Skocz do zawartości

Warzymłot


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #10 - Hops Supremacy - Bohemian Pils 12,5°Blg

Zasyp:

  • słód pilzneński 4,5 kg
  • słód monachijski 0,5 kg

​Zacieranie (60'):

  • 35' 62°C
  • 25' 72°C
  • mash out

Chmielenie (90'):

  • FWH 20 g Marynka
  • 30' 30 g Marynka
  • 30' 20 g Saaz
  • 15' 15 g Saaz
  • 1' 15 g Saaz

Drożdze - Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

Wybicie 22,5 l. Szacowane 45 IBU.

05.01.2015 - zlanie na cichą

25.01.2015 - butelkowanie

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem w trakcie wędzenia 6 kg słodu którego użyję podczas jutrzejszego warzenia Urbocka. Wędzę na zimno mieszanką dębu, czereśni i jabłoni w worku zrobionym z materiału który swobodnie przepuszcza powietrze. Ciekaw jestem natężenia aromatów wędzonych w gotowym piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 - Tormentor - Urbock 18°Blg

Zasyp:

  • słód pilzneński wędzony 3,5 kg
  • słód wiedeński wędzony 2 kg
  • słód monachijski wędzony 0,5 kg
  • słód melanoidynowy 0,5 kg
  • słód karmelowy 300 0,25 kg
  • słód karmelowy 600 0,1 kg
  • słód carabohemian 0,1 kg

​Zacieranie (90'):

  • 45' 64°C
  • 35' 72°C
  • 10' 76°C

Chmielenie (90'):

  • FWH 50 g Hallertau Tradition

Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

Wybicie 23 l.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zlałem Bohemian Pilsa na cichą z dodatkiem 50 g chmielu Kazbek. W smaku i aromacie na tę chwilę bardzo podobny do Centennial Pilsa. Uwędzilem słód na Dymionego Portera Bałtyckiego na drewnie dębowym i tym razem trwało to ponad 7 godzin.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem w trakcie warzenia Dymionego Portera Bałtyckiego i tak jak mówiłeś Floki, aromat jest, tyle że oscypkowy :D Chyba wydajność będzie trochę niższa niż zaplanowanałem z trzech powodów:

- część słodu ześrutowałem za grubo

- niewielkie straty podczas wędzenia i śrutowania

- za mały gar (ok 35 l), przez co proporcje wody i słodu wynoszą 2:1 (zwykle zacieram 3:1)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12 - Holy Smoke - Smoked Baltic Porter 21°Blg

 

Zasyp:

  • słód wiedeński wędzony 5 kg
  • słód monachijski II wędzony 2 kg
  • słód caramunich III 0,5 kg
  • słód karmelowy 300 0,25 kg
  • słód karmelowy czerwony 0,25 kg
  • słód czekoladowy 0,1 kg

​Zacieranie (90'):

  • 60' 64°C
  • 20' 72°C
  • 10' 78°C

Chmielenie (120'):

  • FWH 35 g Marynka
  • 15' 20 g Lubelski

Drożdze - gęstwa Mangrove Jacks Bohemian Lager M84

 

Wybicie 20 l.

 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zabutelkowałem Bohemskiego Pilsa z dodatkiem 125 g cukru. Wyszło 39 butelek 0,5 l i jedna butelka 1,5 l. Aromat podczas butelkowania był super: żywica, zioła i trochę cytrusów. Piwo odfermentowało do 3 Blg. Nowa kapslownica się jak najbardziej sprawdza. Kapsluje się znacznie wygodniej niż Gretą.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 - Sea Witch - Witbier 11,5°Blg

Zasyp:

  • słód pale ale 2 kg
  • pszenica 2 kg
  • owies 0,35 kg

​Zacieranie (115'):

  • 15' 52°C
  • 75' 65°C
  • 25' 72°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 5 g Kohatu
  • 30' 5 g Kohatu
  • 15' 10 g Kohatu
  • 15' 25 g Curacao
  • 5' 20 g Kohatu
  • 5' 25 g Curacao
  • 5' 17 g kolendra

Drożdze - starter FM25 Klasztorna Medytacja

Wybicie 20 l.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wiem że jest w tym piwie kilka szczepów, ponieważ Wyeast 3203 De Bom Sour Blend (jak sama nazwa wskazuje) to mieszanka Lactobacillus, Brettanomyces i drożdży piwowarskich, ale nic mi nie wiadomo na temat czy Funky Ale od Marcina jest mieszanką dwóch piw.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to chuligany. Problem rozwiązany, wrzuciłem nowy link który znalazłem na jakiejś ruskiej stronie, ładuje się niemiłosiernie. Jak chcesz posłuchać w normalniej jakości to polecam kupić płytkę Manilla Road - Atlantis Rising.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 - I Know You're Fucking Someone Else - Abbey IPA 22,6°Blg



Zasyp:

  • słód pilzneński 5 kg
  • słód abbey 1 kg
  • słód zakwaszający 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 60' 66,6°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 80 g Iunga
  • 30' 25 g Simcoe
  • 30' 25 g Citra
  • 10' 1 kg cukru
  • 5' 25 g Simcoe
  • 5' 25 g Citra

Drożdze - gęstwa FM25 Klasztorna Medytacja

Wybicie 19 l.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #15 - Infectious Grooves - American Sour Ale 13,8°Blg



Zasyp:

  • słód pilzneński 3 kg
  • pszenica niesłodowana 0,5 kg
  • słód caraaroma 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 50' 64°C
  • 20' 72°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 5 g Lubelski
  • 0' 50 g Citra
  • 0' 10 g Kohatu

Drożdze - starter z drożdży odzyskanych z butelki: Wyeast 3203 De Bom Sour Blend + S33

Wybicie 15 l.

 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.