Jump to content

Warzymłot


Recommended Posts

Warka #16 - Agent Orange - Saison 16°Blg



Zasyp:

  • słód pilzneński 3 kg
  • słód wiedeński 1 kg
  • słód pszeniczny 1 kg
  • słód caraaroma 0,25 kg
  • słód caraamber 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 70' 66°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 15 g Marynka
  • 15' 25 g Lubelski
  • 15' 20 g Iunga
  • 10' skórka z 5 pomarańczy

Drożdże - gęstwa FM25 Klasztorna Medytacja

Wybicie 20 l.

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #17 - Blitzkrieg - West Coast Belgian Rye IIPA 18°Blg




Zasyp:

  • słód pilzneński 3,9 kg
  • słód żytni 1,5 kg
  • pszenica niesłodowana 0,5 kg
  • otręby żytnie 0,45 kg
  • słód caraamber 0,35 kg

​Zacieranie:

  • 20' 45°C
  • 80' 66 -> 62°C
  • mash out (88°C)

Chmielenie (100'):

  • 100' 30 g Equinox
  • 30' 20 g Equinox
  • 15' 25 g Equinox
  • 0' 25 g Equinox
  • na zimno 100 g Equinox

Drożdże - gęstwa FM25 Klasztorna Medytacja

Wybicie 21 l.

Notatki:

- Chłodnica sprawdza się świetnie. Ze 100 do 17°C schłodzenie zajęło mi ok 20 minut.

- Mash out podniosłem do 88°C, wysładzałem wodą 90°C. Dzięki temu filtracja szła bezproblemowo, ale dość długo.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Co do nazwy stylu to wzorowałem się na Deep Love z Alebrowaru, które było dla mnie piwem 2014 roku. Starczy już tych członów w nazwie, która już i tak w pełni obnaża piwo. Fermentacje zacząłem w 18°C, wstawiłem do pokoju. Temperatura podniosła się do 20,5°C. Przeniosłem je właśnie w nieco zimniejsze miejsce żeby nie przekraczała tych 20°C.

Link to comment
Share on other sites

Warka #18 - Visions from the Dark Side - NZ Dark Rye IPA 16,4°Blg




Zasyp:

  • słód pale ale 3 kg
  • słód żytni 1,85 kg
  • słód crystal rye 0,25 kg
  • słód czekoladowy 0,25 kg
  • słód brown 0,1 kg
  • otręby żytnie 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 20' 45°C
  • 60' 67 -> 62°C
  • mash out (90°C)

Chmielenie (90'):

  • FWH 25 g Dr. Rudi
  • 15' 25 g Dr. Rudi
  • 0' 50 g Rakau
  • 0' 25 g Dr. Rudi
  • 0' 25 g Green Bullet
  • na zimno 50 g Rakau
  • na zimno 25 g Dr. Rudi
  • na zimno 25 g Green Bullet

Drożdże - suchary US-05

Wybicie 20 l.

Notatki:

- Filtracja trwała 2h30min, byłem zmuszony do ponownego podgrzania filtratu.

- Nie wiem skąd tak duża wydajność wynosząca 87,5%. Podczas warzenia kilku poprzednich warek uzyskałem wydajność ok 80%.

- Koncepcja jest taka że to piwo ma być pomiędzy Black a Brown IPA.
- Pomyliłem chmiel na goryczkę, miał być Green Bullet.

- Piwo kooperacyjne z zaprzyjaźnionym piwowarem domowym, który zaczyna swoją przygodę z piwowarstwem.

 

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Warka #19 - War Pigs - Pacific Pale Ale 13°Blg




Zasyp:

  • słód pale ale 4 kg
  • słód bursztynowy 0,4 kg
  • słód pszeniczny 0,4 kg

​Zacieranie:

  • 45' 65 -> 62°C
  • 15' 71°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 10 g Waimea
  • 15' 15 g Waimea
  • 5' 25 g Vic Secret + 25 g Kohatu
  • 0' 25 g Vic Secret + 25 g Kohatu + 25 g Waimea
  • na zimno 50 g Kohatu + 50 g Waimea

Drożdże - suchary US-05

Wybicie 24 l.
Wydajność 87%

 

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Blitzkrieg zabutelkowany z dodatkiem roztworu 105 g cukru. Wyszło 39 butelek. Miałem drobny wyciek, przez który straciłem pół litra piwa. Equinox zrobił dobrą robotę. Obawiałem się że aromat chmielu zostanie przykryty przez belgijskie drożdże, ale na tą chwile to chmiel dominuje. Zobaczymy jak długo ta przewaga będzie się utrzymywać.

Link to comment
Share on other sites

Warka #20 - Death By The Hammer - American Wheat 11,8°Blg




Zasyp:

  • słód pszeniczny 2,3 kg
  • słód pale ale 1,7 kg
  • słód bursztynowy 0,2 kg

​Zacieranie:

  • 50' 63°C
  • 10' 72°C
  • mash out

Chmielenie (120'):

  • 60' 20 g Marynka
  • 15' 25 g Mosaic + 25 g Citra
  • 5' 25 g Mosaic + 25 g Citra
  • na zimno 30 g Mosaic + 30 g Citra

Drożdże - litwory starter FM13 Irlandzkie ciemności

Wybicie 23 l.
Wydajność 81%

 

Notatki:

- Miałem uwarzyć American Amber Ale, ale zabrakło mi słodu pale ale, więc uwarzyłem inne piwo które i tak miałem w planach.

- Miałem rekordowy przełom, którego razem z chmielem nie szło odfiltrować przez pończochę, przez co zostało mi trochę więcej piwa w chmielinach niż zwykle (ok 2 litry).

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

American Sour Ale zszedł poniżej 0 Blg, aromaty dzikie, belgijskie, amerykańskie. Wytworzył ładną błonę, jak widać na załączonym obrazku. Za niebawem dodam jeszcze trochę chmielu na zimno, a potem do butelek.

post-9252-0-82594500-1431352790_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Warka #21 - Frost And Fire - Pacific Pale Ale 11,8°Blg




Zasyp:

  • słód pale ale 4 kg
  • słód bursztynowy 0,5 kg

​Zacieranie:

  • 60' 64°C
  • mash out

Chmielenie (90'):

  • FWH 20 g Vic Secret
  • 15' 15 g Nelson Sauvin
  • 10' 5 g mchu irlandzkiego
  • 5' 30 g Vic Secret
  • 0' 35 g Nelson Sauvin
  • na zimno 50 g Vic Secret+ 50 g Nelson Sauvin

Drożdże - suchary US-05

Wybicie 24,5 l.
Wydajność 84%

Notatki:

- Warka przeznaczona na Karpackie Bitwy Piwowarskie w stylu Pacific Pale Ale.

- Od ostatnich kilku warek mam mętną brzeczkę, wymienię filtrator z oplotu i zobaczymy czy to coś da.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

American Wheat zlane na chichą z dodatkiem 30 g Citry i 30 g Mosaica. Odfermentowało do 4°Blg, troche za wysokie, ale fermentacja stanęła. Pacific Pale Ale Frost and Fire równierz znale na cichą z dodatkiem 50 g Vic Secret i 50 g Nelson Sauvin, odfermentowało do 2,3°Blg

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Frost And Fire zabutelkowane z dodatkiem 120 g cukru. Wyszło 45 butelek. Odfermentowanie na poziomie 1,4°Blg. Z dwóch wersji Pacific Pale Ale wybiorę lepszą, którą wystawie na Karpackie Warsztaty Piwowarskie 12 czerwca. Mam już swojego faworyta.

Link to comment
Share on other sites

Dziś browar BrewHammer skończył pierwszy rok swojego istnienia. Przez ten czas uwarzyłem 21 warek, niektóre lepsze, inne gorsze. Poznałem wielu piwowarów z Rzeszowa i okolic. Piwowarstwo domowe okazało się bardzo wciągającym hobby. Teraz czeka mnie kilkumiesięczna przerwa związana z moim wyjazdem do Anglii, dlatego też nie będzie warki urodzinowej. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.