anmar Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Piątkowe popołudnie, czyli czas na kolejne piwo. Dzisiaj trochę sprzątania w składzie słodów, czyli wykorzystanie resztek. A skoro mieszanina to i mały eksperyment z niesłodowanym jęczmieniem. Warka 26 Jęczmień niesłodowany 1 kg Pilzneński 1,75 kg Wiedeński 1 kg Monachijski 1,25 kg Zacieranie: Ześrutowany jęczmień skleikowany w 6 litrach wody przez 15 min.dolanie wody do 15 litrów ustalenie temperatury i dodanie słodów 60 min. - 68°C°, 10 min. - 72°C, podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 60 min. Chmielenie: 60 min. 30g Marynki, 15 min. 10g Lubelski ( oba szyszka zeszłoroczna ) Wyszło 26 l 11,8 °Blg wzmocnione 250g cukru kandyzowanego do 12,5°Blg. Zadane starterem z 1/3 paczki Danstar Nottingham. Brzeczka wyszła dość mętna, ale to zapewne " zasługa" niesłodowanego jęczmienia. Piwo będzie fermentowało w tem. ok 17°C. Mamy nadzieje, że dość mocno od fermentuje. Planujemy ok 10 - 12 dni burzliwej, ale jak wyjdzie pokaże balingometr. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Robiliście próbę jodową? Przy tak dużym udziale niesłodowanego zboża, czasami występują problemy ze scukrzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Przy takich wynalazkach próba jodowa to oczywista oczywistość. Była negatywna po 60 min. zacierania. Te 10 min. w 72°C to tak na wszelki wypadek. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Przy takich wynalazkach próba jodowa to oczywista oczywistość. Tak trzymać Udanej warki życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 25 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Dzięki bardzo. Napiszemy co z tego wyszło. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Ja po każdym dodaniu jęczmienia niesłodowanego miałem oooooooooooooobfitą pianę. W połączeniu z przegazowaniem robił się wulkan Udanej warki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 26 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Z przegazowaniem mieliśmy problem przy kilku pierwszych warkach. Od kiedy zaczeliśmy używać kalkulatora i zdobyliśmy trochę doświadczenia mamy piwa nagazowane tak jak lubimy, czyli napój musujący a nie wulkan strzelający. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Cześć. Robiliście próbę jodową? Przy tak dużym udziale niesłodowanego zboża, czasami występują problemy ze scukrzeniem. Dori nie ma dramatu, niesłodowane to raptem 20% gdzie tam do twoich witów gdzie niesłodowane sięgały powyżej 40% w sumie ważne ze próba została zrobiona i że wyszła nagatywna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 2 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 Wpadliśmy w rytm piątkowych warzeń. Kolejny piątek i kolejne piwo uwarzone. Warka 27 Warka 27 w zamyśle oparta była na warce 18 czyli Pale Ale. Pale Ale - 5 kg. Carapils 0,4 kg Caramunich III 0,25 kg Zacieranie: 68°C przez 60min podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie 60 min. Chmielenie: Marynka pół na pół z lubelskim ok. 65g 60 min. lubelski 15 min. ( chmiele w szyszkach zbiór 2008 ) Wyszło 25,5 l 14 °Blg, zadaliśmy gęstwą 1084. To była trzecia warka przy której używaliśmy naszego sita. Sito bardzo przyspiesza proces, dzisiejsza warka zajęła nam ok. 4,5 godziny liczonych od ześrutowania słodów do zadania drożdży. W czasie warzenia przelaliśmy na cichą warkę 25. Po 14 dniach burzliwej odfermentowała do 3,5°Blg. Piwo jaśniutkie w smaku obiecujące, lekko słodowe z bardzo delikatnymi estrami. Plamujemy zabutelkować je w przyszłą sobotę. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Wreszcie minął ten wariacki tydzień. Nastał piątek, który miałbyć taki spokojny. Ale tylko miałbyć. Warzyć zaczeliśmy dopiero około 17, czyli trochę później niż zwykle. A skoro czasu mało to trzeba zrobić coś z czym nie będzie niespodzianek. Warka 28 Pilzneński 3,5 kg Monachijski 1,5 kg Carapils 0,3 kg Karmelowy jasny 0,3 kg Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie 60 min. Chmielenie: Lubelski szyszka 2008 69 g ( tyle było w torbie ) od początku gotowania. Wyszło 26 l 14°Blg zadaliśmy starterem z 1/3 paczki Danstar Nottingham. Warzenie zajęło nam około 4,5 h., czyli mamy całkiem dobry czas. Koniec tygodnia czas na zasłużone leżenie bykiem. goroncopozdrawiamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 W dzisiejsze piątkowe popołudnie Browar AnMar warzy w połowie składu. Ładniejsza połowa pracuje na drugą zmianę. W związku z tym dzisiejsza warka będzie kopią warki 28. Warka 29 Pilzneński 3,5 kg Monachijski 1,5 kg Carapils 0,3 kg Karmelowy jasny 0,3 kg Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie 60 min. Chmielenie: Lubelski szyszka 2008 70g od początku gotowania. Na teraz tyle. "Biegnę" do warzelni wrzucić chłodnicę do gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 (edytowane) W czasie chłodzenia przelałem na cichą warkę 27, po 2 tygodniach burzliwej odfermentowała do 3,5°Blg. Gęstwa z tej warki poszła od razu do fermentora z dzisiejszą świeżutką brzeczką. Warka 29 zakończona. Ile mogłem tyle zrobiłem, reszta zależy od naszych przyjaciół drożdży. Wyszło 26L 14°Blg, zjedzą to 1084. gorącopozdrawiamy Edytowane 16 Października 2009 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 23 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 Warka 30 Pilzneński 4 kg Carapils 0,4 kg Kaszka kukurydziana 0,35 kg. Zacieranie: Kleikowanie kaszki w 3 l wody przez 15 min. uzupełnienie wody do 14 l podgrzanie do 64°C - zasyp słodów, 15 min 62°C, 45 min 72°C, próba jodowa, podgrzanie do 78°C i wysładzanie. Gotowanie: 60 min Chmielenie: Iunga szyszka 2009 20g. 60 min, Lubelski szyszka 2008 15g. na ostatnie 15 min. Wyszło 26l 12°Blg zadane starterem z 1/3 paczki Danstar Nottingham. Piwo to jest kolejnym eksperymentem z surowcami niesłodowanymi. Chodzi tu raczej o sprawdzenie wpływu składników nisłodowanych na smak, barwę, aromat niż o czynnik ekonomiczny. Piwo z niesłodowanym jęczmieniem ( warka 26 ) mimo, że jeszcze młode smakuje wybornie. Mamy nadzieję, że podobnie będzie z dzisiejszym. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Warka 31 Pale Ale 3,25 kg. Monachijski 1,0 kg Carared 0,15 kg Caramber 0,35 kg czekoladowy 0,06 kg Zacieranie: 60 min. 68°C, dodanie słodu czekoladowego 10 min, podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 65 min. Chmielenie: Marynka szyszka 2009 20g. 60 min., Lubelski szyszka 2008 25 g. w dwóch porcjach w 30 i 45 min. Wyszło 24L 12°Blg zadane gęstwą 1084 wprost z fermentora z warki 29, którą w czasie chłodzenia dzisiejszego przelaliśmy na cichą. Dzisiejsze piwko miało być IRA. I na "miało" się skończyło,wyszło koloru mocnej herbaty, takiej dobrej z całymi liśćmi. Na jakiś czas jesteśmy wyleczeni z prób warzenia piwa w konkretmym stylu. Naszym zdaniem piwowarstwo domowe ma być wspaniałą zabawą, a nie walką o zmieszcznie się w kanonie stylu. Nasze piwo ma nam smakować, a nie być szlachetnym stylowcem. Niech żyją domowe piwa bezstylowe! goroncopozdrawiamy dori edit - wydzieliłam dyskusję na temat piw bezstylowych http://www.piwo.org/forum/t2010-Piwa-bezstylowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 Kolejny domowy bezstylowiec uwarzory. Warka 32 Pilzneński 2,5 kg Monachijski 2,5 kg Carahell 0,3 kg Zacieranie: 15 min - 62°C , 45 min. - 72°C , podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 65 min. Chmielenie: w 10 minucie Perle szyszka 2009 20g, w 45 min. Hallertau Hersbuecker granulat 15 g. Wyszło 26 l 12,8 °Blg , zadaliśmy starterem z połowy paczki Danstar Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Warka 33 uwarzona 13.11.2009 Pilzneński 4 kg. Monachijski 1 kg Zacieranie: 15 min. - 62°C, 45 min. 72°C podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 65 min. Chmielenie: 15 g.Iunga szyszka 2009 - 65 min. 15g.Fuggle granulat na ostatnie 15 min. Wyszło 26,5 l, 13 °Blg, zadaliśmy gęstwą z warki 31( 1084 ). goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Kolejny domowy bezstylowiec uwarzory.Warka 32 Pilzneński 2,5 kg Monachijski 2,5 kg Carahell 0,3 kg Zacieranie: 15 min - 62°C , 45 min. - 72°C , podgrzanie do 78°C i filtracja. Gotowanie: 65 min. Chmielenie: w 10 minucie Perle szyszka 2009 20g, w 45 min. Hallertau Hersbuecker granulat 15 g. Wyszło 26 l 12,8 °Blg , zadaliśmy starterem z połowy paczki Danstar Nottingham. Prosiłbym o info ile zeszło przy takim zacieraniu i w jakiej temp. na tych drożdżach. Szukam sposobu na mniejsze odfermentowanie D.N. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Tradycja piątkowych warzeń w naszym browarze nie umarła. Wczoraj uwarzyliśmy kolejne bezstylowe piwo. Warka 34 czyli sprzątanie browaru monachijski 2,25 kg ( mniej więcej po połowie Breferm i Strzegom) pale ale 1,8 kg pilzneński 0,7 kg melanoidowy 0,35 kg. Zacieranie: Nasze klasyczne. Gotowanie: 65 min. Chmielenie: Marynka szyszka 2009 - 40g od początku Lubelski szyszka 2008 ( resztka z zeszłosezonowego zapasu) - 39g na ostatnie 10 min. Wyszło: 24 l 13,5°Blg, zadaliśmy starterem z połowy paczki DN. Od następnego warzenia będziemy warzyć na słodach belgijskich. Jesteśmy ciekawi efektów. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) Piątkowe późne popołudnie, czas na kolejne piwo. Warka 35 Pale ale 3 kg. Płatki owsiane 0,8 kg Karmelowy jasny 0,3 kg Karmelowy ciemny 0,15 kg Cararoma 0,15 kg Barwiący Strzegom 0,25 kg Jęczmień palony 0,25 kg Zacieranie: kleikowanie płatków 10min w 6 l. wody, dolanie wody wsypanie słodów jasnych i karmelowych ustalenie temperatury na 62°C - 10 min. 1/3 gęstego zacieru odebrana do dekokcji. Dekokt podgrzany do 72°C - 15 min. zagotowanie i gotowanie 15 min. Zawrócenie dekoktu do głównego zacieru, ustalenie temperatury na 72°C - 15, próba jodowa negatywna. Dodanie słodów palonych 10 min, podgrzanie do 78°C - 5min i fitracja. Od pół godziny wrze. Jak skończymy warzyć to dokończymy pisać goroncopozdrawiamy Edytowane 28 Listopada 2009 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Stout Owsiany, stylowiec Napiszcie proszę jaki czasu warzenia wypracowaliście po ponad 30-tu warkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Po prawie dobowej przerwie kończymy opisywać naszą warkę 35. Gotowanie 70 min. Chmielenie: - Iunga szyszka - 15g. 70 min. - Fuggle szyszka - 10g. 30 min. - EKG szyszka - 10g. na ostatnie 10 min. gotowania. Na ostatnie 10 min. gotowania poleciało do gara 0,5 kg. laktozy i w tym momencie przestał to być stout owsiany. ( sorki admiro:D ) Wyszło 25l. 17°Blg po dodaniu laktozy. Zadaliśmy gęstwą 1084. Będzie fermentował w 16-17°C . Nadal uważamy, że to bezstylowiec, choćby ze sposobu zacierania. Dekokt to przecież niemiecka szkoła i nie słyszeliśmy żeby w ten sposób zacierano na Wyspach. @ admiro. Przeciętnie warka zajmuje nam ok. 4,5 do 5 godzin. Czas liczymy od zejscia do "warzelni" do końca porządków. Zdarzyła się nam wprawdzie jedna warka ponad 9 godzinna, ale to był wyjątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 W paru miejscach czytałem, że dekodtowanie słodu pale to błąd; ale bez wyjaśnienia, dlaczego. Ciekaw jestem rezultatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Dzięki za info. Niestety nie znaleźliśmy wzmianek o negatywnym wpływie dekoktowania słodu Pale ale. Pierwsze próby smakowe przewidujemy wykonać gdzieś na początku marca, podzielimy się wrażeniami. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Tradycyjne piątkowe popołudnie. Warzymy piwo. Warka 36 monachijski 4 kg. pilzneński 1,5 kg. Specjal B 0,15 kg. Zacieranie: 30 min. - 62°C, 30 min. - 72°C podgrzanie do 78°C 10min. i filtracja. Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle szyszka 30 g. - od początku, Hallertau Hersbrucker granulat 15g na ostatnie 10 min. Wyszło 27,5 L 12,5°Blg zadaliśmy świeżutkimi 1338 Euro Ale wprost z saszetki. Pewnie fermentacja będzie startować ze 24 h. Mamy nadzieję, że nic się nie przyplącze. W dzisiejszej warce użyliśmy po raz pierwszy słodów Castle Malting. Przy zacieraniu, jak wyżej, wyszła niezła wydajność. Podczas gotowania zrobił się piękny przełom. Pierwsze wrażenia o tych słodach są pozytywne. goroncopozdrawiamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Fermentacja ruszyła po około 36 godzinach. Piana ładna, kremowa pokrywa całą powierzchnię. W zapachu nie wyczuwamy żadnych nie przyjenych woni. Jesteśmy pełni optymizmu. Zrobiliśmy dwie warki, które były zadawane drożdżami wprost z szszetki, pierwszą i ostatnią. Nigdy więcej takich nerwów. Dobry starter to podstawa udanej fermentacji. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się