Deathhammer Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 (edited) Witam w zapiskach z domowego browaru BrewHammer. Pijąc coraz więcej ciekawych piw i czytając coraz więcej na temat piwa wzrastała we mnie chęć uwarzenia czegoś samodzielnie, tak więc 7 czerwca 2014 roku popełniłem pierwszą warkę.Lista warek: 2014:#1 Witches Brew - American IPA 16°Blg#2 Hophammer Smashed Face - Single Hop Simcoe Imperial IPA 21°Blg#3 Quest for Beer - NZ Pale Ale 10°Blg#4 Bombeer - English IPA 14°Blg#5 Never Surrender - American Pale Ale 12,5°Blg#6 The Wizard - Mild 9°Blg#7 Living Dead - Imperial Chocolate Coffee oatmeal Stout 25,5°Blg#8 Ashes To Ashes - Foreign Extra Stout 17,5°Blg#9 Dreams of Eschaton - Centennial Pils 13°Blg#10 Hops Supremacy - Bohemian Pils 12,5°Blg#11 Tormentor - Urbock 18°Blg2015:#12 Holy Smoke - Smoked Baltic Porter 21°Blg#13 Sea Witch - Witbier 11,5°Blg#14 I Know You're Fucking Someone Else - Abbey IPA 22,6°Blg#15 Infectious Grooves - American Sour Ale 13,8°Blg#16 Agent Orange - Saison 16°Blg#17 Blitzkrieg - West Coast Belgian Rye IIPA 18°Blg#18 Visions from the Dark Side - NZ Dark Rye IPA 16,4°Blg#19 War Pigs - Pacific Pale Ale 13°Blg#20 Death by the Hammer - American Wheat 11,8°Blg#21 Frost And Fire - Pacific Pale Ale 11,8°Blg#22 Sharp Dressed Man - Dry Stout 11,1°Blg#23 Sign Of The Hammer - American IPA 15,8°Blg#24 Warfare - American Amber Ale 12,8°Blg#25 Black Demon - American Oatmeal Stout 11,5°Blg#26 Break On Through - Oatmeal Ale 8,7°Blg#27 Trial By Fire - Smoked Porter 14,5°Blg#28 Fuck Off And Die - Habanero Imperial 24,5°Blg2016:#29 Blood Fire Death - Belgian Rye IPA 15,2°Blg#30 Tyger Bay - Belgian Rye IPA 14,5°Blg#31 A Waxing Moon Over Babylon - Witbier 11,0°Blg#32 Hand of Doom - Mild 8,8°Blg#33 Black Stone Wielder - Orange Porter 16,6°Blg#34 Gorgon - Belgian Pale Ale 12,0°Blg#35 Trespasser - Peach American Wheat 10,9°Blg#36 Forgotten In Space - Multigrain IPA 14,6°Blg #37 Dunkelheit - Quadrupel 25,1°Blg #38 Better Than Raw - Pumpkin Ale 14,0°Blg #39 Armorist - New Zealand Stout 16,0°Blg #40 Bulldozer - Black IPA 17,8°Blg #41 Atlantis Rising - Tangerine Ale 14,2°Blg Warka #1 - Witches Brew - American India Pale Ale 16°BlgSkład: słód pilzneński 4 kg słód monachijski 1kg słód caramunich II 0,3 kg słód pszeniczny 0,5 kg US-05 Zacieranie (80'): 40' 64°C 30' 72°C 10' 76°C Chmielenie: 60' 25g Chinook 15' 25g Chinook 0' 25g Citra na zimno 25g Citra Ekstrakt zszedł do 3,5°BlgZlanie na cichą 16.06.2014Zabutelkowane z dodaniem 4g cukru trzcinowego Dark Muscovado na butelkę dnia 23.06.2014. Wyszło 40 butelek.55 IBU, 6,9% Alk[media]https://www.youtube.com/watch?v=aPr9iD3LRIU[/media] Edited May 2, 2017 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted June 17, 2014 Share Posted June 17, 2014 Jeśli login i nazwa browaru biorą się od numeru zespołu Asphyx, to obserwuję temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted June 18, 2014 Author Share Posted June 18, 2014 Trafiłeś w dziesiątkę widzę że u Ciebie nazwy piw też w tym klimacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted June 18, 2014 Share Posted June 18, 2014 Tak bardzo bardzo w klimacie to będzie warka 6, 7 i 8, inspirowane Malevolent Creation i Mgłą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted June 19, 2014 Author Share Posted June 19, 2014 No to z grubej rury też mam zamiar w nazwach piw odnosić się do kapel. Nazwę pierwszej warki zaczerpnę z Manilla Road a potem to pomyślimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szejk Posted June 19, 2014 Share Posted June 19, 2014 Dzisiejsze piwo dostało nazwę od Hail of Bullets, czyli zajebiste "popłuczyny" po Asphyx. Na cześć Malevolent Creation planuję IIPA, dla Mgły będzie Imperial Stout i Coffee Stout i planuję wysłać parę butelek zacnym muzykom tej kapeli, ale to dopiero na jesień Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted June 28, 2014 Author Share Posted June 28, 2014 Po paru dniach refermentacji otworzyłem piwko z warki #1 i muszę przyznać że wyszło bardzo dobre, w aromacie mnóstwo cytrusów i owoców tropikalnych, goryczka tez dobra, jedyne co może niektórym przeszkadzać to zmętnienie ale to konsekwencja chmielenia na zimno. Za parę dni już warzę kolejne 2 warki Będę dużo eksperymentować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted July 2, 2014 Author Share Posted July 2, 2014 (edited) Warka #2 - Hophammer Smashed Face - Single Hop Simcoe Imperial India Pale Ale 21°BlgSkład: słód pale ale 5 kg jęczmień 1,25 kg słód bursztynowy 0,25 kg cukier 100 g Zacieranie (100'): 80' 67°C 10' 72°C 10' 76°C Chmielenie: 60' 50 g Simcoe 25' 10 g Simcoe 15' mech irlandzki 10' 20 g Simcoe 1' 20 g Simcoe na zimno 50 g Simcoe 120 IBUZadana gęstwa drożdżowa US-05Z brzeczki wysładzanej zrobiłem New Zeland Pale AleZlanie na cichą 18.07.2014Zabutelkowane 21.08.2014. Odfermentowało do 5°Blg Edited February 23, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichus Posted July 2, 2014 Share Posted July 2, 2014 No, będzie gorzko! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted July 2, 2014 Author Share Posted July 2, 2014 Na to liczę , dlatego też piwo dostało taką nazwę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted July 2, 2014 Author Share Posted July 2, 2014 (edited) Warka #3 - Quest for Beer - New Zeland Pale Ale 10°BlgSkład: brzeczka z wysładzania Warki #2 Chmielenie: 60' 50 g Pacific Gem 15' 15 g Motueka 15' mech irlandzki 10' 5 g Motueka 1' 15 g Motueka na zimno 15 g Motueka 120 IBUZadana gęstwa drożdżowa US-05Zlanie na cichą 09.07.2014Zabutelkowane 16.07.2014, zeszło do 2,5°Blg Edited February 23, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 2, 2014 Share Posted July 2, 2014 Warka #3 - Quest for Beer - New Zeland Pale Ale 10°Blg 120 IBU gorzko to teraz będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted July 3, 2014 Author Share Posted July 3, 2014 (edited) Szukam nowych smaków Plan z początku był inny. Miałem zrobić 2 różne IPA po 10 l, ale w trakcie zacierania zmieniłem zdanie. Na efekty trzeba czekać jeszcze chwile Edited July 3, 2014 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted July 17, 2014 Author Share Posted July 17, 2014 (edited) Warka #4 - Bombeer - English IPA 14°BlgSkład: słód pale ale 4 kg słód monachijski 1 kg jęczmień 1 kg słód bursztynowy 0.25 kg Zacieranie: 50' 66°C 10' 72°C mash out Chmielenie: 60' 25g Admiral 60' 25g Fuggles 15' 15g Admiral 15' 15g Fuggles 15' 10g Cascade 1' 10g Admiral 1' 10g Fuggles 1' 10g Cascade 70 IBUZadana gęstwa drożdżowa US-05Zlane na cichą 28.07.2014.Zabutelkowane 02.08.2014, zeszło do 3°Blg, wyszło 50 butelek. Edited February 23, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 13, 2014 Author Share Posted September 13, 2014 (edited) Warka #5 - Never Surrender - American Pale Ale 12,5°BlgSkład: słód pale ale 4 kg słód wiedeński 1 kg słód pszeniczny 0,5 kg słód carared 0,25 kg słód caraamber 0,1 kg Zacieranie: 40' 64°C 30' 72°C 10' 76°C Chmielenie: 60' 20 g Sorachi Ace 15' 15 g Amarillo 15' 15 g Cascade 1' 15 g Amarillo 1' 15 g Cascade 1' 15 g Sorachi Ace na zimno 20 g Amarillo na zimno 15 g Sorachi Ace 30 IBUBrzeczka nastawna 28 l. Zadana gęstwa drożdżowa US-05Zlanie na cichą 22.09.2014.Zabutelkowane 27.09.2014 z dodatkiem 220 g cukru. Wyszło 56 butelek. Edited February 23, 2015 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 22, 2014 Author Share Posted September 22, 2014 Właśnie zlałem warkę #5 na cichą z dodatkiem Amarillo i Sorachi Ace. Ten drugi kupowałem z myślą że jest to chmiel amerykański, zaś jak później doczytałem pochodzi on z Japonii, ale jest hodowany w USA. Ciekaw jestem jakie aromaty wniesie do piwa, mają być cytrusy ale inne niż w amerykańcach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted September 22, 2014 Share Posted September 22, 2014 Na to liczę , dlatego też piwo dostało taką nazwę Niech zgadnę? na cześć Cannibal Corpse? a #4 to musi być Motörhead? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 22, 2014 Author Share Posted September 22, 2014 Tak na koniec każdego posta z warką daje link do kawałka którym się inspirowałem wymyślając nazwę dla piwa. Pytałem dzisiaj w Piwach Regionalnych o depozyt i już jest czynny, także jutro zanoszę właśnie te dwa piwa o których wspomniałeś, a skoro też jesteś z Rzeszowa to zapraszam do degustacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted September 23, 2014 Share Posted September 23, 2014 To te dwa bym sobie chętnie zarezerwował Na link'i w ogóle nie patrzyłem, tylko kojarzyłem z czasów młodości o kogo może chodzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 23, 2014 Author Share Posted September 23, 2014 Piwka już czekają w depozycie Będę czekać na notkę degustacyjną, ciekawi mnie opinia innego piwowara. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 27, 2014 Author Share Posted September 27, 2014 Warka #5 zabutelkowana. Następna warka za kilka dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 Co planujesz? My na razie nurzamy się w śliwkach, ale temperatura w piwnicy podpowiada, że zaczynamy od Korsarskiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 27, 2014 Author Share Posted September 27, 2014 (edited) Najpierw uwarzę Milda, żeby mieć dobrą gęstwę, a potem Double Stouta owsianego z dodatkiem kawy. Będzie w sam raz na zimowe wieczory. Może spróbuję też uwarzyć London Portera na Konkurs Piw Historycznych. Ja na swojego pierwszego lagera jeszcze chwile poczekam. Edited September 27, 2014 by Deathhammer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted September 27, 2014 Share Posted September 27, 2014 Jak chcesz już sam z siebie warzyć dobre piwa, po co marnować czas i surowce na lagery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 27, 2014 Author Share Posted September 27, 2014 Chodziło mi o piwa dolnej fermentacji, a nie o koncernowe popłuczyny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now