Skocz do zawartości

Warzymłot


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #28 - Fuck Off And Die - Habanero Imperial Stout 24,5°Blg




Parametry:

  • OG: 25,5°Bx - 24,5°Blg
  • FG: 13,8*Bx - 7,2°Blg
  • Alk: 8,9%
  • 85 IBU
  • 114 EBC
  • wybicie 23,5 l
  • wydajność 67%

Zasyp:

  • słód pilzneński 8,5 kg
  • owies niesłodowany 1 kg
  • jęczmień palony 0,87 kg
  • słód caraamber 0,35 kg
  • słód czekoladowy 500 0,2 kg
  • słód dark crystal 0,08 kg
  • słód czekoladowy 0,055 kg

​Zacieranie:

  • 210' 68 - 60°C

Chmielenie (240'):

  • FWH 100 g Marynka
  • 10' 500 g cukru trzcinowego
  • 10' 20 g Simcoe + 20 g Mosaic
  • 10' 50 ml wywaru po karmelizowaniu skórki pomarańczy
  • 10' 45 g papryczek Habanero
  • 0' 40 g Simcoe + 40 g Mosaic
  • na zimno 40 g Simcoe + 40 g Mosaic

Drożdże - gęstwa Irlandzkie Ciemności
 

Notatki:

- Piwo było wyzwaniem dla mojej lodówki turystycznej o pojemności 35 l w której zacieram. Była pełna po brzeg ale poszło bez problemów.

- Nie robiłem słabszego piwa. Zamiast tego wysłodziłem 37 l, gotowałem 4 godziny na pełnym ogniu, żeby odparowało dużo wody.

- Miałem wsypać więcej papryczek, ale są przerażająco pikantne. Jeśli ich odczucie będzie zbyt małe, to być może dodatkowa porcja poleci na cichą.

 

 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trial By Fire - Smoked Porter 14,5°Blg

 

Wypiłem aż 1,5l więc mogę coś napisać :)

 

Aromat: wyraźnie dymiony, zdecydowanie bardziej ogniskowy niż szynkowy, nuty ciemnych słodów wpadających w mleczną czekoladę, sporo estrów, fuzle, alkohol

Wygląd: czarne, nie patrzyłem czy nie przejrzyste, piana nietrwała (piwo lane z kega), brązowa

Smak: także na pierwszym planie smak dymiony, który walczy mocno z estrami, jest też kwaśność, wyczuwalna alkoholowość, goryczka dość wyraźna, raczej palona, szorstka, odczucie w ustach średnio pełne, finisz wytrawny, lekko cierpki, nagazowanie niskie (piwo z kega)

 

Ogólnie bardzo przyjemne piwo, wypiłem w całości na raz. Być może nie wszystkie elementy do końca się wzajemnie balansują, tylko są jakby po kolei i obok siebie, być może to kwestia jeszcze ułożenia się piwa, mniemam że jest jeszcze dość młode. Dość wyczuwalne alkohole wyższe, w ogóle alkohol dość wyczuwalny już w aromacie czego nie spodziewałem się przy tym ekstrakcie początkowym. Dzięki za piwo.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #29 - Blood Fire Death - Belgian Rye IPA 15,2°Blg




Parametry:

  • OG: 15,8°Bx - 15,2°Blg
  • FG: 6,5*Bx - 2,3°Blg
  • Alk: 6,66%
  • 71 IBU
  • 32 EBC
  • wybicie 20 l
  • wydajność 65%

Zasyp:

  • słód pilzneński 3,9 kg
  • platki żytnie 1,2 kg
  • słód karmelowy ciemny 0,1 kg

​Zacieranie:

  • 120' 62°C

Chmielenie (60'):

  • FWH 60 g Citra
  • 30' 60 g Cascade
  • 15' 40 g Citra
  • 15' 0,7 kg cukru karmelizowanego
  • 5' 40 g Cascade
  • 0' 40 g Citra + 40 g Cascade

Drożdże - starter Klasztorna Medytacja
 

Notatki:

- Filtracja trwałą 2 godziny, po czym zacząłem przecedzać młóto przez durszlak.

 

 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #30 - Tyger Bay - Belgian Rye IPA 14,5°Blg




Parametry:

  • OG: 15,1°Bx - 14,5°Blg
  • FG: 6,7*Bx - 2,8°Blg
  • Alk: 6%
  • 120 IBU
  • 10 EBC
  • wybicie 20 l
  • wydajność 65%

Zasyp:

  • słód pilzneński 5 kg
  • słód żytni 1 kg

​Zacieranie:

  • 90' 64 - 62°C
  • mash otu

Chmielenie (60'):

  • FWH 70 g Citra
  • 30' 40 g Citra
  • 15' 30 g Citra
  • 10' 30 g Citra
  • 5' 30 g Citra
  • 0' 30 g Citra
  • na zimno 3 x 30 g Citra

Drożdże - suchary Fermentis Safbrew BE-256
 

Notatki:

- Filtracja poszła bardzo ładnie, po upływie 30 minut było po wszystkim.

 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mało ostatnio pisałem, przez sesję, ale to się zmieni. Zlałem dzisiaj obie wersje Belgian Rye IPA na cichą. Pierwsza, Blood Fire Death byłą przeznaczona na Karpackie Bitwy Piwowarskie. Namnożyłem drożdże na starterze, uwarzyłem piwo i je zadałem. Czekam, czekam i czekam. Wystartowały po 5 dniach :| Dziewczyna zachęciła mnie żebym uwarzył kolejne piwo na wszelki wypadek, tak też zrobiłem. Dzisiaj podczas zlewania okazało się warka złapała infekcję, co w sumie było do przewidzenia. W zapachu kanaliza, a w smaku apteka. Blood Fire Death odżyje w nowej formie, a Tyger Bay pójdzie na bitwy. Przy okazji wrzuciłem pierwszą porcję Citry na zimo. W najbliższych planach mam uwarzenie Witbiera z dodatkiem kaffiru i jakiegoś ale na świeżych polskich chmielach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zakegowałem Tyger Bay. Nie jestem zadowolony z tego piwa, w aromacie cebulka, albo od chmielu albo od zbyt niskiej temperatury fermentacji. Zbyt trawiaste. Dziwna mdłość, mydlaność, pewnie jakaś infekcja. Przemianowałem nazwę swojego browaru domowego na Warzymłot :D Taka polska wersja starej nazwy.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #31 - A Waxing Moon Over Babylon - Witbier 11,0°Blg




Parametry:

  • OG: 11,5°Bx - 11°Blg
  • FG: 5,1*Bx - 2,2°Blg
  • Alk: 4,6%
  • 16 IBU
  • 6,6 EBC
  • 5.0 pH
  • wybicie 20 l
  • wydajność 69%

Zasyp:

  • słód pilzneński obolon 2 kg 46,5%
  • płatki pszeniczne 2 kg 46,5%
  • płątki owsiane 0,15 kg 3,5 %
  • słód zakwaszający weyermann 0,15 kg 3,5%

​Zacieranie:

  • 3h' 67 - 60°C
  • mash out

Chmielenie (60'):

  • 60' 20 g Sybilla 5% aa
  • 10' 25 g Cascade 6,9% aa
  • 10' 27 g skórki z pomarańczy, 21 g skórki z cytryny, 19 g skórki z limonki, 7 g kaffiru, 6 g kolendry indyjskiej

Drożdże - suchary Gozdawa Classic Belgian Witbier

 

Fermentacja:

  • lag 24 h
  • 7 dni 18°C
  • 7 dni 20°C

Notatki:

- Nie lubię kolendry :ble: Ostatnio przestały kompletnie smakować mi piwa pszeniczne, więc chciałem odejść nieco od ram stylu i dodać coś jeszcze.

- Kupiłem kwas fosforowy i zacząłem regulację pH zacieru jak i wody do wysładzania.

- W planach mam kupno grzałki elektrycznej, ponieważ nie jestem zadowolony ze swojego wrzenia.

 

 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do swojego pierwszego Witbiera dodałem 17 g kolendry i aromat był przez nią totalnie zdominowany. Zaczęła schodzić na drugi plan dopiero po 2 miesiącach, wtedy wyszła fajna owocowość, ale czekać 2 miesiące z piwem pszenicznym to zły pomysł. Gdy piwo będzie dobre do picia to odpisze wrażenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na 37-40 L dałem 20g i jakoś specjalnie nie było jej czuć. Dużo zależy od tego czy i jak ją rozdrobnisz, na ile minut gotowania wrzucisz i na jak długo zostawisz po gotowaniu. Ja dałem na 10 minut w woreczku i wyciągnąłem zaraz po wyłączeniu palnika, teraz zwiększę ilość, sposób dodania i czas zostawię bez zmian.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja rozdrabniam praktycznie na pył w moździerzu, wrzucam luzem, zostawiam na gotowanie i na chłodzenie, które trwało w tym przypadku ok 25 minut. Tak dodana kolendra raczej da z siebie bardzo dużo smaku i aromatu, także nie chciałem przesadzić z jej ilością.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wyciągam dodatki po czasie który dla nich zaplanowałem, wydaje mi się że łatwiej dobrać ilość przy kolejnych warkach. Jak zostawiasz na chłodzenie to różnie to może być, raz dłużej, raz krócej i masz więcej niewiadomych. W każdym razie mam zamiar spróbować tego wita przy okazji :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przyszła mi grzałka 2kW + 1,4 kW, powinna się sprawdzić jako wspomaganie podczas gotowania. Na początku pełna moc, a gdy brzeczka zacznie wrzeć zostawię przepływ prądu na jeden opornik.

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #32 - Hand of Doom - Mild 8,8°Blg




Parametry:

  • OG: 9,2°Bx - 8,8°Blg
  • FG: 4,8*Bx - 2,6°Blg
  • Alk: 3,2%
  • 18 IBU
  • 44 EBC
  • 5,0 pH
  • wybicie 24 l
  • wydajność 78,5%

Zasyp:

  • słód Pale Ale Weyermann 3 kg 82%
  • słód Caraaroma Weyermann 0,2 kg 5,5%
  • słód Crystal Fawcett 0,13 kg 3,6%
  • słód Dark Crystal Fawcett 0,13 kg 3,6%
  • słód Pale Chocolate Fawcett 0,1 kg 2,7%
  • słód Carafa I Weyermann 0,1 kg 2,7%
  • kreda 2 g

​Zacieranie:

  • 2h' 68 - 62°C
  • mash out

Chmielenie:

  • 60' 37 g EKG 5,1% aa

Drożdże - suchary Mangrove Jack's M03 Newcastle Dark Ale

 

Fermentacja:

  • lag 10 h
  • 7 dni 20°C

Notatki:

- Testowałem grzałkę i muszę powiedzieć że sprawdza się lepiej niż przypuszczałem. Teraz to się gotuje porządnie.

- Powoli wraca mi dawna wydajność :D

 

 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Warka #33 - Black Stone Wielder - Orange Porter 16,6°Blg




Parametry:

  • OG: 17,3°Bx - 16,6°Blg
  • FG: 11,3*Bx - 6,8°Blg
  • Alk: 5,0%
  • 40 IBU
  • 50+ EBC
  • 5,0 pH
  • wybicie 20 l
  • wydajność 76,5%

Zasyp:

  • słód Pale Ale Weyermann 2 kg 36,4%
  • słód Monachijski Weyermann 1 kg 18,2%
  • słód Caramel Munich II Bestmalz 0,25 kg 4,5%
  • słód Brown Fawcett 0,25 kg 4,5%
  • słód Caramunich III Weyermann 0,2 kg 3,6%
  • słód Crystal 150 Castle Malting 0,1 kg 1,8%
  • słód Chocolate Bestmalz 0,1 kg 1,8%
  • brewkit Cooper's Original Stout 30,9%

​Zacieranie:

  • 70' 68 - 64,5°C
  • mash out

Chmielenie:

  • 60' 25 g Sybilla 5,0% aa
  • 15' 12 g EKG 5,1% aa
  • 5' 50 g świeżego zestu pomarańczowego
  • 5' 1 g owoców Schinusa peruwiańskiego

Drożdże - suchary Mangrove Jack's M10 Workhorse

 

Fermentacja:

  • drożdże zadane do 20°C
  • lag 10 h
  • 10 dni 20°C

Rozlew - do kega z dodatkiem 95 g cukru

 

 

Notatki:

- Brewkit z Coopersa wygrałem jakiś czas temu, nie miałem co z nim zrobić to oparłem o niego recepturę inspirowaną piwem Mikkellera Zest Please. Piwo pomiędzy porterem a stoutem z dodatkiem skórki pomarańczy.

- Pierwszy raz się poparzyłem podczas warzenia.
 

Edytowane przez Deathhammer
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.