Deathhammer Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Centennial Pils zlany na cichą. Odfermentował do 3 Blg. Drożdże wyprodukowały dużo siarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #10 - Hops Supremacy - Bohemian Pils 12,5°BlgZasyp: słód pilzneński 4,5 kg słód monachijski 0,5 kg Zacieranie (60'): 35' 62°C 25' 72°C mash out Chmielenie (90'): FWH 20 g Marynka 30' 30 g Marynka 30' 20 g Saaz 15' 15 g Saaz 1' 15 g Saaz Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84Wybicie 22,5 l. Szacowane 45 IBU.05.01.2015 - zlanie na cichą25.01.2015 - butelkowanie Edytowane 23 Lutego 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Jestem w trakcie wędzenia 6 kg słodu którego użyję podczas jutrzejszego warzenia Urbocka. Wędzę na zimno mieszanką dębu, czereśni i jabłoni w worku zrobionym z materiału który swobodnie przepuszcza powietrze. Ciekaw jestem natężenia aromatów wędzonych w gotowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #11 - Tormentor - Urbock 18°BlgZasyp: słód pilzneński wędzony 3,5 kg słód wiedeński wędzony 2 kg słód monachijski wędzony 0,5 kg słód melanoidynowy 0,5 kg słód karmelowy 300 0,25 kg słód karmelowy 600 0,1 kg słód carabohemian 0,1 kg Zacieranie (90'): 45' 64°C 35' 72°C 10' 76°C Chmielenie (90'): FWH 50 g Hallertau Tradition Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84Wybicie 23 l. Edytowane 9 Września 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Centennial Pils zabutelkowany z dodatkiem roztworu 100 g cukru. Wyszło 38 butelek + 4 z urwaną szyjką. Pora zainwestować w kapslownice stołową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Zlałem Bohemian Pilsa na cichą z dodatkiem 50 g chmielu Kazbek. W smaku i aromacie na tę chwilę bardzo podobny do Centennial Pilsa. Uwędzilem słód na Dymionego Portera Bałtyckiego na drewnie dębowym i tym razem trwało to ponad 7 godzin. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez Deathhammer GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Floki Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 no to tym razem nie ma siły- będzie pachniało szynką przy warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Próbowałem Urbocka podczas pomiaru Blg i wędzonka jest wyraźna, a wędziłem 3 godziny. Oprócz tego zaopatrzyłem się w kapslownice stołową Regina - koniec z uciętymi szyjkami. W planach mam jeszcze zakup refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Jestem w trakcie warzenia Dymionego Portera Bałtyckiego i tak jak mówiłeś Floki, aromat jest, tyle że oscypkowy Chyba wydajność będzie trochę niższa niż zaplanowanałem z trzech powodów: - część słodu ześrutowałem za grubo - niewielkie straty podczas wędzenia i śrutowania - za mały gar (ok 35 l), przez co proporcje wody i słodu wynoszą 2:1 (zwykle zacieram 3:1) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #12 - Holy Smoke - Smoked Baltic Porter 21°Blg Zasyp: słód wiedeński wędzony 5 kg słód monachijski II wędzony 2 kg słód caramunich III 0,5 kg słód karmelowy 300 0,25 kg słód karmelowy czerwony 0,25 kg słód czekoladowy 0,1 kg Zacieranie (90'): 60' 64°C 20' 72°C 10' 78°C Chmielenie (120'): FWH 35 g Marynka 15' 20 g Lubelski Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84 Wybicie 20 l. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Wraz z ojcem zrobiliśmy mieszadło magnetyczne, kupiłem kolbę borokrzemową 2 l i rdzeń. Za niebawem zacznę zabawę z drożdżami płynnymi. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Zabutelkowałem Bohemskiego Pilsa z dodatkiem 125 g cukru. Wyszło 39 butelek 0,5 l i jedna butelka 1,5 l. Aromat podczas butelkowania był super: żywica, zioła i trochę cytrusów. Piwo odfermentowało do 3 Blg. Nowa kapslownica się jak najbardziej sprawdza. Kapsluje się znacznie wygodniej niż Gretą. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Mój pierwszy starter z płynnych drożdży już się kręci. Szczep FM25 Klasztorna Medytacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #13 - Sea Witch - Witbier 11,5°BlgZasyp: słód pale ale 2 kg pszenica 2 kg owies 0,35 kg Zacieranie (115'): 15' 52°C 75' 65°C 25' 72°C mash out Chmielenie (60'): 60' 5 g Kohatu 30' 5 g Kohatu 15' 10 g Kohatu 15' 25 g Curacao 5' 20 g Kohatu 5' 25 g Curacao 5' 17 g kolendra Drożdze - starter FM25 Klasztorna MedytacjaWybicie 20 l. Edytowane 9 Września 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Zabutelkowałem Urbocka z dodatkiem 120 g cukru. Wyszło 45 butelek. Odfermentowało do 6 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Właśnie nastawiłem 100 ml starter + końcówka z butelki Funky Ale którego dostałem od Marcin44. Drożdże to Wyeast 3203 De Bom Sour Blend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 To piwo to była chyba mieszanka dwóch piw także chyba będziesz miał tam więcej niż jeden szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Wiem że jest w tym piwie kilka szczepów, ponieważ Wyeast 3203 De Bom Sour Blend (jak sama nazwa wskazuje) to mieszanka Lactobacillus, Brettanomyces i drożdży piwowarskich, ale nic mi nie wiadomo na temat czy Funky Ale od Marcina jest mieszanką dwóch piw. Edytowane 10 Lutego 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) https://www.youtube....h?v=3nJUeV1kYHk Film został usunięty.... Edytowane 10 Lutego 2015 przez biervorkoster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) A to chuligany. Problem rozwiązany, wrzuciłem nowy link który znalazłem na jakiejś ruskiej stronie, ładuje się niemiłosiernie. Jak chcesz posłuchać w normalniej jakości to polecam kupić płytkę Manilla Road - Atlantis Rising. Edytowane 10 Lutego 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Witbier zlany na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Warka #14 - I Know You're Fucking Someone Else - Abbey IPA 22,6°BlgZasyp: słód pilzneński 5 kg słód abbey 1 kg słód zakwaszający 0,1 kg Zacieranie: 60' 66,6°C mash out Chmielenie (60'): 60' 80 g Iunga 30' 25 g Simcoe 30' 25 g Citra 10' 1 kg cukru 5' 25 g Simcoe 5' 25 g Citra Drożdze - gęstwa FM25 Klasztorna MedytacjaWybicie 19 l. Edytowane 23 Lutego 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Witbier zabutelkowany z dodatkiem roztworu 110 g cukru. Wyszło 40 butelek. Odfermentowanie na poziomie 3 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Smoked Baltic Porter zabutelkowany z dodatkiem roztworu 94 g cukru. Wyszło 37 butelek. Odfermentowanie na poziomie 9 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Warka #15 - Infectious Grooves - American Sour Ale 13,8°BlgZasyp: słód pilzneński 3 kg pszenica niesłodowana 0,5 kg słód caraaroma 0,1 kg Zacieranie: 50' 64°C 20' 72°C mash out Chmielenie (60'): 60' 5 g Lubelski 0' 50 g Citra 0' 10 g Kohatu Drożdze - starter z drożdży odzyskanych z butelki: Wyeast 3203 De Bom Sour Blend + S33Wybicie 15 l. Edytowane 11 Marca 2015 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się