Deathhammer Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Właśnie zakegowałem Smoked Portera, Zszedł do 3,4°Blg, co daje 5,7% alk. Zapowiada się całkiem całkiem. Wędzenie olchą dało smak i aromat ogniskowy (może trochę oscypkowy), przyjemny, współgrający z ciemnymi słodami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #28 - Fuck Off And Die - Habanero Imperial Stout 24,5°Blg Parametry: OG: 25,5°Bx - 24,5°Blg FG: 13,8*Bx - 7,2°Blg Alk: 8,9% 85 IBU 114 EBC wybicie 23,5 l wydajność 67% Zasyp: słód pilzneński 8,5 kg owies niesłodowany 1 kg jęczmień palony 0,87 kg słód caraamber 0,35 kg słód czekoladowy 500 0,2 kg słód dark crystal 0,08 kg słód czekoladowy 0,055 kg Zacieranie: 210' 68 - 60°C Chmielenie (240'): FWH 100 g Marynka 10' 500 g cukru trzcinowego 10' 20 g Simcoe + 20 g Mosaic 10' 50 ml wywaru po karmelizowaniu skórki pomarańczy 10' 45 g papryczek Habanero 0' 40 g Simcoe + 40 g Mosaic na zimno 40 g Simcoe + 40 g Mosaic Drożdże - gęstwa Irlandzkie Ciemności Notatki: - Piwo było wyzwaniem dla mojej lodówki turystycznej o pojemności 35 l w której zacieram. Była pełna po brzeg ale poszło bez problemów. - Nie robiłem słabszego piwa. Zamiast tego wysłodziłem 37 l, gotowałem 4 godziny na pełnym ogniu, żeby odparowało dużo wody. - Miałem wsypać więcej papryczek, ale są przerażająco pikantne. Jeśli ich odczucie będzie zbyt małe, to być może dodatkowa porcja poleci na cichą. Edytowane 23 Lutego 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Trial By Fire - Smoked Porter 14,5°Blg Wypiłem aż 1,5l więc mogę coś napisać Aromat: wyraźnie dymiony, zdecydowanie bardziej ogniskowy niż szynkowy, nuty ciemnych słodów wpadających w mleczną czekoladę, sporo estrów, fuzle, alkohol Wygląd: czarne, nie patrzyłem czy nie przejrzyste, piana nietrwała (piwo lane z kega), brązowa Smak: także na pierwszym planie smak dymiony, który walczy mocno z estrami, jest też kwaśność, wyczuwalna alkoholowość, goryczka dość wyraźna, raczej palona, szorstka, odczucie w ustach średnio pełne, finisz wytrawny, lekko cierpki, nagazowanie niskie (piwo z kega) Ogólnie bardzo przyjemne piwo, wypiłem w całości na raz. Być może nie wszystkie elementy do końca się wzajemnie balansują, tylko są jakby po kolei i obok siebie, być może to kwestia jeszcze ułożenia się piwa, mniemam że jest jeszcze dość młode. Dość wyczuwalne alkohole wyższe, w ogóle alkohol dość wyczuwalny już w aromacie czego nie spodziewałem się przy tym ekstrakcie początkowym. Dzięki za piwo. Edytowane 26 Stycznia 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Warka #29 - Blood Fire Death - Belgian Rye IPA 15,2°Blg Parametry: OG: 15,8°Bx - 15,2°Blg FG: 6,5*Bx - 2,3°Blg Alk: 6,66% 71 IBU 32 EBC wybicie 20 l wydajność 65% Zasyp: słód pilzneński 3,9 kg platki żytnie 1,2 kg słód karmelowy ciemny 0,1 kg Zacieranie: 120' 62°C Chmielenie (60'): FWH 60 g Citra 30' 60 g Cascade 15' 40 g Citra 15' 0,7 kg cukru karmelizowanego 5' 40 g Cascade 0' 40 g Citra + 40 g Cascade Drożdże - starter Klasztorna Medytacja Notatki: - Filtracja trwałą 2 godziny, po czym zacząłem przecedzać młóto przez durszlak. Edytowane 24 Lutego 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Warka #30 - Tyger Bay - Belgian Rye IPA 14,5°Blg Parametry: OG: 15,1°Bx - 14,5°Blg FG: 6,7*Bx - 2,8°Blg Alk: 6% 120 IBU 10 EBC wybicie 20 l wydajność 65% Zasyp: słód pilzneński 5 kg słód żytni 1 kg Zacieranie: 90' 64 - 62°C mash otu Chmielenie (60'): FWH 70 g Citra 30' 40 g Citra 15' 30 g Citra 10' 30 g Citra 5' 30 g Citra 0' 30 g Citra na zimno 3 x 30 g Citra Drożdże - suchary Fermentis Safbrew BE-256 Notatki: - Filtracja poszła bardzo ładnie, po upływie 30 minut było po wszystkim. Edytowane 24 Lutego 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Mało ostatnio pisałem, przez sesję, ale to się zmieni. Zlałem dzisiaj obie wersje Belgian Rye IPA na cichą. Pierwsza, Blood Fire Death byłą przeznaczona na Karpackie Bitwy Piwowarskie. Namnożyłem drożdże na starterze, uwarzyłem piwo i je zadałem. Czekam, czekam i czekam. Wystartowały po 5 dniach Dziewczyna zachęciła mnie żebym uwarzył kolejne piwo na wszelki wypadek, tak też zrobiłem. Dzisiaj podczas zlewania okazało się warka złapała infekcję, co w sumie było do przewidzenia. W zapachu kanaliza, a w smaku apteka. Blood Fire Death odżyje w nowej formie, a Tyger Bay pójdzie na bitwy. Przy okazji wrzuciłem pierwszą porcję Citry na zimo. W najbliższych planach mam uwarzenie Witbiera z dodatkiem kaffiru i jakiegoś ale na świeżych polskich chmielach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Wczoraj poszła kolejna dawka Citry na zimno do Tyger Bay. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 (edytowane) Wczoraj zakegowałem Tyger Bay. Nie jestem zadowolony z tego piwa, w aromacie cebulka, albo od chmielu albo od zbyt niskiej temperatury fermentacji. Zbyt trawiaste. Dziwna mdłość, mydlaność, pewnie jakaś infekcja. Przemianowałem nazwę swojego browaru domowego na Warzymłot Taka polska wersja starej nazwy. Edytowane 5 Marca 2016 przez Deathhammer buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Citra 2015? Bo u mnie też coś cebulka lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Tak, dokładnie, pierwsze użycie Citry 2015 i rozczarowanie.Oczywiście są tropiki, mango, troche mniej cytrusów, ale jest też i cebulka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Warka #31 - A Waxing Moon Over Babylon - Witbier 11,0°Blg Parametry: OG: 11,5°Bx - 11°Blg FG: 5,1*Bx - 2,2°Blg Alk: 4,6% 16 IBU 6,6 EBC 5.0 pH wybicie 20 l wydajność 69% Zasyp: słód pilzneński obolon 2 kg 46,5% płatki pszeniczne 2 kg 46,5% płątki owsiane 0,15 kg 3,5 % słód zakwaszający weyermann 0,15 kg 3,5% Zacieranie: 3h' 67 - 60°C mash out Chmielenie (60'): 60' 20 g Sybilla 5% aa 10' 25 g Cascade 6,9% aa 10' 27 g skórki z pomarańczy, 21 g skórki z cytryny, 19 g skórki z limonki, 7 g kaffiru, 6 g kolendry indyjskiej Drożdże - suchary Gozdawa Classic Belgian Witbier Fermentacja: lag 24 h 7 dni 18°C 7 dni 20°C Notatki: - Nie lubię kolendry Ostatnio przestały kompletnie smakować mi piwa pszeniczne, więc chciałem odejść nieco od ram stylu i dodać coś jeszcze. - Kupiłem kwas fosforowy i zacząłem regulację pH zacieru jak i wody do wysładzania. - W planach mam kupno grzałki elektrycznej, ponieważ nie jestem zadowolony ze swojego wrzenia. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Ja dałem aż 11 gram i jak butelkowałem to aromat był mocno zdominowany przez kolendrę. Jestem ciekawy jaki da efekt ilość zastosowana przez ciebie. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Do swojego pierwszego Witbiera dodałem 17 g kolendry i aromat był przez nią totalnie zdominowany. Zaczęła schodzić na drugi plan dopiero po 2 miesiącach, wtedy wyszła fajna owocowość, ale czekać 2 miesiące z piwem pszenicznym to zły pomysł. Gdy piwo będzie dobre do picia to odpisze wrażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Ja na 37-40 L dałem 20g i jakoś specjalnie nie było jej czuć. Dużo zależy od tego czy i jak ją rozdrobnisz, na ile minut gotowania wrzucisz i na jak długo zostawisz po gotowaniu. Ja dałem na 10 minut w woreczku i wyciągnąłem zaraz po wyłączeniu palnika, teraz zwiększę ilość, sposób dodania i czas zostawię bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Ja rozdrabniam praktycznie na pył w moździerzu, wrzucam luzem, zostawiam na gotowanie i na chłodzenie, które trwało w tym przypadku ok 25 minut. Tak dodana kolendra raczej da z siebie bardzo dużo smaku i aromatu, także nie chciałem przesadzić z jej ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Ja wyciągam dodatki po czasie który dla nich zaplanowałem, wydaje mi się że łatwiej dobrać ilość przy kolejnych warkach. Jak zostawiasz na chłodzenie to różnie to może być, raz dłużej, raz krócej i masz więcej niewiadomych. W każdym razie mam zamiar spróbować tego wita przy okazji Deathhammer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Słuszna uwaga, spróbuje następnym razem tak zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 27 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 (edytowane) Właśnie przyszła mi grzałka 2kW + 1,4 kW, powinna się sprawdzić jako wspomaganie podczas gotowania. Na początku pełna moc, a gdy brzeczka zacznie wrzeć zostawię przepływ prądu na jeden opornik. Edytowane 27 Marca 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Warka #32 - Hand of Doom - Mild 8,8°Blg Parametry: OG: 9,2°Bx - 8,8°Blg FG: 4,8*Bx - 2,6°Blg Alk: 3,2% 18 IBU 44 EBC 5,0 pH wybicie 24 l wydajność 78,5% Zasyp: słód Pale Ale Weyermann 3 kg 82% słód Caraaroma Weyermann 0,2 kg 5,5% słód Crystal Fawcett 0,13 kg 3,6% słód Dark Crystal Fawcett 0,13 kg 3,6% słód Pale Chocolate Fawcett 0,1 kg 2,7% słód Carafa I Weyermann 0,1 kg 2,7% kreda 2 g Zacieranie: 2h' 68 - 62°C mash out Chmielenie: 60' 37 g EKG 5,1% aa Drożdże - suchary Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale Fermentacja: lag 10 h 7 dni 20°C Notatki: - Testowałem grzałkę i muszę powiedzieć że sprawdza się lepiej niż przypuszczałem. Teraz to się gotuje porządnie. - Powoli wraca mi dawna wydajność Edytowane 8 Września 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Zacierałem Milda 70-68oC i fermentowałem na MJ M03 w 16oC. Zszedł do 3 i fajnie smakuje. Bardzo jestem zadowolony z tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 (edytowane) Z sucharów M03 są chyba najlepsze do Mild'ów. Też liczę na niskie odfermentowanie. Edytowane 13 Maja 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Warka #33 - Black Stone Wielder - Orange Porter 16,6°Blg Parametry: OG: 17,3°Bx - 16,6°Blg FG: 11,3*Bx - 6,8°Blg Alk: 5,0% 40 IBU 50+ EBC 5,0 pH wybicie 20 l wydajność 76,5% Zasyp: słód Pale Ale Weyermann 2 kg 36,4% słód Monachijski Weyermann 1 kg 18,2% słód Caramel Munich II Bestmalz 0,25 kg 4,5% słód Brown Fawcett 0,25 kg 4,5% słód Caramunich III Weyermann 0,2 kg 3,6% słód Crystal 150 Castle Malting 0,1 kg 1,8% słód Chocolate Bestmalz 0,1 kg 1,8% brewkit Cooper's Original Stout 30,9% Zacieranie: 70' 68 - 64,5°C mash out Chmielenie: 60' 25 g Sybilla 5,0% aa 15' 12 g EKG 5,1% aa 5' 50 g świeżego zestu pomarańczowego 5' 1 g owoców Schinusa peruwiańskiego Drożdże - suchary Mangrove Jack's M10 Workhorse Fermentacja: drożdże zadane do 20°C lag 10 h 10 dni 20°C Rozlew - do kega z dodatkiem 95 g cukru Notatki: - Brewkit z Coopersa wygrałem jakiś czas temu, nie miałem co z nim zrobić to oparłem o niego recepturę inspirowaną piwem Mikkellera Zest Please. Piwo pomiędzy porterem a stoutem z dodatkiem skórki pomarańczy. - Pierwszy raz się poparzyłem podczas warzenia. Edytowane 29 Września 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 A jednak się Cooper`s przydał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 A jak spisały się 2 uczniaki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 2 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Mieliście szanse zakupu, no ale nikt nie był zainteresowany Spisali się szczególnie przy śrutowaniu jak śruba się zatarła i musieliśmy kręcić korbą. Za kilka tygodni będą warzyć pierwszą warkę, pewnie APA/AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się