Jump to content

Warzymłot


Recommended Posts

Na Karpackich Bitwach Piwowarskich w stylu Pacific PA wystawiłem piwo Frost And Fire. Mało ładniejszą pianę i szybciej zaczęło się klarować. Aromat był intensywniejszy w porównaniu z pierwszą wersją, za sprawą Nelsona. W każdym razie piwo wygrało.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Warka #22 - Sharp Dressed Man - Dry Stout 11,1°Blg




Zasyp:

  • słód pale ale 3 kg
  • słód pszeniczny 0,4 kg
  • palony jęczmień 0,4 kg
  • słód czekoladowy 0,25 kg
  • słód carafa III 0,05 kg

​Zacieranie:

  • 60' 65°C
  • mash out

Chmielenie (75'):

  • 75' 35 g EKG
  • 15' 45 g EKG
  • 15' 4 g mchu irlandzkiego
  • 15' papryczka Habanero ( 17g )

Drożdże - starter FM42 Stare nadreńskie

Wybicie 20,5 l.
Wydajność 75%

Notatki:

- Podczas napowietrzania do fermentora wpadł mój grzebień do brody. Szybko go wyłowiłem ale i tak coś od siebie mógł zostawić. Jestem pogodzony z tym że piwo może pójść w kanał. Szykuje się kontra do piwa browaru Rouge - Beard Beer

- Pod koniec wężyk zatkał się kawałkami papryczki Habanero, dlatego odpuściłem sobie ostatnie 2-3 litry.

- Zainwestowałem w śrutownik i refraktometr i sprawują się dobrze.

 

Zakegowane dnia 27.10.2015. Odfermentowanie na poziomie 3,5°Blg, alkohol 3,9%. Wyszedł delikatny, dobrze zbalansowany stout. Wyraźna goryczka, aromaty kawowe, palone i gorzkiej czekolady. Na szczęście nie zauważyłem niepokojących objawów wynikających z nietypowego dodatku i nie mam na myśli papryczki. Jedyne co mnie zdziwiło to niskie odfermentowanie.

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #23 - Sign Of The Hammer - American IPA 15,8°Blg




Zasyp:

  • słód pale ale 5,5 kg
  • słód carared 0,25 kg
  • słód carapils 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 60' 65° - 62°C
  • mash out

Chmielenie (75'):

  • 75' 25 g Chinook
  • 30' 15 g Chinook
  • 15' 25 g Citra + 25 g Amarillo +4 g mchu irlandzkiego
  • 0' 60 g Chinook + 25 g Amarillo + 25 g Citra
  • na zimno 50 g Simcoe, 50 g Amarillo i 50 g Chinook

Drożdże - starter FM50 Kłosy Kansas

Wybicie 21,5 l.
Wydajność 79%

Notatki:

- Słody ześrutowałem zbyt drobno, przez co filtracja szła dość topornie.

- Najwyższy czas wymienić pończochę na hop stoppera do filtrowania chmielin.

 

Zakegowane dnia 09.11.2015. Odfermentowanie na poziomie 3,2°Blg, alkohol 6,5%.

 

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Sharp Dressed Man zakegowany z dodatkiem 45 g cukru. Specjalnie przytrzymałem to piwo trochę dłużej, żeby zaobserwować czy coś niepożądanego się dzieje. Wyszedł całkiem przyjemny, lekki stout. Odfermentowanie na poziomie 3,5°Blg.

Link to comment
Share on other sites

Warka #24 - Warfare - American Amber Ale 12,8°Blg




Zasyp:

  • słód pale ale 2,5 kg
  • słód monachijski 1 kg
  • słód carared 0,5 kg
  • słód caraamber 0,25 kg
  • słód karmelowy 300 0,25 kg

​Zacieranie:

  • 80' 65° - 62°C

Chmielenie (60'):

  • mieszanka 60 g Mosaica, 50 g Tomahawka i 50 g Ahtanum, wsypywana co 5 minut w ilości 12 g od początku do końca gotowania

Drożdże - suchary US-05

Wybicie 21 l.
Wydajność 83%

Notatki:

- Świetnie sprawdził się hop stopper od użytkownika lewatywa8. Elegancko przefiltrował chmieliny i osady białkowe.

- Śrutowałem pierwszy raz z użyciem wiertarki. Grubość słodu wyszła lepsza niż ostatnio, ale muszę to dopracować.

- Powiększyłem sprzęt tzn kupiłem garnek ekeltryczny do podgrzewania wody do wysładzania, kupiłem lodówkę turystyczną którą przerobiłem na pojemnik zacierno filtracyjny. Dzięki tym zmianą znacznie szybciej poszło dzisiejsze warzenie.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #25 - Black Demon - American Oatmeal Stout 11,5°Blg




Parametry:

  • OG: 12°Bx - 11,5°Blg
  • FG: 6,1*Bx - 3°Blg
  • Alk 4,4%
  • 55 IBU
  • 68 EBC
  • wybicie 25 l
  • wydajność 81%

Zasyp:

  • słód pale ale 2,5 kg
  • słód pilzneński 1 kg
  • płatki owsiane przypiekane w piekarniku 0,5 kg
  • jęczmień palony 0,4 kg
  • słód czekoladowy 0,25 kg
  • owies niesłodowany 0,15 kg
  • słód carafa III 0,05 kg

​Zacieranie:

  • 90' 66°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • FWH 30 g Simcoe
  • 15' 20 g Simcoe
  • 15' 4 g mchu irlandzkiego
  • 0' 25 g Simcoe
  • na zimno 20 g Simcoe

Drożdże - gęstwa US-05
 

Notatki:

- Niestety zbyt dużo wysłodziłem i z zakładanych 20 l i 14°Blg mam 25 l i 11,5°Blg.

- Chciałem pozbyć się kilogramu słodu pilzneńskiego który mi już chwile zalegał w szafie.

- Płatki owsiane przypiekałem przez 15 minut w temperaturze ok 177°C.

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka #26 - Break On Through - Oatmeal Ale 8,7°Blg




Parametry:

  • OG: 9,1°Bx - 8,7°Blg
  • FG: 2,7*Bx - 0°Blg
  • Alk: 4,5%
  • 20 IBU
  • 10 EBC
  • wybicie 21 l
  • wydajność 67%

Zasyp:

  • słód pilzneński 2 kg
  • słód owsiany 1 kg
  • owies niesłodowany 0,5 kg
  • słód dark crystal 0,075 kg

​Zacieranie:

  • 90' 64°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 20 g Cascade
  • 15' 15 g Cascade
  • 0' 25 g Simcoe + 20 g EKG + 20 g Marynka + 15 g Cascade

Drożdże - gęstwa US-05

 

Notatki:

- Nie wiem dlaczego wydajność jest tak mała.

- Nie piłem jasnego piwa owsianego, więc postanowiłem uwarzyć własne.

- Chmielenie głównie z resztek.

 


  Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Tak, robiłem. Po godzinie wyszła pozytywna, potrzymałem jeszcze 30 minut, wyszła negatywna. Gdzieś widziałem wykres że można jeszcze trochę cukru uzyskać po negatywnej próbie jodowej, ale nie miałem już czasu żeby zacierać 2 godziny, może właśnie tutaj tkwi problem.

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Warka #27 - Trial By Fire - Smoked Porter 14,5°Blg




Parametry:

  • OG: 15,1°Bx - 14,5°Blg
  • FG: 7,6*Bx - 3,4°Blg
  • Alk 5,7%
  • 41 IBU
  • 68 EBC
  • wybicie 20 l
  • wydajność 68%

Zasyp:

  • słód pilzneński wędzony olchą 4 kg
  • słód monachijski wędzony olchą 1 kg
  • słód dark crystal 0,35 kg
  • słód czekoladowy 500 0,3 kg
  • słód czekoladowy 1200 0,2 kg

​Zacieranie (100'):

  • 100' 66 - 62°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 30 g Pilgrim
  • 10' 20 g Pilgrim

Drożdże - starter FM13 Irlandzkie Ciemności

 

Notatki:

- Słody pilzneński i monachijski wędziłem zimnym dymem z olchy 12 godzin, następnie leżakowałem ok 2 tygodnie.

- Znów niska wydajność, być może to wina słodu Pilzneńskiego Obolon. W Oatmeal Ale również używałem tego słodu. Mam jeszcze kilkanaście kilo, także przetestuje czy on stanowi problem.

 

 

Edited by Deathhammer
Link to comment
Share on other sites

Zakegowałem American Oatmeal Stout z dodatkiem 70 g cukru. Odfermentował do 3°Blg, co daje 4,4% alk. Mam nadzieję że będzie tak dobry jak Sharp Dressed Man, mój pierwszy zakegowany stout. Póki co w smaku piwo jest przyjemnie czekoladowe.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.