pociag Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) Odnośnie mojego zwycięzcy z Żywca to przed konkursem zrobiłem dwie warki. Jedną z dość klasycznym podejściem (ok 30 IBU bez karmelowych i chmielenia na zimno) a druga bardziej nowofalowa (inspiracja Fortunate Islands z Modern Times). Obie wyszły bardzo dobre, jednak do mnie trochę bardziej przemawia drugie podejście. Aromat powala, wbrew pozorom goryczka nie jest zbyt agresywna i przyjemnie łączy się z pszenicznym, wytrawnym finiszem. Karmel trochę pomógł ją skontrować ale odbiło się to negatywnie na kolorze (górna granica stylu). Na pewno będę dalej pracował nad recepturą bo uważam, że można znaleźć złoty środek między tymi dwoma podejściami. Edytowane 7 Lipca 2014 przez pociag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 druga bardziej nowofalowa (inspiracja Fortunate Islands z Modern Times) wrzuciłbyś recepturę swojego zwycięskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 wrzuciłbyś recepturę swojego zwycięskiego? http://www.wiki.piwo.org/American_Wheat,_Tomasz_Maci%C4%85g_%28pociag%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Po prostu wszystko co występuje na konkursach z przedrostkiem "american" jest według niektórych bardziej lub mniej ipowate. American wheat jest tu dobrym przykładem, ale AAA lub APA też. Czytając charakterystyki amerykańskich piw rzemieślniczych mam wrażenie, że my chcemy robić bardziej amerykańskie piwa od Amerykanów. Biniu, Dr2, canissapiens i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Konkurs był zgodnie z BJCP? BJCP przewiduje maksymalne IBU 30, tutaj jest ponad 40. Piwo ma parametry poza widełkami dla stylu. Ktoś to w ogóle sprawdza, czy piwa się dopuszcza do konkursu jak leci, bez sprawdzania czy spełniają wymagania? Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) Czytając charakterystyki amerykańskich piw rzemieślniczych mam wrażenie, że my chcemy robić bardziej amerykańskie piwa od Amerykanów. Mam takie samo wrażenie. Reakcja Grega Kocha na American Wheat z Pracowni: Edytowane 8 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MINIAK Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Konkurs był zgodnie z BJCP? BJCP przewiduje maksymalne IBU 30, tutaj jest ponad 40. Piwo ma parametry poza widełkami dla stylu. Ktoś to w ogóle sprawdza, czy piwa się dopuszcza do konkursu jak leci, bez sprawdzania czy spełniają wymagania? Adam, oczywiście każde piwo przed konkursem jest sprawdzane spektrofotometrem lub chromatografem Podobnie wykonywane jest labolatoryjne sprawdzanie gęstości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Hehehe, bardziej myślałem o właściwej rubryce na formularzu zgłoszeniowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Konkurs był zgodnie z BJCP? BJCP przewiduje maksymalne IBU 30, tutaj jest ponad 40. Piwo ma parametry poza widełkami dla stylu. Ktoś to w ogóle sprawdza, czy piwa się dopuszcza do konkursu jak leci, bez sprawdzania czy spełniają wymagania? Ale jaja! Oczywiscie nie chodzi o samo piwo bo pewnie pociagowi wyszlo bardzo dobre i wyjatkowo pijalne. Ale po co te wszystkie ramy stylu na konkursach jesli nie sa potem respektowane? Pomyslalem, ze moze PSPD ma jakies inne widelki ale wg ich opisow stylu na 2013 gorna granica IBU dla AW to 35 Jak takie podejscie ma sie potem do dawania niskich ocen w metryczkach za elementy 'niezgodne' ze stylem i umieszczanie takich sformulowan przez sedziow w metryczce Brawo dla PSPD , brawo dla sedziow - ja tam na konkursy nie zamierzam nic wysylac bo to mija sie z celem patrzac na wyczyny sedziow. Ostatnio na lodzkim spotkaniu piwowarow radek pokazywal grodzisza i porownywal z metryczka z jednego z konkursow. O ile elementy sensoryczne moga byc dyskusyjne i ciezej je podwazac to taka czesc jak piana czy nagazowanie nie pozostawiala zadnych watpliwosci co do jakosci tego 'sedziowania'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Ale jaja! Nic nowego Panie, nic nowego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Lodzermensch - akurat w przypadku piany i nagazowania każdy dodatkowy tydzień czy dwa leżakowania może bardzo dużo zmienić, szczególnie jeśli na konkurs poszło piwo dosyć świeże. PS Przepraszam za ewentualne błędy, Tapatalkuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociag Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Ale jaja! Oczywiscie nie chodzi o samo piwo bo pewnie pociagowi wyszlo bardzo dobre i wyjatkowo pijalne. Ale po co te wszystkie ramy stylu na konkursach jesli nie sa potem respektowane? Pomyslalem, ze moze PSPD ma jakies inne widelki ale wg ich opisow stylu na 2013 gorna granica IBU dla AW to 35 Jestem bardzo ciekawy metryczki bo miało 40pkt ale 40 IBU tam na pewno nie ma Ogólnie mam wrażenie że moje wyniki IBU z beersmith średnio się mają do rzeczywistości ale nigdy nie miałem okazji zmierzyć więc to tylko subiektywne odczucie. Swoją drogą na formularzu nawet nie było ma rubryki na IBU i wg mnie to dobrze, bo powinno liczyć się odczucie goryczki a nie jej liczbowe zobrazowanie przez jednowymiarowy wskaźnik. Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 American Wheat to bardzo szeroki styl z dopuszczalnym różnym poziomem balansu chmiel/słód, pisze chociażby o tym Gordon Strong w komentarzu do stylu w "Brewing with Wheat" Hieronymusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Swoją drogą na formularzu nawet nie było ma rubryki na IBU i wg mnie to dobrze, bo powinno liczyć się odczucie goryczki a nie jej liczbowe zobrazowanie a tu pozwolę się nie zgodzić ponieważ jednym z parametrów opisującym styl jest goryczka wyrażona widełkami liczbowymi. Czegoś się należy trzymać zwłaszcza jeśli nie jest to absolutnym absurdem. BTW, chyba była rubryka styl w formularzu zgłoszeniowym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Z drugiej strony patrząc, IBU to trochę ciężki temat. Zmierzyć się tego nie da w domowych warunkach. Da się oszacować, ale różne metody dają wyniki znacznie różniące się od siebie. Ponadto nie wszystkie parametry potrzebne do oszacowania IBU znamy precyzyjnie. Gdyby się kurczowo trzymać widełek IBU, to trzeba by było podać jakąś ustandaryzowaną metodę jego wyznaczania, bo bez tego to by się zaczęła kreatywna matematyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) A ja nie chcąc robić właśnie kolejnego mocno aromatycznego na zimno chmielem Ale, wymodziłem coś takiego: http://www.piwo.org/...660#entry285132 i muszę powiedzieć jestem bardzo zadowolony z niego, bardzo pijalne i ciekawe piwo z mocnym zbożowym smakiem, lekką kontrą chmielową i ciekawym aromatem, lekkich cytrusów i kwiatowych, trochę za delikatnie nagazowałem, ale i tak polecam... Jeszcze muszę z tą pomarańczą je spróbować Dla tych co w link nie chcą wchodzić: warka 121 American Wheat (receptura własna) SKŁAD: Strzegom Pilzneński - 1,2 kg Optima Pilzneński - 1,1 kg Strzegom Pszeniczny - 1,5 kg Pszenica niesłodowana - 0,5 kg Bestmalz Monachijski - 0,3 kg Bestmalz CaramelPils - 0,2 kg Cascade 6,6% 25 g Chinook 11% 25g Citra 10% 25 g Drożdże WLP090 San Diego Super zbiór II po APA Single Hop Vic Secret. ZACIERANIE: woda do zasypu - 16l 64-61C-60' 74-71C-20' 5' - 78C WYSŁADZANIE: 10+10 = około 20 litrów pH wody zbite z 7,4 do 5,3 przez 80% kwas mlekowy 6,5 ml. GOTOWANIE: FWH Chinook 10 g 30' Cascade 10 g 10' Citra 10 g 0' w 70C Cascade, Citra, Chinook po 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 22l o gęstości 12,3 Blg, przy wydajności 60% oraz IBU 26 Zeszło ostatecznie do 3 blg. Rozlane z 190 g cukru (na 21,5l) Na co doradzam wszystkim zwrócić głównie uwagę, to mocno neutralne drożdże, głębiej odferementowujące lub dające lekkie estry, bo mocne mogą powodować, że to piwo będzie przesadzone, słodkie i mdłe... Chmielenie na zimno sobie odpuścić to nie jest moim zdaniem APA albo AIPA, żeby wrzucać tony chmielu, ma to być mocno pijalne w miarę lekkie piwo, orzeźwiające i zbożowe, tego bym się trzymał. Mocno nachmielić na whirpoola da też całkiem sporo zapachu to wbrew pozorom. Sugerowałem się informacjami od Dori z bloga i to był strzał w dziesiątkę. Edytowane 9 Lipca 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 zrobilem cos podobnego do Undeatha. Pilzn, pszeniczny i troche monacha jasnego. Chmielu na goryczke 20 IBU i whirlpool 15g Cascade + 15g Willamettte, US-05. Wyszlo fajne owocowe, z nutami zbozowymi, bardzo zrownowazone, rzeskie, fajne na lato. Wyszlo 13 blg, nastepnym razem bede celowal w 11-12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 I tak trzymać. American Wheat jest bardzo wdzięcznym stylem i nie wymaga żadnego "turbo doładowania". Piwo wychodzi bardzo przyjemne w odbiorze i wysoce pijalne. Jeśli ktoś jest rządny wszelakich wariacji na jego temat to nie ma problemu, styl jest chyba wystarczająco "szeroki". Skoro jednak styl jest zdefiniowany to trzymajmy się go (zwłaszcza sędziowie) bo w przeciwnym razie to po co są określane te style na konkursach? No bo prywatnie to oczywiście życzę każdemu by robił sobie takie piwka jakie mu najlepiej smakują i na jakie ma ochotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Scooby, skoro polecasz plasterek pomarańczy do tego stylu piwa, to nasuwa się pytanie, czy warzyłeś je kiedyś z dodatkiem skórki pomarańczy do gotowania (jak w Wicie albo Saisonie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Za dużo chmielu, za dużo karmeleu, zmień słód pale na pils. Na 30 L zrobił bym tak: American Wheat 30L: 3 kg pils 3 kg pszeniczny 0.5 kg monachijski 30-45 g Cascade 60 min (ok. 20-25 IBUs) 45 g Cascade 5 min Zacieranie 66°C / 60 min US-05 Serwuj z plasterkiem pomarańcza Scooby to już blisko do Twojej Sunny Wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się