Skocz do zawartości

Warzymłot


Rekomendowane odpowiedzi

Witam w zapiskach z domowego browaru BrewHammer. Pijąc coraz więcej ciekawych piw i czytając coraz więcej na temat piwa wzrastała we mnie chęć uwarzenia czegoś samodzielnie, tak więc 7 czerwca 2014 roku popełniłem pierwszą warkę.

Lista warek:
 
2014:
#1 Witches Brew - American IPA 16°Blg
#2 Hophammer Smashed Face - Single Hop Simcoe Imperial IPA 21°Blg
#3 Quest for Beer - NZ Pale Ale 10°Blg
#4 Bombeer - English IPA 14°Blg
#5 Never Surrender - American Pale Ale 12,5°Blg
#6 The Wizard - Mild 9°Blg
#7 Living Dead - Imperial Chocolate Coffee oatmeal Stout 25,5°Blg
#8 Ashes To Ashes - Foreign Extra Stout 17,5°Blg
#9 Dreams of Eschaton - Centennial Pils 13°Blg
#10 Hops Supremacy - Bohemian Pils 12,5°Blg
#11 Tormentor - Urbock 18°Blg
2015:
#12 Holy Smoke - Smoked Baltic Porter 21°Blg
#13 Sea Witch - Witbier 11,5°Blg
#14 I Know You're Fucking Someone Else - Abbey IPA 22,6°Blg
#15 Infectious Grooves - American Sour Ale 13,8°Blg
#16 Agent Orange - Saison 16°Blg
#17 Blitzkrieg - West Coast Belgian Rye IIPA 18°Blg
#18 Visions from the Dark Side - NZ Dark Rye IPA 16,4°Blg
#19 War Pigs - Pacific Pale Ale 13°Blg
#20 Death by the Hammer - American Wheat 11,8°Blg
#21 Frost And Fire - Pacific Pale Ale 11,8°Blg
#22 Sharp Dressed Man - Dry Stout 11,1°Blg
#23 Sign Of The Hammer - American IPA 15,8°Blg
#24 Warfare - American Amber Ale 12,8°Blg
#25 Black Demon - American Oatmeal Stout 11,5°Blg
#26 Break On Through - Oatmeal Ale 8,7°Blg
#27 Trial By Fire - Smoked Porter 14,5°Blg
#28 Fuck Off And Die - Habanero Imperial 24,5°Blg
2016:
#29 Blood Fire Death - Belgian Rye IPA 15,2°Blg
#30 Tyger Bay - Belgian Rye IPA 14,5°Blg
#31 A Waxing Moon Over Babylon - Witbier 11,0°Blg
#32 Hand of Doom - Mild 8,8°Blg
#33 Black Stone Wielder - Orange Porter 16,6°Blg
#34 Gorgon - Belgian Pale Ale 12,0°Blg
#35 Trespasser - Peach American Wheat 10,9°Blg
#36 Forgotten In Space - Multigrain IPA 14,6°Blg

#37 Dunkelheit - Quadrupel 25,1°Blg

#38 Better Than Raw - Pumpkin Ale 14,0°Blg

#39 Armorist - New Zealand Stout 16,0°Blg

#40 Bulldozer - Black IPA 17,8°Blg

#41 Atlantis Rising - Tangerine Ale 14,2°Blg

 
Warka #1 - Witches Brew - American India Pale Ale 16°Blg

Skład:

  • słód pilzneński 4 kg
  • słód monachijski 1kg
  • słód caramunich II 0,3 kg
  • słód pszeniczny 0,5 kg
  • US-05

​Zacieranie (80'):

  • 40' 64°C
  • 30' 72°C
  • 10' 76°C

Chmielenie:

  • 60' 25g Chinook
  • 15' 25g Chinook
  • 0' 25g Citra
  • na zimno 25g Citra

Ekstrakt zszedł do 3,5°Blg
​Zlanie na cichą 16.06.2014
Zabutelkowane z dodaniem 4g cukru trzcinowego Dark Muscovado na butelkę dnia 23.06.2014. Wyszło 40 butelek.
55 IBU, 6,9% Alk


[media]https://www.youtube.com/watch?v=aPr9iD3LRIU[/media]

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze piwo dostało nazwę od Hail of Bullets, czyli zajebiste "popłuczyny" po Asphyx. Na cześć Malevolent Creation planuję IIPA, dla Mgły będzie Imperial Stout i Coffee Stout i planuję wysłać parę butelek zacnym muzykom tej kapeli, ale to dopiero na jesień ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po paru dniach refermentacji otworzyłem piwko z warki #1 i muszę przyznać że wyszło bardzo dobre, w aromacie mnóstwo cytrusów i owoców tropikalnych, goryczka tez dobra, jedyne co może niektórym przeszkadzać to zmętnienie ale to konsekwencja chmielenia na zimno. Za parę dni już warzę kolejne 2 warki :) Będę dużo eksperymentować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 - Hophammer Smashed Face - Single Hop Simcoe Imperial India Pale Ale 21°Blg

Skład:

  • słód pale ale 5 kg
  • jęczmień 1,25 kg
  • słód bursztynowy 0,25 kg
  • cukier 100 g

​Zacieranie (100'):

  • 80' 67°C
  • 10' 72°C
  • 10' 76°C

Chmielenie:

  • 60' 50 g Simcoe
  • 25' 10 g Simcoe
  • 15' mech irlandzki
  • 10' 20 g Simcoe
  • 1' 20 g Simcoe
  • na zimno 50 g Simcoe

120 IBU
Zadana gęstwa drożdżowa US-05
Z brzeczki wysładzanej zrobiłem New Zeland Pale Ale
Zlanie na cichą 18.07.2014
Zabutelkowane 21.08.2014. Odfermentowało do 5°Blg

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 - Quest for Beer - New Zeland Pale Ale 10°Blg

Skład:

  • brzeczka z wysładzania Warki #2

Chmielenie:

  • 60' 50 g Pacific Gem
  • 15' 15 g Motueka
  • 15' mech irlandzki
  • 10' 5 g Motueka
  • 1' 15 g Motueka
  • na zimno 15 g Motueka

120 IBU
Zadana gęstwa drożdżowa US-05
Zlanie na cichą 09.07.2014
Zabutelkowane 16.07.2014, zeszło do 2,5°Blg

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szukam nowych smaków :) Plan z początku był inny. Miałem zrobić 2 różne IPA po 10 l, ale w trakcie zacierania zmieniłem zdanie. Na efekty trzeba czekać jeszcze chwile :P

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #4 - Bombeer - English IPA 14°Blg

Skład:

  • słód pale ale 4 kg
  • słód monachijski 1 kg
  • jęczmień 1 kg
  • słód bursztynowy 0.25 kg

Zacieranie:

  • 50' 66°C
  • 10' 72°C
  • mash out

Chmielenie:

  • 60' 25g Admiral
  • 60' 25g Fuggles
  • 15' 15g Admiral
  • 15' 15g Fuggles
  • 15' 10g Cascade
  • 1' 10g Admiral
  • 1' 10g Fuggles
  • 1' 10g Cascade

70 IBU
Zadana gęstwa drożdżowa US-05
Zlane na cichą 28.07.2014.
Zabutelkowane 02.08.2014, zeszło do 3°Blg, wyszło 50 butelek.

:beer: Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #5 - Never Surrender - American Pale Ale 12,5°Blg

Skład:

  • słód pale ale 4 kg
  • słód wiedeński 1 kg
  • słód pszeniczny 0,5 kg
  • słód carared 0,25 kg
  • słód caraamber 0,1 kg

Zacieranie:

  • 40' 64°C
  • 30' 72°C
  • 10' 76°C

Chmielenie:

  • 60' 20 g Sorachi Ace
  • 15' 15 g Amarillo
  • 15' 15 g Cascade
  • 1' 15 g Amarillo
  • 1' 15 g Cascade
  • 1' 15 g Sorachi Ace
  • na zimno 20 g Amarillo
  • na zimno 15 g Sorachi Ace

30 IBU
Brzeczka nastawna 28 l. Zadana gęstwa drożdżowa US-05
Zlanie na cichą 22.09.2014.
Zabutelkowane 27.09.2014 z dodatkiem 220 g cukru. Wyszło 56 butelek.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Właśnie zlałem warkę #5 na cichą z dodatkiem Amarillo i Sorachi Ace. Ten drugi kupowałem z myślą że jest to chmiel amerykański, zaś jak później doczytałem pochodzi on z Japonii, ale jest hodowany w USA. Ciekaw jestem jakie aromaty wniesie do piwa, mają być cytrusy ale inne niż w amerykańcach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak :D na koniec każdego posta z warką daje link do kawałka którym się inspirowałem wymyślając nazwę dla piwa. Pytałem dzisiaj w Piwach Regionalnych o depozyt i już jest czynny, także jutro zanoszę właśnie te dwa piwa o których wspomniałeś, a skoro też jesteś z Rzeszowa to zapraszam do degustacji :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najpierw uwarzę Milda, żeby mieć dobrą gęstwę, a potem Double Stouta owsianego z dodatkiem kawy. Będzie w sam raz na zimowe wieczory. Może spróbuję też uwarzyć London Portera na Konkurs Piw Historycznych. Ja na swojego pierwszego lagera jeszcze chwile poczekam.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.