2artur2 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jeśli większość chce tej strony, to mogę się zgłosić na ochotnika do jej redagowania - czy będzie na joomli, wordpressie, czy innym drupalu, to już nieważne. Myślę, że jeszcze jedna, może dwie osoby byłyby potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jeśli większość chce tej strony, to mogę się zgłosić na ochotnika do jej redagowania - czy będzie na joomli, wordpressie, czy innym drupalu, to już nieważne. Myślę, że jeszcze jedna, może dwie osoby byłyby potrzebne. Z racji, że tego wordpressa już trochę czaję, to za tym bym optował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg-orio Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Domena będzie utrzymywana oczywiście na piwo.org, jako osobna strona. Darmowe serwisy odpadają. Dajcie spokój z kosztami - są zerowe Jakiś koszt, pojawia się na pewno jeśli strona ma żyć dalszym życiem. Będzie to chociażby czas poświęcony na jej rozwój. Ja myślałem o uruchomieniu stronki głównie dla wsparcia promocji filmu (i dla fanu). Za jakiś czas ten film i nas przestanie bawić. W najgorszym wypadku, kiedy stronka spełni swoje zadanie można będzie ją spokojnie zdjąć. Nalepki na szafki to żart, ale na ramce tablicy rejestracyjnej auta, nalepkę można umieścić. I można ją samemu zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 Słuchajcie tak wstępnie jakbyście mogli pomyśleć nad swoimi notkami biograficznymi. Bo jeśli mamy odpalić wszystko od razu, to trzeba by już stronę szykować. Może być bardziej z jajem, może być na poważnie. No chyba, że odpalamy klipa w ostatniej chwili przed świętami (mam nadzieję, że się uda), a stronę robimy w nowym roku. Nie ukrywam, że przed świętami mam huk roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 (edytowane) Proponuję podawać tu swoje "projekty" notek biograficznych, nawet próbne wersje. Żeby podłapać ogólny schemat Ja jestem za wystartowaniem późniejszym, ale z przemyślaną strategią. Późniejszym, ale nie później jak 23.12.2009, bo mam wrażenie, że w okresie okołoświątecznym ludzie buszują po Internecie i trafiają na piwowarstwo (JA TAK TU TRAFIŁEM !! DOKŁADNIE ROK TEMU ) Nick: Maryush Imię: Mariusz Wiek: 23l Zawód: Student Miasto: Lublin/Kłoczew Uwarzył: ok. 525l piwa Piwowar od roku, student V roku Zarządzania i Inżynierii Przetwórstwa Spożywczego na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, po zakończeniu studiów pragnie rozpocząć pracę w przemyśle piwowarskim - najchętniej w browarze regionalnym. W trakcie budowy browaru domowego o wybicu 0,40-0,45hl/warkę. Uwielbia Hefe-Weizena, Weizenbocka, Bocka i Dobrego Pilsa, Portera Bałtyckiego, Pale Ale, Witbiera i Stouta Edytowane 17 Grudnia 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jak będziemy pisać biografię to może być problem z wyrobieniem się na ten rok kalendarzowy Fajnie byłoby zgrać stronkę wraz z premierą filmu, ale czasowo może to być problematyczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Może dane podawajcie na PW bo licho nie śpi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jeśli strona miałaby być na wordpressie, to ktoś musiałby ją utworzyć w sensie templatki i ogólnego układu (sekcje, menu), wstawienia filmu itp. Ja natomiast mógłbym wpisać notki biograficzne i tutaj jestem za wysyłaniem ich na PW na przykład do mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Uwarzył: ok. 525l piwa Z tym chwaleniem się, bym nie przesadzał, jeszcze się służby zainteresują i po co nam to. Reszta jak najbardziej może być. Niekoniecznie musi to być w formie kwestionariusza, równie dobrze można to napisać tak: MaryushMariusz (23l.), od tego roku warzy w Kłoczewie, studiuje w Lublinie na Uniwersytecie Przyrodniczym (V rok Zarządzania i Inżynierii Przetwórstwa Spożywczego). Marzenia: Po zakończeniu studiów pragnie rozpocząć pracę w przemyśle piwowarskim - najchętniej w browarze regionalnym. Ulubione style piwa: Hefe-Weizen, Weizenbock, Bock, Pils, Porter Bałtycki, Pale Ale, Witbier i Stout. Osiągnięcia: wszystko przed nim . Myślę, że rubryki z ulubionymi stylami piwa, osiągnięciami i marzeniami są całkiem fajne. Względnie Marzenia: możemy zamienić na Cele: (byle nie w Rawiczu ). Nie wiem też, czy wszyscy będą chcieli podawać wiek. W Osiągnięcia:można wpisywać warzy dla siebie, a nie dla jurorów itp. Można też zrobić, że rubryki byłyby opcjonalne, czyli nie każdy musi mieć każdą. Edytowane 18 Grudnia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Może dane podawajcie na PW bo licho nie śpi. A jak sie ukażą na stronie to już będzie spać? A mnie takie przedstawianie kojarzy się z jakimiś spotkaniami AA Edytowane 18 Grudnia 2009 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Uwarzył: ok. 525l piwa czy po każdej warce trzeba będzie się zgłaszać do administratora żeby uaktualnił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Uwarzył: ok. 525l piwa czy po każdej warce trzeba będzie się zgłaszać do administratora żeby uaktualnił W Twoim przypadku będzie inaczej "dochodzę do 10000hl" inaczej admin nie nadąży dopisywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 W Twoim przypadku będzie inaczej "dochodzę do 10000hl" inaczej admin nie nadąży dopisywać W moim ? A kto warzy w 100 garze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 oj dzisiaj polecimy z większą wareczką co by juz powoli napełniać kegi mam jeszcze dwa słoiki gęstwy Belgian Ardenes i na nich będzie BPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Może dane podawajcie na PW bo licho nie śpi. A jak sie ukażą na stronie to już będzie spać? A mnie takie przedstawianie kojarzy się z jakimiś spotkaniami AA Raczej AB, czyli Anonimowych Browarników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Ostateczny, a może raczej rzeczywisty tekst naszego manifestu. Jestem piwowarem domowym.Jestem piwowarem. Jestem piwowarką domową. Jestem piwowarem domowym. Jestem piwowarką. Warzę piwo w domu, warzę piwo w kuchni. Warzę piwo w moim ogrodzie. Warzę piwo w domu, a właściwie to przed domem. Kocham piwo. Jestem piwowarem domowym. Piwo warzę w domu. Piwo to moje hobby. Piwo to moja pasja. Piwo dla mnie, to coś więcej niż alkohol. To tradycja, kunszt, sztuka. 95% rynku piwa w Polsce kontrolują 3 koncerny. Na świecie istnieje kilkadziesiąt stylów piwa. W Polsce 97% rynku stanowi wysokoodfermentowany jasny lager. Ale istnieje alternatywa. Piwowarstwo domowe. Uwarzyłem to piwo. Od początku XXI wieku powstały tysiące browarów domowych. Piwowarzy domowi warzą piwa w większości stylów warzonych na świecie. Piwowarzy domowi reaktywują zapomniane style piwa, jak nasze Grodziskie. Koncerny bezustannie obniżają koszty, zwiększają wydajność i wielkość sprzedaży. Od dnia warzenia, do momentu kiedy piwo znajdzie się w sklepie, mija czasami kilkanaście dni. Ich celem jest produkować więcej, szybciej i taniej. Ale w tym wszystkim zapominają o jednym... O smaku Naszym celem jest warzyć wyśmienite piwo. Zapytaj mnie dlaczego poświęcam tyle czasu na uwarzenie piwa, zamiast kupić je w sklepie jak inni. Możesz nazwać mnie wariatem, ale... Mam czas. Moje piwo leżakuje miesiącami i jest wyśmienite. Uwarzyłam to piwo. To piwo ma 3 lata... i nadal jest pyszne. ... i ma smak. Nam nie zależy na wysokiej zawartości alkoholu. Nie zależy nam na cięciu kosztów. Używamy tylko najlepszych surowców Lubię mocną goryczkę. Ten chmiel wyhodowałem w ogrodzie Uwarzyłem to piwo. Nie zależy mi, żeby moje piwo smakowało wszystkim, ale żeby było wyjątkowe. Chcę, by moje piwo było perfekcyjne. Chcę, aby moje piwo było wyraziste. Uwarzyłem to piwo. Lubię mocną goryczkę. Lubię piwa górnej fermentacji Lubię piwa wędzone. Lubię piwa pszeniczne. Lubię piwa klasztorne. Ja uwarzyłem te piwa. Uwielbiam portery Lubię piwa treściwe. Lubię eksperymentować. Nasze piwo jest niepasteryzowane. Nasze piwo jest niefiltrowane. Nasze piwo zawiera żywe drożdże. Witaminy. Zawiera mikroelementy i ma smak Uwarzyłem to piwo. Uwarzyłem to piwo. Uwarzyłem to piwo. To moje pierwsze uwarzone piwo. Kocham piwo i kocham warzyć piwo. To piwo sam warzyłem. Naszym celem jest: warzyć wyśmienite piwo. Udowodnić, że wspaniałe piwo można uwarzyć w domu Propagować kulturę picia. Naszym celem jest doskonalić nasze umiejętności, by warzyć jeszcze lepsze piwo. Samodzielny wyrób piwa nigdy nie był tak prosty jak teraz, a wszystko to za sprawą Internetu. Za jego pośrednictwem zakupisz niemal wszystkie rodzaje słodu, chmielu i drożdży Dzięki społeczności piwowarów, która codziennie wymienia się swoimi doświadczeniami możesz poznać tajniki piwowarstwa kiedyś zazdrośnie strzeżone przez cechy piwowarskie. Dziś cała wiedza pokoleń piwowarów stoi przed Tobą otworem. Za darmo. 24 godziny na dobę. Uwarzyłem te piwo. Wiesz co? Warzenie wciąga. Nie bój się spróbować. W piwowarstwie domowym nie ma przegranych. Każde niepowodzenie czegoś uczy. Przegrasz dopiero wtedy, gdy nie spróbujesz. Jest nas coraz więcej, a z czasem może zaczniemy zakładać komercyjne browary. Możesz nazwać mnie marzycielką, oderwaną od rzeczywistości, ale ja wierzę, że do nas należy przyszłość polskiego piwowarstwa. My kochamy piwo i nie uznajemy kompromisów Dlatego wznieśmy toast za piwowarów domowych Raz Dwa Trzy Na zdrowie!!! PS: zrobiłem tak, że jeden aktor - jeden wers, ale nie wiem czyt tak jest najlepiej. Co sądzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 PS: zrobiłem tak, że jeden aktor - jeden wers, ale nie wiem czyt tak jest najlepiej. Co sądzicie. i jest sprawiedliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jak to możliwe, skoro jest 91 wersów? Pisałeś, że aktorów jest 34. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jak to możliwe, skoro jest 91 wersów? Pisałeś, że aktorów jest 34. Zapewne aktorzy się powtarzają, ale jeden aktor nie mówi więcej niż jeden wers po kolei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 PS: zrobiłem tak' date=' że jeden aktor - jeden wers, ale nie wiem czyt tak jest najlepiej. Co sądzicie.[/quote']i jest sprawiedliwie Jak to możliwe, skoro jest 91 wersów? Pisałeś, że aktorów jest 34. Nie, no źle mnie zrozumieliście. W tym zapisie jaki przedstawiłem, każdą linijkę mówi ktoś inny. Oczywiście aktorzy się powtarzają, ale też jest kilku, którzy mówią właśnie tylko jedną linijkę. PS: Darko jestem pod wrażeniem, że chciało Ci się liczyć. PS2: żeby była jasność, biorę całą odpowiedzialność za JPD, ale jednak wyboru kawałków dokonywał pawelk3333, więc jeśli ktoś będzie miał jakieś obiekcje, to nie (do końca ) moja wina. Pawelek kilka poprawek na moją sugestię wniósł (szczególnie tam gdzie było słabo słychać). Mam nadzieję, że rozczarowań nie będzie, choć zdaje sobie sprawę, że mogą być, bo ktoś mógł wysłać sporo materiału, a ukazał się raz czy dwa, z kolei inny nagrał mało, a poszło prawie wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Nie chciało mi się, Skopiowałem do Excela. Główka pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Słuchajcie... jest ciężko... na 90% nie będzie spotu pod choinką, na 80% nie będzie go w tym roku nawet. Kompozytor nam się rozchorował, a nie możemy oczekiwać, że zrobi nam to między uszkami, a karpiem. W ogóle niewiele możemy oczekiwać, bo robi nam to za free i z dobroci serca. Także z ogromnym bólem serca muszę prosić Was o cierpliwość. Najprawdopodobniej odpalenie JPD nastąpi, gdzieś w połowie stycznia. Sprawdzę jeszcze jedną możliwość, może coś z pawelkiem wymyślimy, ale nie robię sobie wielkich nadziei. Niestety muza jest ważna, jak przejrzałem klipy Jankesów, to muza tam jest i jest istotna. Cóż, być może tak miało być i dostajemy dodatkowy czas, żeby to zrobić tip top. Stronę, zredagowanie tekstu, notek biograficznych, przemyśleć co na niej jeszcze umieścić. Być może jeszcze coś przemontujemy z pawelkiem, bo jeszcze mam tam parę wątpliwości. Także tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 No trudno. Jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alutka Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Cóż, być może tak miało być i dostajemy dodatkowy czas, żeby to zrobić tip top. Stronę, zredagowanie tekstu, notek biograficznych, przemyśleć co na niej jeszcze umieścić. Być może jeszcze coś przemontujemy z pawelkiem, bo jeszcze mam tam parę wątpliwości. i te moje wymarzone angielskie podpisy może się uda... Zrobiłam tłumaczenie, nie jestem do końca zadowolona, ale możliwe, że przez najbliższe dwie doby nie będę mieć dostępu do internetu, więc już wstawie, tak jak jest, żeby mądrzejsi mogli na nie zerknąć I am a homebrewer.I am a homebrewer. I am a homebrewer. I am a homebrewer. I am a homebrewer. I brew at home, I brew in my kitchen. I brew in my garden. I brew at home, actually more like in front of it. I love beer. I am a homebrewer. My beer is brewed at home. For me beer is a hobby. For me beer is a passion. For me beer is something more than just alcohol. Tradition, Craft, Art. 95% of the beer market in Poland is controlled by three large corporations. Several dozen of beer styles exist in the world. 97% of the beer production in Poland are highly attenuated light lagers. But there is another option. Homebrewing. I brewed this beer. Thousands of home breweries were created after year 2000. Homebrewers brew most beer styles that exist around the world. Homebrewers bring forgotten beer styles, like Grodziskie, back to life. Corporations constantly cut costs, improve efficiency and increase sales. Time from brewing to shelf can be as short as several days. Their goal is to make production higher, faster and cheaper. But there is one thing they seem to forget... the taste. Our aim is to brew excellent beer. Ask me, why I spend so much time brewing instead of buying beer at a supermarket as other people do. Call me crazy, but... I've got time. My beer ages for months and is excellent. I brewed this beer. This beer was brewed three years ago... and it's still delicious. and tasty. We are not focused on high alcohol content. Cutting costs is not important for us. We use only the best ingredients. I enjoy a distinct bitterness. These hops come from my garden. I brewed this beer, I don't want my beer to appeal to everyone I want it to be special. I want my beer to be perfect. I want my beer to be expressive. I brewed this beer. I enjoy a distinct bitterness. I like top fermented beers. I like smoked beers. I like wheat beers. I like abbey beers. I brewed these beers. I love porters. I like big, rich beers. I enjoy experimenting. Our beer is not pasteurised. Our beer is not filtered. Our beer cointains live yeast. Vitamins. Contains microelements. And has a taste. I brewed this beer. I brewed this beer. I brewed this beer. This is my first home brewed beer. I love beer and I love brewing. This beer was brewed by me. Our aim is to brew excellent beer, To prove that great beer can be homebrewed to promote a civilised drinking culture Our aim is to improve our skills and so brew even better beer. Homebrewing has never been as easy as it is now, thanks to the internet. In online shops you can buy almost every kind of malt, hops and yeast. Thanks to the community of homebrewers, sharing everyday their experience you can learn secrets of brewing that used to be jealously guarded by brewers' guilds. Now all the knowledge of generations of brewers is within your reach. For free. 24 hours a day. I brewed this beer. You know what? Homebrewing is addictive. Don't be afraid to start. There are no losers in homebrewing. Each defeat teaches you something new. The only way to fail is to quit. There are more and more of us, and at some point we may start opening commercial breweries. Call me a dreamer, call me delusional, but I believe that the future of Polish brewing is in our hands. We love beer and accept no compromise. So let's raise our glasses to homebrewers one two three Cheers!!! Edytowane 18 Grudnia 2009 przez alutka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Kilka uwag: For me beer is a hobby.For me beer is a passion. For me beer is something more than just alcohol. Może lepiej Beer is my hobby.Beer is my passion. Beer for me is something more than just alcohol. 95% of the beer market in Poland is controlled by three large corporations. Nie jestem 100% pewnien, ale chyba zamiast corporations powinno być multinationals. 97% of the beer production in Poland are highly fermented light lagers. Prawie na pewno powinno być: 97% of the beer production in Poland are highly attenuated light lagers. Thousands of home breweries were created after year 2000. A nie were established? Choć całoś mi brzmi dość drewnianie. Może: At the begining of XXI century, thousends of homebreweries were established Homebrewing has never been as easy as it is now, Ja bym napisał Brewing your own beer has never been as easy as it is now, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się