Deathhammer Posted February 26, 2015 Author Share Posted February 26, 2015 Do American Sour Ale dodałem 40 g płatków dębowych: 25 g średni i 15 g mocno opiekanych. Abbey IPA póki co odfermentowało do 3 Blg, co daje 10,9% alk. Szykuje się niezły mózgotrzep. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted March 4, 2015 Author Share Posted March 4, 2015 (edited) Warka #16 - Agent Orange - Saison 16°BlgZasyp: słód pilzneński 3 kg słód wiedeński 1 kg słód pszeniczny 1 kg słód caraaroma 0,25 kg słód caraamber 0,1 kg Zacieranie: 70' 66°C mash out Chmielenie (60'): 60' 15 g Marynka 15' 25 g Lubelski 15' 20 g Iunga 10' skórka z 5 pomarańczy Drożdże - gęstwa FM25 Klasztorna MedytacjaWybicie 20 l. Edited September 9, 2016 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted March 5, 2015 Author Share Posted March 5, 2015 Wraz z ojcem upletliśmy chłodnicę zanurzeniową z rurki miedzianej FI 12. Średnica 33 cm, 10 zwojów. Zostanie przetestowana podczas kolejnego warzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted March 9, 2015 Author Share Posted March 9, 2015 American Sour Ale zeszło do 1 Blg. Zaczyna nabierać charakteru funky. Abbey IPA stanęło na 3 Blg, w środę planuję butelkowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted March 11, 2015 Author Share Posted March 11, 2015 Abbey IPA zabutelkowane z dodatkiem roztworu 105 g cukru. Niestety nie dokręciłem dobrze kranika w fermentorze który służył do rozlewu i trochę piwa wyciekło. Wyszły 24 butelki 0,33 i 20 butelek 0,5 l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted March 24, 2015 Author Share Posted March 24, 2015 (edited) Saison zabutelkowany z dodatkiem 115 g cukru. Wyszło 40 butelek 0,5 l. Piwo zeszło do 3,8 Blg Edited March 24, 2015 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted March 25, 2015 Author Share Posted March 25, 2015 (edited) Warka #17 - Blitzkrieg - West Coast Belgian Rye IIPA 18°Blg Zasyp: słód pilzneński 3,9 kg słód żytni 1,5 kg pszenica niesłodowana 0,5 kg otręby żytnie 0,45 kg słód caraamber 0,35 kg Zacieranie: 20' 45°C 80' 66 -> 62°C mash out (88°C) Chmielenie (100'): 100' 30 g Equinox 30' 20 g Equinox 15' 25 g Equinox 0' 25 g Equinox na zimno 100 g Equinox Drożdże - gęstwa FM25 Klasztorna MedytacjaWybicie 21 l.Notatki: - Chłodnica sprawdza się świetnie. Ze 100 do 17°C schłodzenie zajęło mi ok 20 minut. - Mash out podniosłem do 88°C, wysładzałem wodą 90°C. Dzięki temu filtracja szła bezproblemowo, ale dość długo. Edited March 26, 2015 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 26, 2015 Share Posted March 26, 2015 Zapomniałeś dodać w nazwie Single hop Poza tym jaka temp fermentacji ? Radzę dość nisko zacząć, inaczej możesz przykryć ten chmiel drożdżami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted March 26, 2015 Author Share Posted March 26, 2015 Co do nazwy stylu to wzorowałem się na Deep Love z Alebrowaru, które było dla mnie piwem 2014 roku. Starczy już tych członów w nazwie, która już i tak w pełni obnaża piwo. Fermentacje zacząłem w 18°C, wstawiłem do pokoju. Temperatura podniosła się do 20,5°C. Przeniosłem je właśnie w nieco zimniejsze miejsce żeby nie przekraczała tych 20°C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted March 27, 2015 Author Share Posted March 27, 2015 (edited) Warka #18 - Visions from the Dark Side - NZ Dark Rye IPA 16,4°Blg Zasyp: słód pale ale 3 kg słód żytni 1,85 kg słód crystal rye 0,25 kg słód czekoladowy 0,25 kg słód brown 0,1 kg otręby żytnie 0,1 kg Zacieranie: 20' 45°C 60' 67 -> 62°C mash out (90°C) Chmielenie (90'): FWH 25 g Dr. Rudi 15' 25 g Dr. Rudi 0' 50 g Rakau 0' 25 g Dr. Rudi 0' 25 g Green Bullet na zimno 50 g Rakau na zimno 25 g Dr. Rudi na zimno 25 g Green Bullet Drożdże - suchary US-05Wybicie 20 l.Notatki: - Filtracja trwała 2h30min, byłem zmuszony do ponownego podgrzania filtratu. - Nie wiem skąd tak duża wydajność wynosząca 87,5%. Podczas warzenia kilku poprzednich warek uzyskałem wydajność ok 80%. - Koncepcja jest taka że to piwo ma być pomiędzy Black a Brown IPA.- Pomyliłem chmiel na goryczkę, miał być Green Bullet. - Piwo kooperacyjne z zaprzyjaźnionym piwowarem domowym, który zaczyna swoją przygodę z piwowarstwem. Edited March 28, 2015 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 Blitzkrieg zeszło do 7 Blg, a Visions from the Dark do 5 Blg. Oba piwa są bardzo mętne a w szczególności to ciemne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted April 20, 2015 Author Share Posted April 20, 2015 Blitzkrieg zlany na cichą z dodatkiem 100 g Equinoxa, odfermentował do 4,2 Blg. Visions from the Dark Side zlany na cichą z dodatkiem 50 g Rakau, 25 g Dr. Rudi i 25 g Green Bullet, odfermentował do 3,6 Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted April 25, 2015 Author Share Posted April 25, 2015 Visions from the Dark Side zabutelkowane z dodatkiem roztworu 95 gram cukru. Piwo zeszło do 3,3 Blg. Wyszły 33 butelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted May 1, 2015 Author Share Posted May 1, 2015 (edited) Warka #19 - War Pigs - Pacific Pale Ale 13°Blg Zasyp: słód pale ale 4 kg słód bursztynowy 0,4 kg słód pszeniczny 0,4 kg Zacieranie: 45' 65 -> 62°C 15' 71°C mash out Chmielenie (60'): 60' 10 g Waimea 15' 15 g Waimea 5' 25 g Vic Secret + 25 g Kohatu 0' 25 g Vic Secret + 25 g Kohatu + 25 g Waimea na zimno 50 g Kohatu + 50 g Waimea Drożdże - suchary US-05Wybicie 24 l.Wydajność 87% Edited May 13, 2015 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted May 7, 2015 Author Share Posted May 7, 2015 Właśnie kręci się litrowy starter FM13 Irlandzkie ciemności. W planach American Amber Ale a później jakieś stouty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted May 8, 2015 Author Share Posted May 8, 2015 Blitzkrieg zabutelkowany z dodatkiem roztworu 105 g cukru. Wyszło 39 butelek. Miałem drobny wyciek, przez który straciłem pół litra piwa. Equinox zrobił dobrą robotę. Obawiałem się że aromat chmielu zostanie przykryty przez belgijskie drożdże, ale na tą chwile to chmiel dominuje. Zobaczymy jak długo ta przewaga będzie się utrzymywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted May 8, 2015 Author Share Posted May 8, 2015 (edited) Warka #20 - Death By The Hammer - American Wheat 11,8°Blg Zasyp: słód pszeniczny 2,3 kg słód pale ale 1,7 kg słód bursztynowy 0,2 kg Zacieranie: 50' 63°C 10' 72°C mash out Chmielenie (120'): 60' 20 g Marynka 15' 25 g Mosaic + 25 g Citra 5' 25 g Mosaic + 25 g Citra na zimno 30 g Mosaic + 30 g Citra Drożdże - litwory starter FM13 Irlandzkie ciemnościWybicie 23 l.Wydajność 81% Notatki: - Miałem uwarzyć American Amber Ale, ale zabrakło mi słodu pale ale, więc uwarzyłem inne piwo które i tak miałem w planach. - Miałem rekordowy przełom, którego razem z chmielem nie szło odfiltrować przez pończochę, przez co zostało mi trochę więcej piwa w chmielinach niż zwykle (ok 2 litry). Edited May 25, 2015 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted May 11, 2015 Author Share Posted May 11, 2015 Swój domowy browar powiększyłem o 2 kegi pepsi, teraz czeka mnie szukanie sprzętu do wyszynku. Zlałem na cichą War Pigs z dodatkiem 50 g Waimea i 50 g Kohatu. Odfermentowało do 2,3 Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted May 11, 2015 Author Share Posted May 11, 2015 American Sour Ale zszedł poniżej 0 Blg, aromaty dzikie, belgijskie, amerykańskie. Wytworzył ładną błonę, jak widać na załączonym obrazku. Za niebawem dodam jeszcze trochę chmielu na zimno, a potem do butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted May 13, 2015 Author Share Posted May 13, 2015 Warka #21 - Frost And Fire - Pacific Pale Ale 11,8°Blg Zasyp: słód pale ale 4 kg słód bursztynowy 0,5 kg Zacieranie: 60' 64°C mash out Chmielenie (90'): FWH 20 g Vic Secret 15' 15 g Nelson Sauvin 10' 5 g mchu irlandzkiego 5' 30 g Vic Secret 0' 35 g Nelson Sauvin na zimno 50 g Vic Secret+ 50 g Nelson Sauvin Drożdże - suchary US-05Wybicie 24,5 l.Wydajność 84%Notatki: - Warka przeznaczona na Karpackie Bitwy Piwowarskie w stylu Pacific Pale Ale. - Od ostatnich kilku warek mam mętną brzeczkę, wymienię filtrator z oplotu i zobaczymy czy to coś da. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted May 25, 2015 Author Share Posted May 25, 2015 (edited) American Wheat zlane na chichą z dodatkiem 30 g Citry i 30 g Mosaica. Odfermentowało do 4°Blg, troche za wysokie, ale fermentacja stanęła. Pacific Pale Ale Frost and Fire równierz znale na cichą z dodatkiem 50 g Vic Secret i 50 g Nelson Sauvin, odfermentowało do 2,3°Blg Edited May 25, 2015 by Deathhammer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 War Pigs zabutelkowane z dodatkiem 120 g cukru. Wyszło 45 butelek. Odfermentowanie na poziomie 2°Blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted June 2, 2015 Author Share Posted June 2, 2015 Frost And Fire zabutelkowane z dodatkiem 120 g cukru. Wyszło 45 butelek. Odfermentowanie na poziomie 1,4°Blg. Z dwóch wersji Pacific Pale Ale wybiorę lepszą, którą wystawie na Karpackie Warsztaty Piwowarskie 12 czerwca. Mam już swojego faworyta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted June 4, 2015 Author Share Posted June 4, 2015 W domowym browarze zmiany. Zakupiłem gar 50 l z nierdzewki. Stara emaila 35 l idzie w odstawkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted June 7, 2015 Author Share Posted June 7, 2015 Dziś browar BrewHammer skończył pierwszy rok swojego istnienia. Przez ten czas uwarzyłem 21 warek, niektóre lepsze, inne gorsze. Poznałem wielu piwowarów z Rzeszowa i okolic. Piwowarstwo domowe okazało się bardzo wciągającym hobby. Teraz czeka mnie kilkumiesięczna przerwa związana z moim wyjazdem do Anglii, dlatego też nie będzie warki urodzinowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.