (to jest ta jedna udana warka wśród tych zakażonych .. )

To był męczący dzień. I fizycznie i psychicznie. Jedno piwko i spać. Jutro wrzucę fotkę :)

• 2 years later...

:) Cztery dni temu miałem poważną kolizję i powyższe Espero zostało rozbite (szkoda całkowita). Strasznie szkoda mi samochodu, bo sprawował się świetnie i był na prawdę doinwestowany i zadbany ;(

W związku z powyższym znów poszukuję Espero :)

:) Cztery dni temu miałem poważną kolizję i powyższe Espero zostało rozbite (szkoda całkowita). Strasznie szkoda mi samochodu, bo sprawował się świetnie i był na prawdę doinwestowany i zadbany ;(

Mam nadzieję, że Tobie ani nikomu bliskiemu nic sie nie stało ?

:) Cztery dni temu miałem poważną kolizję i powyższe Espero zostało rozbite (szkoda całkowita). Strasznie szkoda mi samochodu' date=' bo sprawował się świetnie i był na prawdę doinwestowany i zadbany ;([/quote']

Mam nadzieję, że Tobie ani nikomu bliskiemu nic sie nie stało ?

Jechałem sam i wyszedłem bez obrażeń ze zdarzenia..

@Tomer-Pasieka jechałem po prostu do pracy! :)

Mam drobne problemy z kręgosłupem (brak poduszek powietrznych), ale żyję i ogólnie jest dobrze.

@zgoda : Zdecydowanie fan marki, a szczególnie MODELU.. :) !!!!

Ponownie szukam Espero, bo auto przyjemne, wygodne, mało awaryjne, pojemne i tanie w eksploatacji :)

Grunt że się nic nie stało. Te auta o ile nie są przegnite to dobrze się sprawują przy kolizji z małą prędkością.

Jeszcze dla ciekawskich: jak myślicie jeśli jadą dwa te same pojazdy na czołowe, z tym że jeden jedzie 80km/h a drugi 120km/h jak się zachowują owe pojazdy? Przejmują prędkości drugiego samochodu.

Masz jakąś fotkę wozu?

Jeszcze dla ciekawskich: jak myślicie jeśli jadą dwa te same pojazdy na czołowe, z tym że jeden jedzie 80km/h a drugi 120km/h jak się zachowują owe pojazdy? Przejmują prędkości drugiego samochodu.

tak jakby się spotkały z przeszkodą z prędkością 200 km/h. Ja mam lanosa i gdyby nie brak klimy to by nie było na co narzekać. No może to że w paru miejscach robi się bardziej czerwony niż było w orgyginale. Znajomy ma lanosa rocznik 2000 z oryginalnym akumulatorem :)

Jeszcze dla ciekawskich: jak myślicie jeśli jadą dwa te same pojazdy na czołowe' date=' z tym że jeden jedzie 80km/h a drugi 120km/h jak się zachowują owe pojazdy? Przejmują prędkości drugiego samochodu.[/quote']

tak jakby się spotkały z przeszkodą z prędkością 200 km/h.

No właśnie, że nie.

Ja mam koreańską dziwkę czy jak mówią inni królewnę serwisu czyli nubirę I.

I tak właśnie widziałem odcinek, w którym testowali właśnie te nubiry.

1. zderzenie z betonem przy prędkości 80km/h wynik bardzo dobry, bo tylko pęknięta przednia szyba i przesunięcie silnika w komorze. Środek praktycznie nietknięty.

2. zderzenie z betonem przy prędkości 120km/h wynik: tył auta podskoczył do góry i wyprzedzał już przód tz tył się zwinął i był na suficie, silnik w środku. Praktycznie brak możliwości przeżycia pasażerów.

3. zderzenie czołowe dwóch nubir z tym że jedna poruszała się 80 a druga 120km/h. Wynik zaskoczył nie jednego bo różnie spekulowano. Otóż auta przejęły prędkości od siebie i jak by uderzyły w beton: ten co poruszał się 80km/h był poskładany jak by jechał 120km/h. A ten co jechał 120km/h miał uszkodzenia jak przy prędkości 80km/h.

Wniosek jest jeden a nawet dwa :) :

- jak spotkanie z betonem to najlepiej wyhamować do 80km/h

- jak na czołowe to zawsze lepiej być tym co ma więcej na liczniku. - to oczywiście forma żartu, ale tak z tego by wynikało.