WiHuRa Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Kiedyś pytałem u mnie starszych w rodzinie czy kiedykolwiek był zwyczaj wrzucania do koszyków piwa ale nikt o praktykach takich w moim regionie nie słyszał. A jak to jest/było w Waszych stronach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 u mnie nigdy żadnych napojów się nie święciło, ale dlaczego by nie zmienić tradycji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) proponuję kega wrzucić do koszyka [edit] u mnie też nikt o czymś takim nie słyszał (niestety), poza tym to piwo i inne napoje alkoholowe (oprócz wina) są obecnie trochę "piętnowane" przez Kościół, a przecież większość ma tradycje wywodzące się z klasztorów. Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Nie słyszałem nigdy aby ktoś święcił piwo, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Właśnie miałem to wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ja się dzisiaj zastanawiałem, czy może jakieś drożdże albo chmiel ktoś święcił Kiedyś, jak jeszcze chodziłem z koszyczkiem to z kumplem wrzucaliśmy doń po setce, która była do spożycia w drodze powrotnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Kiełbaskę można było podczas wędzenia pokropić piwem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 No właśnie, może wartałoby chociaż słód czy chmiel wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Skoro zakony od zawsze warzą piwa, to poświęcenie tegoż chyba jest jak najbardziej na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=12&przedm=1069971&sess_id=26505130630 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Swoją drogą chciałbym zobaczyć miny wiernych, gdybym tak przyszedł z koszykiem do święcenia, a tam butelka Chimay, obok Paulaner, Orval itp. Ciekawe jak by zareagowali gdyby dowiedzieli się, że w murach klasztornych były warzone, przez braciszków zakonnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 W tradycji prawosławnej, święcenie wina jest na porządku dziennym (świątecznym), więc nie powinno nikogo dziwić święcenie półproduktów, produktu finalnego, ergo piwa, notabene np. uwarzonego na Święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Słyszałem o wódce. O piwie nic. Ale ja dziś słód i chmiel miałem w koszyku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Też bym wziął, ale od sporawego już czasu nie chce mi się do kościoła iść... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Ale ja dziś słód i chmiel miałem w koszyku Dla mnie niestety brakło miejsca w "świętym koszyku" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Dla mnie niestety brakło miejsca w "świętym koszyku" Jajko zjeść, chlebek zjeść, setka chmielu wejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Ja pierwszy rok, przez roztargnienie, nie miałem słodu w koszyczku. Nie wiem czy to dobrze dla naszego browaru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Fido, będziesz miał lepszą wydajność i smak. Ten temat to taki żartomaxofftopek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi